• Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Zysk symboliczny ale rano to się na wp... zanosiło więc ważne że do przodu. Za wolny byłem po otwarciu bo trzeba było otwierać z niższym poziomem bo jak dałem zlecenie S na 2013 to już zeszli na 2012 potem ktoś mnie zagadał i jak zajrzałem to już było 2007.
    Dziś co chwila jakieś spotkanie zaplanowane to chyba będzie tyle gry na dziś. Wal za nas obu :-)
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: argentarius [212.180.191.*]
    Dnia 2023-05-29 o godz. 09:37 benitor napisał(a):
    > Na razie BP.
    > Ja w piątek, za szybko L-ki poddałem :)

Podobnie jak ja, ale co mogłem zrobić? Sztuczna inteligencja kazała wyrzucić L więc się zgodziłem niechętnie, trochę oponowałem, ale ostatecznie jestem teraz BP. Ale spokojnie, widzę, że trochę się jeszcze pobujamy w pewnym zakresie cen, nie przewiduję przebicia szczytów w najbliższym czasie, Chyba, że moja AI ma inne zdanie?
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: piobor [79.185.2.*]
    Cześć Benitor, jaki poziom masz dolnej bandy na dziś?
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: benitor [31.61.250.*]
    Dnia 2023-05-29 o godz. 11:12 piobor napisał(a):
    > Cześć Benitor, jaki poziom masz dolnej bandy na dziś?

1959
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: standby [83.28.37.*]
    ja dziękuję benitor, myślałem, że trochę niżej , okolice 1938
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: klapa_ [178.43.249.*]
    Zmiana trendu nie zależy tylko od przekroczenia jakiegoś poziomu, to by było za proste.
    Uwagę trzeba zwrócić na zachowanie się popytu i podaży w badanym okresie, czyli tzw. mocy trendu.
    Jednym z podstawowych warunków jest także przełamanie struktury "zygzaków".
    Na dzisiejszy widok wykresu to zejście poniżej czwartkowego minimum (1948) w dużej mierze spełnia warunki odwrotu, ale mamy ok 50 punktów różnicy i kolejne sesje niewątpliwie wprowadzą zmiany w układzie.
    Moim zdaniem o zmianie trendu można zadecydować dopiero po sesji która to przypieczętowuje a nie wcześniej.
    Jeśli się decydujemy na zmianą trendu to lepiej się spóźnić ale mieć większą pewność niż wejść w zmianą przedwcześnie.
    Żeby nie zamieszali piątkową mocną sesją to obraz byłby całkiem jasny :-) Jak to na banie zawsze nie obliczalny. Teraz powinni znów podciągnąć aby kolejny zamęt wprowadzić :-)

I znów zrobiło się ciekawie. Klapa chyba zbliża się dzień końca laby i będziesz może niedługo zmuszony poważniej ze swoim dyrygentem pogadać co dalej. Choć dalej nie przesądzam bo u Jankesa wystarczy że przegłosują i znów będziemy może na 2000.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: piobor [79.185.53.*]
    Hej Benitor, dzięki za ostatnie. Czy mógłbyś sprawdzić taki kanał po szczytach z 23.05 i 29.05? Jak wychodzi szczyt na jutro i piątek? Z góry dzięki
    I jaki my mamy teraz trend ?
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: benitor [178.235.187.*]
    @piobor
    Kanał o którym piszesz, jest troszkę za krótki, żeby go rozważać. Nawet jeżeli się "rodził", wczoraj stał się nieaktualny.

