• Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Ja [87.99.106.*]
    Ja korzystałam, wysyłam pelno razy maile i dostalam pod koniec miesiaca wypowiedzenie... Moja dyr. Juz sie o to postarała.. Nawet nie umiała mi powiedziec za co dostaje wypowiedzenie, skoro miesiac w miesiac plany w 80 % a nawet w 100 zrealizowane.
    Etyka nic Ci nie pomoze, jeszcze pogorszy sprawe.
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~miki [83.26.236.*]
    nie trać czasu! kieruj sprawę od razu do sądu pracy,PIP,prokuratury.GIODO..zgodnie z właściwością problematyki!oni są tylko po to by chronić korporację!
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~ufo [37.7.98.*]
    ... zgłoś jeszcze Macierewiczowi no i do NASA !!!
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~awans [94.254.161.*]
    Namieszał i go jeszcze awansowali. Czysty bareizm...
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Kama [78.8.4.*]
    Słaby to awans..., początek wylotu
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Adaś [94.254.160.*]
    Tak, tak doigrał sie dyr makro z Warszawy teraz degradacja, a za chwile wylot - jak by miał honor to by sam odszedł, ale on nie ma wogóle honoru
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~kokokoko [89.73.44.*]
    tak sądzisz drogi Adasiu? A piszesz to bo co? znasz go? Rozmawiałeś z nim? Poznałeś go dobrze? Czy może tylko coś słyszałeś, ktoś ci coś powiedział a teraz czy tylko tak sobie pier///...sz jak klasyczny polaczyna który nikogo nie lubi i woli dowalić niż zastanowić się nad samym sobą? a może po prostu nie pracujesz już w banku bo ktoś podjął mądrą decyzję żeby takiego idiotę zwolnić? I teraz się mścisz mały człowieczku? Podszywając się pod różnych Adasiów, Asie, Małgosie i tym podobnych...
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.78.197.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~sebuś [89.78.244.*]
    plany do góry dyr. makro w warszawie posunięty - zaczęły sie zmiany i skończą sie układy w Warszawie - wreszcie
    Podobno Maro już lata z CV po rynku, ale kto będzie go chciał z taką opinią - spalony jest w większości instytucjii.
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~kokokoko_znów [89.73.44.*]
    drogi Sebusiu. Albo Asiu. Albo Małgosiu. Albo inna chol...ro. Być może tego nie wiesz ale każdy komputer ma coś co się nazywa IP. W skrócie i prosto (żebyś zrozumiał): to takie cudo-numer który identyfikuje komputer z którego ktoś pisze. Więc skoro już chcesz pisać na forum to pisz pod tym samym nickiem zamiast podawać się raz za Jasia a innym razem za Małgosie. No chyba że masz problem z identyfikacją swojej płci - to by wiele wyjaśniało.
    A skoro juz tak jedziesz po makroregionalnym to napisz konkrety a nie tylko śmiechu warte hasełka. Bo z konkretem można się zgodzić lub polemizować. A to co piszesz to po prostu wygląda na zemstę małego śmiesznego człowieczka.

• Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Xx [37.47.94.*]
    Nie strasz kolo, po ip to mozesz sprawdzic kto jest dostawcą internetu i nic więcej :)
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Xx [37.47.94.*]
    ...pod warunkiem jeszcze że masz cały, a tu nie masz :)
    Ciekawę ile osób w naszym banku dzisiaj zostało doprowadzone do płaczu-ja spotkałem dzisiaj 2 takie przypadki...
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~MS [77.112.127.*]
    No i posnosimy ceny jako pierwsi!!! Widzieliście jakie będziemy mieć ceny od sierpnia ??????? Plany jak co miesiąc w górę, ceny w górę i myślicie korpodziady z góry że ta kampania która teraz jest załatwi to wszystko ??? Kampania na którą klienci wogóle nie zwracają uwagi-po prostu nie działa, wtopa !!! ale co tam przykręcamy śrubkę bo przecież woły na dole muszą teraz na tą kampanie zarobić...
    To się już nadaje chyba tylko do rzecznika praw człowieka - a może jak pracownicy zaczną popełniać samobójstwa to ktoś może wreszcie przejrzy na oczy !!!???
    ale co tam przykręcamy śrubkę bo przecież woły na dole muszą teraz na tą kampanie zarobić...
    To się już nadaje chyba tylko do rzecznika praw człowieka - a może jak pracownicy zaczną popełniać samobójstwa to ktoś może wreszcie przejrzy na oczy !!!???
    Prośba do wszystkich pracowników BZ WBK - informujcie wszystkich swoich kolegów i koleżanki o istnieniu tego forum i możliwości swobodnej wypowiedzi tutaj-może jak naszych głosów będzie więcej to wreszcie ktoś zacznie bas słuchać i zwróci uwagę na to co się dzieje w tym banku !!!!!
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~myśl [178.212.24.*]
    Coś na temat wzrostu planów kredytów konsumpcyjnych.
    Polecam artykuł jako argument że sprzedaż w kraju wcale nie rośnie
    http://biznes.onet.pl/wiadomosci/finanse/bik-wartosc-kredytow-konsump-spadla-o-1-3-hipotecznych-wzrosla-o-5-7-w-i-kw/gyf1s2
    Więc skąd te plany ? Możecie pokazać artykuł na kolejnym NEO kiedy ktoś zapyta " co zrobiłeś dla realizacji planu" ?
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~trans [94.254.161.*]
    Podobno Mirek 18 baniek wydał lekka ręką na tę reklamę...
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Antymiro [37.47.121.*]
    I ciekawe ile osób teraz straci pracę za nie wywiązywanie się z planów, przecież przy tak genialnej kampani nie da sie nie robić planów -mam rację Mireczku ??? No to zwolnimy nieudaczników !!! przecież nikt się nie przyzna że nasze produkty są złe...BA ! a nasz cudowny OR !!!, przecież to cudo na miarę Nobla z ekonomii !!!
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Kama [78.8.149.*]
    Podziękować Mirkowi za jego wszystkie zajefajne pomysły z ostatniego roku.... Czas na zmianę
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Niebieski [109.231.50.*]
    Nosił Mirek razy kilka, ponieśli i Mirka....a wcześniej Pawła....szkoda że w tym towarzystwie nie ma mojej ulubienicy Zuzanny z HR !!!
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Go [77.112.127.*]
    Mirka trudno będzie ponieść...chyba że o czymś nie wiem ?:), z drugiej strony jak będzie nowy prezes to jest szansa ba "awans" i dla Mirasa
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Miroo [78.8.149.*]
    Wiesiu daj na luz....
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Kedo [77.112.127.*]
    No i mamy prezesa, ciekawe czy cos sie zmieni i czy podziekuje odpowiedzialnym za "bardzo skuteczne" w istatnim czasie kampanie
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.28.224.*]
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~anonimus [194.242.62.*]
    w BZ WBK nie ma czegoś takiego, że jedynemu żywicielowi rodziny mają zaproponować ofertę pracy? nie ma tego w porozumieniach pomiędzy ZZ  a Bankiem?
    Swoją drogą co to znaczy  że zmieniła się koncepcja?

• Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~ewcia [5.174.9.*]
    Związki zawodowe? Że co?
    Przecież to towarzystwo wzajemnej adoracji - zz podpisują zarządowi co tylko chce (są ich notariuszem co by spełnić wymagania formalne), a w zamian mają spokój.
    Mnie jedna z pań z PPB powiedziała wprost - nas nie interesują rodziny pracowników, my mamy obowiązki jedynie wobec pracowników a nie ich rodzin.
    A teraz wymyślili 10 czerwca dniem otwartym dla rodzin - chyba po to żeby więcej ludzie nie narzekali że nie mają czasu dla rodziny, to teraz mogą swoją rodzinę przyprowadzić do pracy. Ciekawe czy będą im też plany przydzielać.
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Goska [212.96.226.*]
    Żenadą są wyprane mózgi dyrektorów regionalnych - zebrania i przekonywanie do własnych teorii, nie słuchanie pracowników tylko odwalenie swojej korpo-gatki jak to fajnie można sprzedawać i jak w innych oddziałach to robia.... A jak ktoś zle odpowiada, to nie polemizuje się z nim tylko..... pyta innego pracownika, az do skutku, gdy usłyszy się wlaściwą odpowiedz.

Jestem po takim spotkaniu i jestem zażenowana poziomem coachingów - ewidentnie przydałyby się im szkolenia. Takie rozmowy pokazuja jak martwe są wpajane nam 4 zasady mówiące o otwartości mówienia..... Bllleeee!

