• Re: Analiza techniczna FW20 Autor: masturbant [83.20.161.*]
    piobor-nowy nick i nowy cel?
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Żyję ale porażka znaczna.
    Nie grywam już taką dużą pozycją jak kiedyś i przeliczając na kasę sporo większe porażki dniowe miałem ale.... i depo zostawiłem mniejsze do dyspozycji jak sobie ograniczenia nałożyłem. Zmniejszył mi się limit na szaleństwa i trzeba bardziej uważnie grać.
    Większa porażka to że koncepcja zawiodła. A co gorsze zakładałem taki scenariusz że po przegranej PIS spółki SP mogą silną sesję zaliczyć. Stało się i już kolejne doświadczenie.
    W sumie jeszcze jedno - należało mi się za głupotę, upartość, i ryzykanctwo.
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~takbywa [37.225.83.*]
    przegrałeś sporo kasy a rynek już zawraca w twoim kierunku i jutro otworzy się luką spadkową
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: argentarius [31.0.33.*]
    Raczej sądzę, że dalej do góry, może jakiś odpoczynek, może i nie, ale kierunek up. Tej dzisiejszej luki do góry tak szybko nie domkniemy
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~nowy [37.225.64.*]
    żadnej luki spadkowej nie będzie bo ciągniemy na północ a ravcio znowu umoczy bo napisał że został na jutro z S próbując się odegrać
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ravcio [188.146.120.*]
    Zostałem z S ale mam duże wątpliwości co do tego.
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~aśka [37.225.87.*]
    jutro ciąg dalszy zwyżki dlatego na fixie grube ryby przytrzymały kurs poniżej 2100
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~Hahaha [46.112.2.*]
    Dziś tylko S, gramy. Po korek. 2100 widzę na koniec.
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~tak [31.61.164.*]
    uwaga uwaga wykres lopu wskazuje że zaraz może być zjazd
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~opanujSięChłopie [37.225.87.*]
    co za uparty typ z tego ravcia nie wystarczy mu że znowu dzisiaj zaliczył wtopę a nadal mamrocze o S
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~xx [31.61.164.*]
    bądźcie czujni niedźwiedzie
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: benitor [178.235.187.*]
    Dnia 2023-10-16 o godz. 11:58 argentarius napisał(a):
    > .... Na jakiej podstawie ta analiza techniczna działa, mam na myśli "Równość harmoniczna" Przecież trudno doszukać się tu jakiś podstaw naukowych do tego typu analizy technicznej. ......
    Przecież na giełdzie nie działają siły nadprzyrodzone, tylko psychologia tłumu. ......
    Może po prostu powinienem stosować w stawkowaniu kryterium Kellyego i mieć gdzieś AT, niezależnie od tego co AT mówi.

"Podstawy naukowe" - brzmi szumnie, w odniesieniu do AT. Natomiast "psychologia tłumu" - myślę, że AT dąży (z różnym skutkiem) do opisania tego zjawiska.
    Gdy zacząłem poznawać wykresy świecowe, byłem (i nadal jestem) zadziwiony, jak kształt świec, ich usytuowanie, formacje świecowe, oddają nastroje na rynku. Sam cień świecy (knot ?) oddaje "niechęć" do danego poziomu ceny. Formacje młota, spadającej gwiazdy, ciemnej chmury itp. są dosyć powszechnie znane. Wbrew częstej opinii, że formacje świecowe są samospełniającą przepowiednią, uważam, że dosyć dobrze obrazują nastawienie (właśnie tą psychologię tłumu) rynku do danego poziomu cenowego. A formacje chyba można włączyć do pojęcia AT.
    Podobnie jest z kanałami trendowymi. Trzymanie się ceny w pewnym zakresie wahań spadkowych/wzrostowych, to nie magia a raczej utrzymująca się wiara graczy w trafność swojej pozycji. Wiadomo, że nic nie trwa wiecznie i ta wiara również z czasem maleje. Wtedy dochodzi do zmiany trendu. Jednak pena "bezwładność osądu sytuacji", powodująca trwanie trendu, to zjawisko z zakresu psychologii a nie magii, geometrii, matematyki (ta, może starać się jedynie opisać zjawisko, a nie determinuje jego powstawania).
    Równość harmoniczna jest elementem trendu. To nic innego jak czasowo utrwalony zakres wahań w trendzie, spowodowany stosunkiem determinacji graczy "z trendem", do graczy "będzie zwrot". Równość ta wskazuje, że stosunek ten jest (w danym trendzie) utrzymany, a więc strona "z trendem" trzyma się dobrze.
    Na bazie powyższego działa sposób gry, który opisałem kiedyś https://www.bankier.pl/forum/temat_re-gra-z-trendem-czy-to-tylko-puste-gadanie,58425881.html .

