może i chore, ale wszyscy wiemy, że jak porządnie za przeproszeniem nie dupnie to ta bessa i marazm może jeszcze trwać i trwać. Ja tam mam tylko nadzieję, że dołek będzie nie wcześniej jak w listopadzie, bo na urlop się wybieram.
na pierwszy rzut oka może sie wydawać że nie przeszkodzi , ale niestety tak nie jest każdy krach ma wpływ nie tylko na giełdę lecz później przekłada sie na całe zycie gospodarcze , dlatego wcześniej czy później to odczujecie, reasumując nie ma co sie cieszyć że będzie krach
Może na wiosnę, może po nowym roku. Chodzi o to, że jeśli liczenie EWI jest prawidłowe, to w listopadzie byłaby duża fala 4, potem piątka spadkowa, wychodzi więc po nowym roku nowy dołek, potem nowa hossa, lub jak kto woli wielkie B, ale to tylko teoretyzowanie, a jak będzie to wyjdzie w praniu.
Wyłączyłem notowania o 11.30 ... nie dałem rady już tego obserwować ... ale ciekawość zwyciężyła ... spełniają się chyba najczarniejsze sny tych co mają jeszcze jakieś pieniądze w akcjach, funduszach itp ... oraz największe marzenia tych co od dawna i konsekwentnie na S ... (a nawet od dzisiaj) ....
teraz już chyba tylko czekać na ujemną bazę i brać PKC Longi i akcje ...
czasem nasz rynek wyprzedza to co się potem dzieje za oceanem ... czyżby u nich dzisiaj miało nastąpić trzęsienie ziemi????
W ramach dalszy dywagacji: jeśli hossa 1995 na gpw została zniesiona w ok 80% to dziś daje to odpowiednik poziomu 1600. A może to dziś dno?- przynajmniej lokalne.
Uwaga: fw20 osiągnął pożądany poziom 1700
W lipcu tego roku napisałem mniej więcej:
'Przed paroma miesiącami dla w20 miałem zaznaczony na swoich wykresach poziom 1700. Ale nie pamiętam już, czy go tu omawiałem, bo i tak ludzie kpili z 2500'.
Można teraz dodać: koniec spadków staje się bardziej prawdopodobny niż ich kontynuacja. Struktura abcXabc ma ładne fiboproporcje. W drugim abc c=a razy 161.
To dobre miejsce na zatrzymanie spadków. Indeks może jeszcze przetestować ten poziom, ale poważniejszy ruch do góry nabiera realności.
Dzielę się opinią, co nie znaczy, że zachęcam do wchodzenia w akcje
Dnia 2008-10-17 o godz. 15:56 asp napisał(a):
> Uwaga: fw20 osiągnął pożądany poziom 1700
W lipcu tego roku
> napisałem mniej więcej:
'Przed paroma miesiącami
> dla w20 miałem zaznaczony na swoich wykresach poziom 1700.
> Ale nie pamiętam już, czy go tu omawiałem, bo i tak ludzie
> kpili z 2500'.
Można teraz dodać: koniec spadków
> staje się bardziej prawdopodobny niż ich kontynuacja.
> Struktura abcXabc ma ładne fiboproporcje. W drugim abc c=a
> razy 161.
To dobre miejsce na zatrzymanie spadków. Indeks
> może jeszcze przetestować ten poziom, ale poważniejszy ruch
> do góry nabiera realności.
Dzielę się opinią, co nie
> znaczy, że zachęcam do wchodzenia w akcje
Ja liczę pocztek C w drugim ABC od szczytu osiągniętego 2 września br. Natomiast cały ruch od 17 lipca do 2 września traktuję jako korektę ABC. Dlatego owe 161,8% wychodzi mi na poziomie 1 600 pkt dla WIG20. To co mamy obecnie to zapwne fala 3 w 3. Jeśli w przyszłym tygodniu nastąpi stabilizacja notowań (fala 4?), to kolejny - ostatni tydzień października powinien też być ostatnim tygodniem wyprzedaży - fala 5 w C.
W USA zakończyli falę 3 w C i teraz robią 4 (jakiś flat). Ciekawy jestem jak daleko zejdzie fala 5 w C, być może lekko przebije dołki z 2002 i weźnie byki w pułapkę? A może zatrzymiemy się dokładnie na wsparciu?
Grzegorzu masz jakiś pogląd na następny ruch po zakończeniu podwójnego zygzaka?
