Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  142,40 zł , zmiana od tamtej pory: -0,14%

Re: Albo - Albo - Albo

Dnia 2026-03-25 o godz. 17:54 ~tomek napisał(a):
> Dobrze się to czyta. Proszę o więcej,
Ja też proszę o więcej. Pokazuj dalej to, co pokazujesz, rób dalej z siebie pawiana, udowadniając DOKŁADNIE, że nie da się od tych niby mądrzejszych nic dowiedzieć. A jak ktoś chce się dowiedzieć, to nie dostanie nic, oprócz drwin, kpin, wyśmiewania. I po co ta agresja? Widać, że was boli, boli jak chlorella.

> szczególnie, że doskonale znasz Spółkę i produkt,
Znam czy nie znam, nieważne. Próbuję coś się dowiedzieć głębiej. Bo jak na razie inwestycja tu jest na piękne oczy prezesa.

> no i masz znajomego ( znajomą ) w USA doskonale zorientowanego w temacie.
Właśnie nie, ona nie siedzi w tym temacie, ale ogólną sytuację zna, bo jej ona dotyka.

> "Jaka sprzedaż kartridży i jaka cena za kartridż. Wszystko w temacie" .( wcześniej pisałeś, że oficjalna cena kartridża wynosi 60 USD).
Taka cena pojawiła się na wiadomym forum. Myślałem, że to jakaś cena podawana przez spółkę (choćby nieoficjalnie, w rozmowach). A tu się okazuje, że nic nie wiadomo.

> Ja myślałem, że Scope chce sprzedać Spółkę Bacteromic na pewnym etapie rozwoju, a nie kartridże.
No i co jeszcze wymyślisz? Cena spółki jest zależna od sprzedaży kartridży przecież. Wyznacza się ją jako mnożnik sprzedaży. Wiadome osoby na wiadomym forum popłynęły i w obszarze ceny kartridża (konkretnie: cena była dobra, ale nie uwzględnili kosztów) i w obszarze mnożników.

Na wszystkich innych spółkach z wiadomego forum te szacunki się pojawiają. Lepsze, gorsze, ale tak. Na Scope... praktycznie nie, a jeśli już, to z krainy fantazji.

A może istnieją jakieś inne czynniki, przez które partner zapłaci więcej? To wymień je. Piękne oczy prezesa? Zafascynowanie partnera technologią? Szczytny cel niesienia pomocy ludziom z sepsą na całym świecie? Pisaliście o tym wszystkim. Niezłe sentymenty. Tylko kupują Amerykanie, którzy takich sentymentów nie mają. I będzie brutalne targowanie i osadzanie w brutalnych realiach rynkowych.

A te możemy z grubsza określić.

A może kwota będzie wyższa niż ta wynikająca ze sprzedaży kartridży, bo rzeczywiście partner skusi się na spółkę, nie na urządzenie? Tylko że spółka partnerowi potrzebna, jak piąte koło u wozu... prędzej czy później do zaorania. Będzie miała jakieś know-how lub IP, które mogłyby być atrakcyjne dla partnera? Oprócz tego, za co partner zapłaci, czyli rdzeń działalności, czyli know-how, patenty i IP dotyczące Bacteromica.

> Co do ceny kartridży na spotkaniach, w których uczestniczyłem Zarząd mówił ( no ale teraz już wiem, żeby nie słuchać co mówi Zarząd tylko czytać uważnie wpisy na forum bankiera), że możliwa do uzyskania cena i koszt wytworzenia jest informacją niejawną, którą uzyska potencjalny Kupujący

FAJNIE. Należy słuchać, tego co mówi Zarząd, ale weryfikować. Nie żyjemy w próżni i cena kartridża MUSI być niższa od konkurencji.

Wy tego nie możecie przyznać, zamiast tego mówicie, że to jest informacja niejawna. A co to znaczy? Że kartridż będzie mógł być sprzedawany po te 127 dolarów? Bo tak zdajecie się sugerować.

NIE. Kartridż będzie kosztować maksymalnie tyle, na ile pozwoli konkurencja. Może to będzie 60 dolków, może 80 dolków i nie całość z tego pójdzie do kieszeni Scope. A to już pozwala wyznaczyć widełki transakcji.

Uzasadnianie tego, że nie możecie zrobić obliczeń, bo nie znacie liczb, bo te są niejawne, jest po prostu nierozsądne.

Żyznowski z Mercatora też mówił, że akcja będzie kosztować 1000 zł, a to dlatego, że oni zbudują nowe fabryki i wejdą w biotechnologię. Zbudowali jedną, w biotechnologię nie weszli. To była ściema i każdy trochę bardziej rozgarnięty inwestor to wiedział. Ale ulica szła na słowa Żyznowskiego jak na lep. Nie idźcie tą drogą.

I żeby nie było. Nic do prof. Garsteckiego nie mam, a powyższe to tylko przykład. Nie mam czasu wymyślać innego, który by mniej uraził uczucia (porównanie z Żyznowskim jest rzeczywiście niefajne). Ale i tak nie był to najgorszy przykład, bo byli jeszcze kiedyś tacy z AQT... i wielu innych.

> Notabene Scope wydał na Bactera już prawie 100 mln PLN ( ok. 26mln $), a to jeszcze nie koniec,
A wiesz, że partnera nie obchodzi, ile wydał Scope? I kwota transakcji będzie taka, jaką wyznaczy sprzedaż kartridży.

Jeśli już, to partner może uznać tę kwotę za R&D Bacteromica za bardzo niską.

I będzie twierdzić, że "wydaliście mało, pokryjemy wam te wydatki i po co wam dużo więcej kasy?".
Powiesz, że znowu coś wymyśliłem. Ale ja to słyszałem w różnych kontaktach biznesowych wiele razy.
To chyba jakiś chwyt negocjacyjny z pierwszej strony podręcznika o negocjacjach, bo pojawia się zawsze, jako pierwszy.

> Pisz, pisz, pisz niech prawda oświeci "fanatyków Scopa" ( to też chyba Twoje ).
Oświecenie by się przydało. Prawda by się też przydała. Oczywista oczywistość.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SCPFL -1,39% 142,20 2026-03-27 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.