• Re: Rysunek.... Autor: mielonka [77.65.20.*]
    w mojej głowie już jakiś czas temu wykluła się przedziwna teoria. Tak jak ktoś tu pisał - nie trzeba mieć dużego udziału w obrocie, aby mieć duży udział w pozycji. Spójrzmy zatem na OFE - na spadkach stracili zdecydowanie mniej niż rynek. Wszystko dzięki dość sporemu udziałowi w mwig i swig. Zrobili na tym dobry interes, ale te pozycje im "ciążą", bo są dość ryzykowne. Moja teoria jest taka, że OFE powoli przepakowują się z mniejszych spółek na W20, oczywiście pomagając mu w spadku. Pamiętajmy też, że zapewne w podaży pomagają TFI, zatem OFE dostają "z pierwszej ręki" informację co, gdzie poleci. Wig20 nie jest kupowany pod jakiś astronomiczny wzrost, ale pod dywidendy, które już obecnie są w w20 tłuste w porównaniu ze zwrotem z obligacji. No i dochodzimy do sedna - "zagranico, leszczu... Nie idźcie tą drogą, w20 to szulernia, ale spójrzcie na nasze obiecujące maluchy, to jest dobra inwestycja na lata..."
  • Re: Rysunek.... Autor: ~resakitoru [83.7.246.*]
    wklej jeszcze coś śmiesznego - sam wymyślasz te obrazki czy ci je podsyłają , ale ubaw, silny trend spadkowy , a tu same orły zarabiające na elkach, dobre ! co wy ślepi jesteście czy jakie zioło palicie, nie widzicie co się dzieje na bazowych i surowcach , zrozumiałe jesli piszecie na zlecenie grubego
  • Re: Rysunek.... Autor: ~resakitoru [83.7.246.*]
    tak, tak ,zaraz napiszecie ,że się obróciliście lub bez pozycji - to kogo teraz grubas tak łupie i ubiera w 1730 ?????????????????????????????????

buahahahahahaahaha
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.7.246.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • @sakitoru: Rysuj rysunki po zaproszeniu na S. Z przyjemnością Autor: emeryt_giełdowy [79.186.214.*]
    jej analizuję. Widać wyraźnie z tej analizy, że kreski możesz (te dolne) możesz skorygować. 

Muszę ci powiedzieć, że w 2008r. tak w okolicach września też niektórzy rysowali trójkąty w trendzie spadkowym i mówili o wzrostach. Niestety te wzrosty pojawiły się po 6 miesiącach w marcu 2009r. 
    Obecnie fundamenty niestety są jeszcze gorsze od tych z przełomu 2008/2009. 

@ostry - dzięki. 
    Ps. Masz glejt do wprowadzenia takiego zdania na wątku WIGOMETRU. 

