• Re: i do tego formacja INSIDE BAR, czyli zagwozdka jak to wyko Autor: ~zobaczymy [83.7.50.*]
    obserwujac ostatnie chwile widac, ze juz koszyki tak sprawnie kupna nie dzialaja, podaz zarzucala rynek, zobaczymy co na fixie
  • Re: i do tego formacja INSIDE BAR, czyli zagwozdka jak to wyko Autor: pikami [195.191.162.*]
    zmiana planu bo marnie to ustawiają - S po 1992  - wejdzie to będzie-nie wejdzie to poczekam do jutra....
  • Re: i do tego formacja INSIDE BAR, czyli zagwozdka jak to wyko Autor: mielonka [77.65.20.*]
    czekam z S na 94
  • Re: i do tego formacja INSIDE BAR, czyli zagwozdka jak to wyko Autor: pikami [195.191.162.*]
    no i nie weszło :) zajęty FW20 nie zauważyłem że FPKNM zamknęli wysoko - dołożyłem  na kupkę ale pewnie nie dostanę...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [77.255.192.*]
    Jednak nie dali rady ...

@pikami
    PKN to nic straconego ..
    .. może jutro .. dla odmiany ..... otworzy sie 5 zł wyżej
    no bo ... dlaczego nie .... ?!
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~chyba [37.47.74.*]
    w stanach juz tez coraz ciezej o wzrosty, chyba ze chinczycy cos wymysla ciekawego przez noc
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: pikami [195.191.162.*]
    @zosia3005
    jutro urlop to sobie od rana FPKN przypilnuję. Na FPKN jednak spokojniej było niż na PKN. Jak kontrakt otworzy się jutro w pobliżu dzisiejszego zamknięcia czyli nie niżej niż 74 to na dobry początek dnia coś skubnę. Chyba, że przez noc sytuacja się zmieni to zweryfikuję strategię.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~Aleksandra [84.10.235.*]
    Patrząc na zachowanie ryżu i pszenicy wnioskuję, że następuje przełączenie z L na S.
  • No proszę może i będzie krotkie S. Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Wklejam dawno nie przedstawiany obrazek... ahh te kreski no nigdy nie działają, btw. specjalnie dla Zosi zwrócę uwagę że w lewym rogu u góry jest poziom wigu20 przy ktorym powstał pierwszy obrazek... tej serii. tzn. sam trend chyba rysuje od ok 1730, ale cyklicznie odswierzam serie aby nie było zbyt dużo nałozonych na siebie indexów....

Obecnie moim zdaniem będą zamykać pierwszą nanofale -> drugiej mikro -> trzeciej milifali, i tu cały szkopuł że z takiej hierarchii "niestety" ale wynika że yyy.... ostatnia banda spadkowa po szczycie na 2550 również pęknie. Natomiast jeszcze raz powtórzę, obecnie spodziewam się zamykania impulsu co w "szczycie" może oznaczać nawet 1940.

wskazuje na to matematyka orlenu 7-4-11 wskazywało by że orlen wykonał cały impuls, czy się sprawdzi? czasami "siadają" wyliczenia co do punktu lub złotówki. Myślę że krótkarzom należało by przypomnieć że wig20 potrafił rosnąć nieprzerwanie po 800pkt.. bez większej (ponad 100pkt) korekty. Pozdrawiam grających z trendem, tym samym tych którzy je widzą. ;)

link
  • Re: No proszę może i będzie krotkie S. Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    przepraszam.. wiem kłuje w oko.. odświeżam ;D
  • dziekuję Autor: amiki [79.185.111.*]
    za korektę
  • pytanko o LOP Autor: artimar [83.30.118.*]
    w zasadzie nie inwestuję w pochodne a czasami przewijają się tu dyskusje o LOP. Chciałbym zapytać doświadczonych. graczy na kontraktach.
    Jeżeli na serii czerwcowej Kontraktów FPKN dzisiejszy LOP na zamknięciu wynosi 1479 pozycji to czy to oznacza, że każdy kontrakt jest w posiadaniu zarówno byka i niedżwiedzia?
    Na tej serii LOP cały czas rośnie zgodnie z kierunkiem akcji więc w jakim momencie można przypuszczać, że dominują w kontraktach niedżwiedzie?

