Dnia 2023-01-06 o godz. 19:10 ~Qbq napisał(a):
> Testie narzeka totalnie ;)
> ale zgadzam się z nim że komunikacja ze strony COMPR jest marna
> Kr - Ty z kolei jesteś super optymista, ale te Twoje zestawienie to póki co "nadzieje".
> Miejmy nadzieje, że się spełnią, ale:
> 1. Fabryka - cisza, pozwolenie na budowę zdobywa COMPR, a nie SSE, więc to oni muszą działać ... wpierw zgody środowiskowe w gminie, potem pozwolenie w starostwie, SSE tylko pomaga
> 2. Grecy - czekamy, bo to różnie może być ... patrz Berdyczów
> 3. PKP - kontrakt z Nokią - tu wierze że się pozytywnie wydarzy tylko trochę długo trwa to przeciąganie liny z PKP (aneks i roboty dodatkowe)
> 4. Solino - OK
> 5. OZE-farmy - OK
> 6. Sunamp - OK
> 7. platformy - jestem sceptyczny, tylko przerób, bez specjalnych zysków, ew. temat w poszukiwaniu partnerów do innych tematów lub dofinasowanie
> 8. remonty wagonów .... - bez KP nie ma nic, piach od ponad roku
> 9. stolarka - kicha na rynku i może tylko eksport do USA coś może wygenerować
> 10. zbiorniki wodne - to może być ciekawe
>
> Wszystko powyżej to szara rzeczywistość lub zapowiedzi.
> Pewny jest tylko pkt 3 i 4 i 5 ... no i 9 tylko to codzienność
> Reszta w oczekiwaniu lub może się nie wydarzyć.
> Zatem czekamy - fakt że jak wszystko wypali to bedzie wesoło i oby to nastąpiło w 2023.
> Natomiast z fabryką to będziemy czekali do 2025, bo skoro maja czas do 2024 i nic nie słychać to będą robić na ostatni moment lub przesuną termin z jakiś "ważnych" powodów i to mnie martwi ;(
1. Niech sobie będzie cisza byle w odpowiednim czasie to znaczy pod koniec 2024 (ewentualnie z jakimś sensownym poślizgiem) się nie okazało że przepadnie im tak ogromne jak na tą spółkę zwolnienie podatkowe !! - tu jestem pozytywnie nastawiony po prostu nie da się zbudować fabryki w jeden rok ale już w dwa tak. To ta fabryka spina w całość strategię firmy czyli farmy fotowoltaiczne wiatrowe czy biogazownie razem to całość bez tej fabryki magazynów energii i ich oferta nie jest kompletna wiec uważam ze będzie - OK
2. Grecy lub inny eksport np. przejście graniczne z Ukrainą za prawie 7 mln euro.... startują do umów za granicą prędzej czy później coś wypali. może już Grecja a może coś kolejnego ważne ze rynek budowlany z małego kraju rozszerza się co najmniej kilkukrotnie i może tam coś zarabiać mało ? Uważam że eksport usług budownictwa specjalistycznego to dobry ruch i owszem nie od razu wszystko będziemy wygrywać !! liczy się kierunek i od czasu czasu jakiś przetarg na kilkanaście mln euro więc - OK
3. PKP PLK kontrakt z Nokią - twierdza ze przynajmniej częściowo się dogadali i ze czekają na zgodę ministra wiec trzeba czekać.
Inne kontrakty z PKP PLK jakiś jeden był na 50 mln remont torowiska i kilka maleńkich po kilka milionów na remonty dworców.
Tu powinno w końcu być - OK
Reszta tu zgoda połowiczna czekamy na KPO ale też na Fundusze z obecnej perspektywy budżetowej:
Polscy beneficjenci projektów transportowych, szczególnie w sektorze kolejowym, skorzystają w bieżącej perspektywie finansowej 2021-2027 z podobnej wartości pomocy finansowej Unii Europejskiej, jak w poprzedniej (2013-2020). Znaczącą, dodatkową pulą będą środki dostępne z Krajowego programu odbudowy – mówi Paweł Engel, zastępca dyrektora Departamentu Analiz Transportowych i Programowania Centrum Unijnych Projektów Transportowych.
