• Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~kasia131 [83.13.218.*]
    beti-t Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > właśnie otworzyłam działalność usługi transportowe
    > nie wiem na jakiej zasadzie sie rozliczac a
    > chciałabym odliczac koszty związane z samochodem
    > tzn, paliwo oleje czesci
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~daniel [78.8.49.*]
    Chcę otwożyc działalnośc gospodarczą,mają to byc usługi budowlane.Jak lepiej będzie mi się rozliczac,ryczałt czy vat? Jestem na KRUS
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~milenaa88@onet.eu [188.33.18.*]
    midaniel Napisał(a):
    > Chcę otwożyc działalnośc gospodarczą,mają to byc
    > usługi budowlane.Jak lepiej będzie mi się
    > rozliczac,ryczałt czy vat? Jestem na KRUS
  • ryczałt a faktury vat Autor: ~emi [85.221.139.*]
    Czy będąc na ryczałcie można wystawic fakturę vat?
    I jak później obliczyc od niej podatek?Od całej faktury?
    Otrzymuję prowizję od sprzedanych towarów i muszę na nią wystawic fakturę.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~kondrad [81.190.170.*]
    zakładamy spółke cywilną bedziemy zakładać SKAT PARK w naszym miescie pab co mamy wybrać?
  • kasy fiskalne Autor: ~dorota k [83.26.236.*]
    prawadzę działalność od stycznia tego roku. Swoje usługi wykonuję na terenie min. państw uni. Od jakiej wysokości przychodów rocznych nalęży posiadać już kasę fiskalną? usługi remontowo- budowlane
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~j [80.240.177.*]
    jestem na zasadach ogólnych płacę składki KRUS czy mogę je odliczyć
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~lili [83.14.160.*]
    jakiej kwoty nie moge przekroczyć na ryczałcie żeby nie kupować kasy fiskalnej?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Stas [80.55.191.*]
    Prosze o pomoc .Mam nazeczona w Dani i chce otwozyc firme jednoosobowa by byc z Nia i tam mieszkac a biuro miec w polsce.Ciagla rozlaka jest ciezka >Prosze o pomoc w jaki sposob prowadzic dzialalnosc uslugowa by wyplynac nie tonac zaraz .Dziekuje za doradztwo z gury..
  • Vat czy ryczałt dla kierowcy samochodu ciezarowego Autor: ~DarekT [85.219.180.*]
    Mam pytanie ,czy jako kierowca który dla jednej Firmy wykonuje usługi przewozu rzeczy samochodem ciezarowym ( samochod Firmy) moze sie rozliczać z U.S ryczałtem 5,5% czy powinien na zasadach ogólnych ,poniwaz z moich wyliczeń wynika ze przy 1600zł zarobku brutto do U.S nic nie wpłacam,

Z góry dziekuje za odpowiedz
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Pawełek999 [213.238.70.*]
    LUDZIE. przestańcie pisać VAT czy RYCZAŁT, przecież to już sie niedobrze robi, można być na ryczałcie vatowcem i na ogólnym podatku nie vatowcem .polecam VAT.pl
  • co wybrać?Vat czy ryczałt? Autor: ~ula [83.26.15.*]

Witam.
    Jak najszybciej chce sprzedawać odzież na straganie.Towar mam już zakupiony ale bez rachunków,myslałam że moge to prowadzić bez zakładania działalności.Teraz nie wiem czy mi sie to opłaci i chyba musze rozliczać sie przez ryczałt.Prosze o podpowiedz.pozdrawiam
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~ewelinka [212.76.33.*]
    Witam, synowa od niedawna prowadzi solarium. Wybrała jako podatek ryczłt ewidencjonowany. Ile procent podatku będzie płaciła. EWA
  • solarium Autor: ~ewelinka46 [212.76.33.*]
    Wiyam , synowa od niedawna prowadzi solarium. Wybrala ryczalt ewidencjonowany,twierdzi,ze bedzie placila 5,5% podatku. Czy ma racje. POZDRAWIAM EWA
  • Re: solarium Autor: ~ewa pyrzak [212.76.33.*]
    ewelinka46 Napisał(a):
    > Wiyam , synowa od niedawna prowadzi solarium.
    > Wybrala ryczalt ewidencjonowany,twierdzi,ze bedzie
    > placila 5,5% podatku. Czy ma racje. POZDRAWIAM
    > EWA

• Re: solarium Autor: ~slavko [194.117.241.*]
    ewa pyrzak Napisał(a):
    > ewelinka46 Napisał(a):
    > --------------------------------------------------
    > -----
    > > Wiyam , synowa od niedawna prowadzi solarium.
