• 300 gim Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    ma w 1,5 roku dostać dostęp do sieci gazowej i infrastrukturę dystrybucyjną. TSG nie opędzi się od roboty.

link

• Re: 300 gim Autor: ~Maro [82.46.227.*]
    "epidemia koronawirusa nie wstrzymała realizacji inwestycji przy gazyfikacji." I to jest ważne jeśli chodzi o terazniejsze czasy i ewentualne obawy o koronawirusa
  • Re: 300 gim Autor: ~prakt [81.190.230.*]
    oldboy zostałeś na Mostostalu Płock po wynikach? Ja dokupiłem jeszcze. Zwróć uwagę na Introl. Wydaje się być ciekawą spółką na te czasy.
  • Re: 300 gim Autor: ~oldboy [94.172.189.*]
    Dnia 2020-05-08 o godz. 11:55 ~prakt napisał(a):
    > oldboy zostałeś na Mostostalu Płock po wynikach? Ja dokupiłem jeszcze. Zwróć uwagę na Introl. Wydaje się być ciekawą spółką na te czasy.

MSP sprzedałem przed wynikami. W mojej opinii słabo rokuje. Ale przede wszystkim słabo rokuje zakwitły tam akcjonariat, kompletny bezruch intelektualny...
  • Re: 300 gim Autor: ~Lah [185.56.244.*]
    Sprzedałeś przed wynikami? To dlaczego na forum lentex naganiales na Mostostal, że będą super wyniki
    W sumie nie było pytania, spryciarz
  • Re: 300 gim Autor: ~Szymon [88.199.40.*]
    a nie bierzesz pod uwage konkurencji?
    tak pytam dla kolegi żeby nie było tylko słodko pierdząco
    jakiej konkurencji?.. W skali całej Polski jest dosłownie parę firm, które profesjonalnie i na dużą skalę zajmują się budową gazociągów... W skali gmin takich firm jest nieco więcej, ale i tak roboty jest po pachy.

TSG może tutaj pójść drogą Torpolu i budować głównie poprzez podwykonawców, samemu skupiając się na zarządzaniu budowami i kontroli finansowania.
    no czyli sam mowisz ze jest konkurencja a kasa na ten kontrakt to duża sprawa
    Tesgas ma do tej pory wielki jak na siebie portfel zamówień a wraz ze skalą rosną problemy.
    nie mówię że tego nie dostanie ale zwracam uwagę na problemy z tym związane i możliwość różnych rozstrzygnięć.
    Oby po naszej myśli.
    w skali PL jest do 10 firm budujących duże i średnie gazociągi, z czego połowa jest zaangażowana na dużych budowach do mniej więcej 2022/2023. Czyli, gdzie tu konkurencja?

Znacznie więcej jest małych firm budowlanych, które można angazować jako podwykonawców do takich gminnych inwestycji i w ten sposób dynamicznie rozwijać firmę. Trudno jest jednak zapanować wówczas na poziomem kosztów, co pokazują przykłady Trakcji i Torpolu. Trzeba też mieć sprawdzoną w przemyśle kadrę menedżerską.

Patrząc na ilość przetargów Gaz Systemu, PSG, czy PGNiG na najbliższe 4 lata, nie ma lepszego biznesu w PL niż gazownictwo. I oczywiście OZE, z dużymi programami rządowymi wspierającymi sektor prosumencki.

A to mix TSG.
    to gdzie klucz do obecnej wyceny?
    jakiś musi byc..
    ja po popatrzysz na dochody to przy 70 mln kwartalnie wycena była 15 pln teraz jest około 35 i wycena 5 pln
    wiec tak nie działa
    przyszłość swietlana i mase zamówien wg twojej ciezkiej pracy jest super
    to czego rynek nie widzi i nie wycenia
    za bardzo akcji w obrocie tez nie widac to co jest żle??
    na spokojnie pytam zainteresowany jestem mocno rzeczowa opinia

mała liczba inwestorów indywidualnych i kiepskiej jakości.

Gazownictwo jest też mało seksy na tle gamingu, biotechu czy medtechu.