"Po tej edycji uczestnicy WIGOMETRU posiadają kandydata na członka RPP. 
    Nasz kandydat posiada tytuł, kwalifikacje i po przekroczeniu połowy obecnego kwartału 100% odwagi bycia uczestnikiem naszej zabawy.
  • Re: @sakitoru: Rysuj rysunki po zaproszeniu na S. Z przyjemnością Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    prawda ostatnio prym w naganianiu na wzrosty wiódł niejaki kolega ostry
  • Re: @sakitoru: Rysuj rysunki po zaproszeniu na S. Z przyjemnością Autor: ostry- [83.10.135.*]
    no tak , naganiania na spadki nie było wcale , ach skądże.
  • Re: @sakitoru: Rysuj rysunki po zaproszeniu na S. Z przyjemnością Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Z szacunkiem dla twojego wieku, ale nie zauwazylem abys poslugiwal się AT, tak więc jak juz sugerujesz przesuwanie kresek to zrob obraz w paincie i pokaż którą bo zgadywac o ktorą Ci chodzi nie mam zamiaru. Btw. znowu jestescie tacy sprytni jak przy odbiciu od bandy... a pozniej bylo 1805. Zauważ że zrobili 65pkt od szczytu w formie lagi.... jak chcesz mnie przekonać że ta wyprzedaz będzie inna niż te na przestrzeni ostatnich 3tyg to musisz się bardziej postarac.
  • Re: @sakitoru: Z przyjemnością bym to zrobił, ale muszę się nauczyć. Autor: emeryt_giełdowy [79.186.214.*]
    Na razie poproszę BOLCA o przedstawienie mojej 25 letniej wersji transformacji i GPW oraz nauczenia wstawiania obrazków w jednym kroku. Siedem kroków to dla mnie o 6 kroków za dużo.
  • Re: Rysunek.... Autor: ~tami [89.67.104.*]
    nie przebiją
  • Re: Rysunek.... Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    wyszedłem ze strata 6 pkt i tyle w temacie
  • Re: Rysunek.... Autor: ~antonio [185.122.107.*]
    ODCZEPCIE SIĘ KOLEGÓW ,KTÓRZY W DOBREJ WIERZE PUBLIKUJĄ SWOJE PROGNOZY.ja ich za to cenię i dziękuję.Każdy natomiast w oparciu o doświadczenie ,wyrobioną psychologię sam podejmuje decyzje.Mądrym po fakcje proponuję obrazić się na na forum
  • Re: Rysunek.... Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Sakitoru, jak spadnie poniżej 1730 to nie będziesz miał już depozytu?
    Ogólnie podoba mi się to jak piszesz o analizie technicznej i resztę rzeczy, ale po ostatnich Twoich trafnych przewidywaniach i pozycjach, zacząłeś sobie myśleć, że jesteś guru i przewidzisz każdy ruch rynku, co do punktu.
    Z tym kanałem, "niepokonanym" według Ciebie, rynek pokazał, kto ma rację. Nie wnikając w szczegóły czy to animatorzy czy gruby czy ulica wybili z tego kanału. A może miro razem z artimarem to zrobili?

Gdzie podziewa się Pani Zosia? Nie było jej, gdy niedźwiedzie zaczynały wątpić w dalszy trend spadkowy, co dla mnie nie było łatwe, bo Pani Zosia zawsze napisze coś tak wiarygodnego, że ja jej od razu wierzę. Jeśli Pani Zosia tu wejdzie i napisze, że to już koniec spadków i gra teraz L (co jest według rachunku prawdopodobieństwa równe 0, czyli jest to zdarzenie niemożliwe), to ja od razu grałbym L.

Pani Zosia jest moją Nauczycielką, Internetową Znajomą i Opiekunką wszystkich małych misi na tym forum.

Chyba ostry napisał ostatnio coś o zarządzaniu ryzykiem i wniosek z tego jeden - nie ważne ile masz zyskownych transakcji w ciągu tygodnia, miesiąca czy roku, ważne jaki jest z tego zysk lub strata. Można ciupać w trendzie spadkowym każdy dołek i zarabiać na L, stresując się przy tym, jak nie wiem co, a można też otworzyć jedną pozycję S od 2100 i trzymać do 1700 i zysk będzie dużo większy.

Obecnie nadal mamy trend spadkowy i jesteśmy przy jego górnym ograniczeniu, więc ja gram S.

Sukcesów życzę.
  • Re: Rysunek.... Autor: ~Tami [89.67.104.*]
    Ja dobralem po 1730 ale mam spory depozyt obecnie mam 20l
  • 20l Autor: ~Old123 [83.23.254.*]
    Chyba litrów bimbru.:)
  • Re: Rysunek.... Autor: amiki [194.29.163.*]
    i czy rzeczywiście never again
  • @jak40 Autor: amiki [194.29.163.*]
    moje pytanie było do @jak40
  • Re: Rysunek.... Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    tak mam 4% zysku z kapitału od poczatku roku i pozostane tylko na akcjach moze znowu zaryzykuje na FW20 jak sie wyklaruje sytuacja ale na razie spokój, choc ja przewidywalem zakres 35-40 do brania L ale niestety dzisiaj 6pkt w plecy, zato mam Taurona i PGNig brane dzisiaj
  • S&P500 Autor: ~Old123 [83.23.254.*]
    @Ostry chciałeś kilka dni temu 1800 proponowałem taki kurs na S&P500, pisałeś że jestem żartowniś. Brakuje 15 pkt. Jeżeli zejdą na zamknięciu poniżej 1800 to następny przystanek dużo niżej. Jak Chiny wrócą po świętach to zaczną nadrabiać zaległości w stosunku do Japonii, Europy i USA. Hmmm... może to był dobry pomysł żeby zejść niżej wtedy kiedy oni świętują.
    Wśród anali (stooq.pl, DM BOŚ, ..... ) nic już nie słychać o hipotetycznej formacji ORGR. Ehhh... a miało być tak dobrze.

