• Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: gim [83.31.141.*]
    W\s emerytur trzeba nieco szerzej patrzeć. Nie wszyscy grzeją tyłek w biurze,są prezesami czy menadzerami w banku. Zapytaj o opinię rolnika,robotnika budowlanego czy pracownika magazynu.
    Wiem,trzeba było się uczyć i być jednym z tych z pierwszego wersu. Dla wszystkich nie starczy miejsca w ciepłym.
    Powinna być stworzona możliwość dla dwóch opcji.
    Odrobinę empatii i zrozumienia dla innych Zosiu.

• Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: zosia3005 [77.255.89.*]
    Starałam się tylko zachęcić ,
    aby jak najdłużej być aktywnym i niezależnym, fizycznie i finansowo
    jest wielu niepełnosprawnych , którzy robią więcej niż ludzie zdrowi jak konie
    ale skoro się od razu jeżycie - to przepraszam
  • Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Zosia z jednej strony pracuję bo muszę ale ja lubię swoją pracę. Lubię się uczyć lubię jak coś się dzieje. Ale człowiek jak maszyna też się zużywa. W wieku 60 -70 lat już nie jest tak sprawny jak 40 latek. Po sobie już widzę zmęczenie materiału ;-)
  • Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Gim niby też się z Tobą zgadzam że z prądem łatwiej płynąć ale ja jak to ja mam zawsze jakieś ale... ;-)
    Gdzie my teraz jesteśmy ? Niby dalej płyniemy z prądem ale jakoś osiadliśmy na mieliźnie ;-) Co się poziom wody podniesie i trochę ruszymy to za chwilę cofa. Sztuka odkryć co dalej czy znów nas prąd poniesie czy może już zawraca a my się nie połapaliśmy.
  • Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: gim [83.31.141.*]
    'Starałam się tylko zachęcić ,
    aby jak najdłużej być aktywnym i niezależnym, fizycznie i finansowo"
    Jasne Zosiu,lepiej być bogatym i zdrowym niż chorym i biednym :)
    Oczywiście masz rację,nie widzimy się i często nie do końca rozumiemy intencję drugie strony.
    Wada takiej oto komunikacji.
  • Re: Moja głowa - mój kapitał. Pracuje tak długo jak chce Autor: zosia3005 [77.255.89.*]
    Dnia 2019-11-07 o godz. 12:07 gim napisał(a):
    > 'Starałam się tylko zachęcić ,
    > aby jak najdłużej być aktywnym i niezależnym, fizycznie i finansowo"
    > > Jasne Zosiu,lepiej być bogatym i zdrowym niż chorym i biednym :)
    > > Oczywiście masz rację,nie widzimy się i często nie do końca rozumiemy intencję drugie strony.
    > > Wada takiej oto komunikacji.

Jasne , wiem , że są przeszkody które trudno przeskoczyć
    ale uważam , że trzeba się starać .
    Lubie się otaczać ludźmi , którzy stawiają poprzeczkę wysoko
    i ciągną mnie w górę.. i bardzo podoba mi się , jeśli są ode mnie starsi
    bo to mi daje komfort , że jeszcze mam czas na realizację różnych pomysłów
    ale to kwestia podejścia i pomysłu na życie .

Są też malkontenci i wampiry energetyczne , którzy są nastawieni zawsze na NIE
    .. wystarczy sprawdzić czerwone łapy ... ale takich trzeba unikać w swoim otoczeniu ,
    jak diabeł wody święconej ... :-))

