nie mysleliscie aby zebrac sie razem i pojechac na walne w sile 6% mniejszosciowych akcjonariuszy? musza miec 95% glosow by zdjac spolke. Ciekawe jakby pomiescili taka liczbe ludzi
Tylko po co jechać poza zmianami klimatycznymi?? Myślisz, ze uzbieramy 5%?? To już by trzeba było zbierać z giełdy wszystkie oferty aby dobić do 5%. W razie czego zgłaszam swoje 1000 akcji. Ale przyznam, ze akcjonariusze walczą na KVitamin i PragmaGo.
najbardziej realne na obrone jest to ,ze nie uda im sie dogadac z drugim wlascicielem, albo nie zechce sprzedac calosci, dlatego w przypadku gdyby drugi wlasciciel nie oddal calosci, to lepiej ,zeby mali tez nie oddawali na wezwaniu, przeciez jeszcze pojdzie przymusowy wykup, i cena raczej na przymusowym tez nie bedzie duzo odbiegala od obecnej co najwyzej moze byc wyzsza, jest tez mozliwe ,ze przedluza czas wezwania lub podwyzsza cene, wiec nie ma co sie spieszyc
Jaki byłby sens robić wezwanie, gdyby nie dogadali się z drugim głównym udziałowcem? Co im daje 5-7 % akcji na sprzedaż, których skuszą się indywidualni? Tu, wyższą ceną, chcą zapewne skusić możliwie dużo akcjonariuszy mniejszościowych, tak, żeby udało sie zrealizować wykup przymusowy.
A miałem w styczniu mocno dobrać, Kruszwica to moja ulubiona spółka, pięknie wybieram tu górki i dołki, tutaj chyba najwięcej zarobiłem. I dywidendy, masa kasy na koncie, najlepsza spółka GPW, myślę czy nie dokipć jeszcze po tej cenie kilku tysi akcji... Aby tylko wezwanie nie wyszło, i dalej móc tu zarabiać...
"myślę czy nie dokipć jeszcze po tej cenie kilku tysi akcji... Aby tylko wezwanie nie wyszło, i dalej móc tu zarabiać..."
Tez o tym mysle, gdyz jakis cykor golodupiec bez kasy odda na wezwaniu i po ptakach, caly czas dobieram nowy pakiecik od paru lat, firma ma 300mln zielonych elastycznej lini kredytowej w matce spolce, wiec bardzo mozliwe ,ze wylozy wiecej siana zobaczymy kto kogo przetrzyma
Ich flagowy produkt Olej kujawski 1,5 roku temu kosztowal kolo 5zl, od ponad roku jest w Lidlu po 7,5zl, to dowodzi , ze ich produkty radza sobie z inflacja sa w stanie wygenerowac cash flow , i wykozystac dodruk banku centralnego jaki jest realizowany od kwietnia. Czyli rosnie ilosc waluty a spolka potrafi to odessac z rynku
A teraz troche matematyki. W ostatnich 10 latach podaz waluty m3 wg danych nbp roslo okolo 9-10% rocznie co daje w 10 latach mnoznik. 1,1^10 =2,59 zakladamy ,ze podaz waluty bedzie rosla w takim tempie i spolka da rade swoimi produktami nadazyc podnosic cene 56zl x 2,59 = 145zl taki moglby byc kurs akcji za okolo 10 lat, minus wzrost kosztow.
Ale rzeczywistosc jest duzo bardziej brutalna, rzad w porozumieniu z nbp idzie na calego i skup papierow rzadowych przez BGK wygenerowal wzrost w tym roku 20% , i co gorsza prezes nbp mowi ,ze utrzymaja bezterminowo skup papierow rzadowych to oznacza , ze w kolejnych latach ilosc waluty moze rosnac 20% roczenie przy takim mnozniku procent skladany.
1,2^10 = 6,19 56zl x 6,19 = 346zl taki moglby byc kurs akcji za 10lat - wzrostkosztow oczywiscie , mozliwe odciete dywidendy
Ilosc biokomponentow w paliwach rosnaca oraz produkty spozywcze powinny moc wraz ze wzrostem waluty wygenerowac ekstra cash flow , znaczy sie nadazyc za inflacja, produkty ktore beda taniec to elektronika, ale nie pasze sruta rzepakowa , zywnosc czy biokomponenty do paliw ktorych udzial gwarantuje ustawa.
Wiec, to najbezpieczniejsza spolka na gpw , bo jej wartosc ksiegowa to nie oprogramowanie , ktore mozna wycenic z d... tylko zborze w silosach... Ten wykup to najgorsza wiadomosc roku... Gorsza od korono sciemy
Cieszą się, że są jeszcze inwestorzy tak racjonalnie myślący. Dokładnie. To jest spółka antyinflacyjna ich produkty podążałyby wraz z postępującą inflacją. Kruszwica to porządna ochrona kapitału. To walor który chciałoby się mieć w portfelu.
ja gdybym byl w zarzadzie i chcial spolke zdjac z gpw, to z 1-2 kwartaly bym opublikowal gorsze wyniki, wygenerowal jakies koszty rozpoczal inwestycje itp aby zniechecic drobnice:) watch out
Ją mam sporo akcji i powiem Wam jedno nie myślę o sprzedaży, to nie jest godziwa cena za ten papier. Akcję kilka lat temu były dużo droższe niż teraz. Firma ma dużo swojej gotówki więc nawet nie kupują za swoje .Cena rzepaku też dużo wzrosła a Kruszwica towar ma już kupiony.
"Ją mam sporo akcji i powiem Wam jedno nie myślę o sprzedaży, to nie jest godziwa cena za ten papier."
Moniko, tu nie chodzi o to czy to jest cena godziwa czy nie, oczywiscie ma to tez znaczenie. Lecz tutaj w głownej mierze chodzi o krótkowzroczność oddanie czegoś co generuje dochód w imie jednorazowej bonifikaty!!
Drugą bardzo ważną kwestią jest ochrona kapitału, spółka ma b. duże szanse przetrwać zawirowania na rynkach finansowych, zostawanie z walutą na koncie / lokacie jest z lekka nieodpowiedzialne, w dzisiejszych czasach waluta kreowana jest po przez kredyt, tak naprawdę posiadamy czyjś dług, wszystko byloby dobrze gdyby to był dług produktywny firm na inwestycje, ale obecnie w wiekszości to jest dług zbankrutowanych rządów, lub gołodupców , którzy mają kredyt na mieszkanie, w każdym momencie można zostać z niczym, dlatego bardzo ważne jest trzymać żelazne assety jak Kruszwica, lub inny majątek przechowujący realną wartość.
Czytam to forum dobre pare , lat i tutaj akcjonariat zawsze na poziomie, wiekszosc ludzi lubi ta spolke , i caly czas dokupuje, chce dywidendy i inwestowac dlugoterminowo, dlatego uwazam , ze wiekszosc ludzi nie bedzie chcialo oddac tej spolki na wezwaniu, nie uda im sie zdobyc 95% akcji, a juz na pewno nie po tej cenie.
pozdrawiam goraco wytrwalych
pozwole sobie zacytowac Warrenta Buffeta: "Gielda to miejsce gdzie pieniadze przepływaja od niecierpliwych do Cierpliwych"
Pewnikiem niektórzy już wiedzą rzeczy które tu napiszę , ale może warto się nad nimi troche zastanowić. Dużo zastanawiałem się nad tym czy spółka Kruszwica dała by sobie radę w tych zwariowanych czasach?
W kwietniu tego roku przełomowe wystąpienie premiera w senacie, w sprawie ustawy o koronawirusie, utwkiło mi w pamięci, gdy mówił ,że polsce wystarczy pieniędzy tylko na 3-4tygodnie. I to była prawda, wtedy to Polska defacto zbankrutowała. Dlaczego nie widzimy głodnych emerytów , ano tylko dlatego gdyż Narorowy Bank Polski wkroczył na białym koniu i niezgodnie z konstytucją kupił obligacje rządowe, po przez pośredników np bank gospodarstwa krajowego, za kwote 200mld. Przy okazji kradnąc siłę nabywczą milionow polaków , ladnie to nazywając zmianą zapadalnosci obligacji krótkoterminowe na dlugoterminowe.
A teraz do rzeczy zapewne slyszeliscie o systemie rezerwy czastkowej i kreacji waluty po przez kredyt, i zapewne wiecie i rozumiecie ,że system w swojej budowie jest niestabilny, gdyz dlugu jest wiecej niz istniejacej waluty z prostego faktu gdyz w momencie brania kredytu kreowana jest waluta tylko o nominale kredytu ale na odsetki juz nie, nie chce wchodzic w szczegoly ale do sedna banki nie maja żadnej gotowki, tylko na obslugę bieżacych wyplat. Do sedna dlaczego warto miec Kruszwice?
Kruszwica nawet gdyby doszlo do zalamania systemu bankowego , co jest bardzo prawdopodobne, gdyz pandemia raz daje pretekst do dodruku, co nie niweluje problemow nadpodazy w pewnych sektorach, tylko odwleka w czasie, lecz jest swietnym pretekstem, kruszwica przy przejsciu do nowego systemu np zamianie na nowa zlotowke, ktora moze bedzie miala jakis parytet do zlota?kryptowalut? nie wazne, wazne ze ma zborze w silosie i produkty na magazynie, ona przetrwa w odroznieniu od wielu spolek.
Dlaczego nie warto zamieniac kruszwicy na gotowke? 1. Dyrektywa BRDD o uporzadkowanej restrukturyzacji upadajacych bankow, ktora PIS uchwalil w 2017 roku, i w zamian za gwarantowane srodki dostajecie akcje upadajacego banku. Prawdopodobnie nic nie warte.
2. Drugi wariant jaki nas czeka to fikcja gwarancji z BFG. Nasi rodacy maja w bankach okolo 800-900mld zl zdeponowane, a BFG ma okolo 10mld po wydrenowaniu przez Skoki, zapewne domyslacie sie ,ze 100k eur gwarantowane to fikcja, owszem nbp moze zasilic kasa BFG ale ile wtedy bedzie warta zlotowka jak tyle wydrukuje? Waluty zagraniczne na kontach? nie musze wam mowic ,ze sa wyplacane w zlotowkach po kursie z dnia bankructwa banku? Aha wiecie ze ustawy koronowirusowe te gwarancje przesunely z 14dni na czas nie okreslony?
Pozdrawiam myslacych Zastanowcie sie co warto trzymac akcje zapisane w Krajowym resjestrze papierow wartosciowych
czy zamienic akcje na wezwaniu gotowke z fikcyjnymi gwarancjami?