do bolo7 odnośnie skajtałera: od jakichś 2 miesięcy roboty ostro ruszyły. fundamenty całkiem ukończone, a budynek wznosi się juz na jakies 10m... ;] koncepcja budowli ciągle sie zmienia. co rusz nowe doniesienia. ostatnie mówią ze skajtałer bedzie sfilcowany o pare metrów w stosunku do planów pierwotnych... prawie codziennie przejeżdzam powstańców i trzeba przynac ze ostro się na budowie krzątają. coraz ostrzej.
no to gut :) to pozdrawiam zagłębie banków i innych instytucji finansowych, które wylęgły się w tym jednym z najpiękniejszych miast Polski z bardzo urokliwym Rynkiem i ponad 100-u mostami...
a póki co na polance usypianie... żebyśmy tylko nie przespali zimy... ;) ciekawe, co słychać w Wadowicach? ;)
W Wadowicha to po halach produkcyjnych hula wiatr. Wraz z nim wszelke nadzieje na przeprowadzenie transakcji chyba już zostały rozwiane.
Za to w Przemyślu u buchmakera przyjmują zakłady: Na pozytywny rowój wydarzeń można postawić 1:25. Stawiasz złotówkę, odbierasz 25 zł :))))))))))
z przeciekami wolą wszyscy uważać - spójrz Roberto jak KNF zaczął prześwietlać operacje dotyczące spółek, które mocno odjechały ostatnio... czyli jeśli miałaby i Polna fajnie ruszyć z miejsca, to tym bardziej nikt nie będzie ryzykował zakupów wcześniej, jak coś już wie, tylko dla pozoru dokona zakupu 1 minutę po tym, jak info ukaże się w którymkolwiek z mediów... ;) i tak wyprzedzi masy, które zaskoczą nawet kilkadziesiąt minut później... a to może być różnica min. 20-30%...
no to znajdzie sobie wtedy coś innego polanka...;) wolałbym, żeby jednak dogadali się z Wadowicami już teraz, bo to dałoby fajny impuls kursowi dużo szybciej;
Dla Ponaru to są bardzo ważne chwile. Zakład potrzebuje tych pieniędzy jak ryba wody, więc pójdzie na ustępstwa. Polna jest w świetnej sytuacji. Może, ale nie musi. Inaczej mówiąc może, ale tanio.
Zanim zrobiłoby się tam porządek, to przez kilka ładnych miechów trzeba by do tego interesu dopłacać, i to sporo dopłacać ... a Polna to nie Caritas.
Może od syndyka wyjdzie taniej. Bo nie da się ukryć: tam za wesoło nie jest.
Jasne, że można wybrzydzać, ale Ponar to też niezły kąsek. Choć magazyny pełne, to wiem, że w ciągu trzech ostatnich lat bardzo odnowili park maszyn (obrabiarki precyzyjne itp.) i to, co dla polnej ważne, mają świetną lokalizację. W perspektywie roku to świetna inwestycja. Zobaczymy czym to się skończy.
Rzeczywiście, bardzo ważny argument. Pamiętam jak swego czasu w Polnej był taki zamysł utworzenia Centrum Obróbki (z obrabiarkami sterowanymi numerycznie).
Nawet jakby sprzedawali po 13 to byliby do przodu. Na Polnej na poważne wzrosty trzeba będzie dłużej poczekać. Nawet ponad rok. W tym się z Basią zgadzam. Nie piszę tu o 25 czy 30 zł bo to może być prędzej. Tak samo wyskoki spółdzielni. Kryzys plus dopiero początki rozrostu Polnej wskazują właśnie na dłuższą perspektywę. Cierpliwi zarobią znacznie więcej, a ci, którzy tu weszli na dwa miesiące mogą się rozczarować.
też uważam, że inwestycja w Ponar jest bardzo ciekawa, choć trudniejsza i wymagająca więcej czasu, pieniędzy, bo odwlecze o parę miesięcy przyzwoite efekty z połączenia, a co za tym idzie, znaczniejsze wzrosty ceny akcji, ale potem, jak wszystko sobie ładnie już poukładają, porestrutkuryzują itd. (przy okazji powinno wrócić ożywienie na rynku), to będzie ciekawie;
a propos, uważam, że "nowa" Polna finalnie uzyska dużo więcej zysku netto z tego, niż 1,5 mln zł; pomimo bieżących problemów Ponar to nie jest jakiś miejscowy warsztacik podwórkowy...
W krótkim tak, ale wystarczyłoby, żeby kurs wybić tylko na 20 kilka zł, żeby wywalić akcje i potem, po paru tygodniach, miesiącach spokojnie się ustawiać z lewej, żeby po ponownej przecenie odkupić przed tym ostatecznym marszem na dużo wyższe poziomy.
Skoro tak, to może znajdą jakieś rozwiązanie, które jest dobre nie tylko długoterminowo (jak przejęcie Ponaru), ale również krótkoterminowo. Pozostało nam poczekać na ruchy Zarządu i Jakubasa.
