Wszystkie spółki energetyczne ze szczególnym uwzględnieniem ENERGA SA są niedowartościowane i już niedługo będą mieć swoje 5 minut ,w przypadku spółki ENERGA wcześniej czy później zarząd Orlenu będzie musiał przemówić więc również może to wywołać reakcje na kursie .Dziś chciałbym zwrócić uwagę o czym wcześniej wspominałem już w wrześniu analitycy mBanku wydali rekomendacje dla ENEA z ceną 22zł 45 groszy teraz pojawiła się aktualizacja z którą nie miałem możliwości się zapoznać ale chyba cena nie została zmieniona .Przypomnę że taka wycena analityków dla Enea nie uwzględnia wydzielenia aktywów węglowych, ale zakłada rekompensatę za ujemny clean-dark spread [różnica pomiędzy ceną ze sprzedaży energii, a kosztami związanymi z jej wytworzeniem], która ma być wypłacana elektrowniom konwencjonalnym od 2028 r. w celu utrzymania ich operatywności. W innym wątku pisałem o tym ewentualnym wsparciu w kontekście przyszłej rentowności Ostrołęki
Rekomendacja ówczesna zakładała powrót sezonowej tj w 2025 r rentowności w segmencie handlowym /sprzedaż dla gospodarstw domowych / i ten efekt będzie widoczny u wszystkich sprzedawców z urzędu ,również w spółce Energa Obrót /rentowność trochę obniżył aktualny rząd nakazując złożenie wniosku o zmiany taryf przez spółki od połowy roku ...ale cenę ustali URE ...gdyby tego nie było cały rok byłby z korzystną tj 623 zł ceną sprzedaży energii
Gdybyście chcieli kupić akcje ENEA to warto mieć na uwadze poniższą informacje
Prezes UOKiK wszczął postępowanie wyjaśniające w sprawie możliwego stosowania praktyk ograniczających konkurencję przez grupę ENEA.
Pracownicy Urzędu przeprowadzili przeszukania w trzech spółkach z grupy kapitałowej Enea.
Otrzymane sygnały mogą wskazywać na niedozwolone działania przy przyłączaniu instalacji OZE do sieci elektroenergetycznych.
Za naruszenie prawa antymonopolowego grozi kara finansowa w wysokości do 10 proc. obrotu przedsiębiorcy.
więcej informacji
https://uokik.gov.pl/grupa-enea-postepowanie-wyjasniajace-i-przeszukania