beti-t Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> właśnie otworzyłam działalność usługi transportowe
> nie wiem na jakiej zasadzie sie rozliczac a
> chciałabym odliczac koszty związane z samochodem
> tzn, paliwo oleje czesci
midaniel Napisał(a):
> Chcę otwożyc działalnośc gospodarczą,mają to byc
> usługi budowlane.Jak lepiej będzie mi się
> rozliczac,ryczałt czy vat? Jestem na KRUS
Czy będąc na ryczałcie można wystawic fakturę vat?
I jak później obliczyc od niej podatek?Od całej faktury?
Otrzymuję prowizję od sprzedanych towarów i muszę na nią wystawic fakturę.
prawadzę działalność od stycznia tego roku. Swoje usługi wykonuję na terenie min. państw uni. Od jakiej wysokości przychodów rocznych nalęży posiadać już kasę fiskalną? usługi remontowo- budowlane
Prosze o pomoc .Mam nazeczona w Dani i chce otwozyc firme jednoosobowa by byc z Nia i tam mieszkac a biuro miec w polsce.Ciagla rozlaka jest ciezka >Prosze o pomoc w jaki sposob prowadzic dzialalnosc uslugowa by wyplynac nie tonac zaraz .Dziekuje za doradztwo z gury..
Mam pytanie ,czy jako kierowca który dla jednej Firmy wykonuje usługi przewozu rzeczy samochodem ciezarowym ( samochod Firmy) moze sie rozliczać z U.S ryczałtem 5,5% czy powinien na zasadach ogólnych ,poniwaz z moich wyliczeń wynika ze przy 1600zł zarobku brutto do U.S nic nie wpłacam,
LUDZIE. przestańcie pisać VAT czy RYCZAŁT, przecież to już sie niedobrze robi, można być na ryczałcie vatowcem i na ogólnym podatku nie vatowcem .polecam VAT.pl
Witam.
Jak najszybciej chce sprzedawać odzież na straganie.Towar mam już zakupiony ale bez rachunków,myslałam że moge to prowadzić bez zakładania działalności.Teraz nie wiem czy mi sie to opłaci i chyba musze rozliczać sie przez ryczałt.Prosze o podpowiedz.pozdrawiam
ewa pyrzak Napisał(a):
> ewelinka46 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Wiyam , synowa od niedawna prowadzi solarium.
> > Wybrala ryczalt ewidencjonowany,twierdzi,ze
> bedzie
> > placila 5,5% podatku. Czy ma racje. POZDRAWIAM
> > EWA
>
Nie ma jak kochająca teściowa... sprawdzająca synową.
Solarium to działalność usługowa, a taka jest na ryczałcie ewidencjonowanym opodatkowana 5,5%. Handel ma 3%, a produkcja 8,5%.
PS. Ludzie czytajcie troche wcześniejsze posty, a nie dopisujcie się bezmyślnie do tematu który można porównać z powiedzeniem: Co ma piernik do wiatraka.
slavko Napisał(a):
> ewa pyrzak Napisał(a):
> -----
> > ewelinka46 Napisał(a):
> >
>
> > -----
> > > Wiyam , synowa od niedawna prowadzi solarium.
> > > Wybrala ryczalt ewidencjonowany,twierdzi,ze
> > bedzie
> > > placila 5,5% podatku. Czy ma racje.
> POZDRAWIAM
> > > EWA
> >
> Nie ma jak kochająca teściowa... sprawdzająca
> synową.
> Solarium to działalność usługowa, a taka jest na
> ryczałcie ewidencjonowanym opodatkowana 5,5%.
> Handel ma 3%, a produkcja 8,5%.
>
> PS. Ludzie czytajcie troche wcześniejsze posty, a
> nie dopisujcie się bezmyślnie do tematu który
> można porównać z powiedzeniem: Co ma piernik do
> wiatraka.
A może jednak tak: handel 3% produkcja 5,5% usługi 8,5%?!!!
