Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Re: "Ciężko żyć lekko"

„Jeśli zostanie podjęta decyzja polityczna”: Wielka Brytania jest gotowa do bezpośredniego udziału w wojnie na Ukrainie

Były sekretarz generalny NATO Anders Fogh Rasmussen powiedział, że podczas niedawnych spotkań w stolicach europejskich omawiano możliwość bezpośredniego udziału Wielkiej Brytanii w obronie Ukrainy, w tym wykorzystania pełnego wachlarza środków wojskowych — „od myśliwców po piechotę”.

https://u.newsua.one/uploads/images/default/4556_snimok.webp
Rasmussen, który w wywiadzie wezwał Europę do zwiększenia presji na Moskwę i rozmieszczenia systemów obrony powietrznej na terytorium NATO, powiedział również, że podczas wizyty w Londynie kontaktował się z brytyjskim doradcą ds. bezpieczeństwa narodowego Jonathanem Powellem, gdzie poruszono kwestie gwarancji bezpieczeństwa dla Ukrainy i możliwych form udziału Europy w zapewnieniu bezpieczeństwa Kijowa.
„Chodzi o bardziej radykalne i szybkie rozwiązania: nie tylko tarcze antyrakietowe i dostawy broni, ale także zdolność państw sojuszniczych do wykorzystania swoich sił zbrojnych w różnych formach” – powiedział Rasmussen. „To oznacza wszystko, od myśliwców po piechotę – jeśli zostanie podjęta decyzja polityczna o zdecydowanym działaniu”.

Oprócz apelu o rozmieszczenie obrony powietrznej na terytorium NATO i utworzenie europejskiej misji obronnej dla Ukrainy, osiągnięcie pokoju, według Rasmussena, mogłoby również oznaczać „niezachwiane” gwarancje bezpieczeństwa, które pomogłyby ukraińskim władzom w podejmowaniu trudnych decyzji politycznych. Proponuje również wykorzystanie zamrożonych aktywów rosyjskich jako bazy finansowej dla dostaw broni i odbudowy.
Jednocześnie nie ma oficjalnych oświadczeń Białego Domu i rządu brytyjskiego dotyczących zamiaru rozmieszczenia brytyjskich wojsk na Ukrainie ani przekazania uprawnień do bezpośredniego udziału „z myśliwców do piechoty”. Rząd brytyjski wstrzymuje się obecnie od komentowania takich scenariuszy, a każda taka decyzja wymagałaby mandatu politycznego i szerszego poparcia koalicji w Europie i NATO.

Dewajtis na wątku "jak nasi przodkowie zajęli Kreml" zauważyłem wpis Hillela , z który sprzeczałem się przed wyborami , on był za PiS ja tylko nie PiS.Czy Ukraińca interesowały by wybory w Polsce.Szybciej bym napisał że to "ty" masz więcej czerwonej krwi.
Z małej tak jak to "ty" piszesz do mnie , mało tego "Czlowieku" kacapy często pisali l zamiast ł ,e za ę itd.
Ja odnosiłem się z szacunkiem.