Zakładając 3 możliwe scenariusze na rynkach - góra, trend horyzontalny i spadek.
1 - góra - w tym przypadku Asbis statystycznie powinien iść do góry - zakładamy że wyniki będę dobre, bo na przeciętnych i słabych kurs pewnie spadnie acz potem powinien odbić i iść zgodnie z rynkami.
2 - trend horyzontalny- w tym przypadku nie potrwa to za długo i prędzej czy później jakiś kierunek zostanie ustalony - ja zakładam raczej korektę niż dalsze wzrosty - Asbis przy trendzie horyzontalnym 60/40 obstawiam spadek na 60 % a wzrost na 40 %
3 - trend spadkowy - Asbis bezwarunkowo spada
To jest taka najprostrza metoda szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia ryzyka danej inwestycji jaką stusuję w momentach w których rynki są na swoich teoretycznych ekstremach. ( wiem że to nikogo nie interesuje )
W tym przypadku wynik jest dla mnie oczywisty - gram na spadki. Oczywiście tak jak w każdej metodzie opartej o jakieś założenia czy dane czy to fundamentalne czy te na wykresach trzeba analizować sytuację w miarę często bo rynki są zmienne i mogą iść w stronę przeciwną do naszej.
Teoretycznie może się wydawać że kurs nie jest wysoko acz istnieje spory potencjał na spadki ( nie będę się rozpisywał dlaczego tak jest bo pisałem już o tym wiele razy )
Oglądając wykres spółki można wywnioskować że większe prawdopodobieństwo jest spadku bo ma on większy zakres ruchu w dół niż jego wzrostu..
Co do wyników to moim zdaniem są bardzo przyzwoite ( dobre + ) acz to dopiero początek walki spółki o rynki zbytu i o większy kawałek tortu. Im będzie wyżej tym będzie trudniej :) i takie zdanie w tej materii ma zapewne też Pan Prezes który 2 razy w roku wypłaca sobie dużą dywidendę chroniac swój osobisty majątek :) A to tylko o nim bardzo dobrze świadczy ! nie tylko dlatego że bierze jak może ( a może bo taką ma strategie ) ale też dlatego że ma świadomość że o kurę znoszącą złote jajka trzeba dbać ! :)
Podsumowujac: jest dobrze, spółka daje sobie radę, niewiadomą są jej nowe inwestycje i przyszłość w ciągle zmieniającym się świecie - oby nie okazały się klapą. Przy tej cenie moim zdaniem spółka ma notę neutralną z minusem.
Im taniej się kupi tym lepiej ;)