Tu szanse 50/50 1/2 OK (niestety uważam ze coś spieprzymy i nie dostaniemy całej kasy albo dostaniemy tak późno KPO że nie zdążymy wykorzystać w całości smutne :(( ale u nas jak najbardziej możliwe) ... choć po cichu liczę że my jako Polacy nie będziemy aż tak głupi by zrezygnować z takich wielkich pieniędzy !!
4. 5. 6. tu OK
7. Coś na tym muszą zarobić nawet 5% przy dużym obrocie to przecież sporo no i mogą rozkręcić taki biznes w rok to zdecydowanie pozytyw.
Jak myślicie czy WAT podpisywał by umowę na komercjalizację opatentowanego produktu i nie dopilnował by współpraca nie układała się z kimś i w efekcie nie wprowadzi na rynek ?? Nie ma takiej mozliwości to jeden z nielicznych projektów jaki sie przebija z Polski ma patent i może być produkowany dla mnie tu zdecydowanie pozytywne OK
choć musze przyznać że to nieoczekiwany kierunek to zdecydowanie pozytywne zaskoczenie.
8. Remonty wagonów... bez KPO będzie mordęga skoro mam być optymistą to 1/3 OK to chyba na wyrost coś się jeszcze uda wygrać ale nie będą to kokosy niestety - raczej większe szanse w pkt 10 niż razem z PKP Intercity.
Większe szanse mają remonty torowisk i dworców niż wagonów.
9. Stolarka tylko export do USA to trzyma jeszcze w kupie gdyby w tym roku dołączyli UE (w Niemczech wielkie nakłady na wymiany okien by zmniejszyć straty energii) albo choć Wielką Brytanię.... obecnie rozwijają się USA, EU śpi a sprzedaż dla deweloperów... to jeszcze nie teraz więc na razie to marna 1/3 ok
10. Zbiorniki wodne/cysterny .... najbardziej mnie Ciekawi jak oni zdołali przekonać Stadlera do współpracy bo jeśli dobrze coś dla nich zrobią to wiemy jakim potentatem na rynku kolejowym jest Stadler...... tu może być przyszłość produkcji i remontów wagonów kolejowych dla Compremum. - wstępnie ... może coś z tego być na razie 1/10 OK za inicjatywę
Zgoda mam więcej OK Qbq od Ciebie ale dla mnie to raczej pozytywny realizm niż przesadny optymizm.
Wydaje mi się ciągle że o czymś zapominamy ... wszystkie te kontrakty i umowy Compremum które pozyskuje...
Niektóre w pojedynkę są bliskie 3/4 przychodów spółki !!! (IKS Solino) lub kwartalnym (Pieczarkarnia w Grecji, kontrakt remont torowisk z Alustą)
Nawet taki maleńki kontrakt na przejście graniczne z Ukrainą jeśli wypali.. nie wiemy czy są szansę ale gdyby to przecież prawie 32 mln zł. to tylko przykład chodzi o to że Compremum nawet w budownictwie specjalistycznym już teraz ma jak na siebie zarabiać.
A magazyny energii, ciepła farmy OZE ich produkcja sprzedaż i lub lub remonty wagonów kolejowych to dopiero powoli przychodzi i docelowo zastąpi z nawiązką ten ogromny kontrakt z PKP PLK który tak szybko się przecież nie skończy Compremum ma dopiero 60% (III kw.) realizacji pozostało jeszcze co najmniej 2-3 lata zanim skończą przypominam ze przetarg był rozstrzygnięty w 04.2018 r 6X% na koniec tego roku oznacza ze mamy przed sobą jeszcze co najmniej dwa lata ? po 20% realizacji rocznie + testy i certyfikacje.