• Na spokojnie ... Autor: ~leo [78.8.61.*]
    Jeśli rzeczywiście Czechowicz przyznaje się do kompletnej porażki i po prostu nie potrafi zapewnić spółce klientów zewnętrznych to likwidacja PEM jest naturalna. Pozostaje kwestia warunków likwidacji. Na pewno powinny być inne niż szantaż: oddaj tanio, a jak nie oddasz to zabiorą ci jeszcze taniej. Myślę że cena 25 byłaby realnym kompromisem. Czytanie bredni że "niezależny" biegły wycenił na 15 po prostu jest wkvrwiające. Bieżący EPS wynosi 2 a przecież jest zaburzony nie pobieraniem opłat z TechV oraz kosztami utworzenia niepotrzebnego funduszu luksemburskiego. Więc te 25 to i tak bardzo tanio napisałem.

A co jeśli za rok lub dwa klienci zewnętrzni się znajdą i Czechowicz dowiezie zapowiadany wynik 5-10mld AUM??? To co wtedy ludzie pomyślą i jak to będzie wyglądało? Czy ktokolwiek chciałby takiego wstydu? Dla pieniędzy? W sytuacji gdy ma się tych pieniążków i tak dużo za dużo?
    Skoro wyniki funduszu EuroV mają być dobre to klienci powinni się znaleźć. Jak nie teraz to nieco później. Oj, nie likwidowałbym pochopnie tego PEMu i piszę to w najlepszym interesie Czechowicza. Twarz ma się tylko jedną. Potem będzie w głupiej sytuacji gdy chętny kapitał będzie chciał iść w jego zarządzanie a jemu nie będzie wypadało go przyjąć.

Wezwanie jest OK. Trochę blefu też ujdzie, ale nie szedłbym za daleko. Należy to zakończyć po wezwaniu i powrócić do pracy nad funduszem luksemburskim. Nie musi być wielki, ale nie idźmy w kierunku family office.
  • Re: Na spokojnie ... Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Ale przecież zapowiadali miesiąc temu że nie chcą być family offfice. O jaki wstydzie ty piszesz? On a na to wyjebane,że ktoś na bankierze pisze o wstydzie. Już ci pisałem, załóż konto na LinkedIn i na FB zobaczysz dziesiątki klakierów, albo ślepych ludzi nie widzących co ich znajomy z MCI wyprawia. Pochlebstwo za pochlebstwem i ą i ę bułkę przez bibułkę. przez kilka miesięcy było chyba z 5 głosów krytycznych Ze dwa najprawdopodobniej od ludzi z TechV, jeden nt sprzedaży polskich firm zagranicznym koncernom i jeden lub dwa raczej na pewno od akcjonariuszy MCI, no i moje komentarze. Tu nie ma żadnego wstydu i on noc takiego nie odczuwa i nie będzie odczuwał!
  • Re: Na spokojnie ... Autor: ~leo [78.8.61.*]
    OK nie ma wstydu, chociaż trudno mi w to uwierzyć. Ale nie tylko o wstyd tu chodzi. Przecież jeśli teraz tanio zlikwiduje PEM pod pretekstem niemożności pozyskania zewnętrznych klientów i niedługo potem klienci cudownie się znajdą to Czarek lub inna osoba przeważona na PEMie może się wkvrwić i zrobić mu poważną sprawę prokuratorską. Maciejewski zrobił niepoważną i właściwie bez rozumnego powodu, ale tym razem mogłoby być inaczej.
    Zobaczysz, że są dogadani. Moim zdaniem Czarek tylko czekał aby móc stąd wyjść i pożegnać Czechowicza.
    "Sprzedał pan swoje udziały w luksemburskim A-Cloud, który zarządzał Corviglia Capital Fund, ale np. kwestia pana udziału w giełdowym PEM pozostaje nadal otwarta...
     Rozważałem wiele scenariuszy, proponowałem konkretne rozwiązania, ale w życiu nie zawsze jest tak, jak byśmy tego oczekiwali. Jako akcjonariusze, przynajmniej niektórzy, ponieśliśmy przy tym projekcie znaczące straty, zaś o przyszłość PEM należy pytać głównego udziałowca. Od czasu mojej publicznej deklaracji o odejściu z tej spółki na początku 2016 r. wartość jej akcji spadła o ponad 80 proc., do prawie jednej dziesiątej wartości. To nie wymaga komentarza. Czas pokaże, jakie będą jej dalsze losy. Od końca 2016 r. nie mam wpływu na PEM.."

Przyjmij to do wiadomości, że są dogadania a Smorszczewski zaakceptował straty.
    Przekonamy się czy jest dogadany z Czarkiem. Moim zdaniem to mało prawdopodobne. Czarek ma całkiem silne karty i niebezpiecznie byłoby go siłowo przegłosowywać. Więc nie ma powodu zgadzać się na jakieś śmieszne 15. Przypuszczalnie dla świętego spokoju przystałby na 25, ale nie na kilkanaście.

Zresztą gdyby byli dogadani to Czechowicz skwapliwie by to zakomunikował lub nawet strzelił z nim pakietówkę przed wezwaniem. Dla wielu akcjonariuszy byłaby to potężna zachęta do zapisów, a nie wątpię że Czechowiczowi na tym zależy.

Na razie likwidację PEM uważam za blef lub pobożne życzenie Czechowicza. Natomiast chęć taniego przejęcia dużego pakietu akcji jest autentyczna i pozytywna. Lepiej dla przyszłości spółki aby Tomek miał ponad 70-75% akcji czyli więcej, tyle samo lub minimalnie mniej niż procent w MCI.
    Gdyby chciał tylko zwiększyć stan posiadania do 70-80% to by nie robił szopki z KNF, z parytetem zamiany itd itd. Zrobiłby normalne wezwanie po 15zł,potem pod koniec podniósł na 17-18zł i już. Ewentualnie potem zrobiłby pakietówkę z kimś większym po 20zł i po robocie.
    Miałby ogromne kłopoty z namówieniem wielu mniejszościowych do oddania poniżej 25. Za 15-18 mógłby prawie nic nie zebrać. Więc jak na razie nie można odróżnić który ze scenariuszy jest grany.

1.Naprawdę planuje likwidację PEM.
    2.Blefuje żeby zapewnić powodzenie wezwaniu.

Obstawiam drugi scenariusz. Pierwszy to albo rzeczywiście prawie family office albo duże niepotrzebne ryzyko prawne. Czyli blamaż! Albo z powodu biznesowej nieudolności albo z powodu oszukania mniejszościowych. Drugi jest bardziej logiczny i całkiem prosty. Zbierze ile zbierze a potem powie że część mniejszościowych jest oburzona, wsłuchał się w te głosy i nie będzie forsował likwidacji.

Ewentualnie droga środka czyli po bieżącym wezwaniu powtórka z wyższą ceną. Nawet wyraźnie zastrzegł taką możliwość w opisie wezwania. Na razie nie sposób przewidzieć. Trzeba by znać stanowisko Czarka i Mezzanine. Na ich miejscu nie oddałbym ani guzika i szykował się do prawnego sporu, ale nie wiem co oni zrobią.
    Błędnie zakładasz, że tu wielu drobnych ma średnią powyżej 20-25zł, tylko od połowy maja 2019 gdy kurs zszedł pierwszy raz poniżej 15zł do tej pory przemieliło się prawie 900k akcji. Oczywiście to nic nie znaczy, ale może tak być, że wielu drobnych ma jednak średnią poniżej 15zł i z ulgą i niewielkim zyskiem odda by stąd spier....c, a po 20zł nawet chwilę by się nie zastanawiali, podobnie jak ja!. Reszta natomiast ubrana po 30-40z-50zł też oddałaby z qrwem na twarzy, ale nie mają innego wyjścia. No i jakaś niewielka grupka trzymająca od debitu też musiałaby oddać i mogą mieć tylko do siebie pretensje, że nie cieli strat przez tyle czasu....
  • Re: Na spokojnie ... Autor: ~ben_ben [81.168.168.*]
    ja mam srednią gdzies około 12.5 i po prostu szkoda mi czasu
    mimo ze cena gowniania wazne ze wyjde na plus
    raz na FAMIE zostałem do konca - skończyło sie sprawą w prokuraturze i kasa zablokowana na niewiadomo ile

Czarek kupił za 25, większość finansowych też za 25, Mezzanine za 79. Nieważne czy ktoś kupił za 100 czy za 6, bo to już przeszłość. Ważne ile teraz warte są akcje PEM. A one przy założeniu rzetelności Czechowicza są warte całkiem sporo. Nie ma żadnego powodu aby kończyć umowę PEM-MCI. I tak zostały jeszcze trzy lata a w umowie była mocna sugestia przedłużenia na kolejne 10 lat. Nie ma żadnego powodu żeby nie pobierać opłat od zewnętrznych inwestorów. Nie ma żadnego powodu aby rezygnować z prób pozyskania nowych lub zatrzymania starych klientów.

Obiecał 5-10mld AUM. Niech chociaż zapewni 3mld. Niech nie udaje że nie potrafi. Quercus ma 2.6mld AUM i to wystarcza do kwartalnego zysku netto 2.8mln. Tu powinno być więcej bo dominują fundusze czysto akcyjne ale niech będzie te 2.8 razy cztery kwartały to 11.2 zysku rocznie stąd kapitalizacja 11.2*15=168 czyli kurs 49. Proste, nie skomplikowane i wykonalne. Przynajmniej tyle jest nam winien Czechowicz, zupełnie niezależnie od naszej ceny nabycia.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.83.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Czechowicz obiecał wiele innych rzeczy. Dziwię, się że po tylu latach jeszcze bierzesz to co on gada na poważnie...

Właśnie nie biorę go na poważnie i dlatego powątpiewam w prawdziwość zapowiedzi połączenia.
    Z drugiej strony wcale nie przewiduję że doprowadzi kurs PEM do 49 lub wyżej. Jedynie zauważam że mógłby to zrobić, powinien to zrobić, jest nam to winien jako manager któremu płacimy.
    Nie wiem jak będzie. Wiem że dobrowolnie nie oddam za kilkanaście.
    I jak mu wierzyć???
    Miesiąc temu jeszcze mieli w planach pozyskanie finansowych, a teraz już nie bo ta strategi rozwoju spółki się nie udała?
    "Mamy strumień płynności z exitów, który możemy kierować na nowe inwestycje, mamy komponent dłużny, które dają szanse na dużą, dynamiczną akcję inwestycyjną na lata 2021-22, na koniec tego okresu chcielibyśmy to wzmocnić o komponent commitmentowy w 2022-23. Nasz typowy ticket to 200 mln zł, a sweet spot w przedziale 200-500 mln zł” – dodał prezes...."

""Niniejsze wezwanie do zapisywania się na sprzedaż akcji spółki Private Equity Managers Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie zostaje ogłoszone przez MCI Management spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (wzywający 1), MCI Capital Alternatywną Spółkę Inwestycyjną S.A. z siedzibą w Warszawie (wzywający 2) oraz pana Tomasza Czechowicza (wzywający 3) w związku z planowanym osiągnięciem przez wzywającego 1, wzywającego 2 i wzywającego 3 łącznie 100% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu spółki" - podano dalej w informacji.
    Wzywający 1 jest podmiotem dominującym wobec wzywającego 2. Wzywający 3 jest podmiotem dominującym wobec wzywającego 1 i wzywającego 2.
    W wyniku wezwania, nabywający 1 zamierza samodzielnie osiągnąć 50,00% (tj. w przybliżeniu 50,000015%) ogólnej liczby akcji spółki i głosów na walnym zgromadzeniu spółki, zaś nabywający 2 - 50,00% (tj. w przybliżeniu 49,999985%) ogólnej liczby akcji i głosów na walnym zgromadzeniu. wzywający 3 nie zamierza nabywać akcji w wezwaniu...."
[x]
PEMANAGER 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.