Czy Twoim zdaniem bardziej prawdopodobna jest jakaś fala x (korekta całej bessy) czy nowa hossa?
Dnia 2008-10-17 o godz. 21:18 ~Ben napisał(a):
> W USA zakończyli falę 3 w C i teraz robią 4 (jakiś flat).
> Ciekawy jestem jak daleko zejdzie fala 5 w C, być może
> lekko przebije dołki z 2002 i weźnie byki w pułapkę? A może
> zatrzymiemy się dokładnie na wsparciu?
Grzegorzu masz
> jakiś pogląd na następny ruch po zakończeniu podwójnego
> zygzaka?
Czy Twoim zdaniem bardziej prawdopodobna jest
> jakaś fala x (korekta całej bessy) czy nowa hossa?
Powiem szczerze, że dzis nie mam koncepcji co dalej. Jedno wykluczam - hossa nie powróci wcześniej jak za rok.
Ja myślę, że nie powróci przed 2011 rokiem. Spodziewam się fali x, być może wig poszybuje w górę i narysuje zygzaka a potem 5 fal w dół. Cała bessa byłaby więc strukturą 3-3-5.
Grzegorzu, a czy analizujesz też rynek ropy? Mnie się wydaje, że brakuje jeszcze 5 fali na ropie. Obecne osłabienie jest chyba 4, więc cel to okolice 50 usd.
Dnia 2008-10-17 o godz. 15:56 asp napisał(a):
> Uwaga: fw20 osiągnął pożądany poziom 1700
W lipcu tego roku
> napisałem mniej więcej:
'Przed paroma miesiącami
> dla w20 miałem zaznaczony na swoich wykresach poziom 1700.
> Ale nie pamiętam już, czy go tu omawiałem, bo i tak ludzie
> kpili z 2500'.
Można teraz dodać: koniec spadków
> staje się bardziej prawdopodobny niż ich kontynuacja.
> Struktura abcXabc ma ładne fiboproporcje. W drugim abc c=a
> razy 161.
To dobre miejsce na zatrzymanie spadków. Indeks
> może jeszcze przetestować ten poziom, ale poważniejszy ruch
> do góry nabiera realności.
Dzielę się opinią, co nie
> znaczy, że zachęcam do wchodzenia w akcje
ASP. jaka mam to rozumieć ?
skoro nie odpisujesz na moje maile to bedę pytał na forum.
Nie znam się na falach i niewiem na jakim poziomie skończą się spadki,ale widziałam się w zeszłym tygodniu z przyjacielem ,który jest jednym z najleprzych zarządzających na rynkach międzynarodowych i jest właścicielem funduszu w Angli.Powiedział: zapomnij o giełdzie na pół roku ,spadki się dopiero zaczeły.Pużniej będziemy się wygrzebywac do 10 lat.Czy miał racje? czas pokaże.
Minister finansów Francji: hedge funds również zagrożone
(PAP, ak/17.10.2008, godz. 13:03)
Prywatne fundusze inwestycyjne typu hedge funds, po bankach i towarzystwach ubezpieczeniowych, mogą być kolejnymi poszkodowanymi przez perturbacje na globalnych rynkach finansowych - uważa francuska minister finansów Christine Lagarde.
W wywiadzie dla piątkowego "Daily Telegrapha", Lagarde powiedziała, że "kondycja hedge fundów od dawna budziła jej obawy": "Ich operacje są bardzo luźno regulowane, zaś one same działają poza głównymi ramami rynku finansowego na granicy opłacalności, dlatego musimy mieć się na baczności, by ich ewentualne załamanie się nie przeniosło się na inne operacje rynku finansowego" - podkreśliła.
Globalny sektor hedge fundów wyceniany jest na ok. 2 bln USD. Inwestycje w nich uważane są za alternatywę dla tradycyjnych form zarządzania funduszami lokującymi pieniądze klientów w akcje, obligacje, nieruchomości i inne aktywa.
Podczas, gdy tradycyjna strategia zarządzania funduszami polega na "przechytrzeniu rynku" i może się nie sprawdzić w przypadku jego załamania, menedżerowie hedge fundów, w zamian za wysoką opłatę obiecują klientom zysk nawet wówczas, gdy akcje i nieruchomości spadają.
Obecnie hedge funds obciążone są przecenionymi akcjami nabytymi za pożyczone pieniądze inwestorów, domagającymi się zwrotu pożyczek. Zmusza to fundusze do szybkiej sprzedaży aktywów dla pokrycia zobowiązań.