Póki co.
    Wzrost 45%
    Spadek 55%
  • @Kurde Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Nie depozyt nie moze spac Ci do zera na certach.... bo masz stoplosa automatycznego, zresztą na kontraktach też nie może, bo prędzzej będą Cie wolac o uzupelnienie a jak nie to zamkną i oddadzą resztę.

• Re: S&P500 Autor: ~Cogito [5.172.247.*]
    A może to jest tak,  że nasza giełda jest mniej przewidywalna, bo również poziom naszych traderów jest wyższy i grubas musi się bardziej natrudzić i namieszać, żeby nas oskubać? Zgadzałoby się to z tym, że Polacy słyną z przedsiębiorczości, kombinowania, od zawsze nie mieliśmy lekko, to i na giełdzie walka jest zacięta.
    Gdyby to było prawdą, to w efekcie lepsze rezultaty nasza gra by miała, tak jak większość zawodów... ech... na emigracji. Niby to się trzyma kupy. Forex? Może warto się zastanowić nad tym.
  • Re: S&P500 Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Zloto..... są po 2 czy 3 latach spadkow dodatkowo wykonczyli schemat falowy a w gospodarce gnoj brexity uchodzce zawracajace stany... w perspektywie dolujacy dolar.

• Re: S&P500 Autor: ~Tami [89.67.104.*]
    Ja już zysk zrealizowane po 1744 ale mam jeszcze 3 l
  • Re: S&P500 Autor: ~hmm [88.156.136.*]
    Deuche bank dzisiaj -7%
    http://pl.investing.com/equities/deutsche-bank

Na naszym wig20 to glowna wage ma sektor bankowy a jest od niego teraz mega ucieczka

Jak DB upadnie to wtedy dopiero sie bedzie dzialo
  • Re: S&P500 Autor: ostry- [83.10.135.*]
    Jeśli Ci się wydaje że DB może upaść to ... no cóż...gratuluję wybujałej wyobraźni.
  • Re: S&P500 Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Tami jesteś tu nowy? Miałeś aż 20 longów? To depozyt około 50 000 zł.
    Jeśli to prawda to podziwiam i transakcja też bardzo udana.
  • Re: S&P500 Autor: ~er [88.199.10.*]
    też kiedyś grałem 20 kontraktami....ale pewnego dnia zapomniałem zrobić stop lossa i potem nie mogłem znaleźć mojego depozytu :) ach te początki
  • Re: S&P500 Autor: ~er [88.199.10.*]
    a tak wogóle to kiedy przewidujecie wzrosty....ja myślę że od jutra.
    Kontrakty na WIG40 wysoko stoją, zazwyczaj podczas takiej wyprzedaży powinny być około 120-150 pkt niżej od indeksu a są "tylko" 70 pkt.
  • Re: S&P500 Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.26.189.*]
    zaraz spróbuję coś naszkicować , ale nie wiem czy wszystkie dane od Emeryta zapamiętałem - silny wiatr i robienie zapasów do wiosny trochę mnie rozpraszało , ale czuć emocje na forum

20l Autor: ~Old123 [83.23.254.*]2016-02-11 11:30 Chyba litrów bimbru.:)

jakem bolec !
  • na 25-lecie GPW i dobrobytu wprowadzenia kapitalizmu ... Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.26.189.*]
    od marca 1995 do dziś mamy 2 linie wsparcia log i liniową - ze względu przebicia jednej możemy spaść do 1550-1570

jak one puszczą , to jest 1253 dołka z lutego 2009 , ale to tylko przystanek, w drodze do obrony polskości na przedpolach 1055-1068

