bolo7 - zapewne wiele już przeczytałeś i dużo wiesz nt. spółek, w które zaangażowany jest Pan Jakubas. Wiesz już, że z punktu widzenia Pana Jakubasa, wszystkie inwestycje są UDANE. On na wszystkich zarabia. POLNA, MENNICA, EPL i inne przynoszą mu dochody - zyski. Ww spółki od trzech lat utrzymują się w męczącym trendzie bocznym. Każdą z nich należy rozpatrywać indywidualnie.
Np. Mennica. W ubiegłym roku zysk netto prawie 100 mln. Średnia cena zakupu posiadanego pakietu akcji wg. mnie poniżej 50 zł. Czy nie zarabia? Umożenie akcji z którego skorzystał SKARBIEC i córka Pana Jakubasa.
POLNA, kupowana pierwotnie i po podwyższeniu kapitału zakładowego z prawem poboru po 3,8 zł.. Czy nie zarabia? Podwyższył swój udział w kapitale zakładowym z 30 do 50%
EPL (poczytaj nt. ENERGOPOLU Warszawa) po numerze z Wojciechowskim Panu Jakubasowi, też nie przynosi strat.
W wymienionych spółkach zwiększył swój udział (np. Mennica z 52% do 57%) i długo może z nich wychodzić. Tak długo, jak długo wychodzi z OPTIMUSA.
Która z tych spółek ma największy potencjał wzostu? Wg mnie MENNICA.
Czy to ma jakiekolwiek znaczenia dla potencjalnych inwestrów? Odpowiedź brzmi - NIE.
DLACZEGO - bo wszyscy wiedzą, że Pan Jakubas lubi dzielić się zyskami z wybranymi przez niego partnerami biznesowymi.
Na których z nich najbardziej zarabia, tego nikt nie wie. Z punktu widzenia inwestora takiego jak TY i inni nie powinno to mieć znaczenia. Nie zagląda się przecież do cudzej kieszeni. Niedługo pojawią się rankingi, w których pozycja Pana Jakubasa znajdzie stosowne miejsce. Czy będzie to miejsce wysokie, zapewne NIE.
Postawię przewrotnie inne pytanie: czy inwestowanie w spółki, w których zaangażowany jest Pan Jakubas przynosi zysk? Wszyscy, którzy inwestują w te spółki powini zadać sobie takie pytanie. Odpowiedź jest prosta. Zarabiają ci, którzy zainwestowali w te spółki poniżej ceny zakupu jaką posiada Pan Jakubas i wykażą się cierpliwością. Zawsze przyjdzie taki moment jak z POLNĄ i EPL, czy OPTIMUSEM. Wcześniej czy później pojawi się tzw. inżynieria finansowa.
A jak na razie, tak jak już pisałem w okresie flauty należy grać tak jak gra Pan Jakubas, czyli NA KTRÓTKO - zbijać cenę.