Powodzenia !
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: jacek303 [83.23.254.*]
    Sytuacja znowu niejednoznaczna. DAX wyskoczył na kolejnego maksa (13300) i lekko spada. WIG20 utrzymują wysoko KGHM-em i CD Projekt-em ale napompowani na full nafciarze wreszcie spadają. W USA euforia bo wyprowadzono kozę z ciasnego mieszkania ustalając cła z Chińczykami. Wszystko wisi na drukowanych pieniądzach i sztucznej koniunkturze. Teraz nie czas na krótkie. Możemy dzisiaj sięgnąć 2300 ale Orlen po 109 zł albo Lotos po 99 zł to wyraźne sygnały na wyczerpanie zasięgu wzrostu.
  • Europa i USA na maksimach wszelakich Autor: nif [185.233.26.*]
    No na nasz dumny rodzimy rynek od wielu lat rzęzi w tryndzie bocznym...(chyba jako jedyny na świecie)
    ...tak sobie myślę, że my tutaj w Polsze przeceniamy ( na plus lub na minus) te wszystkie OFy, PPKi , nasze krajowe PMI, PKB, wyniki spółek i wszystko inne.
    Prawda jest taka, że świat nie bardzo wie, że taka Polska w ogóle istnieje; a nieliczni finansiści na świecie wiedzą tylko że jest Polska gdzieś tam i ma też Giełdę...
    Kupują i sprzedają nasze akcje traktowane jako dziwne i peryferyjne aktywa - znają nasz rynek tak samo jak my znamy rynek w Botswanie czy Senegalu...
    Nieźle pojechali KGHM-em, CDR-em i Dino. Kompensowali spadki na nafciarzach i bankach. Widać, że Kierownik ma forsy jak lodu (czy tak się jeszcze mówi ?). Kupowali za dziesiątki milionów nie patrząc na ceny. Kontrakty trochę wyskoczyły ale czy będzie kontynuacja jutro ? Na razie nie można stwierdzić ze mają dość. KGHM może przecież kosztować 100 zł a CD Projekt 270. Jak zabraknie pieniędzy to FED albo ECB dodrukują.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: nif [185.233.26.*]
    Słabo to wygląda pod kątem potencjału wzrostowego...KGHM, CDR i nafciarze nie pociągną już za wiele do góry.. natomiast banki reagują na złe wieści a na dobre nie..Przecież wyniki PEO i PKO były całkiem dobre- i co?? ślizgają się w miejscu z tendencją spadkową..
    Ta refleksja skłoniła mnie do zaczerpnięcia ze źródła esek pod sam koniec sesji...Niby tylko trochę,, ale jednak - zobaczymy co z tego będzie
    Sytuacja bez zmiany. Wyciągają na siłę WIG20 KGHM-em ale widać, że końcówka będzie spadkowa. Można ładować "na full" szorty na KGHM, zysk dzisiaj to minimum 100 zł od jednego. Hossa układowa zmierza ku nieuchronnemu końcowi. Analitycy w USA dziwią się tej checi do kupowania wszystkiego po każdej cenie kiedy wiele problemów nie jest rozwiązanych. Hossę wywołuje głównie zalew taniego pieniądza.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: arbez [217.96.209.*]
    • Porozumienie między USA i Chinami w sprawie wycofania istniejących taryf w ramach umowy handlowej „fazy pierwszej” napotyka silną wewnętrzną opozycję w Białym Domu i zewnętrznych doradców.
    • W czwartek chińscy urzędnicy powiedzieli wcześniej, że uzgodniono obniżki ceł, a urzędnik USA potwierdził, że tak było w czwartkowe popołudnie.
    Chińska Partia Komunistyczna próbuje „odsprzedać” porozumienie, powiedział Stephen Bannon, były doradca Białego Domu.

Popatrzcie na obroty dzisiaj. Pękający balon Dino jest broniony ciężkimi milionami, a na PZU obroty 3 razy mniejsze (tylko 15 mln) ! Gdybym dbał o powierzone mi fundusze to kupowałbym PZU. Ale Dino wchodzi w skład WIG20 więc wpływa na kontrakty indeksowe. Poniedziałek bez sesji, ja nadal obstawiam spadki w końcówce. Apetyt na polskie akcje jest duży ale widać że konsumujący wybierają już tylko niektóre kąski.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: standby [178.42.125.*]
    cześć, a to kiedy PZU "wypadło" z wig20?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Tak z innych tematów - grał ktoś kiedyś na indeksie zmienności VIXie ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: saintclair [94.42.123.*]
    Najlepsza para to ll VIX i SS DAX
    Trochę byczka straszą ile z nich profilaktycznie zamknę pozycję ? Poniedziałek wolny to podwójne ryzyko we wtorek.
    Ale średnioterminowe byczki pewnie nie pękają ;-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: standby [178.42.125.*]
    zostałem na weekend z połową S, ciekawe czy dobrze zrobiłem :)))