https://i.imgur.com/MATXRjZ.jpg

Kanał został wyłamany dołem we wtorek, na poziomie 1967. Ostatni dołek (1948) został "przeskoczony" już na wczorajszym otwarciu. Tym samym został osiągnięty warunek zmiany trendu na spadkowy, o którym pisał @klapa.
    Następne (dosyć oczywiste) wsparcie, to 1889. Mimo, że oczywiste, to warto zwrócić uwagę na ten poziom. Nad tym poziomem powinien pojawić się popyt. Jednak moim zdaniem, będzie on chwilowy.
    Może mieć związek z ruchem powrotnym F.DAX. Według moich kresek, naruszył on dolną bandę miesięcznego kanału konsolidacyjnego. Teraz może odreagować, jednak wydaje mi się, że nie wyjdzie ponad 15.850 (?) Znak zapytania, ponieważ rysowanie wspomnianego kanału dla F.DAX, nie jest jednoznaczne. Może to nie być wyłamanie dołem a jedynie kontynuacją konsolidacji.
    Ze scenariuszem spadkowym, kłóci się (na razie) obraz S&P. Nie widać tam jakiejś ogromnej chęci do spadania. Pierwsza jaskółka S, to (na moje oko) 4.130, ale jaśniej byłoby poniżej 4.050.

Reasumując - "będzie padało, albo nie będzie padało". Obstawiam kierunek południowy, jednak z zastrzeżeniem, że 195x może się jeszcze pojawić.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: klapa_ [178.43.249.*]
    No cóż, słowo ciałem się stało, szybciej niż zakładałem - czy da urobek......oto jest pytanie?
    Klapa tak szczerze to nie jestem przekonany czy dobrze robisz ;-) Wiem macie zasady z Benitorem sztywne i Dyrygent nie uwzględnia głosowań u Jankesa i innych czynników które w sumie zaburzają ogląd sytuacji z wykresu.
    Wczoraj się konsolidowali w okolicy 1926-32 i tam bym uważał co zrobią. Zejście pod 1920 było trochę na siłę i na emocjach.
    Wykrakałem Ci że laba się kończy ;-) Mam nadzieję że to nie obrót tylko już profilaktycznie wcześniej zamknąłeś a teraz tylko zmiana stron.
    Ja dopiero zajrzałem dziś od rana bo obowiązki ... ale może to i dobrze bo nie było okazji żadnej głupoty od rana zrobić ;-)
    Na cenę kontraktu, wpływa mnóstwo czynników. Ciągle jest poddawana presji. A to wojna, a to FED, a to KPO, a to "głosowanie u Jankesów" itp. itd.
    Leszcz zwykle, nie jest w stanie ogarnąć wpływu tego konglomeratu czynników, na przyszłą cenę. Dlatego, pomimo szacunku dla fundamentów, nie są one dla mnie wyznacznikiem strategii. Konglomerat ten, ogarniają inni, mądrzejsi ode mnie i to Oni reagują na te fundamenty. Ja jedynie "podążam za okruszkami". Dlatego kieruję się wykresem, a nie wydarzeniami na świecie. To na nim widać, jak mądrzejsi widzą ważne wydarzenia.

