• Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~chodzik księzycowy [89.78.200.*]
    Cześć Sandra,
    Kobiety na tym forum to ewenement, więc pewnie będziesz tu naszą królową jeśli zostaniesz dłużej.
    Tak naprawdę to się z Tobą zgadzam. Nie lubię TP. To taka niedorobiona spółka rodem z PRL i na dodatek traci rynek na rzecz innych operatorów. Kumpel zadzwonił kilka minut temu i pyta co mam, a ja mu że TP. Nie lubię tego badziewia - powiada i ma rację.
    Tylko co tu mają do rzeczy, nasze uprzedzenia czy przypuszczenia. TP to nie kumpel, z którym chodzę na piwo, ani mój kolega czy znajomy to zwykły, najzwyklejszy w świecie interes do zrobienia i tyle, albo aż tyle.
    Dlatego miło mi będzie jak do nas dołączysz i kupisz TP. W tym wypadku mam czyste sumienie tak właśnie pisząc, ponieważ Twoje ewentualne zlecenie kupna nie poderwie wykresu do góry, tego jestem pewien, natomias żal ci będzie jak odjedziemy a Ty zostaniesz.
    Pozdrawiam więc z nadzieja, że się jeszcze odezwiesz
    Chodzik Księżycowy
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Psychologiczne 18zł pękło na TPSA,teraz czekamy na 19zł.
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~escobar [77.254.172.*]
    Dziekuje za odpowiedzi w sporawie tp. mam nadzieję że urośnie do 20-21zł. a co do Ciebie Chodziku widzę, że nietylko z gpw można barać przykład ale i z kultury, której i mnie brakuje...
    z szacunkiem
    esco..
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~levi [89.101.71.*]
    Ale to najlepsza inwestycja na korektę, da zarobić cokolwiek, lepiej niz kasę trzymać.
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~andrew [89.151.17.*]
    Chodziku masz jeszcze Jupiter i TVN? Do ilu myślisz pociągnie Jupiter?
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~chodzik księżycowy [89.78.78.*]
    Na dzień dzisiejszy mam już tylko i wyłącznie TPSA i bardzo Was proszę abyście nie kierowali się wyłącznie tym co piszę, ale przede wszystkim swoimi przemyśleniami.
    Zawsze to podkreślam, że robię błędy tak jak wszyscy tutaj, co za szczęście jednak
    że w sumie wychodzę na plus, ale po drodze nie jeden raz głową walnę w murek stąd te bolesne guzy.
    Tak naprawdę, to po tych latach spędzonych na GPW wiem jedno - nie ma ludzi doskonałych, są tylko tacy co za wczasu zamykają nietrafione pozycje.
    Zawsze to mówiłem i zawsze będę mówić ,tą grę o sumie zerowej można wygrać jedynie nie dopuszczając do dużych strat.
    Poprzednio pisaliśmy z Cercio na Trakcji ale teraz tam nuda panuje a podobno raport za pierwszy kwartał nie najlepszy. Dobrze że nie tkwiłem w uporze ,przeskoczyłem na Netię i chociaż tym samym przyznałem się do błędu, to jednak był to krok w dobrą stronę.
    Gdyby inwestowanie było takie proste jakie nie jest to by dopiero było fajnie.
    Niestety jedni grają w pokera inni chodzą do kasyna a my dodzy koledzy jesteśmy uzależnieni już czasem do śmierci od gry na giełdzie, czyli też w jakis sposob uprawiamy hazard, mam tylko nadzieję, dzięki między innymi analizie technicznej szanse nasze są zdecydowanie większe na wygraną.
    Pozdrawiam jak zwykle
    Chodzik Księżycowy
    Chodzik,też masz takie wrażenie,że obecnie AT się nie sprawdza bo dużo nowych,niedoświadczonych graczy się pojawiło i robią głupie ruchy czyli m.in. kupują na górce i sprzedają na dołku?Bo mnie już krew zalewa.Konsolidujemy się cały czas i nie mam pojęcia czy przed spadkami czy wzrostami dalszymi?W zeszłym tygodniu na większości indeksów na wykresach tygodniowych były jakieś formacje zapowiadające spadki ale jakoś widzę,że za bardzo spadać nie mają ochoty.U nas tylko 100pkt więc może od przyszłego tygodnia wzrosty?Dzisiaj chyba ostatni dzień raportów kwartalnych o ile się nie mylę?
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~andrew [83.27.152.*]