Ciekawe jak oni patrzą później w lustro, rozmawiają ze swoimi dziecmi o uczciwości, zasadach, moralności....maska cały czas czy zasady korposzczurów już ich zjadły? Ryba psuje się od głowy i pozniej te same zasady niszcza atmosfere w oddzialach.

Zal patrzeć jak rozwala się od środka ten Bank, przez niekompetencje
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Kama [37.47.128.*]
    Kiedyś kompetencje były ważne - dzisiaj lizusostwo, wierność i wchodzenie w tyłek szefowi - ta są nasze wartości ...
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Karma [78.8.247.*]
    Teraz się będzie działo, już widzę te wszystkie pieski merdające ogonkami w gabinecie nowego prezia..
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Eve [212.96.226.*]
    Podobno ostro się dzięje w Częstochowie, poszło zgłoszenie do centrali na dyrektora oddziału o mobbing i teraz jest burza bo chcą ukręcić łeb sprawie
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~bz [89.77.229.*]
    Oj dzieje się !!!!!!!!!!!!
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~NicTo [46.148.167.*]
    No i z dniem 30.06. zakończyłem karierę w BZ WBK po prawie 20 latach. Oficjalny powód: nierealizowanie planów i brak poprawy w tym temacie mimo "wielokrotnych uwag i napomnień przełożonych". Nigdy nie miałem żadnych programów naprawczych i wielokrotnie słyszałem, że plany w tej pracy to nie wszystko. Ale jak ktoś potrzebuje haka na człowieka, to go zawsze znajdzie. Mnie tak naprawdę zwolniono za "postawę", gdyż - mimo wieloletniego zaangażowania i lojalności wobec pracodawcy - ośmieliłem się pójść na zwolnienie lekarskie i dodatkowo nie zwróciłem się do dyrekcji z błaganiem o poczekanie na mnie... Dodam, że w moim przypadku zwolnienie lekarskie nie było sposobem na ucieczkę przed pracą czy wypowiedzeniem. Naprawdę było ze mną kiepsko i raczej nie byłem w stanie myśleć w tym czasie o konwenansach. Zawsze terminowo dostarczałem zwolnienia i informowałem o przedłużeniu nieobecności. Ale nie jestem wróżką i nie byłem w stanie ostatecznie określić się, kiedy faktycznie wrócę, nie chciał się podjąć dania takiej prognozy nawet lekarz prowadzący. Wreszcie odzyskałem zdrowie, zakończyłem leczenie. Poinformowałem szefa o terminie powrotu do pracy. Wróciłem, przedłożyłem zaświadczenie od lekarza medycyny pracy, żem już zdolny i w ogóle, a tu zonk - pani z kadr przywitała mnie niemal od progu. Przyjąłem papier. I w sumie - kamień z serca. Mam nadzieję, że nie byłem ofiarą kampanii marketingowej, o której pisaliście.
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~myśl [178.212.24.*]
    Z tego co mi wiadomo brak realizacji planów nie może być przyczyną zwolnienia, plany są wygórowane a i tak większość doradców nie realizuje tych planów, musieliby zwolnić wszystkich którzy nie realizują planów ? Zastanów się czy po tylu latach powód zwolnienia nie jest po prostu zbyt banalny i nie jest naruszeniem ze strony pracodawcy, sprawdź dobrze swoje prawa co do odwołania się do Sądu Pracy, uważam że po tylu latach to jakieś odszkodowanie się należy. Warto rozważyć też powód niezdolności do pracy jeśli choroba spowodowana mogła być np. dużym stresem i natężeniem obowiązków to warto porozmawiać z lekarzem i poprosić o ewentualną opinię na piśmie. W żadnym wypadku proszę nie przyjmować tzw. porozumienia stron no chyba że z rekompensatą przynajmniej 6 miesięcznej odprawy. Mam wrażenie, że w tym temacie Bank nie zachowuje się na poziomie a szkoda , bo w mediach głośno o jego aktywności prospołecznej. Dla własnych pracowników którzy jak ty poświęcili tu swoje zawodowe życie w szczycie swoich możliwości, teraz Bank nie ma propozycji. Smutne to i nie świadczy to dobrze o tej instytucji. A tak doświadczonych i lojalnych pracowników ciężko teraz zdobyć. Więc zachęcam do wysokiej oceny swojej pracy i ewentualną rozmowę z prawnikiem co do swoich praw. Bank to nie jedyny pracodawca w dzisiejszej rzeczywistości rynkowej i trzeba się zastanowić czy warto poświęcać tu swoją energię kiedy po 20 latach jest się tak traktowanym ?
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~miki [83.4.94.*]
    problem polega na tym że ci co zostają uczestniczą w zmowie milczenia! -nic nie słyszeli,nic nie widzieli mimo ze byli świadkami chamskiego zachowania "szefa" !jego przechwałek ile i z kim wypił-jego odzywek że nikt mu nic nie zrobi-jego przechwałek że zasrał komuś CV gdy ktoś dzwonił po opinię!Metoda ta niestety się nie sprawdza bo za chwile są kolejne zwolnienia i Tym razem trafiło na kogoś innego by wreszcie trafić na ciebie!!! Biednyś bo głupiś! Arbeit macht frei! i tak mija kolejny okres do następnej wizyty pani z HR i regionała...Odetchnęliście z ulgą?
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Piotr [212.96.226.*]
    Zle sie dzieje w tym Banku i chyba wiekszosc pracowników to widzi- jak nie ma Prezesa to każdy sobie rzepkę skrobie, nikt nie bierze odpowiedzialności za nic więcej poza swoją działkę. A później będzie przerzucanie się winą, kto jest odpowiedzialny ze się afera zrobiła. Mam nadzieje że bezkrólewie szybko się skończy i zaczną się porządki
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Agnieszka [212.96.226.*]
    http://wyborcza.pl/duzyformat/1,134720,14941883,Despera_bankiera.html
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Agnieszka [212.96.226.*]
    http://wisla.naszemiasto.pl/archiwum/czy-to-juz-mobbing,1017710,art,t,id,tm.html

