2016 r. był niby dobry ale pewien niesmak pozostał. Po pierwszym super kwartale (ponad 2,5 mln zysku) apetyty były bardzo duże. Później przyszło schłodzenie (szczególnie II kw ze stratą) choć nie można mówić o wielkim rozczarowaniu. Wynik netto nieco słabszy niż w 2014 r. ale trzeba pamiętać, że gdyby nie inwestycja w rozbudowę zakładu i z tym związane koszty byłoby o 2 mln zł wiecej , co daje już bardzo przyjemna dla oka sumę zysku netto (prawie 7 mln zł). W tym roku spółka zakłada poprawę zysku, tylko do końca nie wiem, czy ta poprawę odnosić mamy do zysku netto z 2015 r., czy potencjalnego zysku netto gdyby inwestycji w zakład spółki nie było. Jeżeli to ta druga wielkośc ma być bazą do poprawy to super, jak pierwsza to też dobrze (choc nieco gorzej). Ja na podstawie wypowiedzi prezesa spółki nie mogłem tego rozstrzygnąć (może ktoś ma inne spostrzeżenia). Choć z drugiej strony po co spółka co kwartał ubiegłego roku i przy podawaniu wyników rocznych zawsze podkreślała, ile wynosiłby zysk netto gdyby nie duża inwestycja w zakład produkcyjny i podkreślanie, iż w 2016 r. koszty w zwiazku z ta inwestycją nie będą już występowały. Skoro tak to może poprawa ma dotyczyć wyników oczyszczonych z kosztów tej inwestycji.
Chciałbym powiedzieć na koniec, że pora kupowac akcje już teraz bo po wynikach I kwartału (za nieco ponad miesiąc) będzi mocny ruch w górę, ale nie jestem tego pewien. To że akcje są wskaźnikowo niedrogie nawet zakładając niewielką poprawę w stosunku do oficjalnych wyników za 2015 r. to fakt. Ryzyko straty na tych akcjach przy obecnej ich wycenie jest więc umiarkowane, a potencjalny wzrost akcji prawdopodobny. Na plus jest jeszcze to, że spółka w ostatnich tygodniach nie uczestniczyła w zwyzkach małych spółek, więc na ich tle jest atrakcyjniejsza. Jest tylko jedno ale co do wyniku I kw. 2016. Nawet jak będa dobre, to jednak baza była rewelacyjna (2,7 mln zł zysku netto w I kw. 2015 r. przy przychodach blisko 40 mln zł) więc po pierwszym kwartale wskaźnik c/z za cztery ostatnie kwartały może spaść.Dla osób nieznających spólki na papierze może być mniej atrakcyjna. W drugim kwartale to się wyrówna, bo wyniki w II kw. 2015 r. były słabe.
Ogólnie dobrze, ale po I kwartale kurs może nie zachowywać się tak świetnie (choć daleki jestem od stwierdzenia że będzie źle na tle rynku) jak wiele osób by chciało.