Wiesz student dlaczego Polacy tak mało zarabiają, bo się zrzucają na to wszystko. Ja oczywiście nie jestem za likwidacją LOT-u tylko albo potrafisz zarządzać firmą albo zwijaj interes, bo ja nie życzę sobie dokładania do tego wszystkiego, ja kupiłem mieszkanie, wziąłem kredyt, pracuję a inny ma dostać za free, gdzie sprawiedliwość? Dlaczego ma być tak jak za komuny, wszyscy po równo.
Banki Państwowe, wszystkie? A gdzie konkurencja? A dlaczego w Polskim banku kredyt na 10 % a w Niemczech 4 %. To jak ma konkurować polska firma z niemiecką jak kredyt obrotowy dwa razy droższy? Ano dlatego, że PKO BP jak i PZU są monopolistami na rynku polskim odnośnie kredytów czy ubezpieczeń a inni się do nich dostosowują ale jeżeli w PKO BP pracuje 25 tys osób to kredyt z siły rzeczy musi być drogi. Raiffaisen wchodzi całkowicie do internetu, zamyka wszystkie placówki, kto będzie miał tańsze kredyty i większy zysk? Kto przetrwa w tej globalnej gospodarce? Nie ma wyjścia trzeba skupić wszystkie banki i utrzymać przy stołkach tą rzeszę pracowników a kredyty się podciągnie na 20 % . Bo co zwolnić, na bruk tych ludzi? Przecież bezrobocie jest najmniejsze w historii Polski ! Na emeryturę ich posłać.
Do Sławka
Oddać LOT, Niemcom wraz z samolotami? Przecież lot je tylko wynajmuje, Lot nic nie ma oprócz przeludnienia, do lotu nie należą lotniska a na nich się zarabia najwięcej. Po drugie, Lufthansa nie chciała kupić lotu tylko się przyglądała, Turcy jedynie byli najchętniejsi bo turek za grosze pracuje to może by podołał temu.
Grek pracowity, ale się uśmiałem.
Przywileje Greków:
Dopłaty dla pracowników:
mycie rąk - 420 euro miesięcznie
brak spóźnienia - 600 euro na miesiąc
korzystanie z darmowej stołówki (aby zwiększyć w niej ruch) - 120 euro miesięcznie
870 euro miesięcznie dla pracowników administracji - za wysyłanie faksów
595 euro miesięcznie dla wymiaru sprawiedliwości - za skuteczne prowadzenie spraw
69 euro dla kierowców w budżetówce - za rozgrzanie silnika
310 euro - za punktualne przyjazdy
450 euro - za przejmowanie i zdawanie samochodów
Dodatki do pensji:
50 proc. pensji za ciągłość pracy (min. 10 miesięcy u jednego pracodawcy)
15 proc. pensji za pracę przy komputerze przez cały dzień
10 proc. pensji - dodatek za wysługę lat (po 3 latach pracy)
10 proc. pensji za znajomość języka obcego (nieudokumentowaną)
15 proc. pensji za uciążliwe warunki pracy (m.in. sprzątaczki)
5 proc. pensji za każdy rok nauki po szkole średniej
13. i 14. pensja na Boże Narodzenie i Wielkanoc
10 proc. podstawy wynagrodzenia i 5 proc. na każde dziecko - dodatek rodzinny dla małżeństw
50 proc. miesięcznej pensji - dodatek urlopowy
Część Greków mogła przejść na emeryturę po ukończeniu 53. roku życia, a osoby utrzymujące się z turystyki pracowały przez 4-5 miesięcy w roku. W pozostałych miesiącach otrzymywały zasiłek, który pozwalał na dostatnie życie.
Podobnych absurdów jest więcej. Jednym z nich są „niedokończone”, ale zamieszkałe domy. Okazuje się, że nie trzeba za nie odprowadzać podatków. Serwis wynagrodzenia.pl przytacza też przykład niewielkiej wyspy Zakynthos, gdzie aż 700 osób pobierało zasiłek dla niewidomych. Z kolei na wyspie Kalymnos podczas kontroli 100 niewidomych nagle odzyskało wzrok.