• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~fanpli [217.119.69.*]
    ostatnia emisja była lata temu po 25 zł
    główni akcjonariusze mający po ok milionie akcji nigdy nie zgodzą się na takie rozwodnienie po tak niskiej cenie
    i o jakiej emisji tu dyskutujecie? ratującej płynność spółki? czyście poszaleli?
    jedyna sensowna emisja to taka przy zmianie rynku i cenie nie nie niższej niż w ostatniej?
    jest to możliwe przy systematycznym poprawianiu wyników, wtedy na pewno znajda się chętni
    przy obecnych wskaźnikach piotroski s core i altmana pli nie jest zagrożone jakimiś takim zdarzeniami
    poza tym nie naruszyła kowenantów i stale ma dostęp do elastycznej linii kredytowej w wysokości 20 mln zł
    w każdym z raportów można wyczytać, że zadłużenie długoterminowe ciągle spada
    emisja i owszem dałaby większą swobodę w podejmowaniu decyzji co i kiedy robić ale ma sens przy debiucie na GPW
    od nowego roku przechodzimy na MSSR i chyba po coś to uchwalili prawda?
    nie tylko aby mieć sporo więcej roboty i bardziej szczegółowo pokazywać swoje dywizje biznesowe?
    co zaś do AI to jak dyskutujecie to merytorycznie a nie jak ignoranci
    na dzień dzisiejszy żadnych zagrożeń dla branży nie widzę, raczej szansę na bardziej efektywne realizowanie projektów
    AI sama nic nie zrobi i człowiek musi ją prowadzić za rączkę aby efekt finalny nie różnił się od zamierzonego
    AI nie posiada INTUICJI i często nie łapie Kontekstu:
    cyt
    ''Podstawową​ różnicą jest to, ⁢że ‌ludzka inteligencja opiera się na doświadczeniu, emocjach i intuicji. AI, z drugiej strony, działa na ⁤podstawie‌ zdefiniowanych reguł i wzorców, co oznacza, że jej zdolność⁢ do nauki i adaptacji jest ograniczona przez⁢ dane, na których ⁤została trenowana''
    owszem może przyspieszyć realizację projektów i zmniejszyć zespoły ale sama nic długo jeszcze....
    malkontentom polecam obejrzeć ''dzieło'' wykonane za pomocą AI np:
    Alysia powraca w 2. odcinku! - zagłosuj dokąd poleci!
    fatalnie to wygląda..... 

