W odpowiedzi na niektóre zapytania co do dalszego zachowania kursu PGE, przedstawiam wam moje obserwacje :)
Cały czas toczy się walka w obszarze linii szyi formacji oRGR. Formacja nie będzie zanegowana dopóki kurs nie zejdzie poniżej prawego ramienia, czyli poziomu 12.30 w cenach zamknięcia. W piątek kurs ponownie pokonał linię szyi i zamknął się powyżej poziomu 13zł. Ja oczekiwałbym teraz wzrostów z oporami w miejscach 13.25-13.32 oraz kluczowym w rejonie 13.85-13.91. Pokonanie tego ostatniego oporu otwierałoby drogę do 14.15-14.20 (górne ograniczenie konsolidacji). Co do wyjścia powyżej 14.20 i zmiany trendu średnioterminowego to należy zwracać uwagę na wskazniki. Mianowicie wyjście górą z konsolidacji powinno ukazać nam dotarcie wskaznika RSI do strefy wykupienia (przebicie czarnej linii impetu na wskazniku), jednak do tego jeszcze daleka droga.
linkW razie spadków poziomy obrony wyznaczam na 12.65, 12.30 (prawę ramię oRGR) i strefa 11.40-11.50.
linkNa wykresie 60 minutowym dokładniej widać, że walka toczy się w obszarze linii szyi oRGR. Jednak ważnym sygnałem jest fakt, że na wskazniku RSI linia impetu biegnąca od ostatniego szczytu na 13.91 została w piątek minimalnie przebita przez linię wskaznika. Powinno to oznaczać koniec korekty.
linkPonadto na wykresie 60 minutowym linia wyznaczająca korektę od poziomu 13.91 tworzy nam trójkąt znikzujący, który jest formacją kontynuacji trendu. W piątek na zmknięciu kurs wybił górą z tego trójkąta (przebił poziom 13.05. Bardzo możliwe obecnie jest wybicie do poziomu oporu 13.25-13.32 i ruch powrotny do poziomu 13.03, czyli wybitego trójkąta. Po tym nastąpiłby definitywny atak obszaru 13.25-13.32. Potencjalny zasięg wybicia oznaczałby atak ostatnich maskimów.
linkZ potencjalnych zagrożeń wymieniłbym wyłamanie dołem z formacji diamentu na wykresie tygodniowym podczas spadków, które sprowadziły kurs do poziomu 11.50. Dlatego kluczowe i najważniejsze obecnie jest skuteczne przełamanie obszaru 13.25-13.32, na co wskazuje wykres 60 minutowy.
Należy również ciągle mieć na uwadzę sprawę dotyczącą referendum pozostania UK w UE i sytuację polityczną chociażby w Polsce. Powyższy wpis stanowi moje indywidualne przemyślenia i nie ma na celu namawianie kogokolwiek do inwestowania :)