miłego świętowania

• Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: nif [185.233.26.*]
    Ja ,gdy zostawałem z połową czegoś np esek na weekend lub na noc, to zawsze na następnej sesji byłem niezadowolony:
    U mnie tak to działało, że gdy zostałem z połową czegoś ( Lki lub Ski), to:
    Jeśli na następną sesję poszło w tym kierunku co chciałem to żałowałem że zostałem tylko z połową ...
    Jeśli poszło w przeciwną stronę to żałowałem że zostałem  z połową
    Zmieniłem więc strategię i od 2 miesięcy - nigdy nie zostaję na noc a tym bardziej na weekend- trejduję tylko w ramach 1 sesji
    Efekt jest naprawdę zdumiewający.
    1.Jestem spokojniejszy
    2.Nie muszę się zastanawiać co będzie na następnej sesji- czy Trump coś nie zatweetuje ...itp
    3.Interesuje mnie tylko wykres intraday
    4.Poprawiły mi się zdecydowanie statystyki trafności decyzji
    5.Poprawiła mi się zyskowność ( która wcześniej była cieniutka)
    Innymi słowy same plusy dodatnie

• Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [78.10.148.*]
    Mnie aktualnie intrygują 2 sprawy
    1.
    Kiedy Janki przekroczą 3100 na S&P w cenach zamknięcia ,
    chciałabym aby stało się to jak najprędzej - po cichu
    liczę na poniedziałek , kiedy mamy święto.
    2.
    Czy grudzień w tym roku będzie w USA wyglądał
    tak samo jak w ubiegłym roku ?
    Liczę na to , że tak , bo po co pompować wynik podatkowy
    na balonie , który trzeszczy w posadach .

Udanego długiego weekendu !
  • FW20 aktualizacja sytuacji tygodniowej Autor: ostry- [83.30.75.*]
    Indeks wciąż w średnioterminowym ( W 1) trendzie spadkowym, trend krótkoterminowy ( D1) wiadomo wzrostowy .
    Opory - 2279 który już w tym tygodniu był testowany , gdyby ruch w górę miał być kontynuowany to po wybiciu 2279 , następne opory 2300-2305 , 2330, 2350 , wyżej nie ma co patrzeć bo jest bardzo mało prawdopodobne by w ciągu 4 sesji byki zrobiły ponad 100 pkt. ale teoretyczne 2430

Wsparcia : Na pierwszym 2261 już jesteśmy , pytanie gdzie zaczniemy zabawę we wtorek , następne 2222 ( słabe) strefa 2212-2200 mocne , 2177-2175 , 2150.

Moja subiektywna ocena - nie złamiemy trendu średnioterminowego .
    Pozdrawiam i życzę przyjemnego weekendu.
  • W 101 rocznicę niepodległości piękny prezent zrobił nam prezydent Trump Autor: ostry- [178.215.207.*]
    Teraz będziemy mogli bez przeszkód sami , z bliska , pooglądać amerykański raj .
    A jakże , wybierzemy się nawet na Wall Street , tylko nie wiem czy jankesom to wyjdzie na zdrowie - jak ostatnio premier Morawiecki tam gościł udało mu się wywołać mały krach , strach pomyśleć czego w kupie możemy dokonać , coś czuję że to może być koniec wielkiego amerykańskiego rynku byka.
    Warto zapamiętać 11 listopad 2019 .

ps. Swoją drogą swój chłop ten Trump , tyle złego o nim gadają a tymczasem jak obiecał to dotrzymał , nie to co poprzednicy.
  • W 101 rocznicę niepodległości piękny prezent zrobił nam prezydent Trump Autor: nif [185.233.26.*]
    Czyli Trump nam załatwił wizy i to pewnie na wniosek naszych "wszystkomogących" władz...?
    Inna część społeczeństwa myśli natomiast, że to jest zwykły efekt procedur, które mówią, że jeśli % odmów wniosków wizowych spada poniżej jakiegoś tam progu ( 3% czy jakoś tak) to wtedy dany kraj z automatu wchodzi w program bezwizowy.
  • W 101 rocznicę niepodległości piękny prezent zrobił nam prezydent Trump Autor: ostry- [83.30.75.*]
    Jasne , wszystko dzieje się samo .

