• Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    ojjj tam ojjj tam
    nie badzmy drobiazgowi ;)
    wazne ze dalo tlusto zarobic

• Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~ktk [213.155.191.*]
    A co ma ten Bipromet do OBL. Ze się udało dołek złapać - i ślepej kurze też się kiedyś trafi. Ponadto metoda łapania dołków to bardzo trudne zajęcie i na dłuższą metę gwarantowane bankructwo (ale żeby to zrozumieć trzeba trochę tych dołków nałapać). Co do OBL to od roku wykres się konsoliduje i zbiera do jakiegoś ruchu. Miejmy nadzieję, że do ruchu w górę, bo jednak są czynniki za tym przemawiające.
    tak tak masz racje ;)
    a o poziomach zniesienia czytales?

• Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~ktk [79.184.230.*]
    Zniesienia w portfelu po łapaniu kolejnych dołków. Mam ze dwie półki książek na ten temat.
    mam wrazenie ze zostalo nas tutaj tylko dwoch ;)
    moze ktos by sie jeszcze wlaczyl do rozmowy
  • Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~babol [109.243.90.*]
    a ja tam czekam do raportu i tyle, jak ten będzie słaby czyli na minusie wszystkie akcje sprzedaje, zresztą nie tylko ja mam taki plan....., trudno strata 25tysi drogą nie chodzi przeboleje, tymbardziej że ursus już mi mniej więcej to odrobił, jak się okaże że wynik nawet na lekki plus to trzymam cały pakiet akcji bo to będzie ewidentny znak że w końcu coś się tam dzieje. Najbardziej jestem ciekawy tej rubryki kosztów zarządu..... :) a odnośnie wezwania Kolego to jeszcze daleka przyszłość, i to nie jest koniec rozgrywki jak piszesz parę postów wcześniej a dopiero początek, dlatego że skup akcji ma być z tego co pamiętam do 2017roku.... obecna wartość księgowa ceny akcji to coś około 5zł ( chyba 5,70zł ale nie jestem pewien :) ), przy tym ff raczej nie sądzę żeby cena spadła poniżej, wszyscy co mieli oddać już praktycznie oddali w pierwszym kwartale, cała drobnica poszła......... stąd teraz mamy cene poniżej 7zł..... równie dobrze tak szybko jak spadło tak szybko po tym raporcie może się wyrównać z powrotem ( czytaj: niski ff ) :) spadek już nie będzie miał takiej skali procentowej, pamiętasz jak kupowali przed samym raportem za 1QW ?? cena była powyżej 9zł bo liczono na to że nowy zakład po restrukturyzacji da już wynik na plus, a ja myślę że to było za wcześnie i ten efekt zobaczymy dopiero teraz w drugim kwartale. W końcu to lider branży w naszym kraju, wiadomo że mamy czas gdzie spółki surowcowe kuleją, ale cena tony ołowiu wcale nie ma się tak źle, to nie KGHM :) Pozdrawiam w szczególności tych wytrwałych którzy siedzą na dużych pakietach akcji tej spółki. Okaże się po raporcie za IIQW na razie nie ma sensu spekulować na ten temat... no chyba że ktoś nagania.... bo chce już wyjść z jak najmniejszą stratą.... ;) pozdrawiam
  • Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~cierpliwy [89.250.205.*]
    A mnie tylko ciekawi dlaczego jeszcze nie skupują. Chyba powinni to komunikować. Chyba że jeszcze dołowanie do 5,70 jak piszesz? Ale wtedy po ile wezwanie??
    Panowie
    a mi sie jakos bardzo spodobal ten Orzelek Bialy
    siedze i nie puszczam
    pozdrawiam
    cierpliwych

• Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~-DoKolegiMaxiOdBabol [46.113.208.*]
    A mnie się wydaje kolego że naganiasz post za postem, już wszyscy wiemy że jesteś zakochany w akcjach, liczysz na wezwanie jak na Bipromecie itd.... :) płacą Ci coś za to ? ( żart) ;)
    Odnośnie postu kolegi wyżej, czli dokąd według mnie może być dołowanie kursu, odpowiedź jest jasna : do momentu dopóki rynek tego nie zweryfikuje, czyli do momentu dopóki będą straty i większe straty w wynikach spółki to będzie miało odzwierciedlenie w kursie, przez dwa lata kurs może się zmienić kilkukrotnie, możemy tu zaliczyć i 2zł i 15zł przy tym ff co jest obecnie to jest możliwe. Fakt faktem spółka w ogóle jeszcze nie podała żadnego komunikatu odnośnie zakupionych pakietów akcji...... jak bym miał porównać np. do COLIAN to tam po ogłoszeniu skupu akcji własnych co tydzień info o kupionej ilości i cenie....