    Chodziku masz rację... to gra, którą można wygrać ucinając szybko straty, wiem to z doświadczenia i nie ma mowy o uśrednianiu w dół. Z przyjemnością czytam Twoje komentarze ale kieruję się tylko swoimi analizami i obserwacjami. TVN miałem i po wzroście o 6% sprzedałem, a co do Jupitera to nie jestem przekonany i nie wszedłem, chociaż przyznaję że obserwuję go jak wiele innych papierów. Mam kilka innych papierów i teraz jak jest taka mała niepewność na rynku w którąstronę jest czas na przejrzenie portfela. Ciekawi mnie kiedy Netia zacznie spadek, a jest to chyba bliskie, bo handel dzisiaj na niej jak w monopolowym 1 maja.
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~netia [77.253.49.*]
    spadek chyba przesadzony w arkuszu zlecen kupna nie ma juz malej zapory na 3.40-3.42 przez kilka dni tam bylo duzo zlecen kupna a teraz lipa wystarczy ze komus puszcza nerwy i bedzie duzy % spadek a tak jak zalozyles do 3 zl wcale nie ma duzo 12-13% ,faktycznie chyba w okolicach 3-3.1 mozna sie ustawiac chyba ze chca w konia zrobic wszystkich i pojada do gory a jak tak to juz niech jada sami pozdrawiam (ja wole chronic kapital)
    Bardzo mi się to nie podoba. Już wiele razy tak było, że krakałem dużo wcześniej a potem to się jednak sprawdziło. To co się w tej chwili dzieje napawa mnie poważnym niepokojem.
    Pamiętajcie proszę, że kapitał jest najważniejszy, bo jak to już wielokrotnie pisałem z truskawek zrobimy dżem, ale odwrotnie się nie da.
    Pozdrawiam
    Chodzik Księżycowy
    Mnie wczoraj ta spadająca gwiazda na tepsie zaniepokoiła.Teraz żałuję,że nie sprzedałem rano ale cóż,poczekam jeszcze trochę.
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~andrew [83.27.152.*]
    No to Chodziku chyba mamy start Netii w dół! Ciekawe jaki zakres będzie?
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~zakres [83.8.61.*]
    3,21
    Obstawiam okolice 2,50zł czyli tam,gdzie był pobrany papier od Novatora.
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~maniek [79.191.33.*]
    Chodziku a czy przypadkiem nie jest tak ze niektóre fundusze starają się zbić cenę by w dniu dywidendy kupić i od razu sprzedać netie czy tvn. Bo te ruch maja jakieś głębsze dno
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~jjjj [89.76.22.*]
    Nie pisałem dawno na temat Netii ale czytając co piszecie zmusilo mnie do napisania kilku słów. Netię mam od grudnia 2008r i trzymam bo tą inwestycję zaplanowałem na dłuższy czas. Uważam, że Netia należy do spółek o dobrej kondycji finansowej i o dobrych perspektywach. Jeśli sytuacja na giełdzie nie pogorszy się w znacznym stopniu to Netia nie spadnie poniżej 3 zł. Dodatkowo ma niezłych opiekunów - co widać.
    Pozdrawiam jjjj
  • do chodzika... Autor: ~krytyk [89.231.128.*]
    znawco analizy,od kiedy to do takich spółek jak netia stosuje się geometrie fibonacciego,a drugie pytanie od kiedy giełda jest grą o sumie zerowej(prowizja to pryszcz?)widać,że czytasz ale do końca nie rozumiesz a mimo to chcesz koniecznie zabłysnąć,jak widzę masz już stadko wielbicieli a więc cel osiągnięty,ja jednak mam inne zdanie jeśli chodzi o netie .czas rozstrzygnie kto miał rację.
  • Re: do chodzika... Autor: ~chodzik księżycowy [89.78.78.*]
    Masz rację prowizja to pryszcz, zgadzam się - bo jeśli na lokacie można zarobić 4 % rocznie a na GPW 80% to prowizja dla mnie to PRYSZCZ, o której tu nawet nie wspomnę.
    Co do Fibonacciego, to każdy może mieć swoje zdanie. Znałem takich co patrzyli na
    fazy księżyca, czemu nie, ale ja myślę, że to bardziej dla moczy kijów nad stawem.
    Przez lata kierowałem się falami Elliotta, Fibonaccim i tym podobnymi bzdurami, a teraz dołożyłem jeszcze Ganna.
    A ty czym sie kierujesz ?
    Jakbyś nam zdradził swoją taktykę na tym forum mielibyśmy co przemyśleć.
    Oby nie uczuciami, bo jeśli tak, to wolę już swoje MOTYLE łapać
    Pozdrawiam
    Chodzik Księżycowy
  • Re: do chodzika... Autor: ~j. [195.114.160.*]
    Nie wiem czemu tak uparcie trzymacie sie korekty.

