• Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~spek [5.173.179.*]
    Miałem pisać do KNFu, PFR i itd. ale nie mam na to siły aby się szarpać.
    Macie moje 14 tys.
    Bardzo szybko odkryliscie się, ale niech będzie to ostrzeżenie dla wszystkich tych co liczą na PPK.

Albo system zadziała albo tak jak przy gamboni, emisjach sportowych czy getbacku nie zadziała.
    Mimo tego, że czuję się okradziony ( nie jak osoba ktòra straciła, bo że stratę akceptuję i jest częścią rynku) i tak uważam, że nie warto takimi zasadami kierować się w życiu.
    Wszedłem w zła bramę i ok. jesteście silniejsi macie moje 14 tys więcej nie mam.

• Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~Polatach [37.47.88.*]
    Nakupia tanich akcji i się wycofaja z emisji A Wy sprzedajcie dalej
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~pers [212.160.153.*]
    spek jestes twardzielem licze na ciebie nie rezygnuj
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~efk [213.238.124.*]
    spek, sluchaj persa, siedzi tu od hoho
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~spek [194.150.197.*]
    Pers nie jestem żadnym twardzielem. Jestem za słaby. To musi pociągnąć ktoś mocniejszy.. Jedno wiem, że jedyną możliwością jest forma pełnomocnictwa (a więc reprezentowania na walnym innych za pośrednictwem gotowego druku pełnomocnictwa)
    I to jest w zasięgu. I tylko na ten moment organizowanie się poprzez pełnomocnitwo ma sens. Dlatego po rejestracji akcji dobrze by było aby ktoś mocniejszy wyszedł z propozycją. Lub ktoś kto ogarnie to logistycznie (setki pełnomocnictw)
    Sprowadza się to do zadzwonienia do biura maklerskiego i zgłoszenia świadectwa depozytowego (biuro bloku automatycznie i nie trzeb nic więcej robić, co ważne można w tym czasie kupować i sprzedawać akcje - liczy się tylko sam moment zgłoszenia)
    drugim krokeim jest wypełnienie pełnomocnictwa na gotowym druku i to jest cały ew. wysiłek. - jest w zasięgu i co wazne taki głos jest ważny bez potrzeby fizycznej obecności- i raz jeszcze powtórzę przez cały ten czas można kupować i sprzedawać akcje

napisałem do Knfu

Dzień dobry
    W związku z kolejną odsłoną na spółce Efekt, zwracam się z prośbę o monitorowanie notowań spółki Efekt zwłaszcza w okresie po wejściu pda lub po dopuszczenia akcji po rejestracji  co jest bardzo realne z powodu braku uruchomienia procedury pda (taką odpowiedź uzyskałem od GPW) przez zarząd Efektu.

Prośbę motywuję tym, że spółka - w okresie pojawienia się umiarkowanie pozytywnych informacji rynkowych a więc zapowiedzi otwarcia hoteli (efekt hotele), otwarcia bazarów i targowisk (Rybitwy) oraz zapowiedzi procedowania tarczy dla szeroko rozumianej branży turystycznej przy jednoczesny wzroście obrotów na ostatnich sesjach- zawiadomiła o projekcie emisji  50  mln akcji.
    Na tym etapie nie chcę wnikać w zasadność tak wielkiej emisji (w ocenie osób związanych z rynkiem uzasadnienie spółki jej jest kpiarskie, ale rozumiem, że tym KNF się nie zajmuje) a chcę zwrócić uwagę nadzorcy na to, że takie zawiadomienie bardzo mocno wpływa na notowania spółki i to w okresie gdy w najbliższym czasie mają być wprowadzone akcje nowej emisji (potencjalna podaż)
    Co bardzo interesujące dotychczas spółka informowała o zwołaniu NWZA z miesięcznym wyprzedzeniem natomiast obecnie uczyniła to na ponad dwa miesiące przed terminem. Oczywiście można by się cieszyć z takiej zapobiegliwości, ale jednak gdy skojarzymy tak wiele zależności rynkowych i spojrzymy na to z takiego zwykłego doświadczenia rynkowego w mojej ocenie jest to dodatkowy element, który prowokuje co najmniej do monitorowania zwłaszcza w okresie po wprowadzeniu akcji nowej emisji.
    Wierzę w to, że po wielu aferach na GPW od tzw. emisji gamboni po emisje aportowe, które brutalnie wycięły drobnych akcjonariuszy aż po kryminalną aferę Getback warto zwrócić uwagę na wszelkie takie niepokoje choćby w zakresie monitorowania.

• Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~Jan [5.173.193.*]
    Nie można się poddawać. Bo o to im chodzi. Trzeba walczyć.
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~Lol [37.248.215.*]
    Nie rezygnujcie, jest ktoś większy może nie bardz dużo ale by ćmoże wystarczy na zablokowanie. To nie jest miejsce do takich rozmów.
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~spek [194.150.197.*]
    Uważam, że miejsce jest odpowiednie. Duży wpływ może mieć PFR, bo wierzę, ze na tego typu projekty jakie przedstawiło CFI, Polski Fundusz Rozwoju ręki nie dołozy zwłaszcza, ze CFI uderza ich sztandarowy projekt jakim są PPK i IKE (ppk w założeniu są mniejszościowe i opierają się na dobrych praktykach i zaufaniu) - a te projekty uchwał uderzają podstawowe zasady rynkowe, podważają jakiekolwiek reguły.

I jeszcze takie wołanie do PFR (Polski Fundusz Rozwoju) - wysłane

Dzień dobry
    W nawiązaniu do wystąpienia Pana prezesa Pawła Borysa na forum inwestycji w Warszawie w kontekście budowania rynku GPW w Warszawie m.in. w oparciu o PPK, zaufanie i bezpieczeństwo jak ta prelekcja ma się do faktycznych działań zarządów spółek na GPW gdzie na spółce Efekt S.A. większościowy akcjonariusz CFI przepycha 50 mln akcji emisji po 1 zł de facto za pieniądze spółki Efekt S.A. bo wcześniej ten sam Efekt S.A. kupił papiery wartościowe CFI za ponad 12 mln (tak więc mamy sytuację gdzie ma dojść do rzekomego dokapitalizowania pośrednio za pieniądze samego Efektu). W całości tej sytuacji emisja z pp 1:10 spowoduje wywłaszczenie wszystkich tych akcjonariuszy, którzy nie posiadają środków (CFI pozyskał finansowanie od Efektu sic!) a sama spółka jak pokazała w ostatniej emisji nie poczyniła jakichkolwiek kroków do wprowadzenia pp i pda (taką odpowiedź uzyskałem z GPW)- nic też nie wskazuje na to, że Efekt S.A ma potrzeby finansowe w kwocie 50 mln.
    Powyższe jest wołaniem w próżnię, ale mam nadzieję, że gdzieś jednak dotrze tak aby można było wierzyć w słowa o budowaniu rynku GPW oraz PPK.
    Zapewne CFI będzie się starało o wsparcie z PFR dlatego bardzo proszę o zwrócenie uwagi czy aby te pieniądze nie posłużą do wywłaszczenia drobnych akcjonariuszy Efektu.
    Myślę, że jako osoba związana z rynkiem finansowym po pobieżnym spojrzeniu bez problemu wyrobi sobie Pan zdanie jakie są realia.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/EFEKT-Zwolanie-Nadzwyczajnego-Walnego-Zgromadzenia-7870678.html

https://www.bankier.pl/forum/forum_o_efekt,6,21,53.html 
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~Mirek [150.254.157.*]
    Piszcie protest do KNF:
    sygnaly@knf.gov.pl
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~spek [5.173.172.*]
    Wysłane i mam nadzieję, że nadzòr zareaguje widząc każde kolejne działanie w tym co opisałem.
    Jeżeli rynek GPW chce zakończyć z identyfikacjá gdzie inwestycja w akcje oznacza kupno w pakiecie patologi, spraw sądowych itp. to nie ma innej drogi niż systemowe wyłapywanie takich działań jak na efekcie w i sprowadzanie ich na ziemię aby w przyszłości nikomu nie wpadło do głowy takie działanie.
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~spek [5.173.172.*]
    Do tego dzisiejszy komunikat. Myślę, że wszyscy co mają choć trochę doświadczenia rynkowego widza co tutaj się dzieje.

