• Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~Kasa24 [37.47.152.*]
    Witam prezesa
    Chcialem zapytac czy warto jeszcze wchodzic w onico do jakiej wartosc mize urosnac.
    Te same pytanie o avie.
    Powiedz mi jeszcze prezesie czemu ten kurs na efekcie tak plywa. Nadal podtrzymujwsz ze wyniki beda bardzo dobre i kurs pojdzie w gore.
    Pozdrawim
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~prezes [66.102.9.*]
    @Kasa24 - z Onico poczekałbym teraz do wyników, co do aviaaml jeżeli potwierdzą się informacje dovado z forum to wyniki mogą być wręcz kosmiczne, co do Efekt szacuję że 0,5 mln wyniki będą lepsze i mocno poprawi się bilans. W przypadku żadnej firmy nie jestem pewien że kurs pójdzie do góry, liczę na to bo po to kupiłem akcje - ale pewności nie mam.
  • Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Decora Autor: ~prezes [5.172.237.*]
    Sprzedało mi się 450 akcji Decory po 8,50, kolejny zarobek, trochę za wcześnie, może dadzą odkupić jeszcze przed wynikami w niższej cenie
  • Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Decora Autor: ~prezes [5.172.237.*]
    Wracając do sprzedanej Decory, dopiero zauważyłem że podali szacunki zysku pod które grałem, są dobre (4,2 mln lepsze r/r) ja liczyłem na 5 mln lepsze (0,8 mln przeszacowałem), jak widać rynkowi się to spodobało.

Aha, jednak raczej nie będę na razie dokupował bo informacja pod którą grałem się już wydarzyła.
    Matematyka i fundamenty dają dobre wyniki.
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Decora Autor: ~nde [195.72.148.*]
    Ja troszkę zmniejszyłem ilość posiadanym akcji ONICO. Dobrałem natomiast PEPEES oraz AVIAAML. Zastanawia mnie EFEKT. W sumie wyniki powinny wyjść bardzo dobre, ale kurs akcji jeszcze nie wybija. Mam już w okolicach górnego pułapu zaangażowania w jedną spółkę, ale moja chciwa strona podpowiada, żeby jeszcze dokupić, Gdyby nie ten zastanawiający motyw to bym tak zrobił, ale może i lepiej zostawić jak jest.
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Decora Autor: ~prezes [5.172.237.*]
    To nie dokupuj lepiej Efektu, część inwestorów pewnie go po wynikach zobaczy i liczę że kupi, ale nie spodziewam się że nagle stanie się modny i mocno grany, nie jest popularny i pewnie nie będzie, dodatkowo "gracze" często patrzą na duże skoki zysku (patrz Onico, dzisiaj Decora) ale nie potrafią wczytać się w raporty i zauważyć że taki Efekt ma starą amortyzację która nie generuje kosztów gotówkowych (nie ubywa gotówki) ale księgowo zaniża zysk, c/z mamy 5,80 a faktycznie jest około 4,20. Decora po dzisiejszych wynikach i 10% wzroście wcale nie jest tania, c/z około 8 (chociaż ma też sporą amortyzację) ale jest grana przez inwestorów.
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Decora Autor: ~Leigh [89.74.170.*]
    Ja dla odmiany dziś wszedłem w Decorę po 8,48.
    Na radarze była ze względu na polecenie prezesa :), a dziś zakup ze względu na technikę.
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Decora Autor: ~smok35 [94.251.243.*]
    Kupiłem Lenę tylko 200 szt średnio po 3,63 .W portfelu mam ponadto Acautogaz, aquaBB betacom,Unima, Wadex są to spółki dywidendowe z których co roku jakiś grosz wpada .
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Decora Autor: ~prezes [5.172.237.*]
    @ leigh - moje akcje kupiłeś, ja to ma niezłego pecha, grałem pod Decorę, czekałem na wyniki cały tydzień w domu i dzisiaj pojechałem znicze pokupować i bach, poszedł komunikat, nie widziałem i stare zlecenie się zrealizowało. Takie życie.