Roberto, pamiętaj, że takie ruchy najlepiej robi się w czasie kryzysu, kiedy sporo spółek jest przecenionych i nie mogą czekać zbyt długo, bo im wszystko poodjeżdzą. Pisałem o tym kilka miesięcy temu, jak pojawiło się info o możliwości akwizycji przez Polną, a ktoś powątpiewał, czy coś ruszą w ogóle w tym roku, czy poczekają jeszcze z paręnaście miesięcy. I rzeczywiście, zaskoczyli nas, podając już pod koniec września info o planach wobec Ponaru. To i tak szybciej, niż przewidywali to pesymiści. Nie pozostaje nam nic innego, jak wierzyć, że teraz tym bardziej (Zakonek i Jakubas są już rozgrzani...) nie będą zwlekać z tym nie wiadomo ile. Sądzę, że na początku 2010 powinniśmy dostać info o następnych ruchach Polnej. Być może teraz bardziej przemyślanych.
Sprawa jest prosta. Jak cała ta banda naganiaczy wyprzeda w dołku swoje "pakieciki" to wtedy można będzie spokojnie zacząć skupować badziewie :D
Ale dopóki naganiają jak wściekli to trzeba sobie dać spokój...
Naucz się czytać ze zrozumieniem! Skoro piszę to znaczy że jestem zainteresowany. Ale dopóki kurs nie będzie na poziomie godziwym to nie kupię tego gówienka. A "ynwestory" gdy sprzedadzą akcje kupowane na górce dadzą sygnał kupna.
Machine.
Gdyby Ci tłumaczyć kilka dni o co tu chodzi , to i tak w konsekwencji zrozumiesz tylko tyle ile już wiesz , czyli że po prostu jesteś trochę przygłupawy...
a ja jestem ciekawy czy nie byłoby najkorzystniej, gdyby spółka pracowała 0 dni w tygodniu, analitycznie to chyba najlepsze rozwiazanie,
jak Polna zamknie biznes i pieniądze zainwestuje na gieldzie, to sie upodobni do swoich akcjonariuszy
A jak tam wasze 30 pln ;D
W sumie już bliżej jak dalej. Tyle że rubli.
A tak już na powąznie to jesteście najbardziej odjechanym w kosmos towarzystwem wzajemnej adoracji. Nie dziwcie się że po takim całorocznym naganianiu wzbudzacie salwy śmiechu. Jak emisja trwała rok to się klepaliście po plecach. Jak zakonek wpakował spółe w opcję to klepaliście się szybciej. Jak zaczęli ograniczać produkcję i ludzi do domu puszczać to klepnięcia biły rekordy. A teraz gdy już mamy totalny syf, kiłe i mogiłe to ja się zastanawiam gdzie wy się klepiecie? Albo gdzie sobie klepiecie.
:]
Aktywa sa zdrowe oj bardzo zdrowe tylko jak pisalem duzi jeszcze sie nie napakowali a oni nie lubia przeplacac jak nie musza....dopakuja papiera i jedziemy bardzo wysoko...naleza mi sie przeprosiny ale nie kazdy umie przeprosic tylko woli miec w glowie swoja chora wizje...
Machine, co mnie budzisz ze snu zimowego? Pisałem przed Świętami, jak ktoś ma ochotę zakupić akcje danej spółki, a nie chcą podawać na lewo, to należy płacić tyle, po ile wystawiają akcje sprzedający... a Ty wciąż marzysz o mitycznych 5 zł za akcje Polnej... i wciąż też szukasz naiwnych, którzy oddadzą Ci akcje w dołku... ok, to Twoje podejście do inwestowania, ale dlaczego błogą ciszę zimową na papierku przerywasz obrażaniem innych forumowiczów?
Wasyl, zostaw pijoka w spokoju - machine mocno nieusatysfakcjonowany, że akcje nie zwaliły się zgodnie z jego przewidywaniami w dół poniżej 12 zł zaczyna znów prowokować, to dostał krótką reprymendę od naszego starosty; a Ty zaraz go od jabolopijców, nieładnie... ;/
Cześć pijok, zdrówko w nowym roku! :)
Witam pozostałych i wracam do gawry, nie ma co się na razie podniecać tymi drganiami kursu... na dobre otworzę oczy, jak zobaczę "2" z przodu; jak nie, to śpię dalej, mam czas :)
Już od jutra bądź pojutrze zaczynamy kolejną falę spadkową a gołodupców wieszczących kilkadziesiąt złotych będzie można oglądać w TV jak skaczą z bloków lub w inny sposób "robią sobie krzywdę"
Ale tak się zazwyczaj kończy tanie naganianie na wzrosty.
:)
dokładnie, na razie nie ma zadnych powodow do wzrostu, chociaz ogolna sytuacja w przemysle zaczyna sie nieco zmieniac na plus, wiec moze nie doczekamy czasow, kiedy Polna bedzie pracowac 2 dni w tygodniu,
a Ty bolo nie bron tych badziewiarzy typu pijok i germany, bo oni naprawde nie maja nic do powiedzenia poza wulgaryzmami, a jak dla mnie dres i silownia bardziej pasuja do tego germany
mozesz sobie chodzic w niewiadomo jakim garniturze, twoje wypowiedzi wyraznie pokazuja mentalnosc osilka z silowni, nie masz nic do powiedzenia wiec rzucasz miesem, to samo pijok, rzygowiny
...chciałem napisać coś eleganckiego na temat ~eda~, jednak ubiegł mnie germany .
~ed~ podobnie jak niejaki ~Machine~ to..........................CIUL..........