Kolejne zamknięcie PKN na maksach i papier mógłby poddać się korekcie ale codziennie ta sama powtarzalna historia ze wzrostem kursu w końcówce. Na tygodniowym i dziennym strefa wykupienia ale na miesięcznym pojawia się sygnał kupna.
    Do tego na wykresie PKN długa biała świeca a na FPKN świeca w kształcie młota i czy można uznać ten młotek za wisielca?
  • FW20U Autor: amiki [79.185.111.*]
    przyznam, że czekałem na jakiś komentarz do serii U ale cisza
    staram się mniej więcej "popatrywać" na następną serię i takiego cudofixu nie pamiętam
    jestem zbyt cienki żeby to próbować tłumaczyć i chętnie przeczytam jak to było możliwe
    oczywiście z zyskiem, zlecenia PKC można wyleszczyć ale nie było ich chyba aż tyle
    na fixie obrót to 44 kontrakty - nie znam statystyk jaki jest zwykle handel, czy to dużo czy mało
    a może to nie jest cudofix tylko jednak coś zwykłego
  • Re: pytanko o LOP Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Artimar... LOP wskazuje ile jest zawartych "zakładów" ogółem czyli lop 1500 oznacza że jest 1500 ludków za wzrostem i 1500 ludków za spadkiem, natomiast kluczowa jest koncentracja pozycji u dobrze poinformowanych, bo jeśli prezes mi powie że jutro pkn oglosi jakąś niesamowitą stratę, to ja będę sprzedawał kontrakty otwierał ogromną pozycję S a leszcze będą się zakładać ze mną ze wzrośnie tyle że ja będę miał całe 500 kontraktów na S w jednej dobrze poinformowanej osobie a po drugiej stronie będzie 500 oddzielnych nazwisk leszczy i kazdy będzie miał po jednym na L, ale to ten z koncentracją jest dobrze poinformowany. Dlatego tak istotna była koncentracja pozycji podawana przez gpw. Bo jak był trend spadkowy... i koncentracja jeszcze narastała to znaczy że gruby wie że będzie dalej spadac, a jak pozycja skoncetrowana pomimo zgodnego trendu nagle zaczeła maleć... to mogłeś przepuszczać że trend się kończy bo dobrze poinformowany wychodzi likwidując koncentrację.

