• Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: piobor [79.185.10.*]
    :-) :-) :-) ale nie ma coś się martwić. Jeśli dziś zrobią 1937, to wielce prawdopodobna jutro korekta. Tak więc jutro się okaże, ale ta korekta będzie nadal w trendzie wzrostowym :-)
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: benitor [178.235.187.*]
    No i nowy byczek (urodzony z obrotu) już zdążył się skrócić o 30% na pierwszym TP. Ledwo go skrócili, znowu zawrócili. Lekko drażniące.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Benitor taki rynek. Kierownik ma przewagę a dodatkowo obrót skromny to akurat miejsce na taka akcje by szybko wyciągnąć a potem brutalnie zgasić i zamieszać wszystkim. Tak czy inaczej byczek został zwycięzcą sesji.
    Benitor ostatnio robisz więcej operacji niż.
    Miało być że więcej niż ja.
    Od pięciu sesji, cena zamknięcia waha się w zakresie 12 pkt. To trochę ponad 0,6%. Trochę trudno ukręcić zysk, a jednocześnie łatwo o błędny sygnał. Płaska korekta wzrostu. Trzeba ją jakoś przetrwać.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: piobor [176.221.120.*]
    Benitor podpytam nieśmiało: jutro korekta? tak w okolice 1890?
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: pati_ [91.227.156.*]
    Witam. Moim skromnym zdaniem Wig20 zmierza ku 2186, więc Fw20 odpowiednio ok 2200.

Jeśli kogoś to interesuje, to ze mną całkiem dobrze, odrabiam straty na akcjach, gra na akcjach spółek małych i średnich wychodzi mi dużo lepiej, no i co się liczy najbardziej, to praktycznie zero stresu.
    Rok temu weszłam w FW20 po wybuchu wojny na Ukrainie z myślą, żeby zarabiać na szortach, krótko szło nawet dobrze ale się zepsuło, im bardziej zgłębiałam arkana wiedzy gry na kontraktach tym bardziej grzęzłam. Na razie zostanę na akcjach dopóki nie wyczerpie się ten ciąg wzrostów, tak jak pisałam myślę, że na poziomie o którym wspomniałam na początku mogę zaryzykować S. To tyle z mojej strony. :)
    Pozdrawiam wszystkich

P.s. Benitor czytam ten wątek z zaciekawieniem, cenię i podziwiam Twój profesjonalizm .

Zosiu dobrze wyczułaś tego cudaka ,brawo!, Rozśmieszają mnie jego docinki. :))

Czy to znów kontrolowane robione bankami cofnięcie i zaraz zaczną banki wyciągać ?
    @pati
    Dziękuję za miłe słowa. Zasłużone czy nie, ale zawsze przyjemnie.

Co do 2200. Nie jestem aż takim optymistą. Rzeczywiście wzrost powinien być kontynuowany, ale zasięg (piszę o nim wbrew sobie) widziałbym POD 2100. Nawet 2050 będzie sukcesem.

Nie rezygnuj z FW (skoro dalej jesteś na GPW). Kontrakty są taką samą grą jak kasowy. Różnią się jedynie dźwignią, dlatego wskazane są ostrożniejsze zagrania, odpowiednio niższym kapitałem. Sama technika jest pokrewna.

Jeżeli zdecydowałaś się na razie na kasowy, to spróbuj zastosować kontrakty jako zabezpieczenie akcji w punktach, które wydadzą Ci się zwrotnymi.
    Jedyna wątpliwość, to z jakiego WIG-u masz akcje. Zabezpieczenie akcji z WIG20 ma sens. Innych spółek trochę słabiej.
    Nowiutki byczek właśnie odstrzelony. Podobnie jak poprzednio niedźwiadek, był skrócony o 30% na wczorajszym TP.
    Na obu pozycjach, straty niewielkie dzięki wąskiemu pierwszemu TP.
    Narazie to dalej wszystko w jednym przedziale. Trwa przeciąganie liny.
    Arbez ostatnio się odzywał ?
    Pewnie wszyscy wiedzą, ale pomimo to zwrócę Waszą uwagę, bo okazja bardzo dobra.

Chodzi mi o tzw. zarządzanie portfelem dla ostrożnych.
    Jeżeli mam pozycję na trzy kontrakty i zamknę jeden kontrakt na pierwszym TP=SL, to wielkość ryzyka całej pozycji spada trzykrotnie.
    np.
    pierwszy TP=SL=10
    #1 strata na całej pozycji jeżeli zrealizuje się SL: 20zł x 3 konie x (-10) pkt = -600 zł
    # 2 jeżeli 30% (1 kontrakt) zrealizuje się na TP: 20 x 1 x (+10) = +200 zł
    a następnie reszta padnie na SL: 20 x 2 x (-10) = -400 zł
    bilans pozycji: -400+200=-200 zł
    co jest trzy razy mniejszą stratą w stosunku do # 1.