i kolejny przykład
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~anonimus [194.242.62.*]
    Po co wklejasz linka do tekstu sprzed 12 lat???
    czemu ma to służyć...
    Ludzie jak wam nie pasi w BZ WBK to czemu się nie zwolnicie?!
    Łańcuchami ktoś was trzyma w tej pracy? 
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.21.167.*]
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Agata_M [83.21.167.*]
    Ale wy za przeproszeniem ....... ! Pracuje w Banku w dziale marketingu już od prawie 20 lat i wiem że jeżeli jakaś drażliwa sprawa ujrzy światło dzienne (czyt. narobi smrodu), to nie ukręca się sprawie łba i zamiata pod dywan jak ktoś mało dyplomatycznie napisał, tylko przykładnie wywala się winowajcę, czasem nawet z przełożonym za niekontrolowanie podwładnych. 

Tym samym Bank pokazuje że nie toleruje takich praktyk obecnie i w przyszłości- wizerunek firmy na zewnątrz jest priorytetem! (patrz smród jaki się ciągnie za Biedronką, chociaż mineła ponad dekada od afery). Puszcza się w eter oficjalną informację o sposobie rozwiązania problemu, zainteresowani i tak wiedzą o kogo chodzi i za co- a Bankowi nikt nie zarzuci później w Sądzie Pracy bierności i tolerowania łamania prawa.

I tak to się teraz robi w korporacjach dzieciaki!
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~pracownik_bzwbk [176.221.122.*]
    Widzisz w bankowości oddziałowej - wciąż udaje się zamieść pod przysłowiowy dywan ...niestety
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~miki [83.7.23.*]
    a to coś nowego!!!..posiadam materialne dowody że bywa zupełnie inaczej..widać nie jest ważne jaki jest stan faktyczny ale ważne kto to mówi...
    są oczywiście wyjątki-zwłaszcza gdy wkracza prokurator i policja! wtedy bank jak zwykle w pełni współpracuje- jednak najlepiej by zgłoszenie dokonano spoza uprawnionych struktur korporacji..cóż! tak jest wygodniej..
  • mobbing Autor: ~pm [94.254.163.*]
    Potwierdzam opinie Agaty M. - korporacja nie może sobie pozwolić na podejrzenie o mobbing i zatuszowanie sprawy, takie historie szybko stają się pocztą pantofową znane szerszemu gronu pracowników. Jeżeli Bank nie uporządkuje problemu to staje się niewiarygodny dla klientów wewnętrznych.