Obecnie Netia jest wyceniana po 4.3x EBITDA na 2009 rok, a inni operatorzy internetowi za granica srednio po 5.3x.

Zatem i tak jest dyskonto do wyceny. Co tu korygowac?

Netia chodzac po 5.3x czyli zamykajac "value gap" do innych spolek porownywalnych mialaby kapitalizacje 1.6 miliarda PLN czyli nieco ponad 4 PLN na akcje.

Moim zdaniem to ze srednie ruchome mowia cos innego jest koronnym przykladem, ze AT jest bzdetem. Raz sie uda zarobic, raz stracic - wartosc oczekiwana zero.
  • Re: do chodzika... Autor: ~krytyk [89.231.128.*]
    pytasz,czym się kieruję?skłaniam się ku mojemu przedmówcy,że AT nie ma obecnie najlepszych dni.rynek pójdzie tam,gdzie ustalą grube fisze a nam przyjdzie pogodzić się z losem i dlatego śmieszą mnie Twoje "kreski" i próby wróżb z fusów czy inne Ganna,ale spoko -demokracja itd,rób swoje,jeśli Cię to bawi.pozdrawiam
  • Re: do chodzika... Autor: ~ganz [89.161.7.*]
    skończcie pitolenie czas inwestować a nie bawic się w geometrie wykreślną ...na barykady ludu roboczy czas dzwignąć kurs
    i co ku...rw.wa zrozumieli????????????
  • Re: do chodzika... Autor: ~krytyk [89.231.128.*]
    no pewnie,skończmy pitolenie.fakty są takie:WIGi rosną,S&P rośnie,w CNBC Europe polecają inwestowanie w rynki wschodzące(Indie dziś +17%,Brazylia prawie3%),moim zdaniem bardziej prawdopodobny jest dalszy marsz w górę i taką obieram taktykę na kolejne sesje.co pan na to panie "chodzik"?co mówią średnie,styczne,ROC,RSI i inne zabawki?
  • Re: do chodzika... Autor: ~net [83.144.119.*]
    Każdy ma swoje sposoby na wybieranie spółek pod inwestycje. Po co się krytykować wzajemnie i narzucać swoje zdanie? Wiecie, w czym Chodzik jest NA PEWNO lepszy od Was? Nie narzuca nikomu swojego zdania, a jedynie przedstawia swoje prognozy. Czy trafne, czy nie, pomijam. Liczy się sam fakt, że nie krytykuje nikogo, za inne metody, wyznaczniki, które pomagają Wam podjąć decyzję. AT Wam nie leży? Korzystajcie z AF. Też nie? Wasza sprawa. Chcecie się podzielić informacjami - piszcie. W innym przypadku zamilczcie. Po co się wzajemnie obrażać? To wygląda tak, jakbyście dawali w twarz za to, że ktoś lubi blondynki, podczas, gdy Wy wolicie brunetki, albo macie odmienne zdanie, co do drużyny sportowej, bądź religii. No sorry, ale ... albo kasa, albo uczucia. Na giełdzie nie ma miejsca na nerwy. Liczy się spokój i chłodna analiza.
  • Re: do chodzika... Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    O tym,że AT można sobie w dupsko wsadzić przekonałem się dzisiaj.Banki nie dają kredytów polskim instytucjom a grubas kupuje te firmy.Zobaczcie sobie na to jaka ilość akcji została sprzedana jednocześnie punktualnie o godz. 16:00 na następujących spółkach.Od razu wam podam,że ta ilość to 6szt i te 6szt służyło obniżeniu kursu.
    Krezus
    Midas
    BBIZeneris
    BBICapital
    NFIJupiter
    NFIEMF
    NFIMagna
    14Zach