poniżej już tylko magiczna liczba 600 ( średnia 577-635 ) kiedy diabeł zapanuje po upadku DBlink
  • Re: na 25-lecie GPW i dobrobytu wprowadzenia kapitalizmu ... Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.26.189.*]
    krótkie uzasadnienie 1055-1068 :
    -mali zmarginalizowani
    -duży , obcy kapitał odpływa pod rządami PIS
    -dalsza terminacja OFE
    - recesja Chin
    -recesja USA, Europy itd
    -dalsza przecena ropy i surowców
    -euro po 5 złotych
    -dolar po 4,7 złotych
  • Re: na 25-lecie GPW i dobrobytu wprowadzenia kapitalizmu ... Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.26.189.*]
    a-ha !!! to Emeryt "kazał" mi narysować i nie jestem całkiem pewien czy wszystko dobrze zapamiętałem , dlatego proszę o wyrozumiałość i pozostawienie obelg we własnych , przytulnych domostwach - wiem jedno ,że jak 3 w 3 uderzy , to będą takie poziomy , jakich się większość nie spodziewa , do czego dąży sternik
    8136 pkt marzec 2000 rok i 8151 pkt lipiec 2007 rok były szczytami DAX'a , co daje na dziś około 8200 jako powrót do przełamanej linii wzrostu , więc wcale nie jest pewne ,że obecne 8700 to już dołek , a jak 8200 pęknie , to na dziś linia wsparcia przebiega około 6250
    od siebie tylko dodam ,że od aż tak głębokich spadków może nas uchronić dalszy dodruk kasy , który zniekształci dane z wykresów
  • @BOLEC: na 25-lecie GPW i dobrobytu wprowadzenia kapitalizmu ... Autor: emeryt_giełdowy [79.186.214.*]
    Popraw ten rysunek. Nie tak miał wyglądać.
    Na dziennym - rysuj po szczytach od maja 2015 do obecnej chwili. Poprowadź linię równoległą do tej linii po dołkach tej formacji,
    Na miesięcznym narysuj linię wsparcia po dołkach z 1995 i 2009r. Zrób linię równoległą - opór (ona dokładnie pokrywa się ze szczytami z 1994, 2000 i 2011 r. )

Co dalej - dzień zagłady przesuń na pierwszą linię - poziom 1300
    Druga linia - poziom 1000,
    Trzecia linia - poziom 570 pkt.

Gdzie jesteśmy - dokładnie na poziomie wsparcia wyznaczonym przez długoterminową linie wzrostową.
  • Re: @BOLEC: na 25-lecie GPW i dobrobytu wprowadzenia kapitalizmu ... Autor: ~Tami [89.67.104.*]
    I pewnie mało z was kto wie że indywidualny może mieć max 500szt futures ów. A ja kiedyś nawet tyle miałem ale walutowych :)
  • Re: @BOLEC: na 25-lecie GPW i dobrobytu wprowadzenia kapitalizmu ... Autor: emeryt_giełdowy [79.186.214.*]
    Jak będziesz rysował nowy dokładniejszy rysunek to DZIEŃ ZAGŁADY zmień na OKRES WYMIANY POKOLENIOWEJ EG.

@sakitoru - możesz teraz w ramach kanału majowego 2015 rysować sobie trójkąty, wachlarze i co ci się podoba. 
    Masz duży TRÓJKĄT obejmujący cały okres transformacji obejmujący wszystko to co obecne pokolenie 60+ dokonało (spieprzyło) w ciągu 25 lat funkcjonowania GPW. 

Jak na razie moje krótkoterminowe prognozy tygodniowe się realizują, jeżeli (patrz 1 strona forum).
  • Re: S&P500 Autor: ~hmm [88.156.136.*]
    Lehman Brothers tez mial nie upasc i co??

DB moze upasc tak jak i UE

Kraje moga upasc to taki DB nie moze??

wiara w Mario?
  • DAX Autor: ~ALWIK [95.51.238.*]
    witam Dax juz na wsparciu z października 2014, jeżeli przełamią to lecimy na 8350. Wtedy u nas też się obsunie ale widać że nasz rynek już ma ochotę na wzrosty gdyby nie bazowe. Ja cały czas dokupuję longi bo myślę że spadamy do Fedu a potem euforia. Gospodarka globalna spowalnia więc z podwyżkami nie będą się śpieszyć. Zbyt dużo zagrożeń by porzucić stymulatory.
    Pamiętajcie - kasa płynie od aktywnych do cierpliwych :-)

