Moi Drodzy ! Przestrzegałbym przed hura optymizmem dotyczącym wzrostów na FW.
Po pierwsze to raptem wyrównaliśmy dzisiaj wynik osiągnięty już cztery sesje temu. Wynik ten to dzisiejszy wzrost "normalny" (ścieżka wzrostu, obrót), oraz wczorajszy wzrost "niezupełnie normalny" (wywołany w ostatniej godzinie sesji, przeciw rynkom bazowym). Wyrównanie H=2237 nie wyprowadziło nas jeszcze z konsoli. Równie dobrze możemy powędrować w ciągu najbliższych trzech dni, na poziom 2165-75.
Po drugie, zaczynam przeczuwać kilkudniowy spadek na S&P, co nie pomoże wzrostom.
Po trzecie, nawet jeżeli pojedziemy na północ, to według mojego oglądu, poważny przystanek może nas czekać na 2255-65. A to raptem 1% wyżej. Moją wyobraźnię zajmuje obraz jazdy w górę (jutro przed południem), po drodze rżnięcie zatwardziałych niedźwiedzi (no bo wybicie z konsoli), i zjazd (po południu) wspomagany przez S&P.
To chyba kierujesz do Byczków , bo ja nie myślę o W20 optymistycznie w średnim terminie .. więc o "hurra" tym bardziej nie ma mowy . Ale zrobię jak Ty bo Święta za pasem , trzeba coś tam przygotować wiec już nie będę zaczynała z FW20 bo nie mam czasu pozostawię tylko te S akcyjne .... PKO i KGHM
https://stooq.pl/q/?s=^spx&d=20170404&c=10y&t=l&a=lg&b=1&r=dy.f+wig+wig20 wrzuciłem oprócz wig20 gdzie są odcięcia dywidend też wig jako ważony jak podstawowe bazowe wykres mocno jest niedowartościowany przyczyna znana sprawa skoku na ofe później wybory i niepewność co z wieloma sprawami oprócz tego co z ofe pozostało i co z tym zrobią nie będę się powtarzał kilka miechów temu swoje zdanie wyraziłem ale tylko ostrzegawczo na bieżąco to wygląda dość niebezpiecznie dla krótkiej strony rynku ponieważ widać jak na koniec kwartału niekoniecznie zasadnie do otoczenia mocno realizowano kwartalne zyski a teraz tak samo wbrew otoczeniu wycofano podaż i pompuje się wyceny pod premie za kolejny kwartał grozi to bardzo mocnym wyciągnięciem kwotowań aby po realizacji zysków na koniec kolejnego kwartału z następnym podobnie postąpić i tak do końca roku dopóki będą pieniądze emerytów w ofe
@benitor Spoko , ja mam S po 119 i choć teoretycznie w tej chwili masz na tej pozycji zysk ( bo rozumiem , że nie jest zaksięgowany ) a ja stratę to jestem przekonana , że .... mam całkiem dobre perspektywy
https://stooq.pl/q/?s=kgh&d=20170404&c=3m&t=l&a=lg&b=1&r=hg.f ten co dziś kupował kghm jest prawdopodobnie na tyle dobrze poinformowany że wie co zrobi miedź skoro tak mocno wyprzedził a korelacja pokazuje że nie powinien dziś tak wyrwać
https://stooq.pl/q/?s=kgh&d=20170404&c=1m&t=l&a=lg&b=1 tu zagrywka pod podwójne dno jest szyja dopiero pod 130 bardzo ryzykowne krótkie dla długich sl blisko
Jak sobie zapewne dobrze przypominasz , KGHM kiedyś wypłacał sowite dywidendy , nie był obarczony podatkiem miedziowym i wówczas kosztował ok. 80-120 zł .
Od czasu jak wprowadzono podatek miedziowy , zainwestowano niefortunnie w Chile a przy tym ceny miedzi zaczęły spadać ,co sumarycznie bardzo pogorszyło wyniki .. .. wyskoczyli na 200 zł i od tamtej pory mają jakieś ADHD . KGHM pokazał już 2. rok z rzędu stratę ... .. a notowania naprawdę zachowują się niepoważnie delikatnie rzecz ujmując .
Nie widzę żadnego logicznego uzasadnienia dla inwestowania obecnie pieniędzy w ten papier , który w każdej chwili może spaść o 50 % i nikogo to nie zdziwi ...