Widzę że Briju zaatakowało opór na 21 i ciekawe czy trwale przebije, ja już po 20,40 sprzedałem z powodów znanych.
  • Re: Od milionera do miliardera Autor: ~Leigh [94.254.154.*]
    W takim razie dziękuję podwójnie :)

Prezesie, co myślisz o KsgAgro? - bo technicznie mi się dziś zapaliło zielone światło, ale wskaźniki szalone :/
  • Re: Od milionera do miliardera Autor: ~prezes [5.172.237.*]
    Lepiej odpuść KSG Agro, lepiej o podobnych parametrach wygląda Agroton (podobna wycena, ta sama branża i kraj) - ja i Agroton na razie odpuszczam, zrobiło mi sie dużo kasy i też szukam w co wejść
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~lukas8i8 [188.146.166.*]
    znacie spółkę loyd ? wszedłem dziś po 25 gr licząc na odbicie a tu taki spadek ma to szanse odbić ?
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Może warto rozważyć zakup Orzełbiały? Spółka zajmuje się produkcją ołowiu z akumulatorów.
    1. Spółka jest na rynku głównym - płynność jest dość słaba ale do przyjęcia.
    2. Cena ołowiu jest w trendzie wzrostowym, w tej chwili już ponad 2000 USD/t
    3. Mocny dolar sprzyja uzyskiwaniu dobrych cen
    4. Spółka przeszła proces restrukturyzacji w ostatnich latach.
    5. Rosnące wyniki netto 1q 2,5 mln 2q 3,5 mln. 3 i 4 q powinien być jeszcze lepszy.
    6. Po opublikowaniu wyników za 2q kurs wzrósł o 30% w ten dzień.
    7. Spółka jest nisko wyceniana C/WK  0,58 C/Z 6,8 (żródło Stockwatch)
    8. Nie było wypłaty dywidendy za 2015 (zyski miały być przeznaczone na przejęcia - Baterpol i coś innego było jeszcze na celowniku, nic z tego nie wyszło ale pieniądze zostały w spółce - szansa na wysoką dywidendę z dwóch lat -OFE PZU mocno naciskał na dywidendę za 2015, teraz będzie naciskał jeszcze bardziej, chyba że w końcu dojdzie do jakiegoś przejęcia)
    9. Wyłamany długoterminowy trend spadkowy.
    10. Rating AAA

• Fundamenty to podstawa Autor: ~prezes [5.172.237.*]
    Piszcie co chcecie i psioczcie na fundamenty, ja zostanę przy swoim i będę się kierował swoimi zasadami w doborze spółek, popatrzcie co się dzisiaj wydarzyło na Decorze +13,80% i Birju 7,67% , ja niestety przez błąd i zakupy nie zareagowałem na podane nieoczekiwanie szacunki zysku pod które kupowałem Decorę i zrealizowało mi się nisko ustawione kilka dni temu zlecenie sprzedaży a Briju sprzedałem dwa dni temu (liczyłem że może kurs się cofnie żeby kolejne kółeczko zrobić) ale akurat tutaj sprzedaż była świadoma gdyż brak raportów o sprzedaży hurtowej złota jest ogromnym ostrzeżeniem (może jest US w firmie ?) i może się okazać że wyniki za 4 kw będą złe bo hurt dawał 100% obecnie zysków.

Co do eonet wydaje mi się że zniknęła / skończyła się podaż gdyż dzisiaj popyt podchodził coraz wyżej, jak w przyszłym tygodniu jej nie będzie to możliwe że dokupię akcje po kursie jaki jest, zobaczę.