    > > Wybrala ryczalt ewidencjonowany,twierdzi,ze
    > bedzie
    > > placila 5,5% podatku. Czy ma racje. POZDRAWIAM
    > > EWA
    >
    Nie ma jak kochająca teściowa... sprawdzająca synową.
    Solarium to działalność usługowa, a taka jest na ryczałcie ewidencjonowanym opodatkowana 5,5%. Handel ma 3%, a produkcja 8,5%.

PS. Ludzie czytajcie troche wcześniejsze posty, a nie dopisujcie się bezmyślnie do tematu który można porównać z powiedzeniem: Co ma piernik do wiatraka.
  • Re: solarium Autor: ~Andrzej Rz [194.114.151.*]
    slavko Napisał(a):
    > ewa pyrzak Napisał(a):
    > -----
    > > ewelinka46 Napisał(a):
    > >
    >
    > > -----
    > > > Wiyam , synowa od niedawna prowadzi solarium.
    > > > Wybrala ryczalt ewidencjonowany,twierdzi,ze
    > > bedzie
    > > > placila 5,5% podatku. Czy ma racje.
    > POZDRAWIAM
    > > > EWA
    > >
    > Nie ma jak kochająca teściowa... sprawdzająca
    > synową.
    > Solarium to działalność usługowa, a taka jest na
    > ryczałcie ewidencjonowanym opodatkowana 5,5%.
    > Handel ma 3%, a produkcja 8,5%.
    >
    > PS. Ludzie czytajcie troche wcześniejsze posty, a
    > nie dopisujcie się bezmyślnie do tematu który
    > można porównać z powiedzeniem: Co ma piernik do
    > wiatraka.

A może jednak tak: handel 3% produkcja 5,5% usługi 8,5%?!!!
  • Re: solarium Autor: ~ewelinka46 [212.76.37.*]
    Dziekuje za odpowiedz, niestety niezgadza w Urzedzie skarbowym urzedniczki twierda ze solarium obowiazuje 8,5%,ryczaltu ewedencjonowanego. Gdzie jest prawda.POZDRAWIAM EWA
  • podatek solarium Autor: ~ewelinka [212.76.33.*]
    Witam, synowa od niedawna prowadzi solarium. Wybrała jako podatek ryczłt ewidencjonowany. Ile procent podatku będzie płaciła. EWA
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Thomas [83.238.39.*]
    Mam zamiar odtworzyc handel przez interent. wiosna-latem interes lepszy zima gorszy. co wybrac vat czy ryczalt?????
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~gosia [83.8.39.*]
    syn ma firmę jednoosobową , usługi ogólnobudowlane ,ciesielskie , zbrojarskie pracuje w Holandii na rzecz polskiego podwykonawcy ,
    płaci 5,5% podatku bo jest na ryczałcie , U.S twierdzi że ma płacic 17 % kto ma racje jego wieloletnia ksiegowa , dodam iż dzwoniłam do róznych U.S. i co urzad to inny podatek
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~mcm [212.76.37.*]
    gosia Napisał(a):
    > syn ma firmę jednoosobową , usługi ogólnobudowlane
    > ,ciesielskie , zbrojarskie pracuje w Holandii na
    > rzecz polskiego podwykonawcy ,
    > płaci 5,5% podatku bo jest na ryczałcie , U.S
    > twierdzi że ma płacic 17 % kto ma racje jego
    > wieloletnia ksiegowa , dodam iż dzwoniłam do
    > róznych U.S. i co urzad to inny podatek
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Marta [83.18.204.*]
    Cze,
    Ja otwieram mala gastronomie na dwa miesiace,moimi kosztami poniesionymi do tej pory jest zakup przyczepy gastronomicznej i oplata terenu.Co dla mnie jest lepsze ryczałt czy vat.jesli ktos z was sie orientyj w tym temacie prosze o rade.Dzieki:)
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~kudlaty [83.18.27.*]
    Zamierzam otworzyć niewielką firmę zajmującą się regeneracją cartridge i zastanawiam się co dla tego typu działalności będzie lepsze. Na zakupione puste cartridge nie mam szans dostawac f. vat więc tego podatku sobie nie odlicze a zakup cartridge jest głównym kosztem prowadzenia mojej działalności.