Ich położeniu zaszkodził też wprowadzony w W. Brytanii i innych krajach zakaz tzw. krótkiej sprzedaży - technice spekulacji na akcjach przy spadającym rynku. Na koniec 2005 r. Londyn był głównym ośrodkiem działania ok. 700 hedge fundów, co stanowiło wówczas ok. 20 proc. ich ogólnej liczby.
Hedge funds funkcjonują w oparciu o umowy inwestycyjne pomiędzy funduszem a inwestorami. Zarządzający funduszem nie są związani żadnymi ograniczeniami dotyczącymi konstrukcji i koncentracji portfela.
FT.com, JO
17.10.2008 18:21
Czytaj komentarze(0)
Zobacz na forum ({PostCount})
Caisse D’Epargne, jeden z największych francuskich banków oszczędnościowych, stracił 600 mln euro. Kiedy rynek załamał się w zeszłym tygodniu, drużyna zatrudnionych w Caisse D’Epargne graczy rynku pochodnego zajęła nieautoryzowane pozycje. To już trzeci tego typu pech we Francji.
Wydarzenia gospodarcze
Znów bardzo złe dane z amerykańskiego rynku budowlanego
PAP, 17.10.08, 4:50 PM ET
Liczba rozpoczętych inwestycji w zakresie budowy domów mieszkalnych w USA spadła we wrześniu o 6,3 proc. do 0,817 mln w ujęciu rocznym - podał w piątek Departament Handlu USA w komunikacie.
To najniższy poziom od 26 lat.
Analitycy spodziewali się, że liczba rozpoczętych, nowych inwestycji wyniesie 0,872 mln.
Liczba wydanych nowych pozwoleń na budowę, wskaźnik aktywności w przyszłości w tym sektorze, spadła zaś we wrześniu o 8,3 proc., do 0,786 mln - podał Departament Handlu.
To z kolei najniższy poziom od listopada 1981 r.
Analitycy spodziewali się liczby nowych pozwoleń na poziomie 0,840 mln.
gościu nie spamuj, heh bede musiał zmienić mój nick na jakiś bardziej finezyjny niż 11.
Sytuacje na SP500 widze tak:
http://img296.imageshack.us/my.php?image=sp500cx4.png
ewntualnie wyrysowali abc i 5 falami polecą w dół.
Jeżeli wybijemy się z tego trójkąta górą to w srednim terminie up i liczenie na rysunku bedzie zanegowane.
A co do sytuacji na WIG20 tak jak pisałem na początku września jeżeli byśmy przebili 2500pkt to moja wersja preferowana(spadkowa) została by zanegowanato z hukiem niestety pozostaje ona w mocy. Dla przypominienia:
http://img410.imageshack.us/my.php?image=supercyclela6.png
http://img410.imageshack.us/my.php?image=cyclecp1.png
w powiększeniu:
http://img410.imageshack.us/my.php?image=monthew9.png
Zgadzam się z tym co napisał Grzegorz czyli przed nami jakaś fala 4 a poźniej jeszcze w dół 5. Podtrzymuje nadal to co pisałem jakiś miesiąc temu czyli że koniec spadków widze w okolicy stycznia. Alternatywa to zakończenie fali A stało się faktem i przed nami fala B (ewnetualnie nowa hossa). Od siebie dodam że ceny dla graczy długoterminowych są bardzo atrakcyjne a wig20 nie powinnien spaść więcej niż 400pkt. Jednak jeżeli przebijemy 1300pkt to nie widze tego w czerwonych barwach lecz w czarnych.
Pewnie że powyżej narysowane fale nie zgadzają się z podstawami teorii fal eliotta tak jak napisałeś fala 4 nachodzi na 1 (ale to jest tylko szczegół, który ma znaczenie długoterminowe,a ja skupiam się na czasie rzędu kilku a nie kilunastu lat do przodu) więc zalecam analizować ten wykres od szczytów z 2007 roku do teraz.
