• spory spadek Autor: ~ADS [85.222.82.*]
    Spory spadek na sporym obrocie jak na początek sesji. Ciekawe, co jest przyczyną?
  • Re: spory spadek Autor: ~Marone [5.173.176.*]
    CD Projekt? :)
  • Re: spory spadek Autor: ~ADS [85.222.82.*]
    Co ma CD Projekt do SCPFL?
  • Re: spory spadek Autor: ~Lazar1234 [83.5.255.*]
    Możliwe, że spekulanci chcą przeskoczyć na CD bo tam histeryczny spadek i chyba pewne odbicie. Sam gdybym miał wolną kasę to bym dzisiaj kupił cd
  • Re: spory spadek Autor: ~xxx [89.250.194.*]
    Podobno Cyberpunk się przycina na PCR-ONE :)
  • Re: spory spadek Autor: ~qwerty [88.156.132.*]
    1.
    CD Projekt wyda w dwa miesiące poprawki na PS4, a generalnie napisał zapewne grę przyszłościową,bo to ma być ich świat na następne 10 lat pewnie, więc mniej uwagi przyłożyli do odchodzących do lamusa konsol.
    Oby Scope tez potrafił w 2 miesiące wydać odpowiednie poprawki, które będą przyszłością tej firmy przez następne 10 lat :)

2.
    Szkoda tylko, że zarząd Scope zamiast mówić ustami P.Ruty "Nie będziemy się tłumaczyć co miesiąc.." nie mówi jak zarząd CDP: przepraszamy, mamy nieoczekiwany problem, nowy MIESIĘCZNY harmonogram wygląda tak...

• Re: spory spadek Autor: ~jutro [94.172.225.*]
    Czegoś chyba tu nie rozumiesz. CDP/Kiciński tłumaczy się przed klientami, a nie przed akcjonariuszami. SCP w odróżnieniu od CDP to start-up wysokiego ryzyka, gdzie z porażką trzeba się realnie liczyć. Jak komuś się to niepodoba, to niech lepiej sprzeda akcje, a nie oczekuje, że Ruta z Garsteckim będą mu się tłumaczyć co miesiąc jednocześnie zwiększając wartość jego akcji z 18 do 300+ PLN. Tłumaczyć to oni mają się potencjalnym chętnym na PCR/ONE i zrobić wszystko żeby dowieźć deal, a nie pocieszać przestraszonych akcjonariuszy
    >> Tłumaczyć to oni mają się potencjalnym chętnym na PCR/ONE i zrobić wszystko żeby dowieźć deal, a nie pocieszać przestraszonych akcjonariuszy
    Naprawdę myślisz, że list zarządu CDP jest wyłącznie do klientów? Zarząd CD bierze problem na klatę i pokazuje rozwiązania - klientom PS4 i akcjonariuszom.
    Ja nie oczekuję tłumaczeń, ale czytelnej, AKTUALNEJ i jednakowej dla wszystkich informacji o stanie projektów, a patrząc na kurs i obroty mam obawę czy wszyscy wiemy to samo.

>> Jak komuś się to niepodoba, to niech lepiej sprzeda akcje, a nie oczekuje, że Ruta z Garsteckim będą mu się tłumaczyć co miesiąc jednocześnie zwiększając wartość jego akcji z 18 do 300+ PLN.
    A dlaczego tak uważasz że mam mam sprzedać, a nie oczekiwać lepszego wg mnie działania zarządu? Jakiś argument poza "bo tak"? Nie o bieżącej wycenie akcji piszemy, ale o podejściu do informowania o stanie projektu, co jest podstawą do podejmowania decyzji przez akcjonariuszy. Chyba zupełnie inaczej postrzegam rolę zarządu w stosunku do akcjonariuszy niż Ty.

• Re: spory spadek Autor: ~Lazar1234 [83.5.255.*]
    Rację miał Ruta tłumacząc, że oni codziennie napotykają problemy i wyzwania w rozwoju technologii / produktu. Gdyby informowali o nich szczegółowo, to wprowadziliby tylko chaos informacyjny, bo nikt spoza firmy nie jest w stanie ocenić na ile te sygnalizowane problemy są znaczące
    To, tak jak z samochodem, jak ci nie pasuje to go nie kupujesz, a nie piszesz petycje do producenta, żeby wyprodukował ci inny. Ja w SCP zainwestowałem prawie dwa lata temu i tylko ze względu na ludzi, którzy stworzyli SCP (bo samej innowacji nie jestem w stanie zweryfikować) i liczę, że do zrobienia dealu, zarząd całą swoją uwagę poświęci na udoskonalenie innowacji i procesowi pozyskania inwestora, a nie na pocieszaniu akcjonariuszy, że im kurs spadł, bo jacyś inni przestraszeni akcjonariusze sprzedali SCP (bo przecież to nie zarząd dziś sypał akcjami po 125PLN).
    Sam sobie przeczysz, bo najpierw piszesz, że to jak z kupowaniem samochodu, a za chwilę że zainwestowałeś w scope ze względu na ludzi. Ufasz im bezgranicznie? Twoje prawo. Pozwól mnie uważać, że jak się komuś dwa razy obsunęły deklarowane terminy i w dodatku duże EBI wie wcześniej więcej niż reszta to fajnie byłoby zmienić sposób raportowania tego jednego projektu na częstszy dla czystości relacji ze wszystkimi akcjonariuszami.

Jak bym ufał im bezgranicznie, to bym zastawił nieruchomości i kupiłbym za wszystko ich akcje. Po prostu uważam że twórcy start-upów dzielą się na tych, co dużo gadają o tym co chcą zrobić, i na tych, co to robią. Twórcy SCP zaliczają się do drugich, którzy zazwyczaj są efektywniejsi, co zwiększa prawdobodobieństwo sukcesu i
    tej ich technologii, choć oczywiście nie przesądza
  • Re: spory spadek Autor: ~wróż [5.173.249.*]
    cd projekt wypuścił bubla, teraz zapowiedział, ze bedzie zwracał kasę konsolowcom, to już wolę politykę scpfl przekładania
  • Re: spory spadek Autor: ~Mike [178.235.220.*]
    W pełni popieram to co napisał @jutro
    Przestraszonych akcjonariuszy mamy już co niemiara. Dodatkowo wystraszonych przez innych inwestorów pół-celebrytów, którzy na swoich stronach www i najróżniejszych forach informują szlachetnie jak to po wielu latach tracą zaufanie i dostrzegaja (albo raczej domniemują) nowe ryzyka, nie wytrzymując cieśnienia. Ci inwestorzy mają już podwójne interesy: trochę inwestują, trochę uprawiają influencerkę. Może warto zapytać inwestorów blogerów jakie to konkretnie nowe ryzyka pojawiły się ich zdaniem na Scope w ostatnim czasie?

Tymczasem w spółce i z projektami nie dzieje się NIC ZŁEGO. Spokojnie optymalizują działanie systemu w środowisku klinicznym. Typowa optymalizacja R&D w tego typu projektach po wchodzeniu na kolejne etapy. Nie pojawiły się żadne nowe informacje o nowych barierach technologicznych w działaniu systemu. Nie ma żadnych podstaw, żeby sądzić, że Scope sobie z tym technicznie nie poradzi, że zabraknie mu kompetencji, bo niby skąd na tym etapie miałoby tak być? Ryzyka w projekcie są dokładnie takie same jak były wcześniej. Ślepy tłum tego jednak nie rozumie.

Optymalizacja dodaje czasu, ale równolegle budowana jest większa wartość projektów. Kurs troche dryfuje, trochę dołuje, co zawdzięczamy między innymi wspomnianym wyżej "inwestorom influencerom". Wszystko do czasu, kiedy nie przyjdzie nowe info o postępach w projektach. Scope nad tym intensywnie pracuje, o czym klarownie poinformowali, ale przestraszony tłum jakby tego nie usłyszał.

Na prawdziwe rozliczenia przyjdzie czas za kilka miesięcy. Po zakończeniu walidacji klinicznej, certyfikacji i finalnie komercjalizacji PCR ONE. Garstecki i Ruta nie muszą się teraz sto razy tłumaczyć. Tłumaczyć musieliby się gdyby nie dowieźli projektu ostatecznie. Póki co nie udało się zamknąć projektu przed końcem roku. Zakomunikowali to i zrobili czat inwestorski. Odpowiedzieli na wszystkie pytania otwarcie. To że dziennikarz był taki a nie inny i tak selekcjonował pytania - to juz proszę mieć pretensje do niego, a nie do zarządu. Oni nie uchylili się od odpowiedzi na żadne pytanie. Wszystkie pytania, które zostały zadane przez dziennikarza doczekały się wyczerpującej odpowiedzi.
  • Re: spory spadek Autor: ~pol [91.198.245.*]
    dla mnie ta cena to okazja
    ja zostaje bo obstawiam że przynajmniej jeden produkt będzie sprzedany co powinno dać więcej kasy niż obecna kapitalizacja

co nie znaczy że nie może być niżej

kazdy niech robi jak uważa

obstawiam że ktoś wysypuje pod cdr bo liczy że w krotkim terminie tam zarobi na odbiciu a potem wróci
    pytanie tylko jaka cena potem będzie
  • Re: spory spadek Autor: ~Kuntakinte [94.254.161.*]
    Mamy ostatnie sesję optymalizacji podatkowej i ja to rozumiem.
  • Re: spory spadek Autor: ~Scope [188.147.108.*]
    Faktycznie rodzimi inwestorzy upadli na glowe. Ten kto zachował $ i może wejść po tych cenach skupując akcje od ślepego tłumu to faktycznie wygrywa szóstkę w totolotka.
  • Re: spory spadek Autor: ~ADS [85.222.82.*]
    Czy to taka promocja, to się dopiero okaże :) Mam nadzieję, że tak.
[x]
SCPFL 0,00% 118,40 2026-06-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.