Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju?

SEDNO! Nie tylko wyksztalceni nie chca wracac ale i nie wyksztalceni - jak ja sama - tez nie chce wracac. Dodam jeszcze, ze ci namawiajacy Polacy w Polsce nas emigrantow do powrotu do Polski - nie zdaja sobie sprawy z tego w jakim syfie mentalnym zyja bo nie maja porownania - i ze my emigrancji nie pojechalismy wszyscy po KASE do innych krajow - a po inna pozytywna mentalnosc i SWIETY SPOKOJ i relaks mentalny i mozliwosc planowania dlugoterminowego na przyszlosc dla siebie i dla naszych dzieci - oraz zeby byc z daleka od polskiej zawisci i agresji slownej codziennej. To jest powod a nie zadne zarobki. Ja wole tu w USA byc nikim niz byc w Polsce kims. Kto nie ma porownania ten nigdy nie zrozumie tego. USA daje mi sie tutaj za oceanem czuc bardziej u siebie w domu niz Polacy w Polsce. WSZYSCY Polacy ktorzy przebywali tuaj w USA legalnie na stale i poczuli sentyment do powrotu i wrocili do Polski - wszyscy bez wyjatku - wrocili tutaj do USA spowrotem i mowia: nigdy wiecej na stale do Polski. Odwiedzac mozna na wakacje i tyle. Powtarzam: to nie chodzi o zadne zarobli i prace i bycie niby "u siebie". Tu chodzi o ZDROWIE PSYCHICZNE!
Zapisz się na bezpłatny newsletter Bankier.pl