@lukas8i8 - ty też swoje zasady inwestycyjne (kupowanie firm po dużym, kilkudziesięcio % spadku) i przykład Loyd, ja powyżej 10 groszy nigdy bym tej firmy nie kupił, oni gorszy wałek w tym roku zrobili niż Danks (główni akcjonariusze celowo mocno zbili kurs a następnie zrobili nową emisję akcji ze średnim kursem chyba z 3 miesięcy), oczywiście emisja bez prawa poboru i objął całą pule jeden z akcjonariuszy który sprzedawał akcje. Co dalej robić to Ci nie powiem, wiem że w przeciągu roku kurs ze 3 razy robił kółka po 100% - między 25 a 50 groszy, musisz sprawdzić dokładnie te liczby, nie można wykluczyć że za jakiś czas znowu kółeczko będą robić.
    Dzisiaj chciałem zrobić podsumowanie miesiąca na IKE i podsumować moją aktywność na forum ale okazuje się że jest w poniedziałek sesja i odłożyłem to do poniedziałku.
  • Re: Fundamenty to podstawa Autor: ~marek [95.160.158.*]
    Podzielam zdanie prezesa i jego sposób doboru spółek.
  • Re: Fundamenty to podstawa Autor: kasa24 [88.156.154.*]
    cześć PREZES
    Jakieś propozycje do zakupu na następny tydzień.
    Może coś wybrałeś że warto zakupic.
    Chciałem podziękować za DEKORE wczoraj sprzedana.
    Pozdrawiam
  • Re: Fundamenty to podstawa Autor: ~prezes [31.0.124.*]
    @ kasa24 - mam aż 32 % wolnej gotówki i sam nie wiem co kupić lub dokupić a nie chcę na siłę kupować, może przy cofce w okolice 21 odkupię Briju, myślę nad Delko, Alumetal, Vindexus trochę poprawił się technicznie może coś skubnę, czekam niżej na 4funmedia, euco, konsorcjum stali, ialbatros, eonet, korci mnie do dywidendy (6 m-cy) dobierać IRL (ale to po wynikach).

Wracając do fundamentów, z miesiąc temu graliśmy Pepees który wytypowałem po świetnych wynikach za 2kw i perspektywach, wtedy w dwóch kołkach zarobiłem około 40% i jak się okazuje błąd zrobiłem że przy 83 groszach wyszedłem, dzisiaj jest 1zł czyli 20% wyżej (łączny wzrost od wypatrzenia gdy kurs był 0,66 to ponad 50%) Wówczas kupiłem akcje bo uważałem że wyniki za 3 kw będą rekordowe (słabsza złotówka i zysk 1 mln na sprzedaży certyfikatów energetycznych) i moje przypuszczenia się potwierdziły, zarobili około 4,4 mln czyli 3,5 mln więcej niż rok wcześniej.
  • Re: Fundamenty to podstawa Autor: kasa24 [88.156.154.*]
    To czekam prezes aż coś podasz
    Ja również myślałem nad EONET.
    Z DANKSEM zostałem i poczekam mam nadzieje że w końcu wzrośnie.
    Tak jak radziłeś pozbyłem się ENEI na podbitce.
    Na jakie poziomy EUCO czekasz.
    Jak możesz to podaj kilka pozycji z poziomami przy których można wejść.
    No i nie zapomnij podać linka do tego twojego bloga.
    Pozdrawiam
  • Re: Fundamenty to podstawa Autor: ~przemysław [94.254.161.*]
    zakupiłem mały pakiet BIOERG i zamierzam jeszcze go zwiększyć. Obecnie jedynym minusem jest UNITED w akcjonariacie, ale ostatnio pojawił się nowy gracz Profit Investments LCC, który zakupił prawie 40% akcji od UNITED po 50 gr. Obecny kurs to 31 gr.