Dzień dobry
    W związku z kolejną odsłoną na spółce Efekt, zwracam się z prośbę o monitorowanie notowań spółki Efekt zwłaszcza w okresie po wejściu pda lub po dopuszczenia akcji po rejestracji co jest bardzo realne z powodu braku uruchomienia procedury pda (taką odpowiedź uzyskałem od GPW) przez zarząd Efektu.Prośbę motywuję tym, że spółka - w okresie pojawienia się umiarkowanie pozytywnych informacji rynkowych a więc zapowiedzi otwarcia hoteli (efekt hotele), otwarcia bazarów i targowisk (Rybitwy) oraz zapowiedzi procedowania tarczy dla szeroko rozumianej branży turystycznej przy jednoczesny wzroście obrotów na ostatnich sesjach- zawiadomiła o projekcie emisji 50 mln akcji.Na tym etapie nie chcę wnikać w zasadność tak wielkiej emisji (w ocenie osób związanych z rynkiem uzasadnienie spółki jej jest kpiarskie, ale rozumiem, że tym KNF się nie zajmuje) a chcę zwrócić uwagę nadzorcy na to, że takie zawiadomienie bardzo mocno wpływa na notowania spółki i to w okresie gdy w najbliższym czasie mają być wprowadzone akcje nowej emisji (potencjalna podaż)Co bardzo interesujące dotychczas spółka informowała o zwołaniu NWZA z miesięcznym wyprzedzeniem natomiast obecnie uczyniła to na ponad dwa miesiące przed terminem. Oczywiście można by się cieszyć z takiej zapobiegliwości, ale jednak gdy skojarzymy tak wiele zależności rynkowych i spojrzymy na to z takiego zwykłego doświadczenia rynkowego w mojej ocenie jest to dodatkowy element, który prowokuje co najmniej do monitorowania zwłaszcza w okresie po wprowadzeniu akcji nowej emisji.Wierzę w to, że po wielu aferach na GPW od tzw. emisji gamboni po emisje aportowe, które brutalnie wycięły drobnych akcjonariuszy aż po kryminalną aferę Getback warto zwrócić uwagę na wszelkie takie niepokoje choćby w zakresie monitorowania.
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~Michal [31.0.21.*]
    Zastanawia mnie znaczenie dzisiejszego komunikatu, daty transakcji od 24 do 28 kwiecień. Z drugiej strony wszystko przy kursie w okolicy 3.02 jest wciągane na bieżąco. Podejżewam że to był straszak aby pokazać akcjonariuszom że bliscy opychają papier. Inaczej te akcje by leciały ponad 4pln, a nie po takim kursie. Trzymam badziew do następnego tygodnia aby zobaczyć co się z tego urodzi.
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~soek [5.173.172.*]
    Wszystko a nie pojedyncze ich ruchy pokazują obraz. I tylko szerokie działanie uczestnikòw rynku może przełożyć się na systemową ochronę rynku. Myślę, że dziś KnF widzi co tutaj się dzieje. Od przeciągnięcia emisji, nie wprowadzenia pda po komunikaty.
    Na ten czas nie wolno nam już z nimi negocjować trzeba pełnomocnictw, bo tylko one są skuteczne, większego akcjonariusza, KNFu i dopiero po NWZa wsparcia SSI w zaskarżeniu.
    Działanie na ten moment jest takie, że informujemy uczestnikòw rynku co tutaj się dzieje. Następnie po rejestracji zbieramy pełnomocnictwa następnie, NWZA i zaskarżenie gdyby naszą siłą na NWZA była zbyt mała.

Najważniejsze będą pełnomocnictwa jeżeli na tym etapie się zgramy jest duże prawdopodobieństwo, że powstrzymamy ich działanie.
    Po rejestracji wystarczy, że każdy zadzwoni do BM że chce zarejestrowac swoje akcje na NWZa i biuro maklerskie za opłatą 30-50 zł robi całą resztę za nas.

Drugim i ostatnim krokiem jest oddanie pełnomocnictwa komuś kto będzie na NWZA poprzez wypełnienie gotowego druku (jedna strona- nie ma potrzeby notariuszy itp.)

I to jest w zasięgu, bo jest logistycznie do ogarnięcia.
    Rejestracja akcji na NWZA nie powoduje jakichkolwiek ograniczeń gdy chodzi kupno lub sprzedaż