Na naszych oczach dzieje się proceder rozkładania na łopatki naszej gospodarki aby przeszła w inne ręce.Tych zleceń sprzedaży nie można było zrobić jednocześnie ręcznie.To zrobił komputer i podejrzewam,że nie z Polski.A ilu spółek nie znalazłem?A ile już skupili?Jak myślicie.przed dnem bessy to robią czy po?
  • Re: do chodzika... Autor: ~zarobiony [89.231.200.*]
    Zeszło Ci trochę nim zrozumiałeś o co tu chodzi!
    AT nie ma żadnego uzasadnienia naukowgo, powtarzam żadnego! Stworzono ją do manipulowania tłumem. Tyle, że czasy się zmieniły i tłumu już nie ma( poza oczywiście pewnymi "odpryskami", które nic nie znaczą).Jak czytam o tych motylach, trujkątach, głowach, wisielcach, to śmiać mi się chce!
    Ktoś tu napisał, że "chodzik" podpowiedział mu kupno Netii (bo tak AT mówiła) i dobrze na tym wyszedł. A czy sprawdził, ile zarobiłby na czym innym, np na KGHM, lub na Getinie, że wezmę tylko przykładowe spółki z WIG20!!!
    To nie jest czas proroków, tylko umiejetnych decyzji(indywidualnych!!!!!!)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.3.199.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: do chodzika... Autor: ~zarobiony [89.231.200.*]
    Przeczytałem post i od razu przepraszam za "trujkąt". Jest mi wstd!!!!Proszę o wyrozumiałość, ale nie ma ,w tej kwestii żadnego dla mnie usprawiedliwienia.
    Moderator mnie wyciął więc jeszcze raz nieco łagodniej:

Indywidualnie to możesz się wypróżnić w WC.Insiderem trzeba być lub mieć znajomego insidera.
    Cieszę się, szczerze Wam to piszę.
    Cieszę się, że potrafimy w sposób kulturalny ale jednak emocjonalny wyrażać tutaj swoje opinie i przekonania. Popatrzcie tam gdzie nas nie ma wieje nudą. Jednym słowem potrafię zrobić jedno, potrafie Was sprowokować do dyskusji i przedstawienia swoich racji.
    Co do rynku i Netii to będę na niej a raczej w niej siedział kiedy tylko pojawią się oznaki powrotu do trendu wzrostowego. Obecnie kurs dryfuje w bok przy małych zamierających obrotach. Poczekam zobaczę, może w tym czasie pojawi się okazja do zainwestowania jeszcze gdzie indziej. Te wzrosty mogą jednak sugerować również nabijanie małych inwestorów w butelkę. Wywołajmy ruch w górę a leszcze od nas odbiorą.
    Pozdrawiam wszystkich
    Chodzik Księżycowy
  • Re: do chodzika... Autor: ~maniek [79.191.42.*]
    Ale te leszcze dały ci zarobic
    Teraz czekam na analizę w stylu jakim zawsze to robisz
    Chodziku wspominałeś o swoich inwestycjach na TVN i Pekao czy dalej trzymasz te papiery????
    Sprawdzałem ale na forach tych spółek brak twoich wpisów. Tylko ten gamoń „ZAROBIONY” drażni innych inwestorów biedak wszędzie umoczył bo nie słuchał naszego Chodzika i ląduje na Marsie
    Na dzień dzisiejszy jestem wyłącznie na gotówce. Pozbyłem się wszystkich papierów
    które posiadałem. Sprzedałem nawet TP.
    Czekam aż się wyjaśni sytuacja. Wskaźnik Armsa (jeśli ktoś nie wie co to takiego chętnie
    go opiszę ) bardzo wyraźnie generuje znaki zapytania co do utrzymania się trendu wzrostowego wyrażając to liczbą 2, co pokazuje że wolumen przepływa do spółek spadających. Zalecałbym ostrożność, tym bardziej, że kontrakty terminowe odrobiły 0,382
    Wig 20 0,236 Wig 0,186 poprzednich wzrostów. To są bardzo mocne punkty oporu.
    Poza tym Gann wskazuje liczbę 60, która może odwrócić trend wzrostowy.
    Doskonale wiem, że większość z Was nie wierzy w te banialuki, ja jednak jeszcze raz zalecałbym ostrożność. Dalsze inwestowanie uzależniam od pokonania powyższych barier.
    Pozdrawiam
    Chodzik Księżycowy
    dzieki Chodziku
    utwórz nowy wątek bo szukanie na stronach jest kłopotliwe jeszcze raz dzieki
    Jakoś nie mogę sobie ciebie wyobrazić Chodziku,rysującego kwadraty cenowe.Na cykle planetarne też zwracasz uwagę?