Wykres BIOERG wygląda bardzo dobrze. BIOERG zakupił udziały w Beta Bio Technology (25% udziałów o wartości przeszło 12 mln zł)

Obecna kapitalizacja Bioergu to niecałe 5 mln zł

http://betaglukan-bio.com/index.html

uważam, że przy obecnej cenie akcji, ogólnej sytuacji wokół spółki zysk jaki będzie można zrealizować będzie rzędu 200% do końca roku. Dokładnie myślę, że już w 2017 r cena akcji BIOERG będzie powyżej 1 zł
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~lukas8i8 [188.146.157.*]
    przyglądam się spółce krezus wiem że słaba itp. jednak liczę na odbicie od dna 2,3 jeśli spadnie na 2,25 wywalam ze stratą kupię też chyba arcus nikomu nie namawiam jednak jak ktoś lubi ryzyko można pomyśleć o kupnie
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~lukas8i8 [188.146.157.*]
    mam 300 akcji irl po 14,5 ale zwiększę liczbę do 1000 jeśli kurs nie będzie szedł do góry spokojnie czekam do wyników jeśli zacznie kupię przed wynikami podobna sytuacja jak rok temu niski kurs później wzrosty i gra pod dywidendę w tym roku sprzedaję przed dywidendą
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~kijas [83.4.23.*]
    A co sądzicie Pastwo o spółce grupa jaguar?
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~nde [195.72.148.*]
    Ale cisza i zaduma. Wszystkich świętych zachęciło nawet forum bankiera do refleksji.
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: kasa24 [88.156.154.*]
    No właśnie nic się nie dzieje.
    Nie ma dziś żadnych propozycji. Nich nasi znawcy coś napiszą.
    Pozdrawiam
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: kasa24 [88.156.154.*]
    Prezes a co myślisz o spółce Wielton.
    Pozdrawiam
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~bufon [80.50.139.*]
    Wielton jak spadnie do 9zł to można śmiało kupować.
    Coś przestali sypać akcjami Irl jestem ciekawy czy to już koniec spadków czy raczej zmyłka.
    Cześć Bufon
    Masz może na dzisiaj jakieś spółki do kupienia.
    Może coś doradzisz.
    Pozdrawiam
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~bufon [80.50.139.*]
    kasa24 możesz pomyśleć o Briju jak spadnie poniżej 21.5 bo jest w trendzie wzrostowym i dodatkowo przebiło ważny opór.Ewentualnie ntt ale ustaw tak 2.91 może wpadnie.
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~kijas [83.4.26.*]
    pisałem brac grupe jaguar dzis +35% zapraszam do lektury o spółce
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~Maniek [66.249.93.*]
    I jak kijas ten twój jaguar, 38% spadku chyba zabolało ?
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~arti [78.11.160.*]
    nie ma prezesa = (moim zdaniem) nie ma i nie będzie tu już takiej dyskusji jak dawniej
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~WłodekzGdyni [89.74.148.*]
    Dnia 2016-10-30 o godz. 02:04 ~kijas napisał(a):
    > A co sądzicie Pastwo o spółce grupa jaguar?

Mają wypuścić 2 mln akcji serii F po 30 gr tak że cena ich akcji nie powinna spaść poniżej. Jest to jednak złudne bo kiedyś WBay wypuścił nowe akcje po 10 zł a obecny kurs jaki jest każdy widzi...
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~Makar [95.160.153.*]
    Co sądzicie o firmie kupiec. Na pierwszy rzut oka wygląda ok. Technicznie jakby zbierała się do skoku, a i fundamentalnie nie wygląda najgorzej. Proszę o opinie.
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: blogprezesa [37.248.155.*]
    @ arti - jak coś nowego na temat Danksa się pojawi to wtedy wpadnę na dyskusję, na temat reszty spółek już tylko na blogu się będę wypowiadał, dzisiaj zresztą jest Święto Zmarłych i forumowicze pewnie odwiedzają bliskich (u mnie dziecko chore i musiałem w domu zostać)

@ kijas - nie chcę być źle odebrany ale nie widzę twojego wpisu abyś wspominał coś o kupnie grupy jaguar, cytuję : A co sądzicie Pastwo o spółce grupa jaguar?