Czy zejście poniżej 1920 było "na siłę i na emocjach" ?
    Może i tak. Jednak w niecałą godzinę (na tym zejściu) obrócili 10. 000 kontraktów i "uciekli" z ponad 2.000 pozycji. Czy takim graczom można przypisać nierozważność? Nie lekceważyłbym tego ruchu. Może to być ucieczka z długich, ale równie dobrze może to być czyszczenie stopów.
    Benitor a tu się nie zrozumieliśmy. Na siłę to nie chodziło mi w sensie że na żywioł i bez kontroli bo sobie samo tak poleciało. O nie, nie wręcz przeciwnie na siłę w sensie że dobrze zaplanowane to było i zeszli tam by swój cel zrealizować i komuś się z tym śpieszyło by to wczoraj zrobić. Dlatego nazwałem to na siłę bo zeszli pod jakiś cel i sam to potwierdzasz pisząc ile zamknęli i obrócili. Coś tam zrobili na tym dole + dowalili obrót na kasowym bardzo duży na FIX. Co zrobili się nie dowiemy a to klucz do tego co dalej. Podobnie zachowali się w piątek. Też wzrost był "na siłę ".
    To jedno ale to nie znaczy że się nie należało zejść w te rejony bo sam wiesz że ja od dawna piszę i czekam na takie sesje ale styl spadku mi się nie podoba. Mogli to spokojnie zrobić poczekać dziś jutro po niedzieli dołożyć, przygotować poczekać.
    Więc jak widzę takie sesje to zawsze mi się zapala lampeczka że coś kombinują i lepiej poczekać co dalej. Chwilowo BP. Ale i czas nie bardzo pozwala na grę. Myślę o S ale zobaczę co zrobią i ile odbiją. Jak na razie obrót skromny i odbicie raczej na bazie otoczenia.
    A tak w sumie co to za zwyczaje żebyście Wy mieli S a ja nie miał ? Az chyba muszę otworzyć.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: piobor [79.185.53.*]
    Benitor dzięki, ale wydaje mi się, że teraz kanał mamy tak jak pisałem szczyt 23.05 i 29.05 (linia oporu). Po prostu grali ABCD z zasięgiem 1920, ale przeciągnęli i tyle. Pewnie specjalnie, żeby zasiać ferment. Teraz wrócili w kanał i stąd moje pytanie jaki poziom mamy oporu po szczytach z 23 i 29. To jest początek kanału najprawdopodobniej dlatego tak sceptycznie podchodzisz do Niego i to rozumiem. Nie wiem czy przypominasz sobie wzrostowego kanału który się najprawdopodobniej skończył i też pisałem że bardzo prawdopodobny, że to początek ;-)
    Dnia 2023-06-01 o godz. 12:01 ravcio napisał(a):
    > A tak w sumie co to za zwyczaje żebyście Wy mieli S a ja nie miał ? Az chyba muszę otworzyć.

Wcale nie S
    Mam aktualnie "szybkie" L, połową zaprzęgu. Cel 1940.
    Sorki to się pomyliłem. Też myślałem o szybkim L ale brakło przekonania. No i jednak weszli w przedział co rano o nim wspominałem i nawet próbują wyżej i to nawet na cofającym się Daxie. Taki to jest banan.
    Ja dziś BP zajęty jestem i tak z doskoku zaglądam tylko czasem.
    Benitor to już teraz wiesz czemu mówiłem o dobiciu wczoraj na siłę i czemu uważałem że jest to podejrzane.
    Zerknij jak możesz na to dojście do 1953. Jak oni to zrobili bo ja widzę pojedyncze transakcje małe jak doszli do tego poziomu. Nic tam nie stało. Kierownik to wiem pewnie przed akcją zlecenia swoje zwinął ale drobnica gdzie była ?
    Nie wiem co to był za strzał, ale to było jedno duże zlecenie L, godz 13:52:15.
    Ktoś zgarnął całość od 1939 do 1953. Na tym poziomie pojawiła się kontra krótkich.
    Co by to nie było, to 1950 zaliczone. Można spadać :)
    No tak było w jednej sekundzie. Ale jak się przegląda zlecenia to niw widać dużych tak jakby nie wziął wtedy dużo a tak rynkiem bujnął. Strach na takim rozbujanym rynku się dotykać.
    Transakcje były drobne, bo zlecenia sprzedaży były drobne.
    Jakiś uparciuch gra przeciw bazowym (na razie). Nie wiem o co chodzi, ale dał zarobić kilka PLN.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: standby [83.28.37.*]
    cześć, a może ten wyskok był związany z próbą domknięcia luki...
    zostało niestety 4 punkty.
    Czy kierownik który jest na tyle silny że w każdą stronę idzie jak po swoje patrzy na luki ? Wątpię. LOP co ubyło ostatnio to dziś jeszcze szybciej rośnie. Co by nie mówić wyglądamy mocno ale obrót też nie jest szałowy.
    Na świeczkach dziennych, układ prowzrostowy ("przykrycie chmury", czy jakoś tak). Niemniej nie wierzę dzisiejszemu wzrostowi.
    Mam wrażenie, że dzisiaj pograł sobie ostentacyjnie, jakiś grubasek "Zaorski". To była gra "z ręki", bez wspomagania "maszynerią" algorytmiczną. Taka ostentacja może być efektowna, ale grana "na szybko"- cel kilkadziesiąt pkt. najwyżej, lub kilka godzin.

