Forum Banki +Dodaj wątek

Re: czy jest sens posiadania karty kredytowej ??????????????

Zdecydowanie jest sens użytkowania KK. Mam od wielu lat i nigdy nie zapłaciłam za jej użytkowanie ani złotówki.
Korzyści:
1. Idąc do sklepu, restauracji itp nie muszę się zastanawiać, ile wydam, aby zaplanować posiadanie takiej ilości gotówki (lub salda na ROR). Pieniądze leżą bezpiecznie na koncie, a nie w moim portfelu (ryzyko kradzieży).
2. W przypadku nagłych, nieprzewidzianych wydatków nie ma problemu z organizowaniem pięniedzy (po prostu płacę kartą)
3. Karta użytkowana cały miesiąc spłacana jest po 24 dniach od zakończenia cyklu rozliczeniowego. Przy średnim obciążeniu 4 tys/m-c oznacza to, że kwota ta leży na koncie oszczędnościowym i zarabia - minimum 200 zł rocznie zysku z odsetek.
4. Można płacić kartą np. za rezerwację wyjazdy na wakacje (krótkie terminy na potwierdzenie rezerwacji płatnością) po czym jest od 24 do 65 dni na zorganizowanie gotówki na pokrycie salda karty. W tym czasie już wpłynie wypłata.

Minusy:
1. Nie wszędzie przyjmują płatności kartą. Zarówno w małych punktach handlowych (limity minimalne), ale również w większych. Ostatnio chciałam kupić samochód płacąc kartą - dealer stwierdził, że zapłaci za to za dużo prowicji i odmówił przyjęcia płatności kartą. Skończyło się na tym, że kartę przyjął, ale prowizję podzieliliśmy po połowie.
2. Inwigilacja moich działań. Na wyciągu z karty jest wszystko - w jakich sklepach, w jakich miejscowościach robiłam zakupy. Dlatego nigdy nie wyrzucam wyciągów z karty - lądują do spalenia w kominku. Tak czy inaczej bank tą wiedzę posiada.
3. Ryzyko użycia przez osobę nieuprawnioną. Co prawda ubezpieczenia są, ale jednak.