@ makar - jeżeli mogę Ci zasugerować to odpuścić obie Kupca (jak masz akcje to sprzedaj), on będzie musiał na koniec roku (powinien już to zrobić po 1 kwartale) zrobić aktualizację wyceny kursu spółki zależnej BVT i na dzień dzisiejszy wykaże jakieś 1 mln straty, będzie potężna i kurs pewnie mocno zleci. A co do fundamentów to Kupiec ma słabe, od kilku kwartałów firma transportowa stoi w miejscu, słabe przychody i zyski i drogo wyceniana, nie warta uwagi.

link 
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~Makar [95.160.153.*]
    Dziękuje tak właśnie zrobię
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~macho [217.99.215.*]
    hehe jakiś czas temu napisałem że prezes zbiera narybek, założy blog a on się temu wyparł. Haha w tym kraju nie ma uczciwych już ludzi. Widzę że naiwniacy trzymają kciuki za powodzenie bloga ale naiwniak nie wie, że wkrótce będzie musiał płacić abonament haha. Prezes oczywiście sie wyprze że nie ale ja na 1000% wiem że tak będzie.
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~dex [155.145.208.*]
    Otoczenie sie zmienia zarowno na gieldzie jak i w biznesie - nic tu nie trwa wiecznie; z perspektywy glupich wpisow jakie pojawiaja sie na bankierze czasem lepiej miec bloga niz zostawac obrazanym przez ludzi ktorzy w zaden sposob nie przyczynili sie do poprawy jakosci inwestycji. Natomiast lubia umieszczac nie wiele wnoszace wpisy do dyskusji lub analizy spolki.
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~macho [217.99.215.*]
    Powiadasz dex, ze nic nie wnoszą do poprawy jakości inwestycji. To ja Ci odpowiem tak, wkrótce i tak nadejdzie, kryzys i krach na giełdach a Wy zostaniecie zmiażdżeni na tych mało płynnych spółkach i pozostanie wam tylko płacz a prezes napisze, Ja wyszedłem przed wami :)
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~dex [155.145.208.*]
    Twoja teoria moglaby sie sprawdzic, pod warunkiem ze wszysc slepo by podazali ja jego propozycjami kupna/sprzedazy. Kazdy inwestor ma jednak swoj rozum i sam powinien podjac decyzje kiedy wejsc a kiedy wyjsc z danej inwestycji. Nie kazdy ma jednak na tyle czasu aby sledzic na bierzaco co dzieje sie setkach spolek. To ze ktos cos rekomenduje, nie zwalnia z myslenia. Nikt z nas nie jest nie omylny - niestety inwestorzy lubia zwalac wine za swoje bledne decyzje na innych... dlatego traca na rynku.

Na pewno latwiej jest wyjsc drobnym cziulacza z akcji, niz komus kto ma kilku % pakiet. Dlatego istotne sa warunki fundamentalne danej spolki - te przekladajac sie na wycene spolki w dlugim okresie; natomiast chwilowa atmosfera i postrzeganie spolki wplywa na krotkoterminowe rajdy i spadku kursow. Ja osobiscie jestem zwolenikiem podmiotow ktore regularnie dziela sie swoja dywienda przy wzroscie skali biznesu.

Spadki na gieldzie sa nie do unikniecia, zapewne poleje sie krew wszczegolnosci ze wzrosty z ostatniego okresu spowodowane sa dzialanimi bankow centralnych oraz dodrukiem pieniadza ktory niema ujscia wiec winduje ceny aktywow - pytanie ktory kurs bardziej spadnie podczas tych wydarzen- zdrowej spolki ktora zarabia zwiekszajac przychody czy walory spolki drugiej kategori czysto spekulacyjnej bez nieksiegowych zyskow, niepopartymi zadnymi przeplywami?