    Z PKD wypisałem sobie następujące numery:
    72.50.Z - naprawa sprzętu komputerowego i urządzeń peryferyjnych (czy mozna do tego zaliczyc regeneracje cartridge???)
    52.61.Z - sprzedaż wysyłkowa
    52.11.Z - sprzedaż detaliczna w niewyspecjalizowanych sklepach
    Mam więc jeszcze pytanie jak wysoki podatek na ryczałcie zapłace wybierając powyższe punkty z PKD??? czy taka działalność zostanie uznana jako działalność usługowa w zakresie handlu tj. podatek 3% no i czy moge nie podać tego pierwszego nr (72.50.Z) który jest wlaściwie istotą mojej działalności bo kiedy go podam mam pewne watpliwości czy działalność ta nie zostanie opodatkowana na 17% jako działalność ze świadczenia usług a przecierz wlaściwie na ryczałcie nikt sie nie powinien interesować skąd te cartridge posiadam??

Prosze o pomoc i pozdrawiam!
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~IRENA [85.198.220.*]
    ZAKŁADAM MAŁĄ GASTRONOMIE JAKI RODZAJ PODATKU MAM WYBRAĆ?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Tadeusz Samek [83.17.247.*]
    chcę otworzyc sklep odzieżowy, mam lokal-od czego mam zacząć co zalatwiać i ile podatku muszę zaplacić?
  • limit vat Autor: ~jureksz [83.3.145.*]
    CZY DO PRZEKROCZENIA LIMITU Z RYCZAłTU NA VAT WLICZA SIę SKłADKA NA ZUS,CZY MOżNA Ją IDLICZYć OD PRZYCHODU.
  • Co wybrać?? Pomocy Autor: ~Krzyś [83.13.137.*]
    Właśnie zakładam własną działalność - był to wymóg jednego z banków dla którego będę pracował. Moim zadaniem będzie pozyskiwanie klientów (zakładanie rachunków, sprzedaż kart kredytowych itp.) Będę miał stałą pensje na opłaty + prowizja. Jaką formę opodatkowania powinieniem wybrać?? Co byłoby dla mnie najlepsze. Proszę o pomoc. Mam już wpis do ewid. dz. g., regon, a teraz zatrzymałem sie na Urzędzie Skarbowym. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • prosze o program by moc rozliczac ryczalt Autor: ~ewcia [212.2.99.*]
    witam serdecznie otwieram mała firme gastronomiczna.Z tego wzgledu ze wczesniej prowadziłam działalnosc i firma była zawieszona a nie zlikwidowana musze byc na ryczałcie i byc vatowcem. prosze o jakies programy pomnocne przy rozliczaniu pozdrawiam i dziekuje
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Mirka [84.40.158.*]
    jaką formę opodatkowania wybrać dla nowo otwieranego butiku z odzieżą młodzieżową
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~anika [83.11.108.*]
    To wszystko zależy od tego ile będziesz miała kosztów.W ryczałcie handel jest na 3% ale nie uwzględnia się w ogóle kosztów.Jeżeli utarg dzienny będziesz mieć 100zł to płacisz podatku 3zł.Jeżeli jednak masz wysokie koszty(zakup towarów,dzierżawa lokalu,wynagrodzenia itd..) to lepiej być na książce przychodów i rozchodów.Koszty zatrudnienia są wysokie,jeżeli tej osobie nie zależy na zatrudnieniu,najlepsza jest umowa-zlecenie(mało obowiązków ma pracodawca o odróżnieniu do umowy o pracę>
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~felfela [213.192.94.*]
    Widzę, że wszyscy mają problem z tym bzdurnym polskim prawem. Moja koleżanka w Australii otworzyła sklep- załatwianie formalności zajęło jej 30 minut. Poszła od urzędu, założyła firmę siedząc przy jednym biurku a ja muszę latać od jednego urzędu do drugiego, czekać na idiotyczne numerki i płacić cholernie wysokie podatki. Też nic nie rozumiem. Czytam ustawy, ale nic z nich nie rozumiem jak większość z nas, nie posiadających "prawnego" wykształcenia. Wynajmuję mały boks. Chcę sprzedawać w nim odzież i zatrudnić obcokrajowca za przyrzeczeniem- pewna pani zajmująca się tym samym poradziła mi wybór ryczałtu 3%, ale nie rozumiem jak urzędy mnie sprawdzą. Nie mam kasy fiskalnej, tylko zeszycik, w którym wpisuję co chcę. Wiele osób używa ryczałtu do prania pieniędzy. Nie rozumiem nawet co to jest te 3%! Pytałam się wszystkich znajomych i nikt nie wie. Jak najlepiej zatrudnić osobę, żeby płacić niskie podatki od niej? Mój pracownik nie wymaga w ogóle wypłaty- mogę go zatrudnić i dawać mu 50zł miesięcznie? Teraz się nie dziwię czemu Polska ledwo przędzie- przecież to jest nienormalne- podatki, numerki i numereczki, piecząteczki, okienka. Tragedia. To jest jakaś kpina, naprawdę.