Dodatkowo jeżeli sprawa trafi do Sądu Pracy to pracownik dostaje w prezencie dodatkowe argumenty gratis od byłego pracodawcy, a tym samym otwiera się furtka do procesowania sprawy wg. prawa cywilnego i znaczne odszkodowanie- pytanie czy pracodawce stać na taką utratę wizerunku (o ile sprawa trafiłaby do mediów). Setki tysięcy jest wydawanych na reklamy, kształtowanie pozytywnego wizerunku w społeczeństwie, a w kontekście podatku bankowego 1 taki "fakap" może zrobić z Banku wizerunek obozu pracy- patrz wspomnina przez Agate Biedra:) i miliony w pozytywne reklamy sieci marketów.

Tak czy inaczej mobbing w pracy to śliski temat i o ile Pan Edek z firmy "Kraina Kredek" może to olać, o tyle korporacja musi ten problem wziąść na serio i przenoszenie mobbingowca z jednego miasta do drugiego nie jest rozwiązaniem, bo smród się dalej niesie a plotka o tej osobie ciągnie się za nią.
  • Re: mobbing Autor: ~Dyzio [78.8.7.*]
    Seata tata, tak może jest w centrali, na pewno nie w sieci
  • Re: mobbing Autor: ~Agnieszka [212.96.226.*]
    "Podstawą do dochodzenia swoich praw i zadośćuczynienia jest art. 23 kodeksu cywilnego, który mówi, że dobra osobiste człowieka, w szczególności informacje o zdrowiu, wolności i swobodzie, „pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach”.

Kwestię dochodzenia odszkodowania za naruszenie dóbr osobistych reguluje natomiast art. 24. Zakłada on, że w przypadku naruszenia, poszkodowany może żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny. "

Z artykułu sponsorowanego przez BZ WBK:)

Teraz mi się przypomniało iż mój kuzyn, po kilkunastu latach pracy w jednym z polskich Banków (nazwy nie wymienie) , został w dosyć mało przyjemny sposób zwolniony. Jako że potraktował to ambicjonalnie i poszedł na wojnę sądową z byłym pracodawcą, wydrukował maile, pozbierał dowody i..... dostał od Banku propozycję finansową nie do odrzucenia. Nie powiedział kwoty bo była tam jakaś klauzula tajemnicy, ale wycofał pozew i schował dumę w kieszeń. A z tego co mówił to miał "kwity" na kilku swoich przełożonych i nie miał już nic do stracenia....
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [94.254.162.*]
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~bobo [94.254.162.*]
    myślę że sprawę trzeba przekazać do Sądu Pracy i powiadomić TVN, bo w ramach struktury nie da się rozwiązać problemu. Mobbingowiec będzie udawał teraz najlepszego przyjaciela żeby "oczarować" otoczenie, a tak naprawdę dwulicowości nie ukryje. Moja koleżanka miała podobną sytuację i przypłaciła to zdrowiem- nie żałuje czasu spędzonego na korytarzach sądowych.
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Bankowiec [83.7.139.*]
    Najgorsze jest to, że mobbingowany nie ma siły walczyć
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~Buba [91.246.66.*]
    a co robia nasi zwiazkowcy ? Bo ich plany sprzedazy nic nie obchodza wiec moze sie na cos przydadza ci Zwiazkowcy bioracy duza kase
  • Re: BZ WBK - zwolnienia CDN Autor: ~lo [91.246.66.*]
    No wlasnie dobrze ze na to ktos zwraca uwage zwiazkowcy to przeciez normalni doradcy ich pierwszym obowiazkiem jest przez 8 godzin normalnie pracowac pozyskiwac klientow sprzedawac produkty akwirowac i normalnie dokladac sie w oddzialach do realizacji wszystkich zadan bo normalnie co miesiac pobieraja co miesiac pieniadze. Zatem warto abysmy Wszyscy zaczeli sie z uwaga przygladac jak pracuja i czy aby napewno rzetelnie i uczciwie pracuja. W DUCHU SImple Personal i Fair. Moze pare przykladow trzeba pokzac w Madrycie samej Anie Botin straznicce tych wartosci ?