Dziekuje za odpowiedz, niestety niezgadza w Urzedzie skarbowym urzedniczki twierda ze solarium obowiazuje 8,5%,ryczaltu ewedencjonowanego. Gdzie jest prawda.POZDRAWIAM EWA
syn ma firmę jednoosobową , usługi ogólnobudowlane ,ciesielskie , zbrojarskie pracuje w Holandii na rzecz polskiego podwykonawcy ,
płaci 5,5% podatku bo jest na ryczałcie , U.S twierdzi że ma płacic 17 % kto ma racje jego wieloletnia ksiegowa , dodam iż dzwoniłam do róznych U.S. i co urzad to inny podatek
gosia Napisał(a):
> syn ma firmę jednoosobową , usługi ogólnobudowlane
> ,ciesielskie , zbrojarskie pracuje w Holandii na
> rzecz polskiego podwykonawcy ,
> płaci 5,5% podatku bo jest na ryczałcie , U.S
> twierdzi że ma płacic 17 % kto ma racje jego
> wieloletnia ksiegowa , dodam iż dzwoniłam do
> róznych U.S. i co urzad to inny podatek
Cze,
Ja otwieram mala gastronomie na dwa miesiace,moimi kosztami poniesionymi do tej pory jest zakup przyczepy gastronomicznej i oplata terenu.Co dla mnie jest lepsze ryczałt czy vat.jesli ktos z was sie orientyj w tym temacie prosze o rade.Dzieki:)
Zamierzam otworzyć niewielką firmę zajmującą się regeneracją cartridge i zastanawiam się co dla tego typu działalności będzie lepsze. Na zakupione puste cartridge nie mam szans dostawac f. vat więc tego podatku sobie nie odlicze a zakup cartridge jest głównym kosztem prowadzenia mojej działalności.
Z PKD wypisałem sobie następujące numery:
72.50.Z - naprawa sprzętu komputerowego i urządzeń peryferyjnych (czy mozna do tego zaliczyc regeneracje cartridge???)
52.61.Z - sprzedaż wysyłkowa
52.11.Z - sprzedaż detaliczna w niewyspecjalizowanych sklepach
Mam więc jeszcze pytanie jak wysoki podatek na ryczałcie zapłace wybierając powyższe punkty z PKD??? czy taka działalność zostanie uznana jako działalność usługowa w zakresie handlu tj. podatek 3% no i czy moge nie podać tego pierwszego nr (72.50.Z) który jest wlaściwie istotą mojej działalności bo kiedy go podam mam pewne watpliwości czy działalność ta nie zostanie opodatkowana na 17% jako działalność ze świadczenia usług a przecierz wlaściwie na ryczałcie nikt sie nie powinien interesować skąd te cartridge posiadam??
Właśnie zakładam własną działalność - był to wymóg jednego z banków dla którego będę pracował. Moim zadaniem będzie pozyskiwanie klientów (zakładanie rachunków, sprzedaż kart kredytowych itp.) Będę miał stałą pensje na opłaty + prowizja. Jaką formę opodatkowania powinieniem wybrać?? Co byłoby dla mnie najlepsze. Proszę o pomoc. Mam już wpis do ewid. dz. g., regon, a teraz zatrzymałem sie na Urzędzie Skarbowym. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
witam serdecznie otwieram mała firme gastronomiczna.Z tego wzgledu ze wczesniej prowadziłam działalnosc i firma była zawieszona a nie zlikwidowana musze byc na ryczałcie i byc vatowcem. prosze o jakies programy pomnocne przy rozliczaniu pozdrawiam i dziekuje