• piękny prezent zrobił nam prezydent Trump Autor: amikip [194.29.163.*]
    słuchałem ciekawej dyskusji, w której argumentacja trafiła do mnie: każda administracja USA chciała zniesienia wiz dla Polaków ale obawiała się zatkania swoich mocy przerobowych obslugi wielu tysięcy imigrantów. W momencie gdy ci najbardziej mobilni opuścili już Polskę można było wydać polecenie zmniejszenia liczby odmów poniżej wymaganej granicy - i ten moment wypadł akurat na Trumpa.
  • Wystarczy posłuchać co mówi ambasador US Pani Mosbacher i wszystko Autor: emeryt_giełdowy [83.11.167.*]
    Dnia 2019-11-12 o godz. 09:33 ostry- napisał(a):
    > Jasne , wszystko dzieje się samo.

jasne. Nic nie dzieje się samo. Wystarczyło dostosować się do jej słów i doprowadzić do przestrzegania i nie łamania prawa Stanów Zjednoczonych.

link 
    "Skontaktowaliśmy się firmami polskimi i amerykańskimi, uruchomiliśmy kampanię, prosiliśmy Polaków, by składali wnioski wizowe. Polacy bardzo dobrze współpracowali, było dużo skutecznych wniosków i udało nam się obniżyć ten odsetek poniżej 3 procent - mówiła."

Swoją drogą jestem ciekawy jak Polacy będą korzystać z dobrodziejstwa ruchu bezdewizowego. Jak szybko te 3% zostanie przekroczone i wizy zostaną przywrócone.  
  • Re: W 101 rocznicę niepodległości... Autor: pijok [83.10.226.*]
    No właśnie.
    Byłem marzycielem,
    Marzyłem o wyjeździe do USA. Teraz moje marzenia się skończyły, mogę se pojechać ale teraz mi się już nie chce.
    Koniec marzeń...Ech.
    I Uwaga. Odwiedziłem w sobotę -ostrego-....był trzeźwy !
    Pozdrawiam Panie Panów i innych.
  • Re: W 101 rocznicę niepodległości... Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Pojechałeś uczcić z Ostrym święto ? Nieprecyzyjnie się wyraziłeś - trzeźwy była jak przyjechałeś ale jak wyjeżdżałeś też ? ;-)
  • Re: W 101 rocznicę niepodległości... Autor: robs24 [88.156.141.*]
    W Iranie po zwycięstwie rewolucji islamskiej wprowadzono praktyczną prohibicję. Muzułmanin przyłapany tam na piciu wina jest karany publiczną chłostą 80 uderzeń skórzanego bata na gołe plecy. Mimo to Persowie pozostali wśród muzułmanów największymi mistrzami pokątnego pędzenia trunków, zwłaszcza wina i picia na zamkniętych przyjęciach w zaufanym gronie.
    Nie namawiam do picia ale... różnie to bywa :) Btw. Alkohol w trakcie sesji GPW to chyba zabójcza mieszanka to tak jak wódka z piwem :)
    Zachód nie chce spadać więc u nas tydzień zaczniemy od wzrostu na ok 2275. Najbardziej wzrosną Orlen, PZU, JSW i Alior. Spadną albo nie zmienią ceny pozostałe banki, Lotos i KGHM. Spadek może czekać też CD Projekt. W tygodniu max to ok. 2300 a jeżeli nastroje się pogorszą to zaliczymy minimum na 2230. Najlepiej nie zakładać scenariusza a odpowiednio reagować na sygnały.
    Zrobili czyszczenie stopów długim robiąc pozorną zwałkę nafciarzami na małych obrotach. KGHM trzymają wysoko więc tym będą robić teraz pompkę na 2300. Tylko góra, nie ma opcji !
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: arbez [217.96.203.*]
    23 004 022 933 459,45 dolarów (słownie: dwadzieścia trzy biliony cztery miliardy dwadzieścia dwa miliony dziewięćset trzydzieści trzy tysiące czterysta pięćdziesiąt dziewięć dolarów i czterdzieści pięć centów).

