Ponieważ ja również nie mogę pogodzić z karą nałożona na HAWE postanowiłem napisać swoje odwołanie do KNF.
Zamierzam wysłać w piątek i mam nadzieję że dzięki waszej pomocy powstanie wersja ostateczna.Czekam na merytoryczne uwagi.
Pozdrawiam.
Prośba o ponowne rozpatrzenie sprawy HAWE S.A.
w sp. decyzji KNF z dn. 27.03.2018r o wykluczeniu Hawe S.A. z GPW.
Czytając komunikat z posiedzenia KNF w dn. 27.03.2018r dowiedziałem się że jako akcjonariusz zostałem
ukarany przez instytucję która ma dbać o przejrzystość rynku kapitałowego i finansowego w Polsce.Spółka
HAWE S.A. została ukarana kwotą 700 tys. zł za brak raportów.Jest rzeczą oczywistą że za publikację
raportów są odpowiedzialne konkretne osoby.Spółka posiada prezesa, zarzad oraz RN i to do nich należy
wywiązywanie się z obowiązków informacyjnych.Dlaczego KNF postanowił ukarać spółkę która jest w trudnej
sytuacji finansowej a nie ukarał osób które przyczyniły się do braku publikacji raportów.Jest to dla mnie
niezrozumiałe.Przecież KNF posiada możliwość karania osób fizycznych więc dlaczego z tych możliwości
nie korzysta.Takie postępowanie prowadzi do tolerowania nadużyć przez prezesów, zarządy i RN w spółkach
publicznych.W przypadku HAWE S.A. są łamane prawa akcjonariuszy przez prezesa, zarząd i RN od trzech lat.
Od trzech lat akcjonariusze nie mają wiedzy jaka jest sytuacja finansowa w spółce.Od trzech lat nie
publikuje się raportów finansowych.Od trzech lat nie było zwołane WZA a prezes umiejętnie wykorzystuje
przewlekłość postępowań sądowych i pozostaje bezkarny.Wydaje się że działaniami obecnego prezesa Hawe S.A.
p. Paluchowskiego KNF powinien poświęcić więcej uwagi.W spólkach HAWE S.A. (Prezes Zarządu od 2016.02.04 -
wykluczone z GPW), MEDIATEL S.A. (Prezes Zarządu od 2015.02.26 zawieszone na GPW), B3System SA (Prezes
Zarządu od 2014.04.14 - wykluczone z GPW), Drewex SA (Prezes Zarządu od 2012.09.04 - w upadłości układowej),
Europejski Fundusz Hipoteczny SA (Prezes Zarządu od 2014.10.07 - upadłość) nagminnie dochodzi do niewywiązywania
się z obowiązków informacyjnych.Zastanawiające jest to że od chwili objęcia przez p. Paluchowskiego funkcji
prezesa wszystkie spółki zaczynają mieć problemy finansowe.Chciałbym również zwrócić uwagę KNF na fakt
zaangażowania się zarządu w dopuszczenie handlu opcjami HAWE S.A. na Novej Giełdzie Sp. z o.o.
Dlaczego jako jedyny zarząd spółek notowanych na GPW mimo wpisania Nova Giełda Sp. z o.o. na listę ostrzeżeń
KNF dążył do handlu opcjami HAWE S.A. tym samym umożliwiając niektórym akcjonariuszom być może łamanie prawa.
Rodzi się również pytanie czy wszyscy akcjonariusze mieli i mają zapewniony równy dostęp do informacji.
Dlatego jak wcześniej napisałem to konkretne osoby powinny ponieś odpowiedzialność za podejmowane decyzje.
Mam nadzieję ze ponowne rozpatrzenie kary nałożonej na HAWE S.A. będzie skutkowało ukaraniem tych osób a nie
samej spółki.
Akcjonariusz
StarszyPan