Zwykle nie stosuję formalnego zarządzania portfelem (oprócz comiesięcznych korekt wielkości zaprzęgu). Niemniej akurat teraz Dyrygent zarządził grę trzema poziomami TP, z czego pierwszy jest zbliżony do SL (bardzo zmienne, ale ostatnie kilka sesji dosyć wąskie i dopasowało się do TP1).
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: masturbant [83.20.160.*]
    gdzie my do Ciebie z wiedza.....
    Myślę że jak na momenty konsoli to taki 3 TP to dobre ulepszenie systemu.
    Niby tak. Takie przetrzymanie konsolki z jednoczesną gotowością do zysku przy wybiciu. Mam nadzieję, że Dyrygent wie co robi :)
    W okresie kwietniowego wzrostu, Dyrygent dyktował jeden TP, ale dosyć wąski. Dlatego miałem zysk, ale słabe wykorzystanie całego impulsu. Zauważył ten problem i próbuje zaradzić.
    Tyle, że gdyby pozostał przy starym pomyśle, miałbym zysk (2 x TP). A tak mam stratę.

Złośliwe FW pewnie zakończy spadki na dzisiaj i zawróci na północ.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: pati_ [91.227.156.*]
    Dnia 2023-04-25 o godz. 09:20 benitor napisał(a):
    > @pati
    > Dziękuję za miłe słowa. Zasłużone czy nie, ale zawsze przyjemnie.
    >
    > Co do 2200. Nie jestem aż takim optymistą. Rzeczywiście wzrost powinien być kontynuowany, ale zasięg (piszę o nim wbrew sobie) widziałbym POD 2100. Nawet 2050 będzie sukcesem.
    >
    > Nie rezygnuj z FW (skoro dalej jesteś na GPW). Kontrakty są taką samą grą jak kasowy. Różnią się jedynie dźwignią, dlatego wskazane są ostrożniejsze zagrania, odpowiednio niższym kapitałem. Sama technika jest pokrewna.
    >
    > Jeżeli zdecydowałaś się na razie na kasowy, to spróbuj zastosować kontrakty jako zabezpieczenie akcji w punktach, które wydadzą Ci się zwrotnymi.
    > Jedyna wątpliwość, to z jakiego WIG-u masz akcje. Zabezpieczenie akcji z WIG20 ma sens. Innych spółek trochę słabiej.

Dzięki Benitor za odpowiedź i podpowiedź poniżej, przemyślę jak grać bardziej bezpiecznie. Na razie pozdrawiam. :)
    Obawiam się że znów ten sam system i znów w okolicy 9:30 mógł być dzienny dołek.
    Żeby coś konkretnego dla S wyszło to jednak chyba powinien iść impuls z walut i wtedy jakiś mocniejsze uderzenie w strefie 1900-10.
    No chyba że by DAX ruszył na jakieś - 2% to może by nas pociągnął i zrodziła by się szansa przebić w dół. Obecnie to wszystko bez wyrazu.
    Ravcio, dziś zobaczysz na FW 189....Poczekaj ;-) USD na wsparciu-odbij, ale cel 3,80. Benitor zerknij proszę gdzie jest dolna banda na FW na dziś/jutro. Dzięki
    Piobor jakoś mam małą wiarę ze to już dziś miałoby być coś więcej dla S.
    AT nie kłamie ;-), ale raczej to tylko korekta w trendzie wzrostowym.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ~rysio [213.134.180.*]
    1881
    Piobor co to za czasy żebyś Ty bardziej wierzył w sukces S niż ja ;-)

Ravcio nic się nie zmieniło, nadal nienawidzę S-ale tak wychodzi i nic się z tym nie zrobi. Gruby Misiek, aby wyjść z twarzą ma uśrednione S (duża pozycja) i musi zrzucić rynek, aby zamknąć pozycję. Dziś i jutro jeśli LOP spadnie na czerwonym rynku to znaczy, że zamyka i się zapewne wycofa :-)))) Takie tam moje obserwacjo-przemyślenia.
    11:30 ostatnio lubią po tej godzinie Lki wkraczać do gry
    Ile razy można grać ten sam schemat i to jeszcze prawie co do minuty ?
    Zrobiło się coś takiego:

https://i.imgur.com/Sgdpohj.jpg
    Benitor, czyli powinno nastąpić wybicie. Tylko pytanie w dół czy w górę? Góra?
    No cóż wyciągnęli banki z otchłani.... Szarpią dynamicznymi ruchami w górę. Kierownik mówi jeszcze nie teraz nie jestem gotowy albo dalej czaruje.
    Niestety przeczucia z rana się sprawdzają.
    Benitor rozumiem że na dziś Ci starczy i nie tykasz już dziś FW ?
    pewnie poczeka do 15,30 i zaatakuje
    Dyrygent jakiś zawiedziony?
    Nie chce już L. Marudził przed południem coś o S, ale w końcu stwierdził, że musiałaby nastąpić chociaż lekka zwałka z poziomów 192x do 190x. Wtedy uznałby, że to jest powód do S.
    Chyba się zniechęcił do gry :(
    Pijmy zdrowie za dyrygenta . Może coś pomoże .
    Benitor moje nastroje na Dyrygenta przechodzą. Ja też delikatnie zniechęcony jestem.

Na czyją korzyść działa czas ?
    Niby można by uznać że byk robi korektę płaską ale tak jakby też i siłę on zatracił. Można by założyć że byk zrobi korektę a potem skok na wyższą półkę. To jedno spojrzenie.
    Z drugiej strony rynek trzymany w miejscu to idealna okazja dla kierownika by na rynku u szczytu robić obrót. Ale znów na to zbyt skromny obrót.
    Patrząc jeszcze inaczej następny tydzień jest ważny i mogą być dynamiczne ruchy a u nas święto za świętem raczej słaby okres na zostanie z pozycją. Kierownik może zostawać bo wie co ostatecznie zrobi ale cała reszta będzie coraz mniej skora do gry im bliżej końca tygodnia.

Co wyjdzie z takiej mieszanki ?

Mam wrażenie że jak szarpią w górę to kierownik tylko zaczyna a potem samo idzie tzn. uciekają kolejne coraz bardziej zniechęcone misie bojąc się kolejnej fali a znów wskakują nowe byczki myśląc że kolejna falka rusza.

DAX psuje nastroje. Po 15,30 rusza banki w US to i my polecimy
    No panie kierownik przydałoby się jakieś konkretniejsze choć postraszenie byka.
    Hm... marne straszenie byka oby nie zrobił numeru i nie przeszedł do straszenia misia.
    Dziś wreszcie Jankes ma szanse poważnie myśleć o testowaniu 4100. Kto wie może test będzie a może nawet się uda.
    zgodnie z planem. US boi sie wynikow bankow
     First Republic Bank -26 %. Przypomniał się problem małych banków bo duże to już chyba w większości wyniki podały.
    Choć FRB raczej nie miał złych wyników i to odpływ depozytów się nie podoba. Temat odpływu depozytów uspokoili ale gdyby wrócił i przeniosło się na inne banki to jednak byłby problem.
    Może po części boją się wyników wielkich spółek z Nasdaq a ich będzie trochę w tym tygodniu.
    I znowu misiowato.
    Niedźwiadek wpadł w ostatniej chwili. Trochę niechciane dziecko. Jest młodziutki i jeszcze słabszy niż piątkowy.
    ropa,miedz,dolar. wszystko sie uklada.
    Na takim spadku u nas przy Jankesie tuż nad 4100 (może się od niego odbije). Przy tak poniewieranym ostatnio misiu ... Ja bym w końcówce sesji w S nie wchodził. Może być niby rano luka i nagroda ale trudno o to będzie.
    Tak. Nie jestem zachwycony. Dyrygent zagrał BARDZO ryzykownie. Tym razem kara może być bolesna.
    Jedyne pocieszenie, to to, że jankes na kontraktach wybił dołem trójkącik analogiczny do tego który narysowałem kilka postów wcześniej. FW zamknęło się praktycznie na dolnym ograniczeniu trójkącika.
    Formalnie mój ruch jest bez sensu. Pozostaje wierzyć, że Dyrygent miał jakieś tajemne info.
    Nie oceniam czy dobry czy bez sensu. Bardziej się zastanawiam po co CI było się szarpać w samej końcówce skoro jutro też jest dzień :-)
    Zlecenia stały kilka godzin. Akurat na końcówce się zrealizowały.
    Po prostu ich nie wycofałem, zgodnie z zasadą trzymania się planu.
    jeszcze raz -jutro 1881
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.