Spółka prowadzi też dość słabą politykę informacyjną. Powinna częściej dawać o sobie znać na forum publicznym: czaty inwestycyjne, analizy rynku, potencjały własne.

przeciez to sie nie spina stary
    jakby byly swietlane perspektywy to sa inni inwestorzy lub własciciele co moga skupywac..
    cos musi byc innego.
    ja nie obserwuje nerwowej wywalanki
    w tym tygodniu przemieliło sie 7% akcji wszystkich 40% FF
    w akcji z marca 60 % FF wiec to niemozliwe
    w tym roku FF * 4
    nikt się nie ujawnił oprócz opoki która w syczniu zjechała o 180 tys z akcjonariatu
    cos tu nie do końca pyka
    ale fakt ten poziom 5-6 pln cos znaczy dla kogoś.. wychodzącego badz wchodzacego
    a najdziwniejsze ze arkusz pusty przy takich obrotach zawsze do dna max 30 tys akcji aby byc na groszówkach
    zebrali juz co chcieli?

Też mnie to dziwi trochę. I zdaje mi się, że przyczyną są ujemne przepływy pieniężne. Może i robią zysk ostatnio i to coraz wiekszy jednak pieniędzy wiecej nie mają. Od 2015 inwestowali to zrozumiałe, jak tylko przepływy wrócą na stronę dodatnią to i kurs pojdzie do góry
    to jest jak rozmowa z głuchym.
    Czemu tak uważasz? Wiem co pisałeś o finansowaniu itp, że nie potrzebna jest im gotówka, ale jednak sa przypadki firm jak np. Kania co wykazywały 40 mln - 60 mln zysku rocznie, jednak pieniedzy z tego było niewiele. Chciałbym, aby w tym przypadku tak nie było. Sam posiadam ich akcje. Tylko dlatego snuje tworie na temat kursu, który jest zdwcydowanie za niski jeśli nie byłoby w tym żadnego ryzyka. Zawsze możesz mnie poprawić.
    Jest masa firm na GPW, które zasługują na wyższe kursy. Są dobre pod każdym względem. Rzucam przykład pierwszy z brzegu: Marvipol.

Jest masa firm, które nie zasługują na wysokie kursy, przykład pierwszy z brzegu: Innogene, BiomedL, czy BMX i takie tam.

Mam na myśli fundamenty w okresie ostatnich 2-3 lat.

Ale na GPW nie ma właściwie prywatnego kapitału. Wg raportów bankowych biur maklerskich, w 2019 aktywne rachunki maklerskie (tzn wykonywano tam jakieś operacje) miało ok 5 tys. inwestorów...

Reszta to gracze instytucjonalni (fundy, BM, banki inwestycyjne, brokerzy). To daje olbrzymie pole do spekulacji, która zdominowała rynek. Z prywatnych indywidualnych inwestorów tylko garstka inwestuje w pierwotnym tego słowa znaczeniu: kupuje akcje atrakcyjne pod względem zdefiniowanych przez siebie kryteriów, czeka aż kurs wzrośnie, następnie je upłynnia. Ogromna większość "wsiada na konia, który właśnie rusza"..., realizuje drobny zysk i ucieka. Podobnie działają DT.

Spekulacja powoduje, że rosną jakieś balony, a spadają wartościowe spółki, co odstrasza od giełdy indywidualnych inwestorów, którzy inwestują w te drugie. Z tego powodu cierpią kursy wartościowych spółek z grona małych i średnich. Takim przykładem jest właśnie TSG. Amerykańskie raporty wyceniają TSG na 13-15 zeta już teraz, bez BP, na podstawie standingu i perspektyw dla gazownictwa i OZE. No i co z tego?.. Przecież spółka nie przeniesie notowań na NYSE...

To immanentny przykład rynków kapitałowych państw postkolonialnych. Spekulacja dobija polski rynek. Wczoraj BLO ogłosiło wielki kontrakt z Microsoftem, a dziś spadało, bo spekulanci obniżyli kurs aby odebrać akcje drobnym.

Brak rodzimego niezależnego kapitału powoduje nadmiar spekulacji, a to skutkuje odejściem od giełdy. Jak będziesz miał większe doświadczenia na GPW, sam to zobaczysz...