Niby zakładałem cofkę do 195x, ale 5-6 razy mocniej niż bazowe, to trochę przegięcie.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: snalib [185.230.227.*]
    luka zamknięta na 1958 pkt
    teraz do zamknięcia ta na 1905 pkt z dzisiejszego poranka

najpierw jednak może klepnąć górną bandę trendu spadkowego, czyli ok 1982-1985 pkt

nie zapominajcie, że za dwa tygodnie wyrok w sprawie franków

czerwcowa seria już na delikatnie
    coraz bardziej skłaniam się do eSek na wrześniowej
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: piobor [176.221.120.*]
    Dzięki, Właśnie tego mi brakowało, czyli 1982-85-ciekawe czy klepną w punkt czy jeszcze przebiją 2000 tak dla hecy ;-)
    Dnia 2023-06-01 o godz. 19:12 snalib napisał(a):
    > ..............
    > teraz do zamknięcia ta na 1905 pkt z dzisiejszego poranka
    >
    > najpierw jednak może klepnąć górną bandę trendu spadkowego, czyli ok 1982-1985 pkt
    > ...........

1905 to tylko luka otwarcia. Ja bym jej nie przeceniał (na sesji następującej).
    1982-85 ok jeżeli kierować się tradycyjnie rysowaną trendową "po szczytach". Według moich kresek (regresja), to wróżyłbym 1972-77. Zobaczymy :)

Seria wrześniowa, to dla mnie za odległa przyszłość. Jestem raczej krótkowidzem :)

LOP rośnie jak szalony...
    to się chyba tutaj nie zatrzyma

może gruby chce odwołać bessę?
    w końcu można nadal drukować, to jest i za co pushować
    nic to, że John Kowalski ma drożej, jak dostanie więcej, to nadal będzie kupować
    Ups!
    Jednak lekko naruszyli moją górną bandę trendową. Nie spodziewałem się tego w pierwszych 15 min. Gruuuubo!
    Nadal mam przeczucie, że to "zagrywka". Skończymy dzień na czerwono :)

Dobra odbili tyle że uznałem że okolice 1980 to miejsce gdzie można delikatnie S próbować.
    Poszaleli to wypadałoby aby zeszli pod 1977 i coś niżej przetestowali bo jak za długo tego nie zrobią to trzeba będzie myśleć o poddaniu.
    Benitor wszedłeś dziś w coś ?

Powiedziałbyś na jakim poziomie otwierałeś wczoraj L ? Tak czysty poziom bo chciałbym sobie porwónac Dyrygenta do swoich teorii i poziomów.
    Dnia 2023-06-02 o godz. 09:08 benitor napisał(a):
    > Ups!
    > Jednak lekko naruszyli moją górną bandę trendową. Nie spodziewałem się tego w pierwszych 15 min. Gruuuubo!
    > Nadal mam przeczucie, że to "zagrywka". Skończymy dzień na czerwono :)
    >

też obstawiam "pułapkę na byki", ale wczorajszy wolumen nie do końca mi pasuje
    jednak co chwilę coraz lepsze informacje z rynku

Dołożyłem S na 1985 i teraz to już wóz albo przewóz ;-) Ileś punktów ryzyka zakładam i nie przywiązuje się do nich. Nie zawrócą to poddam bez żalu.
    Ogólnie jak to koledzy mówili znów gram przeciw trendowi ale jak na razie tylko pod cofkę. Ale ryzyko szarpnięcia w górę jest spore.
    Dnia 2023-06-02 o godz. 09:16 ravcio napisał(a):
    > Benitor wszedłeś dziś w coś ?
    >
    > Powiedziałbyś na jakim poziomie otwierałeś wczoraj L ? Tak czysty poziom bo chciałbym sobie porwónac Dyrygenta do swoich teorii i poziomów.

Wczoraj miałem "szybką" L od 1927 do 1940. Tylko połową zaprzęgu.

Nie wchodzę w pozycję w pierwszej godzinie (lub dwóch) sesji. Na teraz - BP.