Kwadrat cenowy

Jednym z podstawowych narzędzi Ganna służących do obliczeń był "kwadrat" cenowy. Najniższa cena znajduje się tu w środku kwadratu, po czym następna cena (mierzona w pełnych jednostkach) umieszczana jest na sąsiednim prawym polu, a kolejna-poniżej tej drugiej. Proces ów jest kontynuowany, według ruchu wskazówek zegara, w efekcie czego "kwadrat" zapełnia się liczbami. Następny etap tego procesu polega, w najprostszym przypadku, na wytyczeniu przez środek kwadratu (to znaczy przez najniższą cenę) poziomych, pionowych i ukośnych linii, w efekcie czego powstają czwarte i ósme części kwadratu. Gann uważał, że wszystkie ceny, które usytuowane są na liniach, stanowią potencjalne punkty zwrotne. Przykład takiego kwadratu, w którym za najniższą cenę przyjmuje się 1, ukazany jest na diagramie

Znaczenie cykli planetarnych w koncepcji Ganna

Jedno z istotnych pytań, jakie się teraz nieuchronnie pojawiają, dotyczy oczywiście uwarunkowań determinujących poszczególne jednostki czasu. Do pewnego stopnia cykle te należy uznawać za wewnętrznie zdeterminowane, to znaczy że każda oscylująca jednostka obejmuje cykle określane przez jej wewnętrzny metabolizm. Na podstawie analiz Ganna można jednak wnioskować, że uważał on, iż niektóre spośród cykli determinowane są z zewnątrz, to znaczy między innymi przez cykle planetarne. Najbardziej oczywistym cyklem jest tu roczny cykl wynikający z obrotu Ziemi wokół Słońca. Kolejny taki cykl wyznaczany jest przez obrót Ziemi wokół własnej osi (cykl dnia i nocy). Istotną rolę odgrywałyby też cykle przypływów i odpływów związane z obrotem Księżyca wokół Ziemi. Jak można sądzić, we wszystkich tych przypadkach zachodzi wyraźna korelacja pomiędzy cyklami ziemskimi a cyklami kosmicznymi.
    Jak zwykle Cercio jesteś niezastąpiony, jednak nie całkiem o to mi chodziło.
    Liczby Ganna wykorzystuję w inny sposób.
    Napisz coś o Armsie.
    Pozdrawiam
    Chodzik Księżycowy
    To dzisiejsze otwarcie kontraktów terminowych bardzo mi się nie podoba.

Chodzik Księżycowy
    Za wysoko?W czasie hossy w 3 fali często są luki hossy.
    Wskaźnik Armsa obrazuje stosunek liczby spółek wzrastających do spadających, mianownik to stosunek wolumenu wzrostowego do wolumenu spadkowego. Wskaźnik oscylujący poniżej 1 oznacze, że większa część wolumenu jest po stronie spółek wzrastających (sygnał pozytywny), natomiast gdy wskaźnik oscyluje powyżej 1 - większa częśc wolumenu jest po stronie spółek zniżkujących (sygnał negatywny).
    Zaleca się stosowania średniej 10-dniowej. Sam Arms sugeruje połączenie jego wskaźnika z liczbami Fibonacciego (wskaźnik 21 dniowy).
    Za wysoko Cercio,
    na dodatek trzeba bronić tej luki. Oby nie skończyło się to objęciem bessy lub podobnymi
    świczkami.
    Dzięki za Armsa

Chodzik Księżycowy
    Też mi trochę zaczyna śmierdzieć bo dużo spółek już jest poniżej otwarcia ale z drugiej strony popatrz sobie na świeczki na DAX,FTSE,CAC.Raczej pozytywnie mnie nastroiły wczoraj.Zobaczymy jaka będzie końcówka.
    Zwróćcie uwagę na stalexport:

https://www.bankier.pl/forum/temat_stalexport-miejsca-w-klinie-znizkujacym-juz-malo,7049010.html
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~zadowolony [89.231.207.*]
    To tak dla przypomnienia.Kłania się zarobiony!!!!!!!!!!!!
  • Re: analiza techniczna akcji Netii Autor: ~Michałek_9 [213.25.38.*]
    Do chodzika

Z twoich danych powinno wyjść 5,84 :] pozdrawiam
[x]
NETIA 0,00% 6,94 2021-07-29 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.