• piszcie do OFE i KNF Autor: ~prosty_chlop [176.221.120.*]
    Szanowni Państwo,
    Jedna ze spółek, których akcje posiadacie w swoim portfelu, Polska Grupa Odlewnicza S.A., ogłosiła wezwanie na skup akcji własnych, deklarując przy tym zamiar delistingu. Cena wezwania 1,25zł wydaje się znacząco zaniżona wobec rzeczywistej ich wartości zarówno biorąc pod uwagę generowane w ostatnim okresie EBIT, jak też odnosząc ją do przypadających na 1 akcję aktywów netto. Cena ta tym bardziej nie odzwierciedla korzyści płynących z przejęcia wyłącznej kontroli nad spółką.
    Biorąc pod uwagę obecną strukturę akcjonariatu, nietrudno zauważyć, iż powodzenie zamiarów wzywającego, tj. osiągnięcie stanu posiadania wystarczającego do przeprowadzenia przymusowego wykupu akcji, zależy od zachowania posiadających akcje PGO funduszy NN OFE oraz Aviva OFE.
    W związku z powyższym, uprzejmie proszę o objęcie szczególnym nadzorem procedury towarzyszące podejmowaniu decyzji ws rekacji na wezwanie i spowodowanie, aby została ona podjęta w możliwie transparentny sposób. Formuła taka będzie służyć tak postrzeganiu rynku przez inwestorów indywidualnych, jak też wizerunkowi kapitałowego filaru systemu emerytalnego.
    Z poważaniem

Wysyłam do OFE, KNF i SII.
    Kropla drąży skałę, kto może niech też nasmaruje coś w podobnym stylu.
  • Re: piszcie do OFE i KNF Autor: ~trewq [83.5.175.*]
    To wczorajsze/dzisiejsze ubijanie kursu jest moim zdaniem celowe, żeby zachęcić do oddania akcji w wezwaniu, gdyż pod koniec są podejmowane decyzje inwestycyjne.
  • Re: piszcie do OFE i KNF Autor: ~prosty_chlop [176.221.120.*]
    jasne, i pewnie część drobnych odda
    dlatego kluczowe są te OFE, bez ich akcji nie ma mowy o przekroczeniu 95%
  • Re: piszcie do OFE i KNF Autor: ~Car [31.0.43.*]
    Śmieszne te obroty przez 3 dni przekreciło się tyle akcji co ja posiadam przypominam że zamierzają skupić 30 mln akcji. Nie wiem czy od momentu skupu 1 mln się przemielilo .widać tak jak piszecie że pragną żeby do 27 kurs był jak najbliżej 1,25 zł a przy niskiej płynności nie sztuka to zrobic .
  • Re: piszcie do OFE i KNF Autor: ~Krzysiek [77.253.235.*]
    Sam mam trochę tego papiera, niestety sprzedaż po cenie wezwania wiązałaby się dla mnie ze stratą, nie wiem co zrobić. Ciekawa inicjatywa, ale obawiam się, że pisanie do KNF nic nie da, bo cenę wezwania wyznacza kurs średni, a nie wartość księgowa czy słuszna, realna, uczciwa, jakkolwiek byśmy tego nie nazwali, a KNF zareaguje jeśli doszłoby do naruszenia prawa. OFE z kolei mają swoje interesy, motywy i analityków, więc nawet sto listów od drobnych udziałowców nie wpłynie na ich decyzję. Ogólnie chyba zaryzykuję i nie skorzystam z wezwania. Na przymusowym wykupie nie stracę już dużo więcej niż na wezwaniu, a może nie uda im się skupić i będzie kolejne z bardziej uczciwą ceną.
    może i nie pomoże ale też nie zaszkodzi, a przecież nic nie kosztuje
    jeżeli ktoś ma lepszy pomysł to też dawać na forum, do 27 stycznia jeszcze mamy trochę czasu
    BTW coś się jakby rusza na wolumenie
  • Re: piszcie do OFE i KNF Autor: ~ganz [89.161.9.*]
    faktycznie rusza się w wolumenie:)

Wasze listy do OFE możecie sobie w buty schować, one są po to by Was wydoić a nie Wam pomagać.... a przecież miało na 3 zł iść?, kolego Car no co jest?
  • Re: piszcie do OFE i KNF Autor: ~Lechu [89.64.49.*]
    mam nadzieję, że OFE pomogą w urealnieniu wartości spółki (to również, albo głównie w ich interesie) i gnojenie kursu przez TDJ zostanie zakończone. powoli wszystkie małe wartościowe spółki rosną i na PGO przyjdzie czas :)
    to jest w interesie OFE, ale niekoniecznie zarządzających
    dobrze żeby chłopaki mieli świadomość że temat żyje i kilka osób się sprawie przygląda
    wg najbardziej prawdopodobnym scenariuszem jest podniesienie ceny wezwania na jakieś 1,5zł i dopiero tam zobaczymy czy gruby dostanie ile potrzebuje

• Re: piszcie do OFE i KNF Autor: ~Car [31.0.43.*]
    Ale z czym co jest? Bo jeśli chodzi o moje akcje są głęboko schowane na dobre czasy czyli na początek lutego. Naganiaj dalej na sprzedaż może tdj uda się skupić więcej w okolicy 1,3 ale raczej nie od mojej osoby ...
  • Re: piszcie do OFE i KNF Autor: ~ganz [89.161.9.*]
    chowaj chowaj, bo wstyd tym się chwalić:)
    abstrahując od zawartości merytorycznej, doceniam czas i energię, którą inwestujesz w komentowanie sytuacji na spółce, której nie masz i jak rozumiem, mieć nie zamierzasz
    mi by się najzwyczajniej w świecie nie chciało krążyć wokół tematu tylko po to, aby altruistycznie doradzać innym - szacun
  • Re: piszcie do OFE i KNF Autor: ~Lechu [89.64.49.*]
    nikt nie bierze wypocin kolegi na poważnie, ale pisać zabronić mu nie można, mamy wolność słowa. zostało 5 dni sesyjnych do zakończenia zapisów na sprzedaż akcji... ciekaw jestem kiedy podadzą info o powodzenia wezwania - to da jakiś obraz na temat przyszłości spółki na GPW. EMT Jarski ściagął za cenę 2-krtonie wyższą od pierwotnie zaproponowanej, co w mojej ocenie jest porażką, była to jedna z bardziej perspektywicznych spółek na GPW, zobaczymy jak sytuacja rozwinie się na PGO - dla mnie w dalszym ciągu benchmarkiem jest wycena pokrewnej społki - Odlewni.
[x]
PGO 0,35% 1,45 2021-02-25 17:01:43
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.