Dlatego też czasami piszę o uciekającym krótkim LOP-ie pomimo tego że ubywa tyle samo byków co niedzwiedzi, aleeeeeee spada koncentracja na S u dużego gracza.
  • Re: pytanko o LOP Autor: ~Obserwator [81.219.20.*]
    No tak, na chwilę obecną nie mamy możliwości sprawdzenia koncentracji, mimo że np. w USA podobno nie jest to żadną tajemnicą..
    Wracając do PKN i WIG20. W grze jest możliwość, że na PKN obecnie robimy falę drugą od szczytu, a po jej zakończeniu przyjdzie fala 3 - wiadomo masakra. Przejście gdzieś 79zł zanegowałoby ten wariant niestety. Jednak gdyby okazał się prawdziwy i po osiągnięciu szczytu fali drugiej, gdzieś w okolicy załóżmy 75zł z dokładnością do złotówki, zaczęłoby to konkretnie lecieć na pysk do poziomu 40zł, to jak miałoby się to do oczekiwanych wzrostów na WIG20, przynajmniej do tych 2500pkt? Przy wadze PKN w indeksie pozostałe musiałyby rosnąć konkretnie. Tak mnie to nurtuje, bo coś tu się nie dodaje... albo wariant WIG wzrostów do min 2500 lub nawet ostatnio czytałem ponad 3000 :], albo wariant ze spadkami na PKN po osiągnieciu szczytu fali 2.
    W każdym razie w ciekawym miejscu jesteśmy. Jak artimar słusznie zauważył na miesiącach sygnał kupna, jednak może to być fake spowodowany rozszerzeniem fali drugiej ponad standard 50-61,8 fibo i szybciutki zjazd :-). Sakitoru nie rozumiem Twojej matematyki Orlenu 7-4-11, to koniec jakiegoś impulsu krótkoterminowego? Ale generalnie nasze trzy stanowiska się dodają i to jest pozytywne, zweryfikujemy na dniach :-).
  • Re: pytanko o LOP Autor: artimar [83.30.118.*]
    Dzięki sakitoru. Za wcześnie pozbyliśmy się akcji PKN bo można było spokojnie kilkanaście procent przytulić, Pamiętam, że Ty coś tam straciłeś a ja na zygzakach zarabiałem ale niepotrzebnie sprzedawałem zamiast podnosić take profit i przestawiać stopa.
    Zresztą wczoraj rano cieszyłem się z zygzaka na PKOBP, bo dał mi 70gr a do dziś urosło o kolejna złotówkę. Straszą tymi spadkami, że człowiek za szybko zadowala się zarobkiem zamiast realizowac swój pierwotny plan.
    Chciałbym aby PKN trochę skorygował ale skoro na wzroście brali te longi i nie widac jeszcze realizacji zysków to nie wiem czy dalej nie będzie tej pionowej wspinaczki.
    A juz dziś rano zrobili piękny myk i zaledwie 45tys szt akcji spowodowali otwarcie po 69 z megaluką, ale późniejszy przebieg sesji i zamkniecie dalej wzrostowe.
  • 2500 na WIG20? Autor: ostry- [95.160.157.*]
    Powiem krótko
    Przy tym składzie indeksu to jest po prostu niemożliwe.
    Nawet przejście 2000 jest mało prawdopodobne.
    Obserwator... to są zakresy mikrofal.... 7zł 4zł 11zł... te 11 to suma dwóch poprzednich, na GPW wystepuje dodawanie odejmowanie i średnia, na kghm myślę że mamy do czynienia z odejmowaniem, pięknie wychodzi 79,5 i chyba właśnie kończą tą falkę o zakresie 9 ktora jest wynikiem 12 i 21 jakoś dobrze to pasuje do oporu 2000 na wig20 i "epizodu" -5zł na orlenie, moim zdaniem ten epizod to klucz do korekty, w sumie potwierdzony zachowaniem wolumenu i LOP na orlenie (wykres 30min) No nic.... paczymy dalej ;D
  • Re: pytanko o LOP Autor: ~Obserwator [81.219.20.*]
    No tak na PKN ładnie wszystko pasuje 57-64, ~62-66, ~63-74,  ale na KGH nie mogę dojść do ładu.. od 51 do 63 mamy 12, korekta i od 56 do 79 mamy 23, korekta do 73,50 to by dawało 82,50?
    No i fajnie.. generalnie co mówi dalej teoria po wykonaniu takiego wzrostowego impulsu składającego się z trzech mikrofal?
  • Re: pytanko o LOP Autor: pikami [195.191.163.*]
    no i S zamknięte po 1977 + 3 pkt. netto zysku :)
    Obserwator... zle liczysz kghm, druga fala na kgh konczy się na 77,3 spadek do 70,8 to zamknięcie drugiej fali, i stamtąd trzecia wynikajaca z roznicy o zakresie 9zł.