  • Re: Ryczałt Autor: ~antosia [217.153.136.*]
    Od sierpnia prowadze firme jednoosobową w firmie budowlanej jestem na ryczałcie chciałbym się dowiedzieć jaki moge osiągnąć do końca roku dochód żeby nie przekroczyć progu podatkowego?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Marlena [82.197.36.*]
    założyłąm działlność gospodarczą zastanawiam się nad formą rozliczenia.
    zamierzam fadndlować galanterią i mieć sklepy w całej Polsce.
  • Re: ?co mozna odliczyć będąc na ryczałci? Autor: ~violek [195.16.88.*]
    zarejestrowałem już firmę ( remontowo -budowlaną),wybrałem ryczał i podatek vat.
    niech ktoś napisz jek wie CO MOGĘ ODLICZYĆ Z VAT BĘDĄC NA RYCZAŁCIE I CZY OPRÓCZ REJESTRUY ZAKUPU, SPRZEDAŻY VAT I EWIDENCJI PRZYCHODÓW MUSZE PROWADZIĆ JAKIŚ REJESTR ZAKUPÓW.
  • chce otworzyc sklep z odzieza i soloarium od czego mam zaczac??? Autor: ~Anes [83.5.80.*]
    nie wiem jakie sa te kody pkd czy razem to rozliczac czy osobnoitd moze mi ktos pomoc bardzo prosze aga
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~skibi [83.30.53.*]
    witam
    chcę otworzyć solarium i sklep z odzieżą nie wiem jak to jest rozliczane czy jako jedna działalność czy jako dwie różne działalności.
    czyli osobno rozliczam solarium i osobno sklep ??
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Benia [83.13.134.*]
    Witam są mylone pojęcia można wybrać, albo ryczałt lub zasady ogólne KPIR gdy są koszty( forma opodatkowania) W przypadku ryczałtu nie ma pojęcia koszty uzyskania przychodu tylko przychód a od niego podatek w-d stawki .A to czy od początku być na vacie czy nie zależy wyłącznie od podatnika .Gdy ma spore zakupy i chce odliczyć va naliczony to raczej jest wskazane by od razu być vatowcem ,ale można być zwol,od vat do lim.39700 zł.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Arturwro [82.143.131.*]
    pytanie powinno brzmie "WARUNKI OGÓLNE CZY RYCZAŁT?" bo mozna byc platnikiem VAT na ryczałcie...
    Wybor jest w zasadzie prosty - jesli masz zamiar swiadczyc uslugi, przychod bedzie efektem twojej pracy np. fizycznej to decyduj sie na ryczałt; najczesciej 8,5% od dochodu (bez mozliwosci pomniejszenia przychodu o koszty);
    kiedy twoja dzialanosc wymaga sporych nakladow -np. samochodu, narzedzi biurowych, zakupu czesci z ktorych potem cos klecisz - lepiej wybrac zasady ogolne i placic 19% od roznicy pomiedzy przychodem a kosztami - czyli od zyskow.
    Jesli chodzi o VAT - jezeli chcesz byc na ryczalcie i nie musisz wystawiac faktur VAT, tzn. zleceniodawca zadowoli sie rachunkiem - nie rejestruj sie, bo znow nie odejmiesz VAT od zakupionych materiałów "kosztowych"
    jesli chcesz prowadzic Podatkową Ksiege Przychodow i Rozchodow - skladasz VAT-R, placisz 152pln (to koszt) i jestes VAT-owcem...
    pozdrawiam
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~HASAN [83.19.118.*]
    MAM ZAMIAR OTWORZYC KEBAB BAR NIE WIEM NA CO SIE ZDECYDOWAC CZY NA VAT CZY NA RYCZAŁT?CZY MOZE KTOS MI POMOC
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~bogdan GLICH [87.205.228.*]
    HASAN Napisał(a):
    > MAM ZAMIAR OTWORZYC formę budowlaną dociepleniową jak najkorzystniej się rozliczaę ze skarbowym?

