• Wycena TSG Autor: ~Maro [82.46.227.*]
    Aktualna wycena TSG jest na odpowiednim poziomie. Na ostatnie 4 kwartały zarobili 5,3 mln co daje wskaźnik ceny do zysku 10,8 lekko poniżej średniej 11. Dla spółek z gazownictwa ostatnio oscyluje wokoło 16. Szczerze wątpię w to, żeby chcieli zbić kurs dużo niżej, jeśli tak spróbują bedzie to nie tylko dobra okazja co znakomita okazja do kupna.
    Teraz trochę odnośnie przyszłości:
    Ciężko oczekiwać, że zrobią takie same zyski co w tamtym roku, gdyż rentowność jest nieporównywalnie większa. W 1 kwartale dla tego roku mając około 30% mniej przychodów z gazownictwa byli już rentowni, gdzie w tamtym roku oznaczałoby to sporą stratę. Jak podali w raporcie pogoda w pierwszych dwóch miesiącach praktycznie zablokowała im prace z racji terenów górzystych. Z samego gazownictwa zrobią zdecydowanie więcej niż rok wcześniej i nie ma tu żadnych wątpliwości. Jak podali też w raporcie wygrywane kontrakty są teraz akceptowane często powyżej ustalonego limitu inwestora, co pokazuje bardzo wyraźnie jaka jest sytuacja w branży. (Stąd te wskaźniki 16 zamiast 11).
    Odnośnie OZE zrobili tyle przychodów co w 4 kwartale i zarobili 50% całości roku 2019. Jeśli ktoś powie, że to nie robi wrażenia i się nie rozwijają to brawo dla nich. W segmencie OZE też nie widzę szansy, żeby zarobili mniej rok do roku. Natomiast widzę szansę na skokowy wzrost przychodów jeśli uda im się podjąć kilka wiekszych prac jak te z maja 2x50 kwp.
    Segment ze spółki stal warsztat póki co kuleje, ale ma mały wpływ na wynik finansowy. Dodatkowo rozpoczęcie prac w gazownictwie niweluje sporą część ich pracy i dodatkowo otrzymali subwencje, która w moim przekonaniu przekracza ich ewentualne straty.
    Odnośnie magicznego Baltic Pipe:
    1. Rozbudowa tłoczni w Goleniowie. Przetarg przeszedł fazę prekwalifikacji i spółka
    nie uczestniczyła w tym postępowaniu.
    2. Budowa gazociągu łączącego gazociąg podmorski z krajowym systemem przesyłowym i
    3. Budowa gazociągu relacji Goleniów-Lwówek kolejne dwa kontrakty są osiągalne jednak potrzebne jest zbudowanie konsorcjum ze względu na wysokie bariery wejścia, których spółka sama nie spełnia. Jeśliby w nich nie uczestniczyła to i tak zainteresują się zostać podwykonwcą (obiekty, próby ciśnieniowe). Odnośnie tych dwóch ostatnich są one w fazie przetargowej i planowany termin złożenia ofert to 22 czerwiec.
    Jeśli ktoś bedzie chciał spekulować nad osiagnieciem tych kontraktów to spodziewałbym się wzrostu kursu na około tydzień przed.
    Każdy inwestuje jak chce. Moim osobistym zdaniem jest to warta uwagi spółka i sam zostawiam ich akcje.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [165.225.84.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Wycena TSG Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    Ciekawe ujęcie, aczkolwiek gubię się nieco w metodologii.

Ja mam nieco inne spojrzenie, które będzie można w pełni zweryfikować już wkrótce.

Szacuję przychody z części gazowej za 2020 na ca 120 mln PLN netto. Spółka powinna wykazać w tym segmencie ca 5% zyskowność, co oznacza zysk netto rzędu 6 mln PLN.

Przychody z OZE ca 40 mln PLN. Zyskowność na poziomie 11%, czyli zysk netto rzędu 4,5 mln PLN.

Przychody z pozostałych aktywów do 20 mln i zysk netto do 0,5 mln PLN. Na potrzeby tej dyskusji nie ma sensu brać tego pod uwagę.

Mamy więc roczny wynik na poziomie 160 mln PLN przychodów i 10,5 mln zysku netto. Daje nam to zyskowność całego biznesu TSG na poziomie 6,5%. Jak na przemysłówkę dobrze, choć bez szaleństw.

Taki wynik netto daje przy obecnej cenie akcji wskaźnik cz na poziomie 5,4. Przy cenie akcji 7 zł, cz to 7,5. Przy cenie akcji 10 zł, cz jest poniżej 11.

Przy czym przychody i zyski z OZE będą wyższe. W Wielkopolsce dopiero zaczyna działać program Słoneczne Dachy, czyli PV dla spółdzielni mieszkaniowych o wartości 100 mln PLN. To będzie nowe źródło przychodów dla piTERN.

link

Miło, że można podyskutować.
  • Re: Wycena TSG Autor: ~Maro [82.46.227.*]
    Post miał na celu tylko pokazanie, że jest wszystko w normie i bedzie w przyszłości dobrze. Tak z grubsza w sumie. Nie każdy musi sie zgadzać ze sobą, każdy ma inne wyliczenia co do przyszłości to normalne. Ciekawy ten program pilotażowy, szczególnie że to "u nas". Widać w jakim kierunku to wszystko zmierza i że bedzie popyt na fotowoltaike w najbliższej przyszłości. Nie zdziwiłoby mnie to jeśli znalazłyby się pieniądze na dofinansowania firm. Takie większe produkcje na wielkich halach magazynowych itp to duży i łatwy zysk.
    Chodzi o budowę i o zarządzanie takimi instalacjami na dachach budynków wielorodzinnych. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żeby do piterna nie trafiło co najmniej 15-20% wartości tego programu. A trwa od wyłącznie do końca 2020.