Co do prawidłowego rozpisania przeszłości falowo(oczywiście według mnie prawidłowo) to miałem taki wykres
lecz wraz z przebiciem 1900pkt przestał on istnieć bo jak widać fala 4 naszła na 1. Była to moja koncepcja prawidłowego rozpisania fal od początku istnienia naszego WIG-u 20 aż do teraz, a niestety pozostała mi w tej chiwli ta naganna wersja, która ma się ni jak do podstaw teorii Eliotta, tylko problem polega w tym że falki tak rygorystycznie można stosować dla dojrzałego rynku który nie jest manipulowany przez kilku wielkich graczy czy koszykarzy którzy sami kreują rynek jak im się to podoba. Praktycznie zastowsowanie fal dla rozpisania akcji spółek na naszej GPW to też jest jakieś nie porozumienie ewnetualnie można się o takie pokusić dla spółek z WIG-u 20 i nic po za tym. Nie wiem czy zaułważyłeś że jest to tylko i wyłącznie "Teoria" !!!!!!!! fal Eliotta do której podchodze z przymrużeniem oka i nie przeszczegam wszystkich kanonów, jestem raczej praktykiem niż teoretykiem. W teorii niby wszytko ładnie pięknie powinno się zgadzać, ale w praktyce to nie musi się zawze zgadzać, są zawsze jakieś wyjątki od normy.
Osobiście z chęcią zobacze jak ty rozpisujesz przeszłośc falowo dla WIG-u20 jeżeli oczywiście to potrawisz rozrysować??
dobrze chociaz, ze liczysz fale do 5 , a nie np. do 20
to co robisz to porazka , nawet osoba nie podchodzaca do liczenia fal ortodoksyjnie powie, ze to co rysujesz to falowy belkot
Może być i bełkot można i liczyć do 30 nie ma to najmiejszego znaczenia, moge oznaczać źle falki ale najważniejsze by umieć przewidzieć jak bedzie wyglądać wykres w przyszłości a nie przejmować się tym czy takie liczenie jest słuszne czy inne ja korzystam z wielu róźnych metod nie tylko z falek i to nawet z jakimś przyzwoitym efektem do tej pory na tym błednym liczeniu od 2700 do 1700 ładnie 1000pkt przygarnołem przy 100 kontraktach to już jest jakaś konkretna suma i to w 2 miesiące. Na giełdzie nie chodzi oto kto ma racje tylko oto kto potrafi przewidzieć przyszłość i zarobić na tym kase. W piątek zapakowałem się w L-ki i to na tyle a czy miedzy 1995 a 1997rokiem wzrost ten oznaczysz sobie to jako falke numer 7 czy 9 mi to lotto ważne by na tym zarobić a nie stracić pieniądze.
witaj asp.
przede wszystkim wielkie dzięki za wspaniałą robotę jaką prezentujesz na forum. jestem nałogowym czytelnikiem Twoich wątków i choć jestem bardzo początkującym graczem dzięki Tobie wiele tematów jest łatwiejszych do zrozumienia.
mam prośbę, czy w swoich analizach graficznych na stronie mógłbyś pokazać w jakim aktualnie cyklu jesteśmy na wykresie kilkuletnim? chodzi mi o określenie aktualnej fali wyższego rzędu.
wiem, że jakiś czas temu taki wykres oglądałem, ostatnio jednak uwaga skupiona jest na bieżącej sytuacji.
mam nadzieję, że nie przysporzy Ci taka analiza zbyt wiele trudu.
z góry dziękuję
pozdrawiam
bp
ASP
Dzięki wielkie za Twój wysiłek i czas który poświęcasz dla objaśnienia teorii fal.Im dłużej śledzę wątek i obserwóję co się dzieje na wykresach tym bardziej mnie to wciąga i niemal fascynuje , choć widzę ile tu półapek.... Najbardziej cenie sobie teksty charakteryzujące poszczególne fale i struktury bo to pozwala lepiej zorientowac się w "terenie".
Prośba - czy mógłbys jakoś odnieść się do strony http://stockcharts.com/def/servlet/Favorites.CServlet?obj=ID1606987
i zamieszczonych tam wykresów - dlaczegi inaczej oznaczone są fale na S&P i NAS od DJIA od szczytu z 2007? Ja chyba błędnie odczytuję , że na S&P i NAS zakończyli falę A i zaczyna się B a na DJIA zaczęta 4 w C.Więc te indeksy trochę się by mijały?
Ja też tego nie kapuję dlaczego dziadek mąci. Wg oznaczeń dla DJIA to mamy ciągle nieskończoną tą 5tke, choć kolega Lem już jej koniec zobaczył. Może jak znasz angielski to się doczytasz w wywodach szanownego Tonika, bo ja nie mam nerwów:
http://caldaroew.spaces.live.com/