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.174.*]
    Ja nie piszę o prognozie tylko o potencjalnym scenariuszu. Nie jestem insajderem, żeby wykluczać możliwości, które są całkiem realne, jeśli z kwartału na kwartał kapitały będą topniały. Zwyczajnie trzeba czekać na wyniki i trzymać rękę na pulsie.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.19.*]
    Jeśli się zachmurzy to mogą zdarzyć się opady, jeśli się nie zachmurzy to niebo będzie błękitne i będzie świecić słoneczko :)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~GKF [146.70.145.*]
    a także - wiatr zawsze w oczy pazernym lekkoduchom :)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.19.*]
    Podstawy giełdy to chciwość i strach. Ile masz lat, że o tym nie wiesz???
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~tommi [79.127.186.*]
    mylisz to co doraźne z celami a których tu nie widać, dlatego kurs jest tu gdzie jest i słusznie.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.90.*]
    Bialoczerwony dokładnie! Różne zmienne wpływają na efekt końcowy. Na razie nie widzisz zachmurzenia. Zafiksowałeś się na plaży i drinku ze słomką.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~fanpli [217.119.69.*]
    białoczarny
    zapytam tak z ciekawości:
    ty jesteś jak to się mówi ''niosącym kaganek oświaty''?
    a może zwykłym ''dobrym samarytaninem'' chcącym przestrzec nieświadomych w inwestycję w pli?
    a może zwykłym trollem?
    akcjonariuszem?
    czy w ogóle masz akcje aby rozpatrywać tak katastroficzne scenariusze jak utrata płynności czy bankructwo?
    bo jeśli nie jesteś akcjonariuszem to po co sobie w ogóle zawracać czymś takim głowę?
    a może chcesz kupić jak najtaniej bo jeszcze ci za drogo?
    >> ok, od strony bardziej merytorycznej to w spółce ''gaśnie światło'', przynajmniej teoretycznie jak tzw kapitały własne i kapitał podstawowy znalazłyby się na minusie, do tego daleko bo są one dziś w pli w okolicy 23 mln zł
    hehe, ostatnio polecany do kupna columbus ma te na poziomie - 70 mln zł i daje sobie świetnie radę, a nawet cuda czyni
    ale, absolutnie nie zachęcam do kupna
    a wracając do platige to oczywiście każda strata pomniejsza wymienioną wartość a zyski ją powiększają
    niedługo wyniki i się przekonamy jak to wygląda w kolejnym kwartale ale czas na lepsze wiadomości zdecydowanie już nastał
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [91.94.105.*]
    @Bialoczarny.
    Zafiksowales się pod parasolem stojąc w kaloszach bo sądzisz, że ciągle deszcz pada i nie widzisz, że już od jakiegoś czasu świeci słoneczko i po burzy nie ma już śladu... :)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.82.*]
    O tym czy na tej spółce będzie realizował się scenariusz: pozytywny, realistyczny czy pesymistyczny, będą decydowały następujące po sobie kwartał do kwartału wyniki finansowe. A nie moje czy twoje widzimisię.
    Widzimisie??? Hehe. Chyba ty tak inwestujesz bo ja nie inwestuję pod widzimisie. Raporty, kontakty ze spółka itd itd.
    @bialoczarny
    "Insajderzy z podziwem patrzą na heroiczny skup bialoczerwonego, na razie brak im odwagi, żeby się podłączyć."
    Gdybyś był tu długo albo sprawdził to byś wiedział, że spółka jest naprawdę mocno hermetyczna i nigdy ani przed dobrymi wynikami ani złymi nie było większych ruchów na papierze ...
    Podłacza się i fundusze i ulica, jeszcze parę kwartałów i na głównym bedzie szał zakupów, a PLI stanie się modne i powabne....
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.65.*]
    Moze jestem w błędzie, ale wydaje się, że jakieś 8 -12 kwartałów pokazuje, że jednak widzimisię rozminęło się z faktami. Przecież pamiętam gdzie był kurs i jakie były predykcje przez 2 lata. Nikomu z was nawet przez myśl nie przechodziły obecne poziomy. Ja w brak insajderow na spółce zwyczajnie nie wierzę, moim zdaniem są z mniejszym lub większym natężeniem jak wszędzie. Co do wyników na duży plus ebitda. Z drugiej strony kurs będzie już dyskontował za chwilę 2 kolejne kwartały. Jak nie insajdersko to po prostu inwestorzy będą oceniali szanse. To co pisałem jakiś czas temu, 3 kwartał może nie wyciągnąć roku nad kreskę na tyle, żeby zrekompensować resztę roku. Na razie nie wyciągnął nawet wcześniejszych 6 miesięcy. No ale na to powiedzmy, można przymknąć oko właśnie ze względu na Ebitde. Nie ma we mnie euforii, pesymizmu. Czekam i obserwuję co dalej. Pytanie jak tam przychodowo i na poziomie rentowności zabezpieczyli pipeline na najbliższe miesiące. Nie widzę też szans na gamechangera w postaci gamingu. Więc ogólnie nie wiem co innego miało by nic być. Chyba jedynie stabilne wyniki powyżej kreski są tu teraz najbardziej pożądane, nic więcej.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.47.*]
    To że nie wierzysz w to czy tamto nie wnosi nic. Ja mam argument w postaci wykresu kursu i rekordowych wyników w 2021 i 2022r bo interesuje mnie sytuacja za obecnego zarządu a nie wcześniej...
    Tak to prawda, ze nawet w największych marzeniach nie myślałem, że kupię 10k akcji PLI poniżej 15zł z czego 6k poniżej 13zł!! Pewnie ze bym chciał kupić całe 10k poniżej 11zł, ale niestety nie umiem trafiać w dołki tak jak większość fachowców na bankierze XD
    I to jest argument na to, że własnie ci ludzie którzy sprzedawali mi i innym te akcji wbrew temu co piszesz nie analizują spółki, nie czytają raportów, a jeśli nawet czytają to ich nie rozumieją. Patrzą tylko na kurs, spada to zła spółka rośnie to dobra.... A to, że PLI "chyba" wzieło naprawdę koszty pod kontrolę po kryzysie to mało kto widzi. I potem mamy takie statystyki na każdym rynku że 85-90% ludzi traci na giełdzie i to na każdym rynku. I nie wiadomo, może za tydzień kurs będzie nawet niżej niż 10zł i tego nikt nie jest w stanie przewidzieć kiedy i kto i z jakim portfelem będzie chciał stąd wyjść.... Mnie interesuje core biznes i jeśli da radę to prędzej czy później kurs to pokażę. Tak działa giełda!!! Na dziś moje informacje okazały się rzetelne co do sytuacji w spółce, raporty też mają bardzo rzetelne. Czekam teraz na webcast i co powiedzą nt strategii bo im się zaraz obecne kończy.
    Otherland i Rookie tez myślałem , ze to się stanie szybko. Wyleczyłem się już z tego, że to będzie już, zaraz, za pół roku po tym gdy doczytałem ile lat dłubie nad filmem "W Krainie Snów" ( razem z szukanie finansowania) polskie Studio LightCraft ( podpowiem 7 lat) https://www.youtube.com/watch?v=PVKZ3rxnffQ&t=18s

