Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  25,30 zł , zmiana od tamtej pory: 245,45%

@PPP - jestem Ci coś winny. Po pierwsze - ja pisałem o skupie z 2010r.

Dnia 2021-06-16 o godz. 14:51 ~PPP napisał(a):
> Rentierze a ile tych akcji skupiono i jaki był wtedy FF na Mennicy. He? Tu jest jednak inaczej z powodu FF i wskaźnika C/Z
> Tam na skup przeznaczono cytuję: "maksymalnie 638.096 akcji za kwotę do 12,76 mln zł" czyli około 1,25% akcji przy FF wtedy wynoszącym ponad 15%
>
> My za kapitał zapasowy tylko z rok 2020 (wg uchwały Walnego 173 mln zł) moglibyśmy skupić nawet 5,7 mln akcji w cenie 30 zł lub 6,6 mln w cenie 26 zł. Tj od 12,6 do 15% akcji. To jest znacznie więcej niż potrzeba, by zabrać ulicy wszystkie akcje, których wg realnego FF jest około 1,8 mln - 4%. To dla OFE i TFI szansa na wyjście z tego uśpionego papieru. Potem umorzenie akcji i pompka do 50 zł, by akcje zebrane w ten sposób przez np. FIZAN Jakubasa upychać ulicy. I wtedy okaże się, że właśnie wyszliśmy z "Value Trap", że AT pokazało,... C/Z faktycznie była skandalicznie niska i uzasadniała tak wielkie wzrosty, a umorzenie akcji to dodatkowe uzasadnienie. Pewnie wtedy PR trąbiłby o każdym wygranym przetargu.
>
> Nie sądzisz, że szykuje się przynajmniej w części ten scenariusz? Moim zdaniem na tym poziomie rynek jest strasznie wykupiony i poza ustawkami tu w zasadzie nie ma większych sypaczy, bo każdy rozumie, że papier jest niedowartościowany, a jedynie brak płynności stanowi ryzyko. FIZAN tanio skupi, to będzie mógł bawić się w podnoszenie kursu w stylu twoja - moja - twoja - moja 
> Brak popytu wynika wyłącznie z niepewności, co kombinuje GJ, która trzyma władzę.
>
> Jednak moim zdaniem tu się szykuje solidne przesilenie i nie sądzę, aby było niekorzystne.
>
> Czy będziesz na Walnym?

a nie o ostatnim z roku ubiegłego (skupiono 50 tys. szt za 2 mln zł.) Na MNC wykonano łącznie 4 razy skup akcji własnych. Pierwszy skup z 2010 przed splitem (6,5 mln akcji) dot. ponad 10% ilości akcji ( 656 tys. akcji). Sprzedawały OFE, które na ZWZ biły się o to kto taniej sprzeda akcje kupione po promocyjnej cenie (132 zł./1A). Ta sytuacja został dokładnie opisana na forum MNC. Ja jako młody inwestor mając niewielką liczbę akcji byłem na tym Walnym - otrzymałem lekcję traktowania inwestorów, którą zapamiętam do chwili obecnej.
Po drugie - nie patrz się na dane dot. FF. podawane na portalach ekonomicznych. Wystarczy analiza składu akcjonariatu z lat ubiegłych, sprawozdania roczne OFE, TFI oraz protokoły z ZWZ, aby wiedzieć, że FF ( w obu przypadkach) jest na poziomach ZERO (patrz Twoje teza - "To dla OFE i TFI szansa na wyjście z tego uśpionego papieru.)
Po trzecie - Nie będę na Walnym, gdyż nie widzę sensu wydawać pieniądze na jazdę do Nowego Sącza. Wystarczy wykonać prawo i zażyczyć sobie listę akcjonariuszy na ZWZ. Otrzymasz ją na 3 dni przed Walnym.
Po czwarte - do chwili, gdy ZWZ nie zatwierdzi polityki dywidendowej uchwałą, propozycje tej polityki zapisane przez Zarząd oraz podane do publicznej wiadomości możesz potraktować jak ................. .

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
NEWAG -0,46% 87,40 2025-10-22 17:00:10
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.