Poczytałem pobieżnie o kryterium Kellyego (nie słyszałem wcześniej) i jakoś nie zapałałem entuzjazmem. Szczególnie, że występuje w nim element "prawdopodobieństwa wygranej" jako zmienna we wzorze. Mam wątpliwość jak to określić dla gry na FW (subiektywnie ?).
    Przyznam się, że (w zasadzie) nie stosuję zarządzania wielkością pozycji, w jakiś przemyślany sposób. W pewnym stopniu, reguluje mi to zagadnienie, wspomniany wcześniej system optymalizacji parametrów. https://www.bankier.pl/forum/temat_re-analiza-techniczna-fw20,62967445.html 
    Mam trzy zestawy parametrów i gram  60% , 15% i 25% zaprzęgu na poszczególnych zestawach. To skaluje mi wielkość pozycji. Jednak najczęściej jest to pełen zaprzęg, a ten raczej trzymam stały przez dłuższe okresy (2-4 miesiące, albo i dłużej).

• Re: Analiza techniczna FW20 Autor: mirao [91.123.181.*]
    czy to czas na S? pytam osobę która robi wrażeniem swą wiedzą i stonowanym, kulturalnym sposobem wypowiedzi
    czyli benitora
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~ole [31.61.164.*]
    dzisiejsza realizacja przez jednych zysków z L a przez drugich strat z S to tylko mały przerywnik w marszu na północ
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~ciekawe [31.61.164.*]
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~tak [31.61.164.*]
    uwaga uwago bo coś się szykuje
    ile te grube ryby muszą się nakombinować aby wyprowadzić w pole tych mniejszych
    dobre dzisiejsze wyniki 4 amerykańskich spółek dobre wyniki o sprzedaży detalicznej więc czego chcieć więcej
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~ktoWie [37.225.87.*]
    potężne wolumeny a zmiany lopu nie duże co to jest do jasnej ........
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~ktoWie [37.225.87.*]
    czy mamrot zostaje na jutro z s
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~rysio [213.134.186.*]
    Autor: ~tak jesteś gość . Wszyscy wpatrzeni w Benitora , a ja myślę
    że masz rację . 9.50 to majsterszyk .
    Ciekawość to pierwszy stopień do piekła ale wiecznie i niezmiennie z S.
    Piobor to chyba nie Ty w przebraniu bo Ciebie bym nie podejrzewał aż o taką złośliwość ?
    to jego misja -tepis S

ale wczoraj trafil 30pkt na S wiec moze zmieni zdanie
    @mirao
    sorry, ale wczoraj po południu już nie zaglądałem na forum.
    Dzięki za pochwały, ale nie przeceniałbym moich zdolności. Szczególnie w perspektywie średnioterminowej. 
    Dyrygenta tworzyłem z myślą o "szybkiej grze". Działa na 15M. Jeszcze wczoraj odmawiał gry na S. Dzisiaj jeszcze za wcześnie na jego wskazania.
    Ostatnie dwa cienie dziennych świec, mogą sugerować niepewność byka. Jednak byłbym ostrożny z taką interpretacją. Mogą to być również realizacje szybkich zysków. W ciągu dwóch sesji LOP wzrósł ponad 7000. A na spadkach intra nie zmniejszał się. Chyba były odbierane długie od tych, którzy realizowali szybkie zyski.
    Myślę, że łapanie S w tej chwili to duże ryzyko. Z pewnością można oczekiwać realizacji (sporych ostatnio) zysków części graczy. Jednak rynek raczej silny i na korektach mogą być gwałtowne odbicia, zaskakujące dla graczy. Tak więc, jeżeli S, to na krótko i z niewielkim TP.
    Raczej czatowałbym na L na lokalnych korektach.