Nie wiem czy kiedykolwiek znajdą finansowanie na Otherland oby tak. Na razie zobaczymy ile i czy w ogóle zarobią na OPI, a potem na "Halnym"....
    Gamechangerem może być własnie poprawa rentowności na tym co robią do tej pory. O ile ta ebitda i zysk netto z tak niskich przychodów nie jest jakimś "wypadkiem przy pracy" a po 4Q25 i po 1Q2026 okaże się, że to ni był pojedyńczy ich wybryk.
    Zarzucasz mi, że nie przewidziałem konsekwencji strajku w Hollywood? I gdzie kurs zjedzie w odpowiedzi na to? Serio?
    Goodbay Kansas, Technicolor i wiele innych firm mających kłopoty, zatrudniające setki ludzi też tego nie przewidziało....
    Tyle, że ja w przeciwieństwie do ciebie i do wielu sprzedających poniżej 15zł zobaczyłem ( tak to nazwę bo inaczej tu nie mogę) w takich cenach okazję, a nie zagrożenie...
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [37.248.223.*]
    Radzimy sobie tak świetnie, że za chwilę pójdziemy pod wodę. Dlatego musimy coś zmienić, może wiemy co, może nie wiemy. Na pewno na razie nic nie powiemy. To już taka desperacja, że strzelają kapiszonami? Po prostu genialna komunikacja z rynkiem. Ja akurat nie mam ołtarzyka zarządu w domu, ale na miejscu glusiowej ekipy z podziemia, bardzo chciałbym, żeby Żbikowski jednak igrał sobie z rynkiem i miał tego asa w rękawie.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Vtg [194.181.81.*]
    Przy obecnych tendencjach na rynku ciemno widzę, że ktoś zainwestuje duże pieniądze w taką firmę.
    W której 100% wartości to ludzie, bo przecież nie ma nic innego. Bialoczerwony dokupujesz?
    A co z tą grą ze studia Juggler?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [91.94.118.*]
    Czekam na wolny grosz. Po niedzieli dokupię. Premiera gry miała być w 3q25 potem w 4q25 i na razie cisza
    Niemiło zaskoczył mnie ten przegląd opcji...
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~fanpli [217.119.79.*]
    mnie z kolei miło zaskoczył przegląd opcji
    związany jest z końcem poprzedniej strategii do końca 2025
    dobrze, że zastanawiają się co oprócz poprawiających się wyników
    bardziej może zwiększyć wartość grupy platige?
    ps> b-cz chyba powinieneś sprzedać akcje aby odpocząć od negatywnej energii....
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.18.*]
    Wartość grupy to zwiększa się przez poprawę wyników( przychodów, ebitdy, zysku netto). Do opracowania, a potem przedstawienia nowej strategi nie jest potrzebny żaden przegląd opcji strategicznych tak jak nie był potrzebny przed ogłoszeniem aktualnie obowiązującej.
    Twoje rady nt. tego co mam zrobić pozostawię bez komentarza!

Może warto jednak zasięgnąć opinii czy pozostać w układzie hybrydowym z przewagą serwisu, czy np w większej części
    przekształcić się w Studio filmowe jak np Telemark czy choćby Lightcraft?
    Przy takim rozwoju platform streamingowych warto robić seriale czy filmy jak dwie wymienione firmy, które odnoszą ostatnio sukcesy.
    IP choć bardziej ryzykowne to jednak bardziej marżowe. Oczywiście trzeba byłoby postarać się o finansowanie takiego kierunku.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~ZagubionyJepetto [193.109.199.*]
    mamy juz prawie 2026rok a rozterki nadal te same czy sie polozyc czy wstac czy dokad isc?
    takie pytania dobre bylyby na 2016 rok ale nie obecnie przy takiej konkurencji.

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.88.*]
    To podzielasz więc mój tok myślenia. Zarząd niewiele dowiózł ze swojej wieloletniej strategii. Jestem pewien że założenia były o wiele dalej idące. Jesteśmy w punkcie pt tytułem coś sie kończy coś zaczyna. Może zaczyna. Firma i jej akcjonariusze mieli być już beneficjentami dawno obranego kierunku. A tu robimy głęboki przysiad. Może wręcz trzeba trochę wymyślić się na nowo. Tyle przesłanek, że ten kolos jaki wymyślił sobie fanpli i bialoczerwony nie istnieje.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.88.*]
    Vtg pisałem sporo ponad rok temu, że łatwiej jest wykupić ludzi z know how, niż firmę. Przynajmniej wtedy, kiedy kurs latał grubo powyżej 20 PLN. Przejmowanie firmy uważałem za totalnie karkołomne. Natomiast teraz, cena się urealnia. Więc kto wie, no ale jeden z dwóch głównych musialby oddać swoje udziały. Niedawno pisałem też, że dopuszczam emisję mocno poniżej 10 zl. Platige nie jest anonimem, żeby przynajmniej nie spróbować powalczyć o nowe otwarcie. Żbikowski kadzi na walnych głodne kawałki, a ekipa chodzi i powtarza. Tylko ja się Żbikowskiemu nie dziwię, on ma czarować ludzi do samego końca, chociażby pod ewentualną nową emisję. Bez względu czy to się podoba czy nie, zwyczajnie mogą nie mieć wyjścia, żeby ją zrobić. Kilka postów wyżej stwierdziłem, że najbardziej pożądane obecnie jest wykazanie, że firma po prostu nie przynosi strat. Jeśli okaże się, że firma nie jest w stanie wychodzić wynikowo nad kreskę to raczej mamy odpowiedź gdzie zmierzamy. Zarząd może już wie, że doszedł do ściany, stąd jakieś sztampowe komunikaty. Najgorszy scenariusz dla wielu starych akcjonariuszy, którzy skupowali te spółkę latami, uśredniali w dół w nieskończoność to emisja dużej ilości akcji za kilka PLN. Spółka nabierze oddechu, ale zaspawa średnią cenę na dugo, żeby nie mówić na dobre. To jedna z tych gorszych opcji. Chociaż mam wątpliwości czy ktoś tu wyłoży pieniądze, będąc dalej w mniejszości bez wpływu na firmę. Wiec znowu pytanie brzmi czy ktoś odda swoje udziały albo pozwoli rozwodnić kapitał na tyle, żeby te władze stracić. Już więc pewnie bardziej prawdopodobne, że jeśli coś wyemitują to jednak w mniejszej skali. Duże pole do spekulacji. Nie ma nic oczywistego, ani w jedną ani w drugą stronę. Widomo, że firma ma wyzwania przed sobą.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.245.*]
    Jak oceniasz raport? Przeciętny, dobry, bardzo dobry? A jeśli następny będzie podobny i następny podobny i to bez IP to jak to wróży dla spółki?
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.73.*]
    Udało się uzyskać niemałą rentownosc, ale koszty finansowe są spore i zżerają zyski. Jest stabilność przychodów, kiedyś uważałbym, ze brak dynamiki wzrostu to fatalne wieści, dzisiaj ich utrzymanie to wręcz sukces. Tak czy inaczej raport w oderwaniu od prognoz kolejnych kwartałów nie ma znaczenia na koniec dnia. No jak powtórzą wyniki to jest ostatni dzwonek na zakupy. Jak nie powtórzą to okazja do zakupów i zarobku dopiero nadejdzie. Poduszka plynnosciowa tez nie daje jakiegoś dużego pola manewru. Tu trzeba się uważnie przyglądać.
    Koszty finansowe to raptem 450 tyś zł. Czy to aż tak dużo? Czy zjadają zyski??? Nie powiedziałbym. Jeśli utrzymaliby taki zysk netto i taka ebitdę z takich przychodów nie mam zastrzeżeń. Problemem były raczej koszty operacyjne ale w tym raporcie widać, że zaczęli to ogarniać. Co do kursu to przecież jakaś abstrakcja. Rynek dyskontuje poważne kłopoty spółki można by rzecz. Pytanie zasadnicze czy to rynek czy zniecierpliwiony któryś z FIZów z tej emisji po 25 zł nawala papierem aż furczy i będzie nawalał aż wyjdzie nawet i po 6-7zl. I tak zgadzam się, jeśli utrzymają rentowność to obecny kurs to może być okazją życia!!!
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Koszty finansowe (z tytułu kredytów i leasingu) za 2025 rok zamkną się pewnie kwotą 1,5mln zł (i w związku ze spadającymi stopami procentowymi będą coraz niższe). Z jednej strony nie jest to wielka liczna (przy przychodach), ale coś waży - zwłaszcza jak patrzymy na zyski (a jak tych nie ma to szkoda każdego PLNa).
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Co zaś do oceny/wycen samej spółki - sprawa jest trudna.
    Temat utraty płynności przez PLI to abstrakcja - spółka jest elastyczna kosztowo i przy jednorazowych kosztach odpraw - może bardzo szybko zmniejszyć koszty (ludzi zwalnia się łatwo - zwłaszcza na B2B lub umowach cywilnych). Jeśli spółka założyłaby w modelu brak wzrostu i akceptację 100-150mln przychodów rocznie (wzrost kosztuje) to spokojnie mogą w takim modelu robić EBITDA na poziomie 10-15mln zł.
    Problem jest taki, że spółka zakłada wzrost i tego wzrostu nie dowiozła na razie (a założenia kosztują, a potem korekty tych założeń też kosztują) i tu jest sedno problemu. Dlaczego tego wzrostu nie dowożą?
    Wiemy co poszło nie tak w 2023 roku, ale to powoli robi się prehistorią - nie można tłumaczyć niepowodzeń 2025 roku sytuacją w 2023 roku - to jest mała spółka i powinna być zwinna (agile - modne słowo w korporacjach). A prezes Żbikowski ciągle tłumaczy się kryzysem w Hollywood.
    I to widzimy na kursie - niedowiezienie strategii. I pewnie Panowie SS też to zobaczyli - dlatego nowa osoba w zarządzie oraz zaangażowanie podmiotu zewnętrznego przy opracowaniu nowej strategii. Można powiedzieć, że prezes Żbikowski nie dowiózł starej strategii (gdzie pewnie miał duzo do powiedzenia przy jej powstawaniu). Dlatego nowa strategia zostanie stworzona trochę inaczej.
    Coś się kończy, coś się zaczyna - potenacjał w spółce jest. Pytanie czy komuś uda się go uwalnić...
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Analityk [15.204.97.*]
    Pisanie o tej „świetnej okazji” zaczyna już być memem. Moim zdaniem przy obecnych globalnych trendach wycena spadnie jeszcze bardziej. Studio tak naprawdę nie posiada realnych przewag czy aktywów o dużej wartości. Marże maleją, a część usług jest łatwo zastępowalna lub rynek potrzebuje czegoś innego, nie wszystkie, ale już spora cześć.