Tego nie da się szacować na byle jakim wykresie, osobiscie uzywam 30min, większe dokladności mieszają w głowie. Natomiast co dalej.... a skąd mam wiedzieć? hehe posługiwanie się matematyką z góry zakłada że uczestniczysz conajwyzej w 30% ruchu, bo reszta to czekanie na klarowną zależność, nie wiem co dokladnie wykonają spółki bo ważniejszy jest wig20, zasadniczo w obecnych czasach nie bawił bym się w łapanie esek, tylko wiedząc ze mogą spaść wycofał pozycje L i czekał na rozwój klarownej sytuacji korekty (najlepiej potwierdzoną kreskami i matą), zakladając że chcąc mieć dalej wzrosty wig20 nie może spaść niżej niż 1910.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~wwiekszosci [83.27.40.*]
    wielki brat w chinach czuwa, shc zawsze sie podnosi, tam mozna brac w polowie sesji po spadku dlugie bo w wiekszosci przypadkow sie podnosi kwit
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: mielonka [77.65.20.*]
    tego nie lubię w kontraktach, trzeba rano wstać :), ale dziś w pełni się opłaciło, ALR totalnie oszalał, jak tak się pchają to im dałem połowę moich akcji, konie z wczoraj zeszły po 77, też wesoło...
    "niepotrzebnie sprzedawałem zamiast podnosić take profit i przestawiać stopa" - to zdanie powinno chyba wisieć przy każdym spekulanckim monitorze, bo po co wciąż sobie przypominać to co myśli każdy z nas setki razy :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~Szuwarek [194.50.61.*]
    Słuchajcie. Od 1977 do teraz 1972 ustawione są po lewej stronie zlecenia po ok. 100 sztuk. Od tego czasu widzę spada LOP przy znikaniu tych zleceń. Kto normalny zamyka S na samej górce na nowej serii, po wzroście od 1600. No ja tego nie rozumiem. Chyba że jakiś co otwierał S i L równocześnie i będzie ciągnął do góry bez opamiętania. Jeśli to nie jest mataczenie to ja dziękuję. Dla mnie to wygląda jakby realizował stratę. Bo co nabrał przez dwa dni po 1990 i teraz już ucieka?
    Bo żeby LOP rósł to bym rozumiał że obydwaj otwierają pozycje jeden wierzy w spadki i otwiera S a drugi wie że będzie ciągnął do góry i czeka zbierając L. Ale tu odwrotnie jest.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~2100 [83.27.40.*]
    uciekaja ci co sa na dlugich pozycjach, ktos doszedl chyba do wniosku ze nie bedzie eldorado do 2040

ta sesja niczym nie dziwi pewnie na koniec i tak wyciagna ale czy nie zastanawia was sesja gdzie ktos zrzucal przed yellen kontrakty i bylo zamkniecie 1940, a baza 1953 - dla mnie tu jest przeslanka do tego,ze byc moze bedzie jeszcze w tym miesiacu 1890

bo ogolnie to chyba misie stracone i w dluzszym choryzoncie bedzie te 2100 po korekcie
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~odnosnieLOPU [83.27.40.*]
    tu masz wytlumaczone wszystko

http://zlotysrodek.blogspot.com/2011/02/spadajacy-lop-na-kontraktach-na-wig-20.html?m=1
    Mówisz że uciekają ci co są na L. Czyli sprzedają kontrakty, czyli dorzucają po prawej stronie. lub zbierają to co jest po lewej już. Czyli równocześnie musi zamykać pozycję ten co jest na S. Jakby L przejmował kto inny, to by LOP się nie zmieniał a tutaj spadał pionowo. Czyli zamykał ktoś L i ktoś S. Chyba że mamy taki system notowań, który pokazuje zupełnie co innego co jest np z opóźnieniem 30 min co do LOP'u.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~Obserwator [83.11.198.*]
    Co oni rozgrywaja nikt nie wie... ubijaja na 1975 jakby jeszcze raz chcieli ciagnac do gory.. dlatego L PKOBP od 27,29
    Tabelkę jak najbardziej rozumiem i rozumiem zasadę zmiany LOP. Nie rozumiem natomiast tej sytuacji że LOP spada już na szczycie. Chyba że ktoś nabrał kontraktów S w olbrzymiej ilości za 199x i już wychodzi po 197x. Ale kto by tak ryzykował. Może ja jestem po prostu za Cienki Bolek i dlatego nie rozumiem bo nie obracam taką kasą :) Może tak rzeczywiście jest. Wchodzi na 10pkt i wychodzi. Na 500szt dziesięć punktów to 100000 zysku (lub straty) :-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: arbez [89.69.101.*]
    Jeśli gra komputer to postępuje wg założonego algorytmu, nie ma co wyciągać pochopnych wniosków z widocznych w tabeli zleceń, bo większa część to zlecenia ukryte (każdy może złożyć takie zlecenie) - jeśli gra komputer z odpowiednim algorytmem to przy dużej ilości "przemielonych" zleceń i niskiej prowizji dużo może zarobić.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: mielonka [77.65.20.*]
    ty nie rozumiesz, wielu drobnych nie rozumie, dlatego stoi z boku/wycofuje się - stąd spadek LOP - wczoraj dużo drobnicy tak jak ja nabrało S, bo pierwszego na pewno będzie spadać i "za wysoko zaszło", a "gruby" powiedzmy powoli zamyka L - spotykamy się i dochodzi do zamknięcia pozycji...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: arbez [89.69.101.*]
    Nie lubię wdawać się w bezprzedmiotowe dyskusje, ale niech będzie
    LOP wczoraj na zamknięciu 49 985, LOP aktualny 49 965 jeśli na tej podstawie wysnujesz jakieś wnioski co do kierunku w jakim podąży indeks i na tym zarobisz to gratuluję - tak trzymaj.
    Dla mnie liczy się tylko jedno TREND na instrumencie bazowym.
  • Witam: Jest już przygotowane PODSUMOWANIE WII za I kw. 2016r. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.91.*]
    To nie jest Prima Aprilis - mogę go już opublikować???
  • Re: Witam: Jest już przygotowane PODSUMOWANIE WII za I kw. 2016r. Autor: ostry- [83.30.76.*]
    Jasne - dawaj .
  • To też nie jest Prima Aprilis Autor: ostry- [83.30.76.*]
    Byłem wczoraj u znajomych, żona kolegi przeczytała sms-a którego mu wysłałem przed wyjazdem jak wypłynęła ta sprawa z przejęciem Kopexu przez Famura .
    Napisałem mu wtedy że będzie można zarobić trochę na Famurze , on jest takim inwestorem że kilka lat temu kupił trochę różnych akcji a później zapomniał hasła do konta i przestał się tym interesować co się z tymi akcjami dziejelink.
    No ale do rzeczy - żona kolegi postanowiła wziąc sprawy w swoje ręce i kupiła Famura po mojej "s-ms" rekomendacji i wczoraj mnie poprosiła żebym jej pokazał co i jak bo za bardzo nie wie jak składać zlecenia i żeby jej uruchomić ciągłe itd.
    Rachunek oczywiście w m-banku link
    Patrzę , a ona prócz Famura ma jeszcze Rankprogres , DECORĘ  i Fam .
    Stopa zwrotu z całości 58% .......
    Poczułem się ...zawstydzony.
  • Re: To też nie jest Prima Aprilis Autor: arbez [89.69.101.*]
    Tak bywa i nie jest to odosobniony przypadek, na początku swej drogi giełdowej dużo osób zarabia, prawdopodobnie nie ma obciążenia psychicznego. Ze mną było podobnie po wejściu do tego młyna było fajnie, ale po paru miesiącach byłem mocno zmaltretowany, potrzeba było dopiero lat żeby dojść do równowagi i jakiegoś tam zrozumienia timingu.
  • @ostry-: prócz Famura ma jeszcze Rankprogres , DECORĘ i Fam . Autor: emeryt_giełdowy [83.11.91.*]
    A kiedy i jak ona to kupowała skoro "wczoraj poprosiła, żebym jej pokazał co i jak bo za bardzo nie wie jak składać zlecenia i żeby jej uruchomić ciągłe itd."

