Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,40 zł , zmiana od tamtej pory: 12,86%

Re: Amerykanie trawią?

Dnia 2018-11-29 o godz. 12:39 ~boa napisał(a):
> Dziękuję za informacje, mam akcje i jestem w plecy 80%. Zastanawia mnie jedno, jeśli są takie perspektywy i to tuż, tuż to dlaczego ciągle spadają akcje w USA, że ja jestem niekumaty to OK, ale żeby tylu innych nie wiedziało o co chodzi?. Zazwyczaj jak coś analizuję na giełdzie to dochodzę do wniosku, że wkoło jest mnóstwo bystrych, a nie gamoni. A tu jakby odwrotnie, ciekawe? Przepraszam za wpis, bo doceniam Twoją pracę na forum.

Zupełnie nie ma za co przepraszać :-). To ja dziękuję, że się odezwałeś. Zdaję sobie sprawę, że jest nas tu mało, bo skoro cały FF to 311 tys. sztuk, to dużo nas być nie może, ale czasem to tak myślę, że piszę, a nikt nie czyta :-) Jakos bardzo próżny to chyba nie jestem, poradzę sobie z tym j:-)
Co do kursu spółki -matki, czyli Milestone Scientific. Pewności nie mam. Kurs szoruje po dnie. Ale obroty są śmiesznie niskie - wczoraj to było chyba 4,5 tys. akcji - niewiele więcej niż u nas, a FF amerykańskiego Milestone Scientific to bodaj 14 mln akcji! A dzień wczesniej mieli obrót chyba 320 akcji.
To, że w ostatnich powiedzmy 2-3 miesiącach spadała spółka-matka na pewno po częsci wynika z działalności szortowców - w USA pokazują dane, nawet je gdzies wyzej zamieściłem. Spólka w trendzie spadkowym, grali z trendem. Ale ostatnio chyba mamy zmianę, stąd takie mikroskopijne obroty. Jako ciekawostkę - wczoraj kurs miał u nich chęć wyjśc na zielono, ale na koniec sesji ktoś chyba zrzucił kurs setką akcji :-) Spadło wprawdzie (-0.82%), ale spadło.
Ale wazniejsze chyba jest to: Osser po wynikach II kwartału - kiepskich, bo przecież Milestone Scientific ładował kasę w Compuflo i nasz Milestone Medical, a działka dentystyczna nie rosnie aż tak szybko - odpowiadając na pytania analityka o tę branżę dentystyczną w trzecim kwartale uczciwie przyznał, że nadal będzie słabo i poprawi się dopiero w IV kwartale. No to powiedzmy sobie szczerze, jak bysmy zareagowali, jak byśmy się dowiedzieli w sierpniu, że KGHM ma słabe wyniki, a prezes mówi, że w trzecim będą wydobywac mniej? To tez różnica między nami i Milestone Scientific. Oni w dużej mierze sa uzależnieni od wyników branzy dentystycznej - nasz Milestone nie.
Jest jeszcze jedna rzecz. Kto wie, czy ja na ich miejscu tak bym się spieszył do kupowania akcji Milestone Scientific. Bo zastanówmy się np. co się stanie, gdy oni podadzą jakiś kolejny news dotyczący Compuflo. No, powiedzmy, że podpisali umowę z jakimś wielkim dystrybutorem- co przeciez jak przyznają - chcą zrobić i z tymi wielkimi dystrybutorami rozmawiają. W Stanach kurs Milestone Scientific pójdzie w górę, no niech nawet 30-40 czy 50 procent. Ale tam się kupi, bo w FF 14 mln (muszę sprawdzić, czy na pewno tyle, bo tak z głowy biorę). Można spokojnie czekać z kupnem na wieści.
A u nas się kupi? Przy widełkach, których tam nie mają?
Już nie mówię co się może stać, jak Milestone poda - a tak Osser zdaje się sugerować -, że tak kosmicznie dobre wyniki badań Compuflo skłoniły ich do ubiegania się o to, by Compuflo epidural było standardowym sprzętem w każdym szpitalu, w którym stosuje się znieczulenia zewnątrzoponowe. Tak jak pisałem w innym wątku - gdyby tak się stało choćby w jednym stanie, weźmy taką Kalifornię, znaną z zaawansowania jesli idzie o opiekę medyczną, wyposażenie szpitali, to będzie - moim bardzo skromnym zdaniem - szał. Wiem co się dzieje ze spółkami zajmującymi się marihuaną medyczną, gdy dany stan zaczyna rozważać legalizację, a spólka akurat tam jest, czy ma takie plany. W przypadku Compuflo byłby efekt przemnożony nie wiem ile razy.
A jak nasze Compuflo wzięłyby szpitale w Kalifornii (oj, może być Floryda, to nie ma większego znaczenia), to po pewnym czasie będziemy mieli Compuflo epidural Milestone w każdym szpitalu w USA, a potem - pewnie na świecie.
Myślę, że warto czekać.
Kurs amerykańskiego Milestone Scientific może miec kłopot teraz jeszcze z jednego powodu, wrzucałem info- giełda dopatrzyła się tam u nich jakichś niezgodności z trybem podawania informacji. Jakby jakiejś spółce na naszej giełdzie groziły tego typu kłopoty pewnie tez by nie rosła. Niebezpieczeństwo wyrzucenia spółki- matki z amerykańskiej giełdy chyba jest niewielkie, bo nikt się z analityków ani dziennikarzy tym w USA nie zajmuje, pisza raczej, że po takim ciagu spadków tamten Milestone ma szanse pójść w górę. Ale do kupowania ludzie mogą się nie palić, na wszelki wypadek. Tylko wyrzucenie amerykańskiego Milestone z giełdy nam w niczym nie przeszkodzi. Ba, moim zdaniem, bardzo by nam pomogło.
A ostatnia rekomendacja dla Milestone Scientific - przypomnijmy - to 1,5 USD. Czyli wg parytetu wymiany my, czyli Milestone Medical powinniśmy kosztować przynajmniej 0,75 USD za akcję. Czyli powiedzmy teraz 2,7 za akcję.

Teraz ja przepraszam za pisaninę. :-)
Pozdrawiam serdecznie

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MILESTONE 0,00% 1,58 2023-12-18 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.