z AT bywa różnie i sprawdza się tylko wtedy jak dana spółka czy instrument jest pod nią grane. Najlepiej jak sprzyja temu odpowiedni trend lub duże pieniądze. Czy AT działa na Asbis ? Technik AT jest tak dużo że zawsze jakaś ma szansę się ''podpiąć'' pod jej notowania. AT ma dać nam jakieś usprawiedliwienie pod nasze działania na rynku akcji, czyli sygnał na wejście lub wyjście z papieru. Zdecydowanie lepiej spisuje się na indeksach i wielkich spółkach gdzie przypadkowość jest zdecydowanie mniejsza. AT czy AF najlepiej chyba się sprawdzają razem ale trzeba je rozpatrywać w bardzo szerokiej perspektywie. Czyli obecny trend, nastawienie inwestorów do spółki i rynku, informacje, nastroje, trendy, kanały trendowe, linie wsparcia i oporu, fibo i cała reszta. Im więcej danych tym wiecej możliwosci i pomyłek ale też większa szansa na granie razem z trendem. Są tacy co nie stosują żadnej analizy a tylko się nimi posiłkują w kilku ważnych momentach. Można inwestować pod nastroje rynkowe - wzrosty(pozytywny)-spadki(negatywny). Moim zdaniem to informacje kreują rynki ale trzeba je odpowiednio wyważyć i przypisać im wielkość w czasie. Trzeba je też prawidłowo wycenić - dwie ostatnie czyli współpraca z Orange i salony Samsunga moim zdaniem są bardzo przewrtościowane na obecną chwilę i ja oceniam je zupełnie neutralnie z obawą o ich dalszy los, moim zdaniem może to się okazać wtopą a potencjalne zyski mogą być niezauważalne albo przekształcić się w stratę. Za rok czy dwa lata jak będą znane już wyniki tej działalności to wtedy będzie można ten wynik dodać albo odjąć od wartości akcji ale dziś moim zdaniem nie można dodać ani grosza (niewiadoma ma wiekszą wartość niż potencjalny zysk) i ja jestem w tym momencie nastawiony troszkę negatywnie zwłaszcza do salonów Samsunga które mogą przynieść sporą stratę a co za tym idzie wpłynać negatywnie na analizę techniczną ;) Optymizm na rynkach ma zalety ale raczej nie jest wskazany. Tu się liczy zimna kalkulacja, doświadczenie i dobre zarządzanie ryzykiem. Trzeba też wyczuć kiedy to nastroje tworzą AT a kiedy AT rządzi nastrojami.