JAKIE S , OCZYWIŚCIE MAM L I CZEKAM NA 2500 DO KOŃCA ROKU, ALE PRZED WYBORAMI ZREDUKOWAŁEM POZYCJĘ DO 15 KONI
Szydło, Kukiz i Korwin wygrali debatę , ale podobał mi się ton wypowiedzi tego nowego, Kopacz już czuje całym ciałem ,że przegrała , widać po jej mimice , gestykulacji i głosie
Alan... Gdyby na świecie były same Alany, to ludzkość by nie latała bo przyszedłby Alan i powiedział Braciom Wright i zapytał ich - "skoro samoloty są takie super to dlaczego jeszcze nigdzie na świecie nie latają".
A potem poszedłby do Edisona patrząc na żarówkę i powiedział - "skoro żarówki działają to czemu jeszcze nigdzie ich nie ma i świeci tylko Pana żarówka?"
Zanim kolejny raz zadasz pytanie, przemyśl je.
Poczytaj o Thatcherowej albo o Friedmanie a potem idź i jedz gówno, miliony much nie mogą się mylić.
Wiem co to sofizmat, ale nie wiem gdzie doszukujesz się go w moich wypowiedziach i prosiłem żebyś uzasadnił konkretnie, ale Ty mówisz że to jest sofizmat ale nie potrafisz uzasadnić? Jak takie coś się nazywa? :D
no dobra . Choć chciałem ci tego oszczędzić Założenie, że : 1. Korwin jest pewnym przyszłym noblistą i zbawcą ludzkości bo wymyślił system który z czasem przyjmie cały świat (jak rozwiązania braci Wright i Edisona) 2. Alan ma taki metabolizm jak mucha. I na tym zakończę. Trochę ci współczuję.
Już wiem, to nie odwracanie kota ogonem, to kwestia tego że jakbym napisał. Lejesz wodę w znaczeniu mówisz dla mówienia, to Ty byś odczytał to na zasadzie - Alan nie leje wody bo nie ma wiaderka. :D
Miki po pierwsze Korwin mówi o totalnej utopii. Gdybyś dziś zamknął ZUS kilka milionów ludzi w Polsce zdechłoby pod płotami, to samo z KRUSem. Korwin nigdy nie mówił o realnych rozwiązaniach, jak wyglądałby system przejściowy? Kto płaciłby dzisiejszym emerytom do czasu ich śmierci? Rozgonić NFZ - ok, tylko co w ich miejsce? Czy od razu każdy z nas kto przez ostatnie 20, czy 30 lat płacił na służbę zdrowia zostanie z ręką w nocniku? Ja od Korwina słyszę o idealnym świecie, i tu ma wiele racji - zero państwa tam gdzie go nie trzeba. Ale ani to zgodne z naszą konstytucją, ani EU nam na to nie pozwoli. Wyjście z EU odpowiesz. Ok, tylko co, będziemy wtedy z Białorusią handlować?
Rozumiem że Korwin wymyślił to czego wszystkie największe mózgi na świecie nie dały rady wymyślić. Jestem pod wrażeniem, szacun dla niego. Przykro że marnujemy taki potencjał .
Mnie osobiście bardziej interesowałaby dyskusja na temat pana Petru zwłaszcza ,że jest ekonomistą i pragmatykiem. Fanatyków już i tak wśród polityków za wiele . Kaczyński ,Macierewicz ,Korwin , Palikot itd.
A Korwina do logopedy najpierw ,bo i tak co drugi wyraz można zrozumieć, dotego nie szanuje kobiet !
K. Mikke posiada majątek rzędu kilkunastu milionów złotych (odziedziczył go, nie wypracował sam) - stąd stać go na szafowanie deklaracjami, że może zrezygnować z wynagrodzenia europosła czy też ferowanie teorii o "zbyteczności instytucji państwa". Tyle, że postrzega świat przez pryzmat swojej sytuacji (zabezpieczenia materialnego), a nie interesują go konsekwencje, jakie poniosą przeciętni ludzie w przypadku wdrożenia jego programu.
