Forum Giełda +Dodaj wątek

Motto : NIEWAŻNE CO ZROBIMY, WSZYSTKO DA SIĘ UZASADNIĆ

Odpowiadam - nie zapomniałem. Przekazuję ku pamięci.

Zemsta_pogan [83.11.32.134], 2011-07-02 20:26
"Emerycie w woli ścisłości zapomniałeś wspomnieć o .... "
"Wiecie na jakim oszustwie straciliśmy najwięcej? "
Wprowadzenie podatku Belki to nie jest największy problem naszej GPW. Co najwyżej w tym przypadku możemy mówić o nie dotrzymanych obietnicach wyborczych i rozliczyć polityków za brak realizacji hasła wyborczego.
Nie zapomniałem i pamiętam o metodach i środkach stosowanych w celu uzyskania zamierzonego efektu.
https://www.bankier.pl/forum/temat_zarzadem-polrestu-zajmie-sie-prokurator-znamy-lepszych,9478641.html
Na tym wątku z braku odzewu – zainteresowania nie opisałem tzw. prymitywnych metod wyprowadzania pieniędzy ze spółek publicznych kosztem mniejszościowych akcjonariuszy i Spółek np.
1/ metoda a la Skipietrow i Kwiecień – wynagrodzenia członków Zarządu,
2/ metoda a la Karkosik, Czarnecki i inni – obrót akcjami w ramach piramidy spółek zależnych i powiązanych kapitałowo,
3/ traktowanie spółek jako wehikułu – czyli kupna/sprzedaży aktywów przez spółki z grupy kapitałowej (dotyczy to wszystkich dużych graczy naszej GPW

Największe przekręty to w kolejności :

1/ NFI - PSU i 3 świadectwa na głowę Polaka.
Młodsi nie pamiętają, że majątek 500 przedsiębiorstw liczony w miliardach złotych został o oddany w zarządzanie 21 NFI, czyli może nie więcej niż 2000 ludzi odpowiedzialnych za jego pomnożenie.
Kto na tym zarządzaniu zyskał najwięcej zarobił i kto posiada największe aktywa, a kto stracił?
Dla przypomnienia na „Psiakach” można było zarobić 150 zł.(szczyt notowań), a płaciło się 20 zł.

2/ OFE - nowy system emerytalny.
Za 7% prowizji od naszych pieniądze liczonych w miliardach złotych, mają zarabiać na NASZE EMERUTURY. Nasze emerytury zależą od 20 - 15 Funduszy Emerytalnych, czyli od około 1000 akcjonariuszy tych Funduszy i osób zarządzających pracujących w tych funduszach.
Kto zna strukturę akcjonariatu Powszechnych Towarzystw Emerytalnych, OFE i powiązanych z nimi akcjonariuszy, czyli powiązań towarzysko - biznesowych to wie jakie są przepływy kapitałowe i finansowe pomiędzy nimi. Jak myślicie jakie będą nasze emerytury i kto przejmie nasze pieniądze?
Pytanie : dlaczego OFE walczą o utrzymanie wysokości składki i blokują, aby poprzez system podatkowy każdy z obywateli NIE MÓGŁ INDYWIDUALNIE ODKŁADAĆ NA SWOJĄ EMERYTURĘ i nie w 15 OFE, ale dobrowolnie na koncie, np. w banku lub przez własne inwestycje?
https://www.bankier.pl/forum/temat_czy-dzialania-wspolne-ofe-i-tfi-polegajace-na-swiadomym-zanizaniu,9711248.html

3/ Tzw. AKCJONARIAT OBYWATELSKI to forma mająca uzasadnić sprzedaż dochodowych Spółek dużym zagranicznym i krajowym (OFE i TFI) inwestorom w trybie przyspieszonego procesu budowy księgi popytu. Inwestorzy indywidualni otrzymują w ofercie pierwotnej możliwość kupna od 3 do 30 akcji. Niech się cieszą, że otrzymują możliwość kupna od 3 do 30 akcji.
Pierwowzorem tej formy była sprzedaż Banku Śląskiego w ofercie publicznej z możliwościom kupna przez rodaków 3 akcji spółki.
Ostatni przykład to sprzedaż POLKOMTELA i sieci PLUS jednemu inwestorowi za kwotę 18 mld zł.
Powstaje pytanie: dlaczego Spółki z większościowym udziałem Skarbu Państwa (ORLEN, KGHM, PGE i Weglokoks) nie wykupiły udziałów od VODAFONA i nie sprzedały tych akcji przez GPW?
Kto na tym najwięcej zarobi ORLEN, KGHM, PGE i Weglokoks, czy Skarb Państwa i jeden inwestor? I DLACZEGO JEDEN???!!!!!!!!

https://www.bankier.pl/forum/temat_akcjonariat-obywatelski-a-la-min-grad-czyli-51-inwestorow-kupilo-pzu,9989091.html

4/Newconnect , czyli nazywany inaczej NEWWAŁEK.
Jest to rynek wprowadzony pod hasłem zwiększenia płynności naszej GPW. Faktycznie jest to rynek pozwalający akcjonariuszom-założycielom tych Spółek na upłynnienie swoich aktywów – czytaj WCIŚNIĘCIA z zyskiem akcji i jednocześnie zachowania kontroli nad Spółką. Przykład TYMOCHOWICZA to jedynie wierzchołek góry lodowej.
https://www.bankier.pl/forum/temat_gieldowy-emeryt-newconnect-to-jedna-wielka-wydmuszka,9299943.html

tuhajbej – „….. po 3latach na nim postanowiłem się z nią POŻEGNAĆ i przejść całkowicie na forex oraz kontrakty zarówno na surowcach jak i światowych indeksach (na których już jestem od 3miesiecy), …..”
A jak myślisz dlaczego tyle jest reklam reklamujących handel na forexie. Myślisz, że to przypadek. Z autopsji wiem, że handel na forexie daje duże możliwości zarabiania, ale też tracenia w BARDZO SZYBKIM TEMPIE swojej kasy. Forex to nie rynek dla amatorów i osób szukających szybkiego zarobku. Ten rynek wymaga szczególnej uwagi , konsekwencji i opanowania. Kto tego nie wie ten szybko straci wszystko.
Pomimo wszystko życzę szczęścia i sukcesów.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PETROLINV 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.