Jeśli ruch marketingowy przeniósł się na TikToka, X, Insta to chyba mówi jakie treści tam są produkowane.

A co jeśli wynik finansowy to księgowa kumulacja. Nie sądzę, żeby kolejne okresy wyglądały tak samo optymistycznie.
    Mało kto zwraca uwagę na fakt, że kiedyś na świecie realizowano kilkadziesiąt cinematiców rocznie. Dziś marketing gier działa inaczej. Zmienił się rynek, budżety i priorytety.

Ile było mówione o VFX-ach, o wejściu do światowej czołówki studiów. „Wrota raju” były już podobno blisko, ale finalnie nic z tego nie wynikło. W dodatku skoczył się Wiedźmin. Zmienił się rynek, a nie da się ciągle mówić, że to wina strajku.

Jakoś może powstać trochę CGI ujęć do serialu Heweliusz, wygada to bardzo dobrze i zrobione to jest kilkuosobowa ekipą a Platige może pomarzyć o takiej produkcji. Fanpi jakim cudem takie studio nie robi efektów do najdroższej netflixowej produkcji w tym kraju? Dlatego, że jest za drogie.

Fajnie, że zarząd czyta forum. Chodź tłumaczenie się we wstępniaku do raportu, że jednak spółka Grand Canarii będzie cos robić uważam za odznakę słabości. Zostaliśmy złapani na to się wytłumaczymy. No ale zobaczymy.

Jeśli AI przyspieszy produkcję to ta moneta ma drugą stronę: spada marżowość. W tej branży nie da się sprzedawać drożej rzeczy wyprodukowanych rzeczy szybciej i taniej. Tak to nie działa. Znam trochę osób w dużych sieciowych agencjach – zobaczcie co tam się dzieje.

Trudno dyskutować z tutejszymi fanboyami, bo żyjecie w równoległej rzeczywistości, zaklinając rzeczywistość. Sytuacja branży,  nie tylko Platige, wygląda inaczej.

Przyszłość to studia 10–20-30 osobowe. 30 generalistów + freelancerzy może zrobić naprawdę dużo. Nieprzypadkowo coraz więcej funduszy nie inwestuje w firmy z zespołami powyżej 50 osób. A tutaj mamy strukturę jak w PKP albo na Poczcie Polskiej. Spółki, serwisy, oddziały światowe i co z tego wynika?

Studia w tej skali są moim zdaniem niesprzedawalne. Może ktoś duży chciałby kupić to jako wykonawcze zaplecze, ale w Polsce nie ma takiego gracza, a czy ktoś zagraniczny będzie chciał ryzykować? Wątpię. Zwłaszcza że spółka jest na NewConnect.

Pisanie o Lightcrafcie jest fantasmagorią. To studio od zawsze było jakąś minimalna firmą, a teraz robi bajkę od 7 lat, która wygląda jak sprzed 20 lat i nie ma szans na żadną sensowną międzynarodową dystrybucje. To ma się nijak do Platiga.

Największym problemem jest jednak to, że dwaj/trzej panowie u steru, moim zdaniem, kompletnie nie rozumieją specyfiki tej branży. Zarządzanie biznesowe jest ważne, dobrze, że prezes nie jest z „artystycznej bańki” ale tam brakuje pomysłu dokąd firma ma zmierzać. Ale to jest specyfika też innych firm.

Tyle o okazji. 
    1. Podaj rok kiedy robiono kilkadziesiąt cinematików.
    2. Branża VFX i gaming ciągle jeszcze odczuwają skutki kryzysu. To samo twierdzą z Goodbay Kansas.
    3.Black Ops Zombie 6 dni i 310 tyś wyświetleń na YT Budda Noc Komety 7 dni i 355 tyś wyświetleń na YT. Faktycznie nikt już tego nie ogląda...
    4.Współpraca Omody i Platige bo Chińczyki pewnie nie wiedzą, że PLI jest za drogie i że ruch przeniósł się na TikToka i ze można to zrobić taniej w AI. I to własnie kolejne firma którą stać na reklamę od PLI z segmentu premium.
    5.Tak dalej upieram się że to nie tylko świetna okazja ale okazja życiowa!!!
    6. To na pewno drobni tak sypią...
    7. Nie wiem czy wiesz, ale od pierwszego 1.01.26 zmieniają sposób księgowania. Ciekawe po co?
    8. A ja słyszałem co innego, nt pozyskiwania zleceń do dużych produkcji
    9. Co do załogi to celowo wprowadzasz w błąd, że całe PLI pracuje przy efektach. Reklama, VFX, Cinematiki, Broadcast itd
    10. Jeśli AI przyśpieszy to nie tylko spadną marze ale i koszty wytworzenia. Dziwne co? Zapomnij, że pan Kaziu z garażu będzie robił klipy, wynajmował studio MoCap, pozyskiwał zlecenie i podróżował po świecie i rozmawiał z potencjalnymi zleceniodawcami. No i jest jeszcze kwestia praw autorskich zwłaszcza w USA, ale z czasem i w Europie.
    11. I tak na koniec: Kilka osób to chyba w twojej równoległej rzeczywistości robiło efekty do Heweliusza!!!
    Prawie 200 osób zaangażowanych było w postprodukcję na różnym jej etapie.
    A teraz tak na koniec, kiedy cię wywalili na bruk z Platiza? :)
    posty qwerty i białoczerwonego uważam za bardzo celne
    są merytoryczne i zawierają fakty a nie fantasmagorię
    personel platiża to dziś ok 300 osób i jak ktoś twierdzi, że oni wszyscy robią cyfrowe bajery
    musi być ignorantem
    pli ma zdywersyfikowane przychody z kilku dywizji biznesowych od fabryki animacji począwszy a na eventach kończąc
    do tego niedługo spółki robiące IP powinny do przychodów coś dorzucać
    oczywiście zgadzam się ze stwierdzeniem b-cz iż cena akcji jest aberracją, która niewiele ma wspólnego z fundamentami i potencjałem
    a sama branża w której porusza się spółka czyli filmowa, reklamy i postprodukcji i vfx na wiele lat ma dobre perspektywy
    ps> czekam na przeobrażenie się w przyszłym roku w studio filmowe

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~tommi [189.1.171.*]
    nono sukcesy jak te wasze gry które zatrzęsły rynkiem
    a propo wywalania to zaczeliscie już zatrudniać ludzi czy dalej zaleglosci w wypłatach i b2b?
    Przepisy i inspekcja pracy w przyszłym roku mają zacząć wertować te umowy, może skończyć się bezkosztowe fruwanie po rynku pracy.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Gluś [86.48.22.*]
    Tomku Następny poszkodowany nieróbie. Ten chory pomysł lewackiej unii dotyczy też wszystkich "pracowników" na b2b czyli i mnie którzy płacą VAT, wzięli auta w leasingi. To oznacza koniecznisc zamiany umowy na leasing konsumencki i jest bardzo niekorzystne i znacznie podwyższa realny koszt korzystania z auta.
    Przykład: Wartość samochodu osobowego wykorzystywanego do celów mieszanych nie przekracza 70 000 brutto. Załóżmy, że rata leasingowa wynosi 2000 zł netto + 23 proc. VAT (2460 zł brutto). Przedsiębiorca na podatku liniowym (19 proc.) odzyska 50 proc. VAT czyli 230 zł, pozostała kwota 2230 obniży podstawę opodatkowania oraz podstawę naliczania składki ZUS.  Po przekształceniu w leasing konsumencki, ta sama rata będzie go kosztować pełne 2460 zł netto (z perspektywy jego kieszeni), ponieważ musi ją pokryć z wynagrodzenia "na rękę", od którego już pobrano podatek dochodowy.
    Na pewno ty i wszyscy inni ale oprócz mnie i kilku moich znajomych będą zadowoleni.:)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~tommi [178.42.25.*]
    fanpli-śmietnikowy-inwestorze, wszyscy w branży poszli w górę tylko ta spółeczka co roku widzę próbuje łapać w sidła i "szukać strategii" :) na kilku o wiele bardziej ogarniętych firmach z branży można mieć kilkukrotne przebicie, ale nic nie daje takiej radości jak czytać twoje bolesne komentarze, zatem wcinam wygodnie popcorn i dalej czytam jak pchasz ten wóz.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~12345a [146.70.232.*]
    cedep od kilku lat bije rekordy, rok do roku od kilkudziesięciu pln do 250pln i więcej teraz, przykład z wierzchołka tej branży z mocno ugruntowaną strategią zaczynali od jednego produktu i poszli w rozwijanie kolejnych, wzrost mają zapewniony inwestowanie jak w bułeczki.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~GKFan [146.70.145.*]
    CDPep jest zaprzeczeniem specyfiki rynku w kraju, kurs tylko to odzwierciedla,
    udało im się połączyć cele jakościowe gier na światowym poziomie w warunkach konkurencji totalnej
    z tanim korpo dla pracowników, jak widać można czerpać z krajowego rynku utrzymując jakość i marżowość.
    Jakoś nie mogą tego od lat nasi janusze ;)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.231.*]
    @Tommy

Po pierwsze to PLI jako jedyne z tej branży jest notowane na GPW więc nie wiem o jakich wszystkich w tej branży wspominasz, że poszli w górę.
    Po drugie o kilkukrotnym przebiciu to opowiadaj dzieciom na dobranoc. Na bankierze sami zarobieni, a statystyki ilu drobnych długoterminowo traci, a ilu zarabia swoje na ten temat.
    Po trzecie coś masz chyba nie halo z łbem i emocjami, że spędzasz czas czytają forum i jeszcze jarasz się czyimiś inwestycjami.
    I po czwarte kup dużo tego popcornu i jedz ale nic nie pisz. Nie wyjdziesz ponownie na ignoranta tak jak w pierwszym akapicie.
    Smacznego :)

Ile straciłeś na PLI czy może jednak faktycznie wy*bali cię na bruk??? Serio pytam.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~GKFan [146.70.145.*]
    trzeba by miec nierowno pod beretem zeby inwestowac w takim stanie pikowania pionowego w dol na kursie
    odbudowywanie marki zajmuje lata nie mowiac o kursie, patrzac jak oscyluje mozliwe ze osiagnal juz swoje dno
    a mozliwe ze guma odegnie sie jeszcze troche nizej.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: bialoczerwony1972 [79.191.231.*]
    Jak napiszę, że mam to będzie ci lżej na duszy? Lepiej się poczujesz? To tak mam :)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.59.*]
    Qwerty, myślę, że zbyt optymistycznie podchodzisz do możliwości generowania Ebitdy przy zmniejszonych kosztach. Rozumiem tok rozumowania, nawet zgadzam się z nim w tym sensie, że mieli plany które wygenerowały koszty. Za obecny stan rzeczy obarczam jednak zarząd(ludzkie błędy, niekompetencje). A w związku z tym nie jest dla mnie pewnikiem, że w dynamicznym otoczeniu rynkowym ci sami ludzie mogą lekką ręką przesunąć wajchę w tył i bez stresu generować pieniądze z biznesu. Pisałem o ryzyku płynności, które jest naturalną konsekwencją powyższej niewiary. Nie mam oczywiście na myśli niczego złego w jakimś średnim terminie. Zresztą powtarzam, że spółka nie jest krzakiem, żeby nie było prób i możliwości jej ratowania, jeśli konsekwentnie zarząd nie będzie dowoził wyników. Spółka nie jest jednak z gumy, nie ma środków na tyle, żeby je przepalac w nieskończoność i tego zwyczajnie należy pilnować.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.49.*]
    Pisałem w październiku przy około 11 zł, że dopuszczam w przeciągu 6 miesięcy zarówno 8 zł jak i 15 zł na kursie. Wszystko zależało od poszczególnych zmiennych. Z dzisiejszym minimum widać gdzie jesteśmy i jak rynek ocenia sytuację. Zresztą ciekawa jest ta dynamika. Nie ma wielkich obrotów ale, ktoś podsypuje jak tylko może w to co się ustawi z lewej. Żbikowski pewnie wie coś więcej, stąd ta ostatnia aktywność.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Didi [84.40.219.*]
    Dawno mnie nie bylo. A tutaj po staremu.

@Bialoczarny, jesli masz racje to 8.6 jako minimum nie ostanie sie dlugo. Czekam zatem na jeszcze jeden mocny pik i zawitam spekulacyjnie, ale licze sie ze strace, bo z nimi to ruletka :)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~xyz [185.49.31.*]
    Nie ma co sie dziwic ludziom, ze tracą cierpliwość skoro ze strategii 20-25 spolka de facto nic nie zrealizowała w sensie wydania/publikacji takze poziom realizacji planow bliski zeru.