Filozofujesz dex, siedzicie tutaj tylko po to aby kupić to co prezes wskaże i na ile macie gotówki plus jakies tam swoje spółki na których gracie od lat. Nikt nie obserwuje setek spółek a rozum swój trzema miec ale niestety większośc ludzi siedzących na forum to leszcze ze stratami oczekujących cudu. Jak nadejdzie krach to taki grajdół jak nasza gpw dostanie najmocniej i nie ma tu znaczenia fundamenty spółek, taki np wezmy briju kosztująca dzisiaj 22 zł spadnie podczas krachu co najmniej do 7 czy 5 zł i dlatego warto wyjśc przed kryzysem z giełdy aby miec gotówke i wejśc w miarę na dołku. Ostatni kryzys 2007 roku, wielka spółka KGHM, fundamenty, duże wypłacane dywidendy spadła ze 150 zł na 19 zł !!! aby się odbić po paru latach do 190 zł. A na małych spółkach po prostu nie będzie kupca, tam się poleje najbardziej krew, to łatwo sprawdzić są wykresy gdzie kurs znajdował się podczas hossy i jak kryzys nadszedł. Po prostu na mało płynnych spółkach się nie wyjdzie a straty ogromne. Trzeba lat aby czekac na odbicie a jaki zysk uciekł, strasznie to boli. Wojciech Białek, Pekao S.A. przewiduje na giełdach krach w kwietniu. Zawsze po podwójnej kadencji Prezydenckiej w USA następował krach i teraz też będzie miało to miejsce, wystarczy zobaczyć jak to wszystko jest tam napompowane, nie ma juz naprawdę przesłanek żeby to mocniej ciągnąć chyba że nadejdzie mocna inflacja.
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~Ryssiekk [78.9.164.*]
    Agroton. Polecam. Pisałem już wiele razy o tej spółce. Żadna nie dała mi tak zarobić jak ona. Teraz jest ciekawy moment. Spółka ma niezłe wskaźniki, rzadko publikuje raporty ale to także wynika ze specyfiki działalności firmy. Dwa ważne okresy w roku, ze względu na sezonowość ich działalności. Wojny raczej nie będzie. Ważny jest nacisk na słowo 'raczej' bo de facto można go używać do wpisów o każdej spółce stąd. Oczywiście najważniejsza data, choć także bym jej nie demonizował. Elekcja w USA, Trump czy Clinton. Kto wygra i jak będzie nie wiadomo. Myślę, że nawet jeśli Trump wygra wcale jego polityka wobec Rosji, Putina nie musi być taka jak wieszczą to zwolennicy Hilary. UE wspiera i dopiero teraz będzie jeszcze bardziej wspierała Ukrainę. Wydarzenia na świecie - Krym, Syria, uchodźcy pokazały, że Unia musi bardziej zaangażować się - w tym gospodarczo - w pomoc wschodu Europy, stąd taka a nie inna polityka wobec Ukrainy (nowe umowy o eksporcie żywności), to także pobłażanie coraz większe Łukaszence.Argumenty ekonomiczne? Która spółka na naszej giełdzie ma takie wskaźniki? c/z 1,20. Ryzyko ? jasne, Danks pokazał, że był prawie pewniakiem i co. Choć oczywiście Danksa bym nie skreślał. Nawet po emisji nowych akcji. Wszystkie wskaźniki Agrotonu w krtótkim i długim cyklu - tendencja wzrostowa. Jakieś ryzyko jest, ale w perspektywie nie kurs na pułapach 4-5 a 40-50 zł. Może trochę jeszcze i spadać i falować ale jeśli ktoś szuka dobrej inwestycji - polecam Agroton, choć oczywiście każdy sam musi się z tym zmierzyć. oczywiście nigdy za wszystko, 20-30% swego portfela max.
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~dec [155.145.208.*]
    @Macho ty filozofujesz wiec pozwol ze skoncze dyskusje na temat kto tu siedzi i dlaczego - komentarzem ze niektorzy tutaj potrafia grac zarowno na dlugo jak i na krotko. Sa spece od AT, sa spece od fundamtalnej, niektorzy siedza na surowcach i indeksach. Pewnie sa tez tacy co slepo kupuja co im inny radza - to ich pieniadze i ich sprawa. Gielda zawsze potrzebuje kogos kto odkupi akcje z nadzieja na wzrosty, lub sprzeda gdyz uzna ze nie sa nic warte aby inni mogli sprzedac/nabyc. Wkoncu to miejsce transferu kapitalu.

