Na przestrzeni ostatnich kilku tygodni założyłem parę tematów na forum. Nie korzystałem z tego medium wcześniej, dlatego od początku moją uwagę, nieprzystosowaną do takich zjawisk, zwróciła działalność osób, które bez konsekwencji publikują fałszywe stwierdzenia, na szkodę Biomed Lublin, szczególnie na temat Pana prezesa i zarządu.
Skupiłem się ostatnio na jednym przypadku z forum i zgromadziłem materiał, który dobrałem tylko i wyłącznie pod kątem publikowanych treści wprowadzających w błąd, na zasadzie: "zarząd sprzedaje akcje" etc. Całość ująłem w zgłoszenie i wysłałem na mail sygnaly@knf.gov.pl, kilka dni temu. Dostałem dzisiaj mailową odpowiedź od funkcjonariusza KNF. Wyraził zainteresowanie i polecił dosłać jeszcze więcej podobnych świadectw. Teraz czekajmy na to co się stanie. Oczywiście takich przypadków na forum jest znacznie więcej, ale żeby zgłoszenie miało swój sens, należy skupiać się na pojedynczych.
Ostatnio opublikowałem także post w którym podjąłem temat manipulacji instrumentem finansowym. Podałem także uzasadnienie prawne, na które można się powołać, zgłaszając uporczywe wprowadzanie w błąd inwestorów, poprzez masowe publikacje fałszywych danych w Internecie. Pamiętajmy, że publikowane wpisy zwłaszcza o jednoznacznej, negatywnej treści, nie znajdują potwierdzenia w żadnym komunikacie.
Od tamtego momentu zaczęły powstawać obelżywe wątki także pod moim adresem. Skupiłem się na jednym użytkowniku i wszystko utrwalałem, zaś dzisiaj posypały się także groźby upublicznienia moich danych osobowych, jednocześnie powstawały deklaracje dążenia do uzyskania wrażliwych danych na mój temat, więc każdy z kilku usuniętych już przez moderatora wątków, zapisałem w formie strony offline, a także zrobiłem zrzuty ekranu tych wszystkich gróźb pod moim adresem. Następnie dziś popołudniem zgłosiłem sprawę na komisariacie i uzyskała numer JED 6*039/20.
Jednocześnie podczas sporządzania zgłoszenia w obecności funkcjonariusza, osoba dokonująca gróźb na forum, uaktywniła się. W prowokacyjnie założonym wątku, deklarowała że będzie dążyła do uzyskiwania bardziej poufnych danych na mój temat, a więc wyrażała zamiar dokonania przestępstwa stalkingu. Zostało to dołączone do zgłoszenia. Każda groźba jest przeze mnie utrwalana i będzie przekazywana na bieżąco, jako materiał uzupełniający otwartą sprawę.
Jednocześnie każdą próbę publikacji danych o Spółce w formie stwierdzeń, a nie przypuszczeń, podających fałszywą treść, nie wynikającą z żadnego komunikatu Emitenta, będę zgłaszał do KNF, po zgromadzeniu odpowiedniej ilości jednoznacznych materiałów dowodowych.
Osoby praktykujące publikacje fałszywych informacji w formie stwierdzeń, powinny odczuwać wdzięczność do moderatorów, którzy usuwając większość takich wątków, pomagają im uniknąć zapisu przez wszystkich, zainteresowanych dokumentowaniem takich działań. Jednak tyle ile tych wątków zachowuje się, wystarczy do podejmowania dalszych zgłoszeń.
Zainwestowałem w Biomed drugą połową marca, sprzedałem akcje prawie na szczycie spekulacji pod BCG, kiedy kurs wynosił około 6 pln, po czym całą uzyskaną kwotę przeznaczyłem na ponowny wykup akcji z poziomu, uśrednionego do 3,15. Od tamtego czasu nieruszony duży pakiet jest ze mną i pozostanie jeszcze na długo po komercjalizacji immunoglobuliny. Kiedy tylko znajdę czas, stworzę kolejny wątek nt. najnowszych wiadomości, dostępnych w świecie nauki oraz w komunikatach Spółki. Zachęcam do korzystania z powietrza i nie emocjonowania się forum. Dzisiaj nie musimy się denerwować, ani rozwiązywać wielu problemów sami, bo istnieją od tego instytucje.
Wszystkiego dobrego.