Ten byczy obraz mącą trochę bazowe. DAX na wyraźnej ścieżce spadkowej. S&P nadal ma szansę na kontynuowanie odbicia, ale rewolucji na wykresie nie zrobił. Wszedł w jakąś niekształtną konsolkę, próbując zamknąć lukę z września. Bez trwałego pokonania bariery na 4400 dalszego marszu na północ chyba trudno oczekiwać.

dzięki Benitor - i nie bądź taki skromny, wiedzę masz olbrzumią i myślę ze nie tylko ja to doceniam :-) a i maniery o które w tym świecie sa prawie jak rzeczy z archeo
    masz racje. az mil sie czyta. stara dobra kultura

Ty Ravciu tez wydajesz sie milym i normalnym facetem.
    Trochę wbrew temu co napisałem powyżej, Dyrygent wstępnie zgodził się na pozycję S. Nie jest to jeszcze sygnał, a raczej zapowiedź. Mam taki filtr-kaganiec założony Dyrygentowi jakiś czas temu. Bez niego był trochę szalony.
    Jeżeli to kogoś interesuje, to stawiam na S, ale pod warunkiem zejścia ceny do 2115.
    Jeżeli cena pójdzie do góry, to i tak mam sobie darować L.
    No cóż, Dyrygent nie za bardzo zgadza się z moimi dywagacjami, ale go posłucham.
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~noNieMogę [37.225.87.*]
    ten dyrygent nadaje się na złom
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~eskimos [37.225.91.*]
    towar opchnięty więc trzymać się bo na południe do ciepłych krajów
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: argentarius [31.0.90.*]
    Moim zdaniem zdziwią się wszyscy ci, którzy szykują się na S.Mówię oczywiście o perspektywie średnioterminowej czyli patrząc się na wykres dzienny. Zagrania S intraday, to inna sprawa, mogą się udać, aczkolwiek bezpieczniej jest grać L intraday w tak silnym trendzie wzrostowym, Powinniśmy wybić jeszcze szczyty na 2190, potem do góry, nie wiem jak bardzo do góry, ale nie czas jeszcze na większe spadki. Po raz kolejny mamy trend do góry, do góry w tym konkretnym przypadku a wiele osób, zdecydowana większość tu na forum zagrywa S, przynajmniej ciągle mówi o S. Kiedyś już pisałem z Benitorem o paradoksie polegającym na tym, że najwięcej osób przegrywa w silnym trendzie. Moim zdaniem tak jest w tym przypadku..
    Dyrygent widzi to co ja że kluczowe dla S są poziomy pod 2120.
    Odnośnie trendu u nas i L. Nie bardzo się zgadzam z Argentarius. Trend jest efektem zdarzenia jednorazowego. Podziałało na kilka dni ale powoli przestanie mieć znaczenie i wrócimy do korelacji z bazowymi. A na bazowych problem coraz większy no i Jankeskie obligacje. Grać L po takim szybkim wzroście wbrew bazowym ? Nie wiem co bardziej ryzykowne. Gdyby nasz trend trafił na taki sam kierunek co bazowe to po schłodzeniu może i rakieta ale wbrew otoczeniu długo nie pociągniemy.

