Pers nie jestem żadnym twardzielem. Jestem za słaby. To musi pociągnąć ktoś mocniejszy.. Jedno wiem, że jedyną możliwością jest forma pełnomocnictwa (a więc reprezentowania na walnym innych za pośrednictwem gotowego druku pełnomocnictwa)
I to jest w zasięgu. I tylko na ten moment organizowanie się poprzez pełnomocnitwo ma sens. Dlatego po rejestracji akcji dobrze by było aby ktoś mocniejszy wyszedł z propozycją. Lub ktoś kto ogarnie to logistycznie (setki pełnomocnictw)
Sprowadza się to do zadzwonienia do biura maklerskiego i zgłoszenia świadectwa depozytowego (biuro bloku automatycznie i nie trzeb nic więcej robić, co ważne można w tym czasie kupować i sprzedawać akcje - liczy się tylko sam moment zgłoszenia)
drugim krokeim jest wypełnienie pełnomocnictwa na gotowym druku i to jest cały ew. wysiłek. - jest w zasięgu i co wazne taki głos jest ważny bez potrzeby fizycznej obecności- i raz jeszcze powtórzę przez cały ten czas można kupować i sprzedawać akcje
napisałem do Knfu
Dzień dobry
W związku z kolejną odsłoną na spółce Efekt, zwracam się z prośbę o monitorowanie notowań spółki Efekt zwłaszcza w okresie po wejściu pda lub po dopuszczenia akcji po rejestracji co jest bardzo realne z powodu braku uruchomienia procedury pda (taką odpowiedź uzyskałem od GPW) przez zarząd Efektu.
Prośbę motywuję tym, że spółka - w okresie pojawienia się umiarkowanie pozytywnych informacji rynkowych a więc zapowiedzi otwarcia hoteli (efekt hotele), otwarcia bazarów i targowisk (Rybitwy) oraz zapowiedzi procedowania tarczy dla szeroko rozumianej branży turystycznej przy jednoczesny wzroście obrotów na ostatnich sesjach- zawiadomiła o projekcie emisji 50 mln akcji.
Na tym etapie nie chcę wnikać w zasadność tak wielkiej emisji (w ocenie osób związanych z rynkiem uzasadnienie spółki jej jest kpiarskie, ale rozumiem, że tym KNF się nie zajmuje) a chcę zwrócić uwagę nadzorcy na to, że takie zawiadomienie bardzo mocno wpływa na notowania spółki i to w okresie gdy w najbliższym czasie mają być wprowadzone akcje nowej emisji (potencjalna podaż)
Co bardzo interesujące dotychczas spółka informowała o zwołaniu NWZA z miesięcznym wyprzedzeniem natomiast obecnie uczyniła to na ponad dwa miesiące przed terminem. Oczywiście można by się cieszyć z takiej zapobiegliwości, ale jednak gdy skojarzymy tak wiele zależności rynkowych i spojrzymy na to z takiego zwykłego doświadczenia rynkowego w mojej ocenie jest to dodatkowy element, który prowokuje co najmniej do monitorowania zwłaszcza w okresie po wprowadzeniu akcji nowej emisji.
Wierzę w to, że po wielu aferach na GPW od tzw. emisji gamboni po emisje aportowe, które brutalnie wycięły drobnych akcjonariuszy aż po kryminalną aferę Getback warto zwrócić uwagę na wszelkie takie niepokoje choćby w zakresie monitorowania.