A jakieś liberalne zaklęcia o tym, że inwestorzy rzucają się na dobre spółki, nie zostawiają ich samopas, a "niewidzialna ręka rynku" dosypie kapitał tam, gdzie trzeba, można włożyć między bajki.
  • Re: 300 gim Autor: ~Slawson [89.64.90.*]
    To chcesz powiedzieć, że w ogóle możemy się nie doczekać na lepszy kurs? Będą zaniżać aż ostatni z nas nie sprzeda akcji?
    Chodzi mu o to, żeby kupić dobrą spółkę, a nie spekulacyjne gówno. O mówi o tym, żeby patrzeć na perspektywy spółki a nie podążać za spekułą. Wyraził też ubolewanie nad tym co się dzieje w tych czasach na naszej giełdzie oraz wskazał czemu niektóre spółki są skrajnie niedoszacowane.
  • Re: 300 gim Autor: ~Wwiak [5.173.161.*]
    Narobią się i tak nic nie zarobią.Taka to spółka. Nie mówię już oddzieleniu się zyskiem. Szkoda czasu na te spółkę na poziomie powyżej 5
  • Re: 300 gim Autor: ~Adi [185.44.218.*]
    Oldi nie mógł lepiej tego opisać co dzieje sie na naszej giełdzie. Ja jednak myślę ze w przypadku TsG bedzie ostry wzrost przy Baltic Pipe potem zjazd oczyszczenie akcjonariatu i ponowne wzrosty.
    kolego, nie pisz o mnie w 3 osobie, to nieelegenckie.

Ja gram również na NYSE. I tam, jeśli spółka jest OK i ma dobre perspektywy, to rośnie. Nie ma inaczej.

Na NYSE kapitału jest dużo, z przewagą lokalnego. Oczywiście jest też sporo spekulacji, ale ona nie dominuje na rynku. Jeśli wybierzesz spółkę która zaczyna więcej zarabiać, ma coraz bardziej atrakcyjne perspektywy, to nie ma bata, na pewno na niej zarobisz.

W mają Yankee zrobili badanie, z którego wnika, że podczas pandemii tylko 10% inwestorów indywidualnych sprzedało swoje akcje i ponad 97% fundów/brokerów/bankierów.

Komu więc zawdzięczamy olbrzymie spadki podczas róznego rodzaju przesileń?.. A w PL mamy rynek całkowicie zdominowany przez kapitał instytucjonalny, dla którego spekulacja to chleb codzienny...

Nie piszę, że TSG nie masz szans na wysoki kurs. Ma olbrzymie szanse, gdyż wśród małych firm na dużym parkiecie nie widzę bardziej predysponowanej do tego.

Całe te moje wywody dotyczą jednej kwestii: przychodzi na forum świeżak giełdowy i zastanawia się głośno...no coś musi być z tą spółką nie tak, bo nie rośnie... A taka ładna i perspektywiczna... Musi mieć jakieś trupy w szafie, o których inni wiedzą i ją omijają.

Tymczasem na słabych giełdach państw które nie koncentrowały się na kreowaniu lokalnego kapitału, inwestuje się najczęściej nie w wartości lecz w pozory wartości. I jak świeżak zacznie oglądać rzeczywistość, a nie przedstawienie, to głęboko to przeżyje... MATRIX,
    to "kolego" było oczywiście do Maro :)
    Wybacz, nie chciałem Cie urazić. Taki ze mnie typ człowieka, że dopytuje jeśli czegoś nie wie, bądź nie rozumie. Dziękuję za Twoje opinie, są one cenne.
  • Re: 300 gim Autor: ~Szymon [91.206.181.*]
    Oldboy nie badz taki drażliwy
    po prostu musi byc jakiś klucz do tego. emocje emocjami ale dla mnie np jest rozsadny spadek kursu z 15 na 3 jak na kwartał przychody spadaja z 70 ma 19 mln.
    to jak matematyka masz koszty stałe i przychody. wieksze przychody przy kosztach stałych daje zysk a to wpływa na wycenę.
    jaki jest wzór dla TSG nie wiem ale wyniki sa dziwne i czasami 19 mln generuje strate czasami 19 mln generuje milion zysku a za chwile 36 mln powoduje strate. Tam nikt nie panuje nad finansami. stad kłopoty z racjonalnymi wycenami
    do tego multiplikator w postaci sentymentu do spółki i daje cenę na giełdzie ale jakieś ramy musza być.
    po to jest forum żeby się zastanawiać i spróbować to rozebrać. Pis

Co do TSG to 123 mln wydaje sie małym portfelem vs 70 mln kwartalnie z 2010 to znaczy ze firma mocno się skurczyła i na razie wycenia 40 mln kwartalnie.
    w reszte nie ufa i nie wycenia.\Ale naprawde doceniam cała pozytywną pracę z informacjami które dostarczasz. Wykonujesz świetną robotę.
    Zobaczcie na przykladzie auxilii wyniki kosmiczne a kurs zdołowany, podobnie bylo do pazdziernika na geotransie i TSG. Wszystko swiadczy za wzrostami ale akcjonariusze jakoś na to nie patrzą dopiero jak jest glosne info i dwucyfrowka % podczas sesji na kursie to jest szał. Pykna pare groszy i przesiadka na inny pociag
    Stany dzis ładny plusik poniedziałek bedzie wzrostowy dla TSG
    Maro, Szymon, nie ma problemu.