Jeszcze jedno PLN już myśli o korekcie skoku.
    Benitor banan to technicznie coś ma w okolicy 2120 że tak tego pilnują zejścia niżej ? Przypadkowy poziom ?
    Zawsze można znaleźć jakieś uzasadnienie na przerwanie trendu. Jest takie powiedzenie, pewnie każdy je zna "Trend is you friend". Grając FW20 kierujemy się jednak analizą techniczną. Ja osobiście nie widzę abyśmy doszli do jakiegoś oporu, nie widzę żadnej formacji odwrócenia trendu, Natomiast widzę, że rynek jest wykupiony na wykresie dziennym, ale moim zdaniem to za mało aby grać S. Możemy być tak jeszcze wykupieni i iść do góry, albo wyjść z wykupienia poprzez konsolidację. Potrzebuję potwierdzenia jakiegoś innego, którego na chwilę obecną jeszcze nie widzę. Ale łapanie górek czy dołków, kiedyś się wreszcie uda, tylko pytanie jakim kosztem wcześniejszych nieudanych transakcji?
    Aaaa...i jeszcze jedno. Dzisiaj wyczytałem na Comparic, jak Longterm mówi, że to jest chyba wielka hossa, może pokoleniowa, w tym na WIG20. On czyli Longterm właśnie wybiera się na zakupy., na zakupy akcji. Podobno banki ruszyły a to jest zapowiedź tej wielkiej hossy. Tak zrozumiałem.
    Benitor jesteś po mojej stronie ? Dyrygent się zdecydował ?
    Dnia 2023-10-18 o godz. 17:01 ravcio napisał(a):
    > Benitor jesteś po mojej stronie ? Dyrygent się zdecydował ?

Tak jestem. Dokładnie tak jak napisałem wcześniej.
    Niemniej nie czuję się z tym komfortowo. Stuknęliśmy w 2112 i powinno to wywołać głębsze zejście, a tak się nie stało, pomimo, że bazowe nawet chciały pomóc.
    Zostałem z S, ale przychylam się do wpisu Argentariusa.
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~rafik [89.75.41.*]
     Wymieniony opór 2010-2016.został skonstruowany zarówno na bazie zniesień wewnętrznych, jak i zewnętrznych - komentarz maklera analityka w biurze maklerskim.
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~teo [37.225.80.*]
    tylko DT bo inaczej to co zarobisz dzisiaj to stracisz jutro a jutro będzie wysokie otwarcie i dzisiejsi szorciarze będą na stracie
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~rafik [89.75.41.*]
    mialo być 2110 -2116
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~Hahaha [5.173.153.*]
    Argentarius popatrz na to z innej perspektywy. Po pierwsze to banan. Po drugie luka 1989 może wzywać do zamknięcia. Msci pol w dół, sapinka w dół. Waluty w górę. Zamknij L i otworzysz sobie ok 100 pkt niżej spowrotem. Wiem ciężko to sobie wyobrazić, ale to tylko banan.
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~mistrzunio [37.225.13.*]
    Nie mędrkuj bo do 22 to jeszcze szmat czasu i wiele może się zmienić.Po sesji dwóch amerykańskich tuzów poda raport wyników i wszystko wskazuje na to że będą bardzo dobre więc jutrzejsze otwarcie będzie mocno bolesne dla niedźwiedzi.Nie naganiaj na S bo teraz w grze jest L a S tylko z doskoku.
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~Hahaha [176.221.121.*]
    Nie naganiam, tylko pokazuje inną perspektywę. Wig banki odbił się od max 5L.
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~Poldek [31.61.160.*]
    zamiast wyższego to będzie niższe otwarcie i okazja do kupna trzeba tylko kupić w okolicy dzisiejszego dołka
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~Poldek [31.61.160.*]
    niższe otwarcie i zabawa animatorów to już chyba na razie tyle dla misia do danych z USA o 14:30
  • Re: Analiza techniczna FW20 Autor: ~Hahaha [5.173.156.*]
    Shorciarze, a nie animatorzy. Animatorzy siedzący na S. Hahaha, nie funkcjonuje coś takiego jak animator. Ale animator Sssss to już owszem...
[x]
FW20 -0,10% 2 936,00 2025-10-21 17:04:55
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.