@piobor
Kanał o którym piszesz, jest troszkę za krótki, żeby go rozważać. Nawet jeżeli się "rodził", wczoraj stał się nieaktualny.
https://i.imgur.com/MATXRjZ.jpgKanał został wyłamany dołem we wtorek, na poziomie 1967. Ostatni dołek (
1948) został "przeskoczony" już na wczorajszym otwarciu. Tym samym został osiągnięty warunek zmiany trendu na spadkowy, o którym pisał @klapa.
Następne (dosyć oczywiste) wsparcie, to
1889. Mimo, że oczywiste, to warto zwrócić uwagę na ten poziom. Nad tym poziomem powinien pojawić się popyt. Jednak moim zdaniem, będzie on chwilowy.
Może mieć związek z ruchem powrotnym F.DAX. Według moich kresek, naruszył on dolną bandę miesięcznego kanału konsolidacyjnego. Teraz może odreagować, jednak wydaje mi się, że nie wyjdzie ponad
15.850 (?) Znak zapytania, ponieważ rysowanie wspomnianego kanału dla F.DAX, nie jest jednoznaczne. Może to nie być wyłamanie dołem a jedynie kontynuacją konsolidacji.
Ze scenariuszem spadkowym,
kłóci się (na razie) obraz S&P. Nie widać tam jakiejś ogromnej chęci do spadania. Pierwsza jaskółka S, to (na moje oko)
4.130, ale jaśniej byłoby poniżej
4.050.
Reasumując - "będzie padało, albo nie będzie padało". Obstawiam kierunek południowy, jednak z zastrzeżeniem, że
195x może się jeszcze pojawić.