Cześć, poniżej moje podsumowanie - poprawiajcie jeśli coś źle wyłapałem.
Generalnie odbieram lekko pozytywnie. Szkoda braku aktualizacji sprzedaży TA, ale jest informacja o przekroczonych oczekiwaniach Zarządu w tym zakresie. Poza tym, 11B zwykle nie jest chętne do podawania zarówno kosztów produkcji jak i bieżącej sprzedaży.
Podsumowanie:
Pozytywne sygnały- The Alters – 20,4 mln zł przychodów w H1 (36% całego reve) – twarda liczba, bardzo mocny wkład.
- The Alters – ocena zarządu – release „bardzo dobry”, większy udział konsol niż zakładano; spółka wyraźnie zadowolona.
- Struktura sprzedaży TA – 50% Steam, 48% partnerzy (GP/konsole), 2% direct → zdrowa dywersyfikacja, brak uzależnienia tylko od jednej platformy.
- Death Howl – on track, 2025.
- Frostpunk 1886 – on track, ~20 dev (docelowy team), premiera 2027 → FP jako długoterminowa franczyza.
- Dwa nowe tytuły wydawnicze – prezentacja wkrótce, jeden potencjalnie 2026 (raczej 2027) → pipeline się poszerza.
Negatywne sygnały- FP2 (konsole) – oczekiwane przychody „niewielkie” → rozczarowanie, bo Q3 mogło dostać większy boost.
Neutralne / znane wcześniej- FP2 (PC) – sprzedaż poniżej oczekiwań, zarząd otwarcie mówi, że „nie są zadowoleni” i wyciągają wnioski. Negatywne, ale było już znane rynkowi, więc dziś raczej neutralizacja (plus punkt dla transparentności).
- The Alters – brak nowej liczby sprzedanych kopii → inwestorzy chcieli KPI, ale pozytywny ton zarządu częściowo to rekompensuje.
Moja predykcja zachowania rynkuKrótkoterminowo (1–2 sesje):- Kurs prawdopodobnie zareaguje umiarkowanym wzrostem, ale nie wchodzi w pełen „short squeeze” (bo brak świeżej liczby kopii TA).
- Szacuję +3% do +7% i powolne odkupowanie shortów (od kilku dni widać batony po 1000-1400 sztuk, ich poziom cenowy się podnosi)
Średnioterminowo (2–4 tyg.):- Narracja pozytywna, pipeline szeroki (TA + FP2 DLC + Death Howl + Moonlighter 2 EA + Frostpunk 1886 + nowe IP).
- Rynek będzie czekał na konkretne KPI TA (kopie) oraz start FP2 konsole (18 IX).
- Perspektywa neutralno-pozytywna, zależna od tego, czy DLC FP2 pokażą realny potencjał.