Moja opinia, myślę że ten raport wyjaśni wiele, w jakim kierunku będziemy szli w nadchodzącej przyszłości, bo nie sztuką jest zamrozić pieniądze na 2 - 3 lata i się zastanawiać czy coś z tego będzie czy nie, w dodatku oglądać ujemny wynik na rachunku maklerskim....... Tak jak pisałem wcześniej, jak będzie nawet niewielki plus na zysk netto spółki, koszta zarządu będą mniejsze do tych z 1QW to warto akcje trzymać bo to będzie oznaczało że może być już ewidentnie lepiej i wracamy do poziomów 8zł, jak będzie na odwrót to niestety ale ja się wycofuję, być może wejdę jak zaliczy kolejny dołek....... Pozdrawiam

• Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~ktk [79.184.237.*]
    Są dwa warianty (z tych katastroficznych) :
    1. Wiedzą, że będą wyniki gorsze od oczekiwań, wcisną wam kit że ołów tanieje, nadstawią czapkę a wy śliweczkami wypełnicie za grosze, co zresztą sami zapowiadacie. Poprzedni ok. 0,5 mln akcji udało się obrócić. Taka teza uzasadniała by brak skupu akcji i niecne zamiary zarządu/głównego udziałowca.
    2. Będą sukcesywnie spuszczać spółkę, tak jak np. Bipromet, do powiedzmy 4,7 zł, a potem grzecznie w wezwaniu za 6-8 no może 10 zł oddacie spółkę. Teoretycznie dla głównego udziałowca nie ma znaczenia czy kupi akcje za pieniądze spółki czy akcje kupi za swoje z pieniędzmi w spółce (pod warunkiem że ma kasę - a pewnie ma).
    Natomiast jeżeli pan prezes pokaże dobre wyniki to 8 zł będzie historią i generalnie pewnie straci pracę za słabe, zbyt wolne, dużo poniżej oczekiwań głównego akcjonariusza uzdrawiania wyników spółki!!! Ewentualnie może się jeszcze rozchorować.
    Natomiast z wariantów optymistycznych jest aktywne działanie TFI (ale one są chyba nie od zarabiania tylko od przewalania pieniędzy) i próba popsucie planów. Ponadto do akcji mogą się włączyć inne podmioty z branży, czy chociażby nasze miejscowe tak by popsuć plany i przy okazji zarobić. Tak sobie myślę, że ołów to chyba przemysł motoryzacyjny, czy mi się zdaje?, a te parę groszy na szybkiej rozgrywce to chyba raczej przyjemna zabawa.

a ja siedze dalej na akcyjkach OBL

• Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~babol [109.243.193.*]
    weźcie też pod uwagę inny scenariusz, wszyscy piszą że chcą nas 'tanio kupić' i cały wątek kręci się wokół tego tematu, ale przecież już jest bardzo tanio, zaliczamy tutaj historyczne dołki na wykresie..... no chyba że ktoś wierzy w to że akcje zejdą do poziomów 2 - 3 zł.... :)
  • Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~papa [212.75.109.*]
    i  ja spokojnie trzymam akcyjki
  • Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~kos [77.254.208.*]
    Dnia 2015-08-03 o godz. 06:25 ~papa napisał(a):
    > i  ja spokojnie trzymam akcyjki

dzieci w przedszkolu wiedzą że akcje to nie znaczki które z czasem drożeją
    co ty hobbystą jesteś ???
    a może tak się pocieszasz ???
    każdy chce tanio kupić drogo sprzedać a ty jesteś dziwoląg
  • Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~papa [178.235.139.*]
    ja tanio kupiłem a drogo sprzedam a dziwoląg to ty jesteś
  • Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~babol [109.243.126.*]
    a ja dla świętego spokoju proponuję jedynie wrzucić tu swoje ewentualne konlkluzje po raporcie i potem odnowić temat za 2 lata.... zobaczymy co z tego wyszło ;)
  • Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~Owad2 [89.68.141.*]
    Ja myślę że za niedługo będzie dobra wiadomość, i później na północ, ale dalej bardziej jestem pesymistą. Tak bardziej intuicyjnie to odczuwan . Zeczywiscie wszystko sie wyjasni po wynikach, narazie 60% ze złe
    ale cisza ;)
    proponuje calkiem przestac pisac na tym forum

• Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~Ztal [81.210.91.*]
    witam
    Chciałbym zwrócić uwagę na ciekawy przypadek spółki Hutmen
    Tam też udziałowiec większościowy przeprowadził przymusowy wykup akcji z ceną zgodną z przepisami
    Wyszło na to że mieli płacić połowę wartości księgowej
    ale kilku wyciśniętych złożyło do sądu pozew , zarzucając że cena zaproponowana w wykupie nie jest ceną godziwą
    I o ile się w sprawie orientuję sąd przyjął ich argumentację i sprawa trafi na wokandę
    Warto się tej sprawie przyglądać
    Pomyślne dla wyciśniętych rostrzygnięcie sądu może być precedensem mogącym mieć zastosowanie w przypadku Orła Białego
    a w tedy te wszystkie sztuczki zaniżające cenę pod wykup będą drugorzędne bo najwaźniejszą miarą przy ustalaniu ceny wykupu będzie wartość godziwa

Ps
    proponuje w ramach relaksu obstawiać wyniki za I półrocze
    Mój typ : strata netto 2 mln

• Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~j23 [46.253.220.*]
    co wy "dziady" kombinujeta??
  • Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~babol [164.127.41.*]
    ale na Hutmenie to była inna sytuacja, i inny FF..... a jak się mamy bawić we wróżenie z fusów...no dobra.... ja obstawiam że raport biorąc pod uwagę te wszystkie podpisane kontrakty na sprzedaż ołowiu, samą cenę surowca i to ile było samego przychodu brutto ogółem za pierwszy kwartał obstawiam że teraz będzie na plus, myślę że +- ok 0,3 - 0,4mln zysku netto.... ale to takie biadolenie rzecz jasna :D:D
  • Re: PYTANIE DO ZARZĄDU Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    W 2 połowie 2014 nagromadzili bardzo duże zapasy surowca ze względu na wygaszenie pieca, teraz powinni schodzić z tych zapasów więc koszty powinny byc mniejsze ale tu nie chodzi o wyniki ale o efekt końcowy, dla mnie pytania zasadnicze to:

czy nadal JCI chce kupić tą spółkę (wiadomo, że Grupa JCI chce się pozbyć części biznesu, m.in produkcji szkieletów oparć i siedzeń bo oparty jest na niskiej marży w porównaniu właśnie z biznesem akumulatorowym który chcą rozwijać...) a jeśli tak to kiedy oraz
    jak wygląda wspólpraca między spółką a Funduszami.....?

Wynik za 2Q obstawiam na minus 1 milion....

-1,7mln zł
    A tu mamy rozwinięcie wątku cen metali
    Bezpośredni wpływ na wyniki Spółki mają kurs ołowiu na Londyńskiej Giełdzie Metali oraz notowania pary walutowej PLN/USD w związku z wyceną ołowiu jak i innych metali w USD. W przypadku wyższych notowań ołowiu Spółka uzyskuje większą różnicę pomiędzy ceną sprzedaży swoich produktów, a ceną kupna ołowiu w surowcu. W związku z tym zwiększenie poziomu popytu na ołów wpływa na poprawę wyników finansowych osiąganych przez Spółkę. Jednocześnie spadek cen ołowiu może niekorzystnie wpływać na osiągane marże handlowe pomimo, że Grupa utrzymałaby rentowność (w %) na zbliżonym poziomie. Notowania w I półroczu 2015 roku wykazywały tendencję spadkową –średnia cena ołowiu na LME wynosiła 1 876 USD/t i był to poziom dużo niższy niż w I półroczu 2014 roku, kiedy to średnia wynosiła 2 100 USD/t.

Wzrost cen surowców wyrażony w złotych jest także powiązany z kursem walut (w szczególności dolara, w którym wyceniany jest ołów na LME). W I półroczu 2015 roku średni kurs dolara wynosił 3,71 zł i był na wyższym poziomie niż w analogicznym okresie roku ubiegłego, kiedy to wynosił 3,05 zł, co z nadwyżką zrekompensowało spadek ceny metalu przyczyniając się do wzrostu przychodów ze sprzedaży Emitenta. Tak więc sytuacja finansowa Spółki dominującej jak i całej Grupy Kapitałowej jest w dużej mierze wypadkową kształtowania się tych dwóch czynników makroekonomicznych (cena ołowiu w USD i kurs USD).

Wg prognoz rynkowych (np. Commerzbank) przewidywany jest dalszy spadek cen metali m. in. ołowiu, ale jednocześnie oczekiwania związane z podwyżką stóp procentowych w Stanach Zjednoczonych wzmacniają dolara amerykańskiego, a więc w drugim półroczu roku należy oczekiwać podobnych tendencji jak dotychczas, chociaż ze względu na wyczerpywanie się potencjału wzrostu wartości dolara cena metalu w złotówkach może okazać się stabilna.