• Re: DAX Autor: ~re [88.199.10.*]
    tylko że DAX nie wie co to "Mitleid"
  • Re: DAX Autor: artimar [83.30.255.*]
    widać, że dziś na forum humory dopisują i dobrze, bo warto żartować. Z historii moich znajomych, jeden kolega miał 4000 akcji LPP kupionych po ok. 50zł. i sprzedanych w przedziale 9000-10000zł. i kumpel z wrocka kupił 100000 akcji MCI w przedziale 30-50gr., które sprzedawał po 25-31zł. :). A inny znajomy inwestor miał kupiony 1 mln akcji Biotonu po 2,40 w 2008r i 3000 akcji Petrolinvest po 360zł. w 2007; i trzyma do dziś :) Na BIotonie troszke odrobił ale trzeba pamiętać o scaleniu :), że nie wspomnę o innym kolesiu co kupował 100.000 akcji TORA po 7zł. 20000 akcji HAWE po 30zł. . Tak więc fortuna zatacza koła na giełdzie i jedni tracą a drudzy zarabiają. :)
  • Re: DAX Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    znam takich co cierpliwie trzymaja akcje od roku srednio minus 50procent, znalem kiedys goscia co był guru w Krakowie w latach 90 tych ja grałem wtedy kwotą 200k a on miał prawie 10 mln, ostatnio spotkałem go jak ciągnął wozkiem ze złomem, przegrał wszystko i jeszcze narobił długu, tez był cierpliwy
  • Re: DAX Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    jak40 możesz opowiedzieć o tym więcej? Mnie bardzo interesują takie prawdziwe historie.
    Inni Forumowicze też mogą napisać jakieś swoje, proszę.
    jak40 jaką kwotą teraz grasz?
  • Re: DAX Autor: ~milczący [78.11.27.*]
    Czytałem kiedyś na forum jeszcze w 2004r., że w dniu "afery 100 sekund" inwestor widząc spadający gwałtownie kurs zlecił dużej ilości kontraktów przez PKC a gdy po chwili gwałtownie wzrósł sprzedawał PKCem. Okazało się, że zlecenia były zrealizowane z takim poślizgiem, że kupił na górce a sprzedał już bardzo nisko. W ciągu dwóch minut wtopił ok. 100 000zł i podobno w biurze maklerskim rozebrał się do naga i zrobiła się z tego ostra zadyma a po gościa przyjechała policja.
  • Re: DAX Autor: ostry- [83.10.135.*]
    jak - czy Ty zawodowo nie zajmujesz się pisaniem bajek ?
    nie kochany mam całkiem fajną firme IT, wdrażająco software w duzych korporacjach glownie fabrykach(MES/ERP) a na gieldzie zarobiłem swoje pierwsze pieniadze jeszcze na banku slaskim i uniwersalu na mieszkanie. Na gieldzie jestem od 92 roku,więc wiem co nieco a zaraz po studiach 1993 zrobilem nawet maklera, choc BM pracowalem tylko rok) teraz gielda to raczej tylko takie hobby w przerwie od analizy procesow i parametryzacji wdrozenia u klienta. haha
    a była tez pewna Pni co grała ostro dostala w spadku dom w zakopanycm i w stanach po rodzicach około 10mln prawie wszystko przegrała na kontraktach ale grało po 100 a raz miała nawet 400 sztuk, zaczym się mąz kapnąl zostało jej 1 banka, no i poszła na odwyk do zakladu zamknietego na prawie 1 rok, ale 2lat jakoś żyje, ale mąz kontroluje cała kase
  • Re: DAX Autor: ~odnosnie [185.113.224.*]
    ahh w krakowie wieksza jest taka ekipa co zaczynala od startu gieldy

i pozniej tylko trzymali

teraz nie maja nic
  • Re: DAX Autor: ostry- [83.10.135.*]
    no to Ci gratuluję.
  • Warren Buffet Autor: ~nowy [83.6.133.*]
    Ja chodziłem kiedyś do jednej klasy z Warrenem Buffetem. Skubaniec pożyczył ode mnie
    kiedyś 500 dolarów i do tej pory mi nie oddał.
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.