Obecnie wiele wskazuje ze globalne zadluzenie bedzie sie probowac rozwiazac poprzez stymulacje inflacji przy utrzymywaniu blisko zeru stop procentowych. Wzrost stop procentowych spowoduje bankructwa a to moze sie wymknac z pod zarzadzania doprowadzajac do przewrotu lub wiekszej wojny (przeanalizuj wplyw wzrostu stop procentowych w USA na koszt obslugi ich dlugu). Historia nas uczy ze zadluzenie mozna rozwiazac glownie na w trzy sposoby:

- krach i bankructwa powodujace dojscie alternatyw do wladzy (chocby wielki kryzys w USA ktory umocil wladze pewnej grupy),
    - wojna i umozenie dlugu z przejeciem wladzy (Europa po I i II wojnie swiatowej),
    - inflacja przez spadek nominalny wartosci dlugo (lata 70 i uwolnienie dolara od zlota; historia dlugi Niemiec po I wojnie swiatowej).

Ze rynek w USA jest przegrzany to swiadcza wszystkie wskazniki, ale zeby krach nastapil banki centralne musialby zaprzestac skupu akcji z rynku - jesli beda mialy wole to dopuszcza do tego aby indeksy spadly gwaltownie - poki co utrzymuja je na wzlednie stalych poziomach. Wynik wyborow wplywnie na zachowanie rynku - to kazdy wie.

• Agroton up Autor: ~Ryssiekk [78.9.164.*]
    Zachęcałem do kupna Agrotonu wczoraj przy kursie zdaje się 3,15. Na koniec sesji 3,58. kto posłuchał zarobiony. Ale to nie koniec zwyżek. I całkiem niewykluczona pokaźna dywidenda ...
  • Re: Agroton up Autor: ~WłodekzGdyni [89.74.148.*]
    Dnia 2016-11-04 o godz. 07:59 ~Ryssiekk napisał(a):
    > Zachęcałem do kupna Agrotonu wczoraj przy kursie zdaje się 3,15. Na koniec sesji 3,58. kto posłuchał zarobiony. Ale to nie koniec zwyżek. I całkiem niewykluczona pokaźna dywidenda ...

Kto posłuchał ma dzisiaj sporo do tyłu... tak że ostrożnie z tymi zachętami...
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~WłodekzGdyni [89.74.148.*]
    Dnia 2016-11-03 o godz. 10:35 ~macho napisał(a):
    > Powiadasz dex, ze nic nie wnoszą do poprawy jakości inwestycji. To ja Ci odpowiem tak, wkrótce i tak nadejdzie, kryzys i krach na giełdach a Wy zostaniecie zmiażdżeni na tych mało płynnych spółkach i pozostanie wam tylko płacz a prezes napisze, Ja wyszedłem przed wami :)

Ależ to wspaniała wiadomość, w czasie krachu trzeba dokupić spółki w atrakcyjnych cenach. Co, nie macie pieniędzy? A kto trzyma wszystkie oszczędności w akcjach?
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~mark [95.108.74.*]
    co sądzicie o LOYD...pokazali dobre wyniki a kurs jest stosunkowo nisko...

warto prezesie??
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~realista [89.68.245.*]
    link  co tam masz ze antywirus nie chce puścić ??
[x]
DANKS -0,79% 0,63 2025-10-27 16:47:55
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.