To wszystko zależy od tego ile będziesz miała kosztów.W ryczałcie handel jest na 3% ale nie uwzględnia się w ogóle kosztów.Jeżeli utarg dzienny będziesz mieć 100zł to płacisz podatku 3zł.Jeżeli jednak masz wysokie koszty(zakup towarów,dzierżawa lokalu,wynagrodzenia itd..) to lepiej być na książce przychodów i rozchodów.Koszty zatrudnienia są wysokie,jeżeli tej osobie nie zależy na zatrudnieniu,najlepsza jest umowa-zlecenie(mało obowiązków ma pracodawca o odróżnieniu do umowy o pracę>
Widzę, że wszyscy mają problem z tym bzdurnym polskim prawem. Moja koleżanka w Australii otworzyła sklep- załatwianie formalności zajęło jej 30 minut. Poszła od urzędu, założyła firmę siedząc przy jednym biurku a ja muszę latać od jednego urzędu do drugiego, czekać na idiotyczne numerki i płacić cholernie wysokie podatki. Też nic nie rozumiem. Czytam ustawy, ale nic z nich nie rozumiem jak większość z nas, nie posiadających "prawnego" wykształcenia. Wynajmuję mały boks. Chcę sprzedawać w nim odzież i zatrudnić obcokrajowca za przyrzeczeniem- pewna pani zajmująca się tym samym poradziła mi wybór ryczałtu 3%, ale nie rozumiem jak urzędy mnie sprawdzą. Nie mam kasy fiskalnej, tylko zeszycik, w którym wpisuję co chcę. Wiele osób używa ryczałtu do prania pieniędzy. Nie rozumiem nawet co to jest te 3%! Pytałam się wszystkich znajomych i nikt nie wie. Jak najlepiej zatrudnić osobę, żeby płacić niskie podatki od niej? Mój pracownik nie wymaga w ogóle wypłaty- mogę go zatrudnić i dawać mu 50zł miesięcznie? Teraz się nie dziwię czemu Polska ledwo przędzie- przecież to jest nienormalne- podatki, numerki i numereczki, piecząteczki, okienka. Tragedia. To jest jakaś kpina, naprawdę.
Od sierpnia prowadze firme jednoosobową w firmie budowlanej jestem na ryczałcie chciałbym się dowiedzieć jaki moge osiągnąć do końca roku dochód żeby nie przekroczyć progu podatkowego?
zarejestrowałem już firmę ( remontowo -budowlaną),wybrałem ryczał i podatek vat.
niech ktoś napisz jek wie CO MOGĘ ODLICZYĆ Z VAT BĘDĄC NA RYCZAŁCIE I CZY OPRÓCZ REJESTRUY ZAKUPU, SPRZEDAŻY VAT I EWIDENCJI PRZYCHODÓW MUSZE PROWADZIĆ JAKIŚ REJESTR ZAKUPÓW.
witam
chcę otworzyć solarium i sklep z odzieżą nie wiem jak to jest rozliczane czy jako jedna działalność czy jako dwie różne działalności.
czyli osobno rozliczam solarium i osobno sklep ??
Witam są mylone pojęcia można wybrać, albo ryczałt lub zasady ogólne KPIR gdy są koszty( forma opodatkowania) W przypadku ryczałtu nie ma pojęcia koszty uzyskania przychodu tylko przychód a od niego podatek w-d stawki .A to czy od początku być na vacie czy nie zależy wyłącznie od podatnika .Gdy ma spore zakupy i chce odliczyć va naliczony to raczej jest wskazane by od razu być vatowcem ,ale można być zwol,od vat do lim.39700 zł.
pytanie powinno brzmie "WARUNKI OGÓLNE CZY RYCZAŁT?" bo mozna byc platnikiem VAT na ryczałcie...
Wybor jest w zasadzie prosty - jesli masz zamiar swiadczyc uslugi, przychod bedzie efektem twojej pracy np. fizycznej to decyduj sie na ryczałt; najczesciej 8,5% od dochodu (bez mozliwosci pomniejszenia przychodu o koszty);
kiedy twoja dzialanosc wymaga sporych nakladow -np. samochodu, narzedzi biurowych, zakupu czesci z ktorych potem cos klecisz - lepiej wybrac zasady ogolne i placic 19% od roznicy pomiedzy przychodem a kosztami - czyli od zyskow.