0 gier wydanych
    0 filmow i seriali wydanych
    0 swojego IP
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.63.*]
    Właśnie ciekawe jest na ile wychodzi ktoś zniecierpliwiony efektami strategii, a na ile ktoś kto np. zbiera środki na nową emisję, którą wie, że dostanie poniżej dzisiejszej ceny rynkowej. Ja ogólnie nie ufam Zbikowskiemu. Jak ten gość mówi, że nie podjęli jeszcze żadnej decyzji to twierdzę, że jest zupełnie odwrotnie. I równie dobrze tak może reagować ktoś, kto tę decyzję już zna. Jak w październiku zakładałem, że w zależności od realizacji różnych scenariuszy 8 PLN to mógłby być dołek, tak teraz trudno nie wykluczać głębszego przysiadu. No ale to znowu, zależy od wielu czynników. Wyniki, sprzedaż gry plus decyzje kapitałowe.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Didi [84.40.219.*]
    Ale to, ze strategii nie zrealizuja bylo wiadomo 2023. Pytanie jak kto ocenia p. Ż i co on z tym zrobil, przez kolejne 2.5roku (->nic). A mydlenie oczu tym samym czym mydlilo sie jakies 6 lat temu to chyba tylko dla fanatykow typu FanPli ( a o Fatimie to ja juz chyba z 10lat temu slyszalem...).

@Bialoczerwony, dalej sobie obnizasz srednia?

Czekam na 7pln, bo od tego poziomu to nawet zdechly kot moze odbic :)
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~wenus [15.204.97.*]
    A zadałem sobie trud zobaczyć. co posiada w portfolio ten dystrybutor gier. Ciekawe. czy ktoś to sprawdzał. Co oni tam mają (!), to okładki gier już świadczą o produkcjach, to nie trzeba patrzeć na nie same. A prezes opowiada o tym ze poprawiają gameplay, to jest dopiero mydlenie oczu. Jaką ma moc ten indie dystrybutor to każdy sam wyciągnie wnioski.

No Fatmia i Privisa to od 10 lat są na tapecie. Dyżurne szlagiery sukcesów. A poza tym wachlarzem co studio robi to prezes powiedział, że będą produkować jeszcze seriale i filmy animowane. To Fanpi z Bialoczerwonym muszą się cieszyć. Nowe światowe rynki stoją otworem.
    Mam wrażenie dokładnie czytając ten komunikat na PAPie, że spółka pogubiła się komunikacyjnie. Spółka "prowadzi przegląd opcji strategicznych, żeby zwiększyć wartość spółki", a można komunikować, że "prowadzi przegląd strategiczny, by zmniejszyć wartość spółki? Po co takie, nic nie znaczące komunikaty.

Można też zakomunikować, że spółka nie podjęła jeszcze decyzji o wejściu na londyńska giełdę. itd.

No ale jak nie ma sukcesów to będąc szczerze co można pisać.

Strajk był 2 lata temu, ale spółka nie miała projektów z tamtego rynku to nie przesadzajmy, że po 2 latach dalej ten rynek się odbudowuje jak nigdy na nim się nie było.

• Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.17.*]
    Tak obniżam i dzisiaj byłem na zajupach. Od ostatniego czasu po wynikach za 3Q już prawie 1950szt w tym dziś 1000akcji.
    Szalony ten kto sypie ale widać odbiór jest, wszyscy czekają po lewej, a sprzedający lata jak kot z pęcherzem by się pozbyć gorącego kartofla i wali aż milo. Czekam na kasę żeby dobrać jeszcze ze 2-3k poniżej 10zl i dobić do 22-23k papiera w portfelu bo raczej do 25k nie dam rady. A może jednak się uda.... Szczęśliwcy ci co nabywają papier poniżej 10zl.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Bialoczarny [31.0.63.*]
    Ty jesteś szczęśliwy gdzieś od 24 zl. Można było sporo poczytać o interpretacji obrotow i transakcji. To jest jota w jotę ciagle ten sam poziom ekscytacji, żeby już nie mówić niezrozumienia. Nawet przy 11 zł pisałem, że heroicznie odbierasz komuś kto wali niecierpliwie. Dzisiaj robiłbyś zakupy 20% taniej. No ale co masz pisać. Można albo milczeć albo iść w zaparte. Gdzieś tam w końcu odbije. Ty nawet byłbyś szczęśliwy jak komuś zrobią dobrze i wyemitują milion akcji za 6 zł.
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.177.*]
    Też tak potrafię. W zależności od kilku czynników w ciągu kilku miesięcy zobaczymy albo 7zl albo 12zl. Xd
  • Re: Prognozy kursu lub wyników Autor: ~Didi [84.40.218.*]
    Jesli zrobia emisje po 6 czy 5, to i tak przeczytamy tutaj, ze to swietna informacja, bo np zbiora srodki na wyprodukowanie Fatimy i trzeba ladowac papier do wora pod korek!
[x]
PLATIGE -3,53% 8,20 2025-12-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.