Powtarzam jednak, że zamiast szukać problemu w spółce (która też może wiele poprawić), należy poszukać problemu w jej otoczeniu. Wówczas obraz się wyostrzy.

Adi, masz rację, za oceanem wytwarza się hossa, giełdy w EU powinny pójść tym sladem.
    Dzis bylo plomienne przemowienie Trumpa, ze ameryka bedzie w przyszlym roku jeszcze bardziej sie rozwijała gospodarczo. Gość nie rzuca słów na wiatr.
  • Re: 300 gim Autor: ~Misio [89.76.121.*]
    Oldboy, USA a gpw to niebo a ziemia
    GPW to banan.gdzie jak napisałeś rządzi garstka spekulantów, no ale może tym razem przyjdzie hossa, która omijała gpw od 10 lat
    Dalej trzymasz się terminu
    1 5.05.2020?
    Poniżej wpis, jaki zamieściłem dziś na jednym z forów inwestycyjnych:

Na NYSE wytworzyła się bez wątpienia hossa. Motorem napędowym wzrostów za oceanem jest oczywiście Wall Street, to fundy i banki inwestycyjne przyczyniły się najbardziej do spadków, teraz pompują wzrosty, by odrobić straty. Od tygodni piszę, że giełdy coraz bardziej odrywają się od gospodarek, a sektor finansowy będzie napędzał wzrosty na parkietach, bo przy tak niskich czy wręcz ujemnych stopach procentowych, dobrze da się zarobić wyłącznie na giełdach, które de facto pozostają jedynym elementem sektora finansowego, nie kontrolowanym przez banki centralne, czyli państwa.

Tak na naszych oczach biorą w łeb wszystkie doktryny liberalnej ekonomi...

Wracając do NYSE - Nasdaq jest już wyżej niż na początku roku, zaś SP500 zostało do odrobienia poniżej 10%. Dla porównania WIG20 ma jeszcze do odzyskania ponad 25%... Widać dystans, jaki dzieli centralny parkiet globu od GPW, czyli giełdy satelity...

Na NYSE indeks strachu VIX spadł już poniżej 28 pkt, jak spadnie poniżej 20 pkt, wzrosty przyspieszą. Yankee ustabilizowały ceny ropy, WTI osiągnął konsensus na poziomie 24 USD, to jest poziom blokujący bankructwa amerykańskich kompanii naftowych.

Jak długo potrwa hossa? Jeżeli corona nie zaatakuje ponownie, to dobre nastroje na giełdach będą nam towarzyszyć co najmniej do połowy lipca, czyli publikacji raportów za 2Q20. Te będą bezwględnie słabe, ale być może inwestorzy będą wtedy żyć już nowymi nadziejami i pozytywny sentyment uda się utrzymać dłużej. Udanych inwestycji życzę!
  • Re: 300 gim Autor: ~Maro [92.234.162.*]
    Jak sądzisz ile mają własnych mocy produkcyjnych w gazownictwie na tą chwilę nie licząc nieograniczonych mocy przy użyciu podwykonawców. Dzięki za przekazywanie informacji. Dużo łatwiej jest posłuchać kogoś kto siedzi w temacie takich firm przez długi czas niż samemu dochodzić do wszystkiego.
    W biznesie budownictwa infrastrukturalnego kluczowe jest posiadanie odpowiedniej bazy podwykonawców. TSG korzysta z podwykonawców i sam jest podwykonawcą. Już teraz wiem, że będzie jednym z kluczowych podwykonawców w budowie GIPL (odpowiednik Baltic Pipe w połączeniu gazowym z Litwą).

Na pewno, jeśli TSG wygra BP, to w konsorcjum na którego stanie czele, na pewno w jego skład wejdą podwykonawcy. Do prostych prac budowlanych, typu kopanie rowów, ich umacnianie, niwelacja terenu, wywóz ziemi zupełnie nie warto budować własnego parku maszynowego i mrozić kapitału, trzeba korzystać z lokalnych podwykonawców, to prace proste i nisko marżowe.