Jesli chodzi o VAT - jezeli chcesz byc na ryczalcie i nie musisz wystawiac faktur VAT, tzn. zleceniodawca zadowoli sie rachunkiem - nie rejestruj sie, bo znow nie odejmiesz VAT od zakupionych materiałów "kosztowych"
jesli chcesz prowadzic Podatkową Ksiege Przychodow i Rozchodow - skladasz VAT-R, placisz 152pln (to koszt) i jestes VAT-owcem...
pozdrawiam
HASAN Napisał(a):
> MAM ZAMIAR OTWORZYC formę budowlaną dociepleniową jak najkorzystniej się rozliczaę ze skarbowym?
Od dzisiaj prowadzę działalność gospodarczą, chciałam być na karcie podatkowej (usługi transportowe: pasażerskie i towarowe), ale niestety okazało się że nie mogę, dlatego wybrałam ryczał, żeby nie prowadzić całej tej biurokracji, jaka jest konieczna przy Książce Przychodów i Rozchodów. Co m-c będę płacić podatek od usług w wyskości 8,5 %. Koszty będę miała znikome, tylko ZUS. Samochód i benzyna w ramach firmy dla której będę świadczyc usługi.
Po wejściu na forum, jednego nie rozumiem: czy gdy nie będę miała przychodu w jakimś m-cu to czy wtedy też płacę te 8,5 % podatku, czy nie skoro nic nie zarobiłam ? W 99 % jestem przekonana, że nie będę płacić żadnego podatku. Muszę to wyjaśnić w poniedziałek dzwoniąc do urzędu skarbowego.
Przy ryczałcie koniecznie trzeba prowadzić ewidencję przychodów i ewidencję środków trwałych - ważna wiadomość dla wszystkich ryczałtowców. Pozdrawiam, Maria
8,5% płacisz od przychodu ewidencjowanego /netto wystawionych przez ciebie faktór/ więc jak nie masz przychodu który ewidencjonujesz nie płacisz w danym miesiącu nic
od 2005 prowadze kwiaciarnie.jestem obecnie na ksiazce przychodow i rozchodow.chcialabym przejsc na ryczałt slyszalam ze to wygodniejsza dla mnie forma opodatkowania dodaje ze mam 3%opodatkowania na kwiatach.czy to rzeczywiscie lepsza forma?
prosze panstwa nie wypisujcie glupot!! przede wszystkim pytanie jest bez sensu istnieja cztery rodzaje rozliczen karta podatkowa, ryczalt, ksiega przychodow i pelna ksiegowosc. przy karcie vat nie obowiazuje, przy pozostalych mozna sie z niego rozliczac ale nie trzeba chyba ze przekroczy sie powna sume dochodu polecam money.pl tam jest wszystko!!!
otwieram firme. część środków trwałych zostanie zakupiona z funduszy unijnych. czy będę mogła te środki trwałe (np. chłodnia, kasa) przenieść na firme? nazywa się to "wniesienie aportem" do firmy.
witam!!!
mam powazny problem ,gdyz chce otworzyc własna działalnosc gosp. ale niestety nie mam dobrego pomysłu:((mam kapital okolo 100tys pln ,chcialbym abyscie mi doradzili jaki biznes najlepiej otworzyc?gdzie?obecnie przebywam w Anglii a pochodze z Warszawy.w Warszawie jest juz wszystko na rynku wiec trudno jest wejsc z czyms nowym i dochodowym zarazem,myslałem moze o imporcie lub exporcie do i z krajow unii,no własnie ale czego??pomozcie
W tym roku przechodzę na emeryturę [60 lat]. Zamierzam świadczyć uslugi nadzoru budowlanego również na rzecz bylego pracodawcy. Przewidywany dochód brutto rocznie to 30.000 zł. Jakie będą łączne obciążenia z tyt. podatków, ZUSu itp. i jaka nakorzystniejsza forma opodatkowania [koszty prowadzenia działalności raczej niewielkie]
witam! Mam pytanie prowadze działalnośc gospodarczą i jestem Vatowcem, prowadziłem księge przychodów i rozchodów, ale od pewnego czasu pracuje za granicą i przeszedłem na ryczałt czy moge wystawiać rachunki czy już zawsze tylko faktury Vat. Czy jest możliwość zrezygnowania bycia Vatowcem.