Tak się zastanawiam po co Prezes z żoną kupił te akcje ? Patrząc na ilość to wskazuje, że kupili od Rockbridge - w cenie praktycznie jaką Rockbridge zapłaciło za nie . Zastanawiam się jaki jest cel odkupu tych akcji ? Patrząc na działania w tym roku to pojawiły się kooperacje gdzie np. DM INC robił ABB na prawie 100 mln zł - to pokazuje, że prawdopodobnie wchodzą w wyższą ligę jeśli chodzi o transakcje. Scenariusz, że Prezes z żoną zostawiają sobie te akcje u siebie i je trzymają - pytanie jaki by to miało sens, jeśli Prezes i tak rozdaje karty w firmie - czy mrożenie ponad 2 mln zł gotówki gdzie przez ostatnie lata była tylko jedna dywidenda miałoby sens.
W mojej ocenie nie miało by najmniejszego sensu. Inny scenariusz to pakiet ten ( 1,5 mln sztuk akcji ) jest szykowany pod sprzedaż z lekkim zyskiem dla Prezesa z żoną ale dla jakiejś instytucji, która da wartość dodaną .... jesli byłaby to jakaś instytucja zagraniczna o rozpoznawalnym Brendzie i dużych możliwościach to byłby to gamechanger dla spółki . Zastanawiam się dlaczego jakaś instytucja miała by szukać partnera w Polsce. Jeśli założymy, że Polska jest w Europie postrzegana jako dynamicznie rozwijający się rynek, dodatkowo zakończenie konfliktu na Ukrainie spowodowałoby, że Polska będzie ciekawym miejscem do inwestycji dla globalnych graczy. Należy jeszcze zwrócić uwagę na pojawiające się inicjatywy typu InnovatedPoland .... to może być ciekawie w ciągu 2-3 lat.
To są moje prywatne przemyślenia ( proszę się nimi nie sugerować przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych ).... zachęcam do dyskusji.
BTW - jak już wszystko będzie wiadomo to zakładam, że kurs będzie dużo wyżej - takie moje małe założenie ;)