Ja również nie mam problemu z tym, że sztandarowe spółki są drogie, bo uważam, że jeszcze nie są. Kghm spokojnie mogę sobie wyobrazić w okolicach 150-160 przy obecnym optymizmie na gpw. Najważniejsze będą banki, ale one też mają jeszcze zapas do wzrostów. Tylko jakaś panika jak w zeszły poniedziałek może to popsuć. Bo znowu jakiejś dziwne luki będą, i będą je domykać po 2 razy. Niech te nasze podwórko rozwinie trochę skrzydła, żeby był jakiś zasięg ewentualnych spadków w przyszłości.
INTSW2018366 na pozycji przciwnej do trendu nigdy nie kupuję tego pierwszego. Pierwszy tylko zgodnie z trendem i na punktach z dużego układu. Jak np. ten co się zbliża... bo jak dla mnie jutro zrobią lukę w dół. Ale pięknie weszło zlecenie.
Witamy lidera Wigometru . Dawno Cię tu nie było. Wykresy fajne , rozumiem że na wycenę nie bardzo zwracasz uwagę? WIG20 c/z powyżej 20 , stopa dywidendy niewiele ponad 2% - we mnie takie wartości nie budzą entuzjazmu do kupowania , zwłaszcza że prawie wszystkie podmioty w indeksie są albo państwowe albo banki albo reprezentujące biznes schyłkowy ( Orange, Eurocash) .
Dodatkowym problemem W20 jest tez wymiana spółek wchodzących w skład indeksu , bo tak się często składa że wchodzą na swojej górce ( jak onegdaj LPP przy cenie ok. 10.000 ) i stają się kulą u nogi .. .... jestem przekonana , że tak wpłynie znów JSW
ceny akcji pokazują przyszłą wartość i to że kghm pokazał 2 lata strat i odpisów to było w cenach wcześniej obecnie w cenach jest to że cena miedzi poszła dużo do góry i usd i w kolejnych kwartałach będą konkretne zyski tak samo jsw jak koks kosztował mało i nierentowna spółka była ceny po nominale chodziły obecnie jsw wzrosła uzasadnienie kilkaset% i będzie nadal rosła bo się zmieniły perspektywy i szybko dyskontuje przyszłość ceny koksu wzrosły 300% https://www.google.pl/search?q=index+coksu&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=8N_jWJf8DfKv8wfvxarwCA#q=index+gie%C5%82dy+koksu&*
Ja to bym powiedział że wzrost ceny surowców to jest już w cenach akcji - w końcu JSW nie kosztuje już 10 zł a KGHM nie kosztuje 60 zł. , a czy surowce będą droższe czy tańsze tego nikt nie wie. Wiadomo za to że obie spółki , jak zresztą większość z WIG20 są i będą państwowe i z racji tego podejmują i będą podejmować w przyszłości inicjatywy niezgodne ze swoim biznesowym interesem.
Trzeba będzie zamknąć z rana S na FKGH i wrócić znacznie wyżej.
Wprawdzie wczorajszy wzrost KGHM znacznie przekracza wzrost wyceny miedzi , którą teraz widać ( podbitka wracających na rynek Chin ) .... i jak wynika z wykresów , które wkleił wyżej kolega @7777... KGHM w ostatnim czasie wybił się znacznie wyżej od miedzi ale .... wiadomo , że dziś i tak będą ciągnąc w górę.
Dla L była by dziś dobra czarna świeca, z mocnym wsparciem okolic 2 230 na fw20. Rano test w górę. Zobaczymy czy mnie rynek wystraszy dziś żeby wyjść z L. hmm
Gratuluję ;) Ja poczekam na realizację dalszego scenariusza który moim zdaniem jest bardzo prawdopodobny, obecnie znowu mam stoploss w granicach 30pkt ale do wzięcia trochę więcej. Natomiast to musi się rozpocząć dzisiaj a jak tego nie zobaczę to pewnie zrezygnuję z pozycji.
Ja też pozamykałem L od razu po luce. Całe depo było zaangażowane w fw20, więc nie ma sensu ryzykować. Więcej czasu dziś z rana miałem, i jakiś niepokój od razu. Nie potrzebnie, ale to już psycha. Okazje są co dzień Kupię mniej w okolicach 2 230 i zaczynam obserwować ropę, bo bardzo fajna podbitka:)
@Zosiu Zamknąłem L na FKGHM po 121,9- Nie jest to zgodne z moim systemem, ale chyba już dzisiaj zaliczyliśmy maxa. Zobaczymy, czy intuicja wygra z systemem.
@benitor a ja dostałam L na FKGH do drugiej kieszonki zgodnie z planem - poniżej 121,20 i myślę , że przynajmniej ze 2 zł wyżej powinni pociągnąć .. do 123-124 rude grajki nie mają za grosz umiaru ..