Według danych udostępnianych przez Departament Skarbu amerykański dług publiczny*
    *Bankier
    I co z tego ? Liczy się do PKB. Japonia ma większy ale nikt się tym nie przejmuje.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: .jason [178.219.132.*]
    Dnia 2019-11-12 o godz. 17:29 jacek303 napisał(a):
    > I co z tego ? Liczy się do PKB. Japonia ma większy ale nikt się tym nie przejmuje.

na razie...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: rellus [80.50.128.*]
    Kiepsko to dziś wygląda, przy poziomie 2230 powinien się uaktywnić popyt bo to pierwsza linia obrony.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [165.225.192.*]
    Dnia 2019-11-13 o godz. 10:34 .jason napisał(a):
    > Dnia 2019-11-12 o godz. 17:29 jacek303 napisał(a):
    > > I co z tego ? Liczy się do PKB. Japonia ma większy ale nikt się tym nie przejmuje.
    >
    > na razie...

To nieprawda , że nikt się tym nie przejmuje .
    Bardzo się przejmują, bo trudno odgrywać rolę światowego mocarstwa ,
    będąc zdanym na łaskę i niełaskę swoich wierzycieli .
    gdyby się nie przejmowali - Trump nie pisał by takich okropnych rzeczy o Powellu :

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Trump-Chiny-nie-sa-problemem-Fed-jest-7765470.html
    Prezydent Trump wielokrotnie atakował obecne władze Fedu. W grudniu zeszłego roku napisał, że Rezerwa Federalna to "jedyny problem amerykańskiej gospodarki". We wrześniu w swoim stylu apelował o obniżenie stóp procentowych do zera lub poniżej.

Mało tego - każdy kraj dąży do w miarę wysokiej inflacji ( a na pewno nie chce deflacji )
    bo inflacja drenuje kieszenie podatników i zasila system bankowo - finansowy.
    Kraje nad miarę zadłużone nie mogą pozwolić sobie na choćby niewielka inflację ,
    bo są tak strasznie zadłużone , że musiałyby natychmiast ogłosić bankructwo
    z uwagi na niemożność obsługi długu ( stąd - ostatnie obniżki stóp w USA ) .

Z drugiej strony - panuje powszechny populizm - niestety rozdawanie kasy
    i drukowanie pieniędzy generuje inflację ( Polska - klasyczny przykład )
    a brak populizmu przy rozbudzonych apetytach - to brak władzy.
    Wiec z jednej strony mamy trend do rozdmuchiwania inflacji ( populizm )
    a z drugiej nie można jej kontrolować ( czyli pozwolić sobie na podwyżkę stóp )

Tym sposobem koło się zamyka - a niebawem to koło zaciśnie się w pętlę wokół szyj
    zarówno przywódców jak i zwykłych obywateli .

• Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: robs24 [88.156.141.*]
    Amerykański producent samochodów elektrycznych Tesla zbuduje "gigafabrykę" w Niemczech - poinformował w Berlinie szef przedsiębiorstwa Elon Musk. Będzie to czwarta tego rodzaju inwestycja koncernu na świecie.Gigafactory 4 ma powstać niedaleko wciąż niedziałającego stołecznego lotniska BER. Produkcja ma się rozpocząć w 2021 roku od kompaktowego SUV-a Model Y, a także napędów i baterii - niespodziewanie ogłosił Musk we wtorek późnym wieczorem podczas gali, na której odbierał Złotą Kierownicę - nagrodę przyznawaną przez magazyn "Auto Bild". Oprócz tego w Berlinie powstanie centrum zajmujące się opracowywaniem nowych rozwiązań inżynieryjnych i wzornictwa.Uzasadniając wybór Niemiec na lokalizację fabryki, Musk wyjaśnił, że kraj ten może poszczycić się znakomitymi inżynierami.Według informacji dziennika "Tagesspiegel" zakład zostanie zbudowany w miejscowości Gruenheide na południowy wschód od Berlina. Pracę znajdzie tam około 10 tys. osób.

Tak Trump dba o PL tylko części pewnie z PL... :)
    To nie system nakazowo - rozdzielczy , w którym
    władza może nakazać gdzie ma powstać firma.

Natomiast Trump i jego wyborcy oraz zwolennicy
    powinni odpowiedzieć sobie na pytanie :
    dlaczego Musk nie chce wybudować tej fabryki w USA ?!
    To jest decyzja czysto polityczna, w Kalifornii jest już taka fabryka. Niemcy nie są za elektrykami, a mimo powstaje tam fabryka, a Polacy to mają w nosie czy się truje środowisko z rury wydechowej czy nie.
    Na Polnordzie chyba właśnie zaczyna się 3-kę zasięg jest spory - kilka dziwnych komunikatów chyba żeby zmylić zainteresowanych
    Dnia 2019-11-13 o godz. 11:57 robs24 napisał(a):
    > Polacy to mają w nosie czy się truje środowisko z rury wydechowej czy nie.

Czyżby ??!

Ostatnio mamy jedną prawidłowość. Pompują spółkę bez opamiętania przed wynikami a po spuszczają. Kolejny przykład PGE.
    Zaczyna się robić duszno.
    Weszliśmy w strefę walki.
    Trzeba widzieć że po 4 listopada popyt się już specjalnie nie wykazał.
    Z poziomów ceny 2220-30 jest możliwość wyprowadzenia wybicia, ale jak się nie zbiorą to d..a zimna.
    Zejście na w20 na godzinę 11-tą z dużym obrotem, a więc na 12 - tą to tylko lekkie odbicie, a 12 - ta to nie tylko H1, ale również H2, H4.
    Niemiec flirtuje z dołkiem z 11 listopada.
    Więc alert czujności.
    No no jak już Arbez wyluzowany średnioterminowy byczek zaczyna mówić o czujności to nie jest różowo ;-)
    Czyżbyś powoli zaczynał się skłaniać ku moim przemyśleniom ? Uważaj bo się S ode mnie zarazisz ;-) Choć u Ciebie to do tego daleko.
    Myślę że jeszcze byczki nie zginęły jeśli Dax się broni.
    A tak poważnie moment ciekawy.
    Na w20, 2232,63 to 50% zniesienia tegorocznych spadków
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: gim [83.31.141.*]
    Zobacz wątki dotyczące FW20Zobacz profil FW20
    https://www.bankier.pl/static/images/forum/zarejestrowani.png Autor: gim [83.31.141.*] 2019-10-29 20:57
    Opublikowano przy kursie:  2 232,00 zł , zmiana od tamtej pory: 0,36%
    Re: KOMENTARZ FUTURES PAŹDZIERNIK TYDZIEŃ PIĄTY
    Wspomniany przez 777 poziom 57 jest zaiste b. zacny. Lekko wyżej czyli 270 to już zbyt pieknie byłoby. Ale cień w ten poziom uwiarygodniłby całość. Zosiu szykuj kasę na SSS.

Dwa tygodnie wstecz kreska z linijką wymyśliły.
    Etam wymyśliły samo się nic nie robi. Gim pomyślał wyrysował i teraz mówi że tak samo ;-)
    Też bym chciał tak umieć ale to bym musiał iść do Gima na nauki. Jakbyś mnie podszkolił coś byśmy poleli to bym różne kreski widział.

Arbez coś ty ostatnio taki poważny że nie dajesz się wciągnąć w luźne gadki ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ DRUGI Autor: gim [83.31.141.*]
    Z tego co napisałeś najlepsze jest "poleli" :)
    No wiesz tak na sucho myśleć to ja nie wiem czy bym te kreski zobaczył. Coś tam czasem widzę ale zobaczyć Twe kreski a już szczególnie pojąć 777 fale to trzeba mieć lekki umysł pełen wizji.
    Widzę że dajesz radę, więc pewnie nie ma co powiększać bicia piany......:))
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.