Ten wątek FW20 był zawsze (tzn. odkąd sięgam swoją krótką pamięcią :-)) miejscem wymiany poglądów, doświadczeń i ocen tego co dzieje się na giełdzie i w makrootoczeniu. Nie brakowało żartów, a czasem i osobistych docinków - tyle, że zwykle w dobrym smaku, trzymających poziom i "stylowych". W tym tygodniu - z okazji wyborów - rozpętała się klasyczna wojna polsko - polska. Zasadniczo pewnie nie powinienem się dziwić, w końcu taka jest właśnie otaczająca nas rzeczywistość. Tyle że merytoryczna dyskusja zapoczątkowana przez ostrego zeszła zupełnie na plan dalszy. Szkoda, bo moglibyśmy zachować pozytywną odmienność...
Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum, bez względu na poglądy i sympatie polityczne.
Dobra Panie i Panowie. Było miło podyskutowaliśmy ja głosuję dalej na Korwina a właściwie Berkowicza ;) a Wy głosujcie na kogo chcecie. Co złego to nie ja.
Jak pech to pech. Postawiłem dzisiaj stoplossa na PKOBP i uruchomiło mi go na 30,23. No cóż, na PGE miałem szczęście więc się teraz wyrównało. Strata 7 zł na PKOBP. Na PGE na razie 33 zł zysku.
Zaglądałem sporadycznie ale cały czas out tyle zajęć i nawet na wigometr nie miałem okazji zajrzeć. I gdy byłem już blisko mety - trach - zerwany Achilles, szpital, operacja i gips na 6 tygodni. I nie jest już ważna dydaktyka ale całkowita dezorganizacja życia, ból nogi, zastrzyki w brzuch… Ale jak tylko mogłem to przeczytałem, rzadko się zdarza żeby we wtorek były 4 strony no ale wkradła nam się polityka. Mam poglądy liberalne i w pierwszych wyborach głosowałem na Korwina ale teraz (mimo podobieństwa nicków) widzę go jako polityka destrukcyjnego. Dylematu nie mam bo nie będę przeciążał nogi wizytą w lokalu wyborczym. I tym razem z czystym sumieniem mogę powtórzyć za Jackiem Podsiadło (nie piosenkarzem) , że „igrzyska raz na cztery lata i wyścigi kto jest głupszy pan Pomidor czy pan Burak” mnie nie biorą. Ton dyskusji Mikiego, mimo kilku napomnień, pozostaje w stylu „obrońców krzyża” i nie chodzi mi wcale o meritum tylko o poziom zacietrzewienia, ja takiego nie akceptuję. A o kontraktach niewiele, a prognozy z Parkietu zatrważające.
Wiem Wy jesteście spokojni i wyważeni a mocniejsze dyskusje Was przerażają, tylko że ja po skończonej dyskusji przechodzę do porządku dziennego a niektórzy jak widać wciąż siedzą w dyskusji.
Dzisiejsza debata o niebo ciekawsza niż wczorajsza. Pani premier Kopacz bardzo słabo , moim zdaniem Platforma na tych debatach mocno straciła. Pani Szydło dobrze przygotowana prezentuje się o wiele korzystniej , niestety już wie ile pieniędzy wpłynie z podatku od banków ( tak się wyraziła ? Dobrze pamiętam?) 5 mld złotych . Do ogłoszenia wyników nie kupuję banków. Petru blado , o wiele więcej się po nim spodziewałem , kandydatów z PSL i SLD właściwie mogłoby by nie być, niczego te partie obecnie nie wnoszą . Kandydaci antysystemowi - takie wypowiedzi zawsze się podobają publice , zwłaszcza w Polsce gdzie duża część społeczeństwa czuje się okradziona , więc zabrać "im" koryto ciągle bardzo popularne. U Korwina podobała mi się pierwsza część wypowiedzi na temat problemu uchodźców mianowicie wyraźne wyartykułowanie że ci ludzie przybywający z Turcji nie uciekają przed wojną , w Turcji nie ma zagrożenia dla ich życia , oni przybywają do Europy poprawić swój byt, na tym mógł poprzestać , ta druga część o obozach koncentracyjnych była już zupełnie niepotrzebna. Na jego miejscu mocno pracowałbym nad dykcją , nie może poważny polityk wypowiadać się tak że momentami trudno go zrozumieć. Człowiek z brodą którego pierwszy raz widziałem na oczy sprawiał korzystne wrażenie. Podsumowując : moim zdaniem na tej debacie skorzystali głównie Kukiz i Korwin a straciła PO, PSL i Lewica ( z Leszkiem Millerem chowającym się za jej plecami;-)) Te wyliczenia Korwina o tym jak dostając 500 zł naprawdę tracimy 200 też niezłe.