Prawdziwe zadanie takiej firmy jak TSG to położenie rur, ich połączenie, wyposażenie systemu w akcesoria, przeprowadzenie testów gotowego gazociągu. Ponadto TSG specjalizuje się również w budowie stacji gazowych, to robota bardziej indywidualna, na wyższym poziomie inżynieryjnym.

W takim ujęciu TSG spokojnie w skali roku może realizować kontrakty wartości 300-400 mln PLN. Kluczową sprawa jest tutaj posiadanie spółki zależnej Stal Warsztat, która na potrzeby TSG może wyprodukować wszelkie akcesoria stalowe, z wyjątkiem rur. Ale rury zazwyczaj zamawia inwestor gazociągu.

Posiadanie tej spółki zależnej jest niedoceniane - na razie - a powoduje dużą niezależność TSG na rynku i znacznie większą elastyczność biznesową oraz pozwala utrzymać terminowość robót.

Stacje gazowe są biznesem o mniejszej skali, za to wyższym marżowo. Ale najwyższą marżowo usługą z portfela TSG są stress testy gazociągów, Tesgas jest jedyną polską firmą realizującą tą usługę. Przychody i zyski z testów ujawnią się dopiero w raportach za 2020 i kolejnych latach i będą jednym z kluczowych elementów podnoszących marżowość całego biznesu gazowego TSG.

Backlog zamówień spółki na klata 2020-2021 zbliża się już do 200 mln PLN, bez BP.

Można sądzić, że backlog zostanie uzupełniony o jakieś 100 mln PLN, w postaci kontraktów na 1-2 gazociągi i 1-2 stacje gazowe. Czyli jakieś 150 mln PLN rocznie TSG może "przerobić" w gazie bez wielkiego udziału podwykonawców.

Z tym, że warto pamiętać, iż obecnie TSG startuje w przetargach na budowy gazociagów, które są rozwojem już kiedyś wybudowanych gazociągów (przez TSG), a więc spółka nie ponosi dużych kosztów logistycznych związanych z przygotowaniem budów (maszyny są na miejscu, podobnie jak sprawdzeni podwykonawcy). To oznacza wyższą marżowość takich kontraktów.

Zapraszam do dalszej dyskusji.

I cena tylko 5 zł, aż się nie chce wierzyć
    I zainteresowanie spółka takie sobie
    ale zainteresowanie misia, niezmienne...
    Jeszcze raz dzięki za dobrą wypowiedź, odpowiem jak sie bardziej wgłębię w temat i będę miał jakieś pytania. Pozdrawiam!
    a może mi ktoś sensownie wytłumaczyć zainteresowanie:

Elbudowa (bankrut)
    Swissmed (takie nic)
    PCC Rokita (chemia ma słabe makro)
    Libet (inwestor zwiał)
    Enter (Buffet sprzedał wszystkie linie lotnicze jakie miał)
    Livechat (balon, aż hoho)
    Cannabis i Hemp (przecież to ci sami szalbierze od Veno, Erne, Arrinery, etc)
    Softblue (ładna strona www i niewiele więcej)
    Novavis (czysta wydmuszka)
    Biomaxima (mała manufakturka)
    Boruta (bankrut)

no misio, dasz radę?..

dodam jeszcze: IGN, ECC, LPS, OML, MDP, MBF, CRM, KOM, GTN, długo można tak wymieniać. Przecież to spółki o żadnej lub minimalnej wartości. Dlaczego znaffcy się nimi interesują?..
    Bo podobno wycenia sie przyszłość... I tutaj TSG powinno oscylowac ok 20 zloty za 1 akcje
    A jak to wyliczyłeś?
    Wyceniłem przyszłość :)
  • Re: 300 gim Autor: ~xyz [77.252.62.*]
    Mam pytanie do wszystko wiedzącego.Co myśli na temat opóżnienia publikacji terminu raporty za I kw.2020?
    Dnia 2020-05-09 o godz. 20:09 ~xyz napisał(a):
    > Mam pytanie do wszystko wiedzącego.Co myśli na temat opóżnienia publikacji terminu raporty za I kw.2020?

zrobili to, żeby wprowadzić zamęt w twojej głowie...
[x]
TESGAS -2,55% 1,91 2026-05-15 15:42:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.