Metoda kup i zapomnij czasami się sprawdza i nie ma czego wstydzić, gdy przyrost kapitału wynosi np. ponad 1.200% i godną emeryturę miesięczną z dywidend pod warunkiem, że nasi specjaliści od funduszy emerytalnych są kontrolowani przez emerytów norweskich.

• Re: @ostry-: prócz Famura ma jeszcze Rankprogres , DECORĘ i Fam . Autor: ostry- [83.30.76.*]
    składała zlecenia tylko PKC, a kursy sprawdzała chyba na Interii z 15-min. opóźnieniem
  • Chciałeś to masz PODSUMOWANIE WII za I kw. 2016r. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.91.*]
  • Re: Chciałeś to masz PODSUMOWANIE WII za I kw. 2016r. Autor: ~fibo [83.22.143.*]
    maksymalny spadek - korekta ktora teraz siegnie to do 1960 i atak na 2 tys nastepnie 2030 i 2100
  • Re: Chciałeś to masz PODSUMOWANIE WII za I kw. 2016r. Autor: pikami [195.191.163.*]
    ale nudy...chyba zacznę weekendowe luzowanie wcześniej  bo nic się nie dzieje :)
  • Re: Chciałeś to masz PODSUMOWANIE WII za I kw. 2016r. Autor: ~jason [178.219.132.*]
    ostry, mógłbyś rozwinąć swoją prognozę sprzed północy. Tę o wpływie składu w20 na ograniczenia dla indeksu. pozdro.
  • Re: Chciałeś to masz PODSUMOWANIE WII za I kw. 2016r. Autor: ~Tunel [88.156.136.*]
    Za chwile moze fest poleciec...
  • Re: Chciałeś to masz PODSUMOWANIE WII za I kw. 2016r. Autor: pikami [195.191.163.*]
    zamknięte wczorajsze S na FPGNM po 5,22 może i przedwcześnie ale "stówka" wpadła....ech...się teraz posypali...a nic się nie działo....
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~dzis [83.22.143.*]
    dzis bedzie duzo taniej na
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: pikami [195.191.163.*]
    K na FKGHM po 72,70
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: pikami [195.191.163.*]
    K po 1965
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~Termi [83.12.45.*]
    Czołem rebiata!
    Jak leci?
    Mignęło mi, że gadacie o PKN i nie mogłem się powstrzymać z malutką uwagą: o ile konie indeksowe dla grubych są ważniejsze od akcji, to na koniach akcyjnych LOPy są za małe, żeby ktoś gruby trzymał duże ich pakiety i pod nie merdał papierem. Za mała płynność, za mały (relatywnie) zarobek...
    Moim zdaniem PKN jest traktowany jako sterownik FW20 i pod niego był wyciągany w ostatnie dni. Teraz musi ulec schłodzeniu, nie ma bata. Ale też czynniki zewnętrzne do wykręcenia dobrych wyników nie zniknęły, więc utrzymywanie tych poziomów nie byłoby wcale dziwne.
    Natomiast wczorajsze, niskie otwarcie i późniejszy ruch do góry zostały, według mnie, przez szwagrów wykreślone celowo, by na wykresie pokazał się ruch powrotny do przełamanego oporu (~70 zł). Akcja trwała 1 minutę, użyto do niej ok. 12 mln zł, ale efekt jest jak ta lala: kto dzisiaj spojrzy na wykres może uważać, że warunki cofki, obrony i dalszego ruchu do góry zostały spełnione... Jak dla mnie żaden przypadek, starannie umówiona akcja. Ale taki jest ten PKN...
    Pozdro all.

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ DRUGI Autor: ~1940 [83.22.143.*]
    wig idealnie na wsparciu, jesli 1960 peknie to nastepny przystanek okolice 1940 byc moze w pon
[x]
FW20 0,03% 2 903,00 2025-10-10 17:03:42
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.