Też sądzę że PO i PiS poniosły porażkę na tej debacie, Kopacz nie wybroniła się przed atakami, a PiS powtarzany schemat wypowiedzi, tak właściwie zdrowo rozsądkowo to nie ma na kogo głosować bo Nowoczesna bo PO bis , a jak to się je to już wiadomo od czasów Unii Wolności, komuchy i rolnicy odpadają, antysystemowi nie mają programu tylko slogany
@kurde - jak już chciałeś stawiać stopa to trzeba było go postawić wyżej - nie 30,23 tylko 31,23 stawianie stopów tak blisko moim zdaniem nie ma sensu , lepiej od razu zamknąć pozycję bo prawdopodobieństwo wybicia takiego stopa przypadkowym wachnięciem ceny jest bardzo duże.
Zgadzam się z @ostrym , z drobnymi poprawkami - moim zdaniem p. Kopacz wypadła słabo ale p. Szydło dziś też straciła , bo jak robot powtarza od wczoraj te same frazy - P.Kukiz rozśmieszył mnie kilka razy do łez .. no ale w końcu pracuje w rozrywce ... scena polityczna to nie jego miejsce
Petru w drugiej części wypadł troszkę lepiej niż na początku, ale ogólnie poniżej swoich możliwości. Najlepiej wypadł chyba jednak Korwin - mówił konkretnie i na temat .... .. a końcowa wypowiedź i o 500/700/200 zł i o tym , ze przede wszystkim trzeba zlikwidować "koryto" .. dobre ... :-))
Pani Szydło mnie dziś nie zawiodła i cieszę się , ze zamknęłam S na KGHM a zatrzymałam S na PKO .
Oczywiście - to , że moim zdaniem Korwin dzisiaj dobrze wypadł w debacie .. .... w żadnym razie nie oznacza , że zmieniłam swoje zdanie na jego temat . Chyba uratował go krótki czas na wypowiedzi , bo gdyby miał więcej czasu .. ... zapewne rozwinąłby swoje teorie ...
DODAJ JESZCZE DLA ZASADY ILE WTOPIŁAŚ NA TYM S KGHM, CHYBA ŻE TWÓJ CUDOWNY DRUGI WIRTUALNY RACHUNEK POZWOLIŁ NIE TYLKO ODROBIĆ S ZA 85 ZŁ. ALE JESZCZE ZAROBIĆ
jak tam Pani Zosiu ? zarabiamy na S pko ??? jak zwykle 2 rachunki , pełne depo - po wyzerowaniu na kghm ...???? jak to Pani pisała ? - pko pewne i przewidywalne dla każdego leszcza ??? :-)))
flauta na rynku aż do wyborów, tak uważam wczoraj zamknąłem S 2118 i nie zamierzam już w tym tygodniu emocjonować się zmiennością +/- 5 pkt może ustawię S pod jakieś spontaniczne wybicie najpewniejsza koalicja po wyborach - PiS i Miś
ostry mogłem dać tego stopa o złotówkę wyżej tylko wtedy strata byłaby dla mnie zbyt duża. Napisze ktoś dlaczego są kontrakty terminowe na takie spółki jak GTC JSW TVN Kernel GPW Boryszew i najśmieszniejsze - Serinus? Nie ma na Energę i Eneę na przykład... Dla mnie bez sensu.
kurde kiedy wprowadzano kontrakty akcyjne to brano pod uwagę spółki z WIG20 i MWIG40 , liczyła się kapitalizacja + płynność , akurat wtedy na KOV ( dzisiejszy Serinus ) obroty wtedy były spore.
Tak ostry, a gdyby cena tam doszło i poszedł mi stoploss to Mama by mnie zabiła, że tyle straciłem. Skoro tak, to Serinusa nie powinni wycofać już albo zamienić? Chętnie bym pograł na Enerdze.
To już pytanie do zarządu GPW , mieli kiedyś koncepcję na kontrakty akcyjne ale chyba rozwój tego instrumentu nie poszedł tak dobrze jak się spodziewali i zaprzestali go rozwijać. Wydaje mi się że tak to wygląda , dlatego nie ma kontraktów na spółki które są w WIG20 ale na GPW pojawiły się relatywnie niedawno.