Dnia 2021-07-09 o godz. 15:44 ~Km napisał(a):
> A jak myślisz. Z innej strony tacy wierni akcjonariusze, a patrząc na obroty i wg nich hiper cudna cene to sami nie garna się do kupna za dywidendę, ale od doradzania i zachwalania firmy innym są pierwsi :) Pati, Kuba i inni kupiliscie za dywidendę już? , dajcie przyklad :)
>> No właśnie nie wiem co myśleć. Niby jest to jakiś program motywacyjny. Ja to widzę tak (mogę się mylić), że te 330 tysięcy akcji na tym programie motywacyjnym zostało skupione po 0,1 PLN przez osoby, które mogły to zrobić. W sumie koszt takiego wykupu wyniósł ok. 33 tys PLN. Jednocześnie, jeśli te akcje również weszły w pulę akcji z prawem do dywidendy (a jest tak ?) to jest to czysty zysk. 0,9 PLN na akcję + możliwość sprzedania akcji po aktualnej cenie, załóżmy 15 PLN to zysk robi się niebagatelny. Wtedy można też zrzucić kurs nawet do 10 PLN a i tak ten manewr by się opłacał (bo daliśmy 0,1 PLN za akcję, więc zyskujemy 100 krotnie).
Czyli ja kupiłem, dajmy na to, akcje za 20 PLN a zarząd wypuszcza akcje dla wybranych za 0,1 PLN i teraz moja akcja i akcja wybrańców jest warta tyle, na ile jest obecnie wyceniana, tj. 15 PLN tak ?
Jeśli jest tak jak piszę to trzeba obserwować co się będzie działo z kursem. Jeśli akcje z programu motywacyjnego trafią na rynek znaczy, że osoby, które dostały je z programu motywacyjnego nie wierzą w jej dalszy wzrost. Lub też co podpowiada logika - skoro kupili za 0,1 PLN to czemu nie mieliby sprzedać z ponad 100x zyskiem ? Widząc, że kurs aktualnie oscyluje w granicach 15 PLN ot lepiej teraz, niż później. Chłopski rozum zakłada dalszy spadek :(