W związku ze zmiennością wskaźników makroekonomicznych przy jednoczesnym utrzymywaniu znaczących zapasów ołowiu Spółka zabezpiecza ceny ołowiu na okres zbieżny ze średnim okresem rotacji zapasów, materiałów i półproduktów .Zabezpieczenie obejmuje tylko cenę ołowiu (w PLN), natomiast poziom marży w bardzo dużym stopniu zależy od aktualnego poziomu cen skupu surowców. W okresie sprawozdawczym ceny surowców były stabilne i skorelowane z sytuacją na rynku ołowiu i ceną tego metalu na Londyńskiej Giełdzie Metali, chociaż pozostawały na relatywnie wysokim poziomie.

bla bla bla
    tez juz o tym pisalem
    mnozy sie kurs surowca x kwotowania kursu z danego dnia i sprzedaje sie surowiec
    na swiecie takie zaklady jak orzel bialy pracuja na malej marzy ok 2-4% od obrotu
    i tak sporzadzaja tez umowy z odbiorcami liczy sie cena surowca i premia geograficzna dostepu surowca.

Kolejny raport, który niczego nie wyjaśnił. Obawy dalej pozostają, średni kurs spada (tj. i minimalna cena w ewentualnym wezwaniu), skupu akcji brak. Żadna z postawionych wyżej tez nie upadła. Jedyne co się zmieniło - to przybliżył się termin wyborów. Chyba łatwiej cwaniakom nie będzie, a to już dużo znaczy.
  • KONIEC SPADKOW !!! Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    chyba juz kurs nie chce spadac

• Re: KONIEC SPADKOW !!! Autor: ~cierpliwy [185.10.25.*]
    Chyba tylko ktoś puścił pakiet z premią i powrót do spadków. Może babol?;)
  • Wezwanie na akcje Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    bedzie w okolicach 12 PLN.
    tak to czuje i tak licze to z wlasnego doswiadczenia.

• Re: Wezwanie na akcje Autor: ~ztal [83.19.44.*]
    jeżeli tak - to może mały zakładzik co do ceny ewentualnego wezwania ?
  • Re: Wezwanie na akcje Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    a o co mozemy sie zalozyc?

• Re: Wezwanie na akcje Autor: ~Ztal [81.210.91.*]
    Witam
    Zakład czysto symboliczny na pożytek publiczny , dla dobrej zabawy i szczytnego celu ; np o symboliczną stówkę ?
    Ps
    Kto dzisiaj sprzedawał a kto kupował ; jakieś teorie ?
  • Re: Wezwanie na akcje Autor: ~Richard [83.15.11.*]
    Załóżcie się o posiadany pakiet akcji orła;) zwrot z kapitału z darmowych akcji raczej solidny i ewentualne straty pokryte. A sprzedawałem ja prezes klubu tęcza:)
    ale co jest wazunkiem wygrania zakladu??

• Re: Wezwanie na akcje Autor: ~ztal [83.19.44.*]
    witam
    zakładając że doczekamy się wezwania na akcje OB SA - warunkiem niech będzie cena ewentualnego wezwania .
    Kolega sugerował , że będzie to około 12 zł
    ustalmy margines błędu - i cierpliwie czekajmy .
    pozdrawiam .

oczywiscie ze mozemy sie zalozyc
    wezwanie w okolicy 12 PLN +/-2PLN
    jak patrze po tabeli i po tym co robia z kursem to mi tak to wyglada
    same pojawiajace sie zlecenia po 50szt akcji tak tylko ktos probuje kupowac i tloczenie to ewidentna blokada pod wezwanie
    nie chca dac duzo premii wiec gniota.
    wg mnie wyniki tez sa zanizane, to pym co jest w aktywach wynika ze rocznie wykrecaja lekko 10mln PLN na PLUSIE.
    pozdrawiam
  • Re: Wezwanie na akcje Autor: ~miedziak [217.153.136.*]
    Jak wezwanie w tym roku to raczej 10 nie przekroczy (średnia z 6 m-cy), jak w przyszłym to może być 12 i nawet więcej, ale spółka musi pokazać naprawdę dobre wyniki. Patrząc na sytuację na rynku metali będzie to trudne, ale nie traćmy nadziei ona umiera ostatnia ;)
  • Re: Wezwanie na akcje Autor: ~Owad2 [89.68.141.*]
    Cos sie dzieje, obroty zwiekszyly. Jak w poniedzialek tak dotrwamy, dobry tydzien bedzie. Moze jakies info pozytywne.
    jedziemy naprawde wysoko
    dopiero uwolnili kurs.
    zobaczcie jak malym obrotem orzel leci do gory
    tutaj co mialo byc wyzbierane to juz wyzbierali
    pozdrawiam

[x]
ORZBIALY -0,53% 37,20 2025-09-24 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać