Szanowny co do górnictwa masz racje jednak mimo wysokich kosztów produkcji węgla to nie znaczy że kopalnie będą sprzedawały węgiel uwzględniając koszty produkcji ...będą go sprzedawać ze stratami /podążając za cenami światowymi może z małym opóźnieniem/ podatnicy będą dopłacać do nierentownych kopalni i zawyżonych pensji górników / choć praca ciężka / .Oczywiście dochodzą patologie polityczne przymus aby kupować droższy węgiel z naszych kopalni a nie sprowadzać tańszy z zagranicy.Jeśli śledzicie moją twórczość to wielokrotnie byłem przeciwny sprzedaży elektrowni Ostrołęka do Nabe za 153 miliony bo uważam że w przyszłości po małej reorganizacji już zaczętej przerobienie 1 bloku na współspalanie biomasy z węglem plus dopłaty z rynku mocy powoduje że aktywa będą rentowne ...oczywiście mogę się mylić ale warto zaryzykować ...ale w swojej twórczości krytykowałem polityczną patologie inwestycji spółek energetycznych aby ratować PGG chyba 600 milionów wydane a zniżki na zakup węgla nawet nie mieli ...ale w momencie sprzedaży po 1 zł to mogło nie być dużo więcej warte ...pytanie czy warto to było sprzedać po 1 zł /jakie korzyści/ czy lepiej czekać na poprawę w branży /pytanie czy nastąpi/
Szanowny Darku i inni niestety gaz jest droższy za MWh, bo w przypadku węgla to 81 zł za MWh, a gazu — 188 zł (cena z ICE 43 euro za MWh na listopad). Należałoby sprawdzić aktualną cenę gazu ..podane kwoty cytuję za fachowcami z branży Tańszy prąd z gazu będzie, jeśli cena gazu zejdzie poniżej 27 euro (117 zł) za MWh.Jednak mamy kary za produkcję z węgla zakup CO2 mamy ceny giełdowe i nie wiadomo jak kurs będzie się kształtował ,gaz też ma karę zakup co2 ale około połowę mniejszą ...Jeśli CO2 będzie spadać to korzystniej dla węgla a jeśli będzie rosnąć korzystniej dla gazu / teraz kurs co2 przedział 60 do 70 euro minimum w tym roku chyba 50 ale było i 100 euro ...Dlatego zarówno dla węgla czy gazu ważne jakie wyczucie ma trader i po ile kupi CO2 co również wpływa na rentowność produkcji /pytanie dlaczego zarządy wszystkich spółek polskich i rządzący nie nakupili uprawnień CO2 jak w czasie covidu spadły do poniżej 15 euro Różnicę cenową bloki gazowe niwelują tym że będą musiały obecnie nadrabiać swoją wysoką sprawnością i elastycznością, ograniczając produkcję prądu, kiedy ten jest zbyt tani w wyniku nadprodukcji wiatraków lub fotowoltaiki oraz niższymi kosztami operacyjnymi. Korzyścią dla gazu też jest potrzebna mała ilość pracowników do obsługi w porównaniu do ilości pracowników w elektrowni węglowej .Jeśli gaz podrożeje to bardziej opłacalne ekonomicznie może być produkowanie z węgla pomimo kar CO2 .Dlatego dywersyfikując paliwa jakie grupa wykorzystuje do produkcji energi nie należy skreślać węgla ale zrobić współspalanie wtedy taka instalacja płaci połowę kary CO2 bo biomasa traktowana jest jako OZE /pomijam jak długo i czy słusznie .Dlatego należy przerobić pozostałe dwa bloki też na współspalanie lub na samą biomasę .