Dnia 2023-01-06 o godz. 15:12 ~Testie napisał(a):
> Dnia 2023-01-06 o godz. 12:19 zakar napisał(a):
> > Qbq za to wiemy jedno muszą skończyć budowę do końca 2024 by nie stracić ulg podatkowych z Łudzkiej SSE.
> > > Juz kiedyś sie zastanawialismy ile czasu moze trwac uzyskanie pozwolenia na budowę, ale dodatkowo jeszcze Gmina Kleszczewo musi tam dociągnac media do tej działki widzieliśmy kiedys mape to było szczere pole...
>
> Do tej pory wspomnieli małą czcionką w prezentacji, że temat fabryki złapał 6-cio miesięczne opóźnienie. Tak jakby był najmniej istotny dla całej sprawy :) Komunikacja z akcjonariuszami wygląda dość słabo; powody opóźnienia w stylu "no bo na Ukrainie wojna" jest śmieszna. Saudi Aramco w takiej sytuacji nigdy by nie zbudowało ropociągów i całego przemysłu naftowego na bliskim wschodzie.
> >
> > Te tematy z Grekami to raczej bym traktował tak jak ten cały Berdyszów na Ukrainie - miał być miał być i dupa :) Ktoś tam załatwia te kontrakty zagraniczne bardzo nieudolnie. Jaki jest problem wsiąść w auto przejechać się przez 2 miesiące po całej Europie po każdej firmie, która handluje stolarką otworą i pogadać o współpracy?
> >
> > A no właśnie... ludzie - bo biznes i sukces w biznesie to ludzie. Jak ma się średniaków zmęczonych życiem to nie oczekujcie, ponadprzeciętnych wyników.
> >
> > Ci średniacy prowadzą nierentowny zakład stolarki otworowej (na podstawie danych z III kwartału) i widzą winnych wszędzie indziej tylko nie u siebie.
> >
> > "a bo co ja mogę?"
> > "a bo to nie ode mnie zależy..."
> > "przewróciło się niech leży"
> > "bo przetarg odwołali"
> > "bo nie rozstrzygnęli"
> > "bo to konkurencja wygrała zaniżając ceny"
> > "bo inflacja"
> > "bo koszty energii"
> > "bo wojna"
> >
> > No zwykłe beksy... Ogarnijcie się!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak mentalnie się poddacie to nieważne jakich macie przeciwników i tak przegracie.
> Te tematy z Grekami to raczej bym traktował tak jak ten cały Berdyszów na Ukrainie - miał być miał być i dupa :)
W prezentacji napisali wyraźnie że Grecy maja im dostarczyć pozwolenie na budowę i do końca styczna wtedy mogą podpisać umowę... wiec zobaczymy
Saudi Aramco w takiej sytuacji nigdy by nie zbudowało ropociągów - z takiego porównania tylko się cieszyć a sam pamiętam niedowierzanie jak kiedyś napisałem że pamiętam jak kiedyś zaczynał Budimex i jak się rozwijał ... to było wielkie zdziwienie.
Macie racje porównujmy do elity światowej do Saudi Aramco i wymagajmy od zarządu tyle samo !! ;)
Umowy z IKS Solino/PKN Orlen też nikt nie traktował poważnie a tu proszę podpisali i mają trochę ponad rok na przerobienie 155 mln zł !!
> Do tej pory wspomnieli małą czcionką w prezentacji, że temat fabryki złapał 6-cio miesięczne opóźnienie.
Tu poza tym opóźnieniem nic się nie da przyśpieszyć musza po prostu dostać pozwolenie na budowę bez tego się nie da.
Kwestia Urzedów odpowiedzialnych za infrastrukturę w Łódzkiej SSE kiedy go wydadzą.
> A no właśnie... ludzie - bo biznes i sukces w biznesie to ludzie. Jak ma się średniaków zmęczonych życiem to nie oczekujcie, ponadprzeciętnych wyników.
Od tych "średniaków" dostaliśmy kilka rzeczy których się nie spodziewaliśmy...
Kontrakt z IKS Solino, Magazyny Ciepła z Sunamp a jak wypali to jakąś tu produkcję, Platformy-Kontenery transportowe z WAT z patentem na całą UE .. gdzie produkcja jak twierdzą może być rozpoczęta w kilka miesięcy. Pierwsza farma fotowoltaiczna w budowie i dwie kolejne w zaawansowanym dewaluowaniu.
Export Stolarki jak na razie bardzo dobrze rozwijają w USA, Europy chyba jeszcze nawet nie zaczęli rozkręcać ... a w Polsce w budownictwie deweloperskim na razie jest spowolnienie wiec tu bym się nie spodziewał jakiś super efektów na razie.
Wiem wiem zaraz mi tu napiszecie że to co wymieniłem to działania pozorne że czekamy na fabrykę magazynów energii to prawda ale zanim ją zbudują muszą na czymś zarabiać nie mogą jechać tylko na kontrakcie z PKP PLK.
Mnie to cieszy że spółka nawet w dalekiej Grecji szuka możliwości zarobku i że zdobywa kontrakty. Bo z każdego tego przedsięwzięcia będą jakieś mniejsze lub większe zyski. Przecież nie sztuka usiąść na laudach i zapłakać że nie ma KPO i PKP nie ogłasza przetargów.
Tak bardzo narzekacie ze nic nie robią i nie ma umów.... ale popatrzcie na przychody Compremum ich rekord w tamtym roku to 202 mln zł.
A co ostatnio podpisaliśmy ? 155 mln na rurociąg a jeśli wypali jeszcze do końca stycznia Grecja to 11,7 mln euro to przecież drugie tyle mało ?
O wykonywaniu dla Stadlera zbiorników wodnych/ cystern nie ma już nawet co wspominać - po co nam tak mało interesująca współpraca jak budowa dla nich cystern, jak my się tu porównujemy do Saudi Aramco !!!
Życzę miłego weekendu i mniej marudzenia oczywiście komunikacja z akcjonariuszami mogła by być lepsza (choć znam zdecydowanie gorsze spółki) i mogli by robić więcej tu zgoda mogli by bo do Saudi Aramco jednak jeszcze sporo brakuje musza się wsiąść ostro do pracy!!!
Choć na razie proponował bym by wzorowali się bardziej na Budimexie oni budują wszystko co im w ręce wpadnie.