Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,28 zł , zmiana od tamtej pory: 60,06%

Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3

Do tego dzisiejszy komunikat. Myślę, że wszyscy co mają choć trochę doświadczenia rynkowego widza co tutaj się dzieje.

Dzień dobry
W związku z kolejną odsłoną na spółce Efekt, zwracam się z prośbę o monitorowanie notowań spółki Efekt zwłaszcza w okresie po wejściu pda lub po dopuszczenia akcji po rejestracji co jest bardzo realne z powodu braku uruchomienia procedury pda (taką odpowiedź uzyskałem od GPW) przez zarząd Efektu.Prośbę motywuję tym, że spółka - w okresie pojawienia się umiarkowanie pozytywnych informacji rynkowych a więc zapowiedzi otwarcia hoteli (efekt hotele), otwarcia bazarów i targowisk (Rybitwy) oraz zapowiedzi procedowania tarczy dla szeroko rozumianej branży turystycznej przy jednoczesny wzroście obrotów na ostatnich sesjach- zawiadomiła o projekcie emisji 50 mln akcji.Na tym etapie nie chcę wnikać w zasadność tak wielkiej emisji (w ocenie osób związanych z rynkiem uzasadnienie spółki jej jest kpiarskie, ale rozumiem, że tym KNF się nie zajmuje) a chcę zwrócić uwagę nadzorcy na to, że takie zawiadomienie bardzo mocno wpływa na notowania spółki i to w okresie gdy w najbliższym czasie mają być wprowadzone akcje nowej emisji (potencjalna podaż)Co bardzo interesujące dotychczas spółka informowała o zwołaniu NWZA z miesięcznym wyprzedzeniem natomiast obecnie uczyniła to na ponad dwa miesiące przed terminem. Oczywiście można by się cieszyć z takiej zapobiegliwości, ale jednak gdy skojarzymy tak wiele zależności rynkowych i spojrzymy na to z takiego zwykłego doświadczenia rynkowego w mojej ocenie jest to dodatkowy element, który prowokuje co najmniej do monitorowania zwłaszcza w okresie po wprowadzeniu akcji nowej emisji.Wierzę w to, że po wielu aferach na GPW od tzw. emisji gamboni po emisje aportowe, które brutalnie wycięły drobnych akcjonariuszy aż po kryminalną aferę Getback warto zwrócić uwagę na wszelkie takie niepokoje choćby w zakresie monitorowania.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
EFEKT 0,00% 5,25 2025-09-19 15:26:04
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.