>
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~maria [83.31.233.*]
    Od dzisiaj prowadzę działalność gospodarczą, chciałam być na karcie podatkowej (usługi transportowe: pasażerskie i towarowe), ale niestety okazało się że nie mogę, dlatego wybrałam ryczał, żeby nie prowadzić całej tej biurokracji, jaka jest konieczna przy Książce Przychodów i Rozchodów. Co m-c będę płacić podatek od usług w wyskości 8,5 %. Koszty będę miała znikome, tylko ZUS. Samochód i benzyna w ramach firmy dla której będę świadczyc usługi.
    Po wejściu na forum, jednego nie rozumiem: czy gdy nie będę miała przychodu w jakimś m-cu to czy wtedy też płacę te 8,5 % podatku, czy nie skoro nic nie zarobiłam ? W 99 % jestem przekonana, że nie będę płacić żadnego podatku. Muszę to wyjaśnić w poniedziałek dzwoniąc do urzędu skarbowego.
    Przy ryczałcie koniecznie trzeba prowadzić ewidencję przychodów i ewidencję środków trwałych - ważna wiadomość dla wszystkich ryczałtowców. Pozdrawiam, Maria
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~nina [83.14.139.*]
    8,5% płacisz od przychodu ewidencjowanego /netto wystawionych przez ciebie faktór/ więc jak nie masz przychodu który ewidencjonujesz nie płacisz w danym miesiącu nic
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~swaz [89.78.54.*]
    zalozylem dzialalnosc gospodarcza na ryczalt to jest sklep z odzieza uzywana i nie wiem czy dobrze zrobilem.prosze o podpowiedz.pozdrawiam
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~klaudia [83.5.21.*]
    od 2005 prowadze kwiaciarnie.jestem obecnie na ksiazce przychodow i rozchodow.chcialabym przejsc na ryczałt slyszalam ze to wygodniejsza dla mnie forma opodatkowania dodaje ze mam 3%opodatkowania na kwiatach.czy to rzeczywiscie lepsza forma?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~polecam money.pl [83.175.180.*]
    prosze panstwa nie wypisujcie glupot!! przede wszystkim pytanie jest bez sensu istnieja cztery rodzaje rozliczen karta podatkowa, ryczalt, ksiega przychodow i pelna ksiegowosc. przy karcie vat nie obowiazuje, przy pozostalych mozna sie z niego rozliczac ale nie trzeba chyba ze przekroczy sie powna sume dochodu polecam money.pl tam jest wszystko!!!
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~jagoda [213.199.198.*]
    otwieram firme. część środków trwałych zostanie zakupiona z funduszy unijnych. czy będę mogła te środki trwałe (np. chłodnia, kasa) przenieść na firme? nazywa się to "wniesienie aportem" do firmy.
  • jaka dzialalnosc najlepiej otworzyc? Autor: ~mundek [86.140.154.*]
    witam!!!
    mam powazny problem ,gdyz chce otworzyc własna działalnosc gosp. ale niestety nie mam dobrego pomysłu:((mam kapital okolo 100tys pln ,chcialbym abyscie mi doradzili jaki biznes najlepiej otworzyc?gdzie?obecnie przebywam w Anglii a pochodze z Warszawy.w Warszawie jest juz wszystko na rynku wiec trudno jest wejsc z czyms nowym i dochodowym zarazem,myslałem moze o imporcie lub exporcie do i z krajow unii,no własnie ale czego??pomozcie
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~BURBOT [81.18.222.*]
    W tym roku przechodzę na emeryturę [60 lat]. Zamierzam świadczyć uslugi nadzoru budowlanego również na rzecz bylego pracodawcy. Przewidywany dochód brutto rocznie to 30.000 zł. Jakie będą łączne obciążenia z tyt. podatków, ZUSu itp. i jaka nakorzystniejsza forma opodatkowania [koszty prowadzenia działalności raczej niewielkie]
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~ulka [83.22.191.*]
    witam! Mam pytanie prowadze działalnośc gospodarczą i jestem Vatowcem, prowadziłem księge przychodów i rozchodów, ale od pewnego czasu pracuje za granicą i przeszedłem na ryczałt czy moge wystawiać rachunki czy już zawsze tylko faktury Vat. Czy jest możliwość zrezygnowania bycia Vatowcem.