Dyrygent sugeruje dzisiaj L (jeszcze nie ma decyzji), ale jakoś słabo to widzę. Prawie 100 pkt w czasie mniejszym niż 1,5 sesji, to aż się prosi o korektę.
    Odnośnie wczoraj 1920 mi się wydawał jako poziom ostrzeżenia dla S a potem właśnie pisałem o przedziale 1926-32 jako klucz.
    Prosi się o korektę ale na razie wygląda że wsparłem słabeusza a nawet cofki marne.
    Raczej do 2000 dociągną w takim stylu przy okazji nakręcając LOP.
    Ktoś jest bardzo zdeterminowany. Ciśnie w górę strasznie szybko. Napotkał opór jedynie w okolicach 1980, który przełamał siłowo, bez większego zawahania.
    Ta szybkość (jak dla mnie) nie uwiarygadnia trwałości ruchu. Jednak z koniem lepiej się nie kopać. Kto wie jak odległy ma cel? Na razie (na moje oko) ma 50 pkt (wystartował z 1940). Jak na taką determinację (=kasę) to może być jeszcze za mało o 30-50 pkt).
    Jaki ma cel nawet nie myślę bo może próbować ponad ostatni szczyt i jak będzie chciał to to zrobi.
    Jeśli chce wprowadzić teraz zamęt to zawróci tuż pod 2000.
    Według mnie niżej niż 1940 się większość rozegrała. Tuż pod 1930. 1900 nie było przypadku ze w punkt zeszli.
    Obserwowałem wtedy końcówkę środowej sesji i było widać jak weszli w obronę. Wtedy spuszczali rynek jak po sznurku i niepilnowany by 1900 przeleciał a w ostatnich minutach pojawiła się nagłą obrona.
    Jak to często bywa gorąca głowa nie miała tyle cierpliwości by moment do końca wyczekać i wejście za szybkie.
    Teraz główne pytanie czy złamią strukturę porannego wzrostu a według mnie do tego warunek to wejście w strefę 1990-92 a potem pod 1990 czy może jednak poprawka w górę.
    Scenariusz mógł być i taki:
    W środę 31.05, pod koniec sesji wyczyścili stopy długim pozycjom. Następnego dnia, pierwsza jaskółka popytowa, wypuszczona została rano (9:00-9:15) w okolicach 1920. Tam było jeszcze trochę chętnych na krótką, ale cena zaczęła powoli iść w górę. (wyczyszczone stopami L-ki, zaczęły się odnawiać ?) Również LOP szybko narastał. Impuls/sygnał dla L o 13:52:15 (od 1939) uruchomił szerszą widownię. Od tej pory wspinamy się jak w Alpach. Pytanie tylko, na jaki szczyt?
    No i prawie zgodziłeś się z moja teorią zejścia pod 1920 "na siłę" czyli w jakimś celu np. po SL.

Czy na takim ruchu jak obecnie jest możliwość żeby dyrygent o S pomyślał czy ta opcja na dziś odpadła ?
    Nie zanosi się na to ale np. zejście pod 1990 zmieniło by coś w spojrzeniu na S ?
    Ja na tą chwilę zgłupiałem.
    Sygnały mówią L. Strach mówi BP. Na razie nic mi nie mówi o S.
    Nie zrób mojego błędu i nie myśl o S ;-) Za mocno jadą. Szarpnięcie kilka pkt. cofki, nie więcej niż .... przerwa i poprawka w górę. I co ciekawe na konkretne godziny reagują. Automat jak nic. A dl niego co za różnica czy to + 2 czy + 4.
    Ostatnia nadzieja misia na teraz to teoria że to może nie FW miało podejść pod 2000 ale kasowy miał się do niego zbliżyć.
    Wiem dorabianie teorii do sytuacji ;-) Ale jeden z punktów zaczepienia gdzie może zawrócić.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA c.d. Autor: piobor [79.185.50.*]
    Ravcio, niestety Miś na wygranej pozycji stoi :-( Zaczekaj chwilkę, pewnie 1980 zrobią pod koniec
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.