Intuicja jednak pomaga czasem. wczoraj wieczorem jeszcze bym zostawił L na cały dzień. Ale dziś rano coś nie czułem się komfortowo. Jakaś kontra będzie w górę na pewno, ale miałem zbyt dużą pozycję żeby nie wykorzystać luki prawie 15 punktowej w górę.
Takie luki zawsze trzeba wykorzystać , ale coś mi się wydaje , ze będą jeszcze chcieli pobić tego porannego maksa .. .. intra - bo jak się skończy sesja to tylko diabli wiedzą
Dużo zależy od tego , czy podciągną PKN i PKO czy już pula na zakupy w celu podciągania się skończyła bo odbiorców postronnych ( popytu ) na te gorące kartofelki jakby brak .. ?!
Jeżeli chodzi o FKGHM to raczej nie odnowię długiej (chociaż nigdy nie mów "nigdy"). Poczekam na sygnał do krótkiej - jeżeli dzisiaj zejdą poniżej 121, to może zaryzykuję.
a ja oczywiście bardzo lubię pana Krzysztofa i jego komentarze choć wiem , ze ma wielu krytyków .. .. jak idioten-hossa się skończy .. zapewne zyska na popularności a jego spostrzeżenia będą brane częściej pod uwagę choć ..... wówczas będzie już po herbacie ... :-))
pan Kolany rozwija swoje wizje od jakiś 5 lat - w tym czasie każdy z jego wyznawców na krótkich na S&P straciłby w okolicach 80-90% kapitału (bez lewara) - no to kto tu jest "idioten"? Stracił ktoś z was kiedyś 90% bez lewara? :)
Mieloneczka , rozumiem to trochę inaczej . Sprawy , o których pisze p. Kolany są ważne ale oczywiście nie mają natychmiastowego wpływu na zachowanie rynków . Przypuszczam , że osoby które z początkiem roku nabyły jednostki TFI polskich akcji czytują innych komentatorów rynku .. tzw "optymistów" Jak na tym wyjdą - to się okaże .
Moje podejście jest takie , że ryzykując swoje pieniądze trzeba mieć świadomość jakie są realia .. ale grać swoje !
No właśnie o to chodzi - każdy inny analityk napisałby "Amerykańskie obligacje na wsparciu", pan Kolany napisał o krawędzi - dla mnie różnica jest dość znaczna - "naruszenie wsparcia" jest codziennością, ale "przekroczenie krawędzi" - to już brzmi jednoznacznie...
Kiedyś lubiłem go czytać.... a teraz nadal mam sentyment ;) natomiast trochę inne spojrzzenie na rynek nie pozwala mi poważniej traktować jego analiz i wizji.
Dla mnie to 90% algorytmu dla takich redaktorów splot różnych fundamentów i "losowa" wypadkowa. Dlatego może nawet bardziej lubię certy, bo tu nie ma drugiej strony, zakładasz się z maszyną po lewej i po prawej nie musi być tyle samo.... tak więc nie czekasz w kolejkach, jest punkt musi być realizacja, zakład z maszyną. A broker jest do przodu tylko o spread bo jest to zabezpieczone pozycją w kontraktach.
Moim zdaniem Kolany ma wiedzę i potrafi mądrze napisać. Jednak często jego artykuły są pisane "jak pod przymusem". Chodzi mi o to, że wygląda tak, jakby nie miał pomysłu na artykuł i pisał go tylko z obowiązku wypełnienia miejsca na szpalcie. Niby wpis o obligacjach ogólnie ma sens, to jednak korelacja 10-latek z np. S&P nie jest oczywista. Te dwa walory mają na siebie wpływ, ale nie wprost proporcjonalny a raczej dosyć odległy.
Ja już dziś nie zagrywam, obstawiam czarną świecę i zejście jeszcze raz w poziomy 2 225 - 2 230. Jeśli mają być wzrosty. Jutro może być dobry dzień na wejście. Dziś trzeba przetestować wpływ zagranicy na nas. Nie chcę pod wpływem emocji podejmować głupich decyzji. Dzisiaj słońce, mam mały wypad do baru po pracy;) więc po co się stresować. Fajnie wygląda Dax i ropa cały czas. Jutro będę analizował.
Mówiłam , że wyskoczy w kosmos ! Zdecydowałam , że zostawię tego zblokowanego Longa do końca tygodnia , czyli ... do czasu aż poznamy wyniki spotkania Trump-Xi