moja prowizja w DM to 0,18% a w przypadku inwestowania DT wychodzi jeszcze taniej, więc jeśli ugram na dziennych zygzakach 55 groszy na akcji kupując 4000 szt KGHM to jest na kosiarkę spalinową..
Jednak zastanawiam się nad kupnem traktorka bo mam 4 tys m. kw trawnika i za koszenie płacę 200zł. i przy takiej gromadzie dzieci ciężko mi wygospodarować 6 godzin aby skosić kosiarką no i pogoda w kratkę a próbowałem kosić popołudniami po 2 godziny  na raty i była to syzyfowa praca bo jak skończyłem ostatni fragment to na pierwszym trawka urosła. Mam nawadnianie ze studni głębinowej więc żadne upały mi nie przeszkadzają a w zeszłym roku siadła pompa i musiałem nową kupić. Teraz oczekuję firmy aby mi zrobiła wertykulację trawnika i potem rozsiała nawóz ( 6 worków po 25kg). 
Po analizie związanej z traktorkiem to doradzano mi lepszą firmę typu Deer, Honda, Husqvarna, Partner i aby nie kupować wielozadaniowych traktorków w marketach budowlanych bo to ponoć kiepskiej jakości i po kilku latach znika i jest kłopot z częściami. Dobry traktorek to wydatek ok. 10-12 tys więc 3 lata robocizny pomocnika i stąd mam dylematy. :) Traktorkiem koszenie zajmuje ok. 2 godz ale potem i tak pozostają  skarpy, pasy przy drzewkach, klombach, ogrodzeniu i miejscach, gdzie traktorek nie dojedzie, więc jest dodatkowa ręczna robota kosiarką, kosą spalinową etc. :)
A z tymi kciukami to taki żarcik, bo chciałbym aby wig skończył tydzień na plusie a pozatym jest więcej osób które korzystają na wzrostach i mają radochę, że im rośnie w funduszach, portfelach akcji, Ofe etc...