Tak myślę co zrobią
1) możliwość dodrukują 10 mln akcji po cenie nominalnej tj 10 zł Łącznie daje 100 mln kaski na spłatę zobowiązań. To by było fajne dla akcjonariuszy bo spadłoby zadłużenie a ilość dodatkowych akcji nie duża w porównaniu do obecnej ilości Wartość księgowa mogłaby nawet wzrosność. Tylko gdzie znaleśc takiego frajera który by chciał po takiej cenie kupić te akcje. Poza ty miałby mniej niż 50 głosów na walnym.
2) możliwość dodrukują 100 mln akcji po cenie 1 zł. Dla akcjonariuszy tragedia Wartość księgowa akcji spadnie na łep na szyję. Chętny może i by się znalazł dostałby prawie 90 % głosów na walnym i miałby oddłużoną spółkę której aktywa będą za 200 mln. Opłacalne dla niego ale akcjonariusz drobny by poległ. To byłby porostu przekręt nie wiem czy zarząd zaryzykuje.
3) możliwość dodrukują 30 mln akcji po 3 zł to daje 90 mln zł spółka zostaje oddłużona. Nowy akcjonariusz mógłby zyskać około 75 % głosów na walnym to już dużo. zarząd by się nie naraził a dla drobnych akcjonariuszy tez byłoby nieźle bo wartość ksiegowa po oddłużeniu spółki by nie zmalała.
Ja jestem za 3 możliwością a wy?