Ja tego wątku nie traktuję jako spór co do wyceny TSG, ale dyskusję, w której wielość stanowisk pomoże innym wyklarować swoje własne spojrzenie.

A propos wyceny nie sposób wrócić do przyznanej spółce subwencji. PFR podjął decyzję szybko, a spółka dostałą pełną kwotę. Można z tego wyciągnąć ostrożny wniosek, iż TSG potraktowano jako spółkę ważną dla interesów państwa. Ergo, będzie budować ważne dla tegoż państwa instalacje.

Subwencja wyniosłą w zaokrągleniu 5,06 mln. Spółka zwróci z tego 25%, czyli zatrzyma 3,8 mln. W kontekście fiskalnym, subwencja jest traktowana jako przychód finansowy, zasili więc zysk brutto spółki w 2020.

Zysk brutto za 1Q wyniósł 1,4 mln PLN. Zatem już dziś można powiedzieć, przed wynikami za kolejne 3 kwartały, że zysk brutto spółki wynosi 5,2 mln PLN.

Trzeba również przypomnieć, iż z racji sporych strat ponoszonych przez wiele lat (efekt upadłości PBG), spółka dysponuje tarczą podatkową, czyli aktywem w postaci odroczonego podatku dochodowego w wysokości 4,6 mln PLN.

Zatem w raporcie rocznym za 2020 efektywna stawka podatku dochodowego będzie znacznie niższa od ustawowej 19% i wyniesie ca 10%.

Zatem na dziś zysk netto TSG za 2020 to wartość ca 4,7 mln PLN. Dobry początek.

• Re: Wycena TSG Autor: ~misio [89.76.121.*]
    oldboy ładnie wykładasz, ale bez wpływu na kurs, niestety dalej marne zainteresowanie inwestorów, raport dobry , cyfry przez ciebie przestrzelone kompletnie, tylko BP moze ruszyc kursem a to nie widomo kiedy bedzie
    pamietasz jak w lutym pisales ze juz, juz a ja ze to daleka droga, jak widac miałem rację na razie o PB cisza i nie wiadomo kidy cos usłyszymy czy wogóle uslyszymy, na razie dryf z tendencja do podania na marnych obrotach
    pozdrawiam kiszone ogórki
    misiek, po raz setny piszesz to samo. Nie czujesz się wypalony?..
  • Re: Wycena TSG Autor: ~misio [89.76.121.*]
    wiem, ale sie sprawdza,niestety
    pozdr oldboy

• Re: Wycena TSG Autor: ~Adi [185.44.218.*]
    Raport wyśmienity Misiek
  • Re: Wycena TSG Autor: ~Maro [82.46.227.*]
    Nie do końca bym się z tym zgodził, to jest grubo optymistyczne podejście i do tego naciągane. Pierwsza sprawa to jest subwencja. Nie możemy w tym momencie określić na ile ona bedzie samym zyskiem, a ile zostanie realnie "zjedzone" przez koronawirusowe zmiany. Zdecydowanie bliżej można prawdy możnaby powiedzieć, że koronawirus na tę chwilę nie straszny. Może się tak zdarzyć, że subwencja przekroczy straty i bedziemy in plus, ale to już kwestia przyszłości ktorej nikt nie zna.
    Druga sprawa co bardziej kłuje w oczy to straty z lat ubiegłych. Spółka może odliczyć to od podatku to jest prawda, ale zgodnie ze standardami rachunkowości może być tylko odliczone od tej samej działalności na której ponieśli stratę. Także jeśli liczysz subwencje jako zysk i piTERN jako zysk to nie można tego odliczyć. Straty w zdecydiwanej większości pochodziły z gazownictwa i jeśli zarobią na gazownictiwe dużo to i zysk bedzie wiekszy. Jednak na ta chwile piTERN robi więcej niz gaz.
    Te banały są wygłaszane z taką samą powagą, jak podczas konferencji PO.

Spółka nie doświadczyła, ani nie sygnalizuje jakikolwiek zagrożeń wirusowych. Subwencja jest więc takim narzędziem podnoszącym "komfort" prowadzenia biznesu przez grupę TSG.

Spółki emitenta stanowią grupę kapitałową, a w rozumieniu fiskalnym podatkową grupę kapitałową, co oznacza, iż aktywo podatkowe spółki dominującej staje się aktywem podatkowym grupy, co zresztą widać w bilansie.

Wiedz rozświetla mrok i redukuje frazesy.

• Re: Wycena TSG Autor: ~prakt [81.190.229.*]
    Maro, bardzo trafna analiza. Ja zakładam, że z BP uda się uzyskać raczej mniejsze kontrakty niż coś dużego. Tutaj nie podzielam optymizmu oldboya.
    Wyceniam tę spółkę w perspektywie roku. Myślę, że zarobią za 2020 w przedziale 8-10 mln. Sam piTern w tej chwili powinien być wyceniany na tyle ile cała grupa kapitałowa, czyli ponad 50 mln. Pozostałe spółki na drugie tyle. Oldboy pisał o wycenie 250-300 mln, co znów wydaje mi się zbyt optymistyczne. Przy dobrym sentymencie do branży, gdyby pokazali wyższe marże na gazie i w kolejnych kwartałach oraz gdyby coś im wpadło z BP, to może być tutaj 150 mln kapitalizacji. Dla mnie jednak realne jest około 100 mln. Wtedy przy założonym zysku za 2020 mamy c/z 10-12, więc optymalnie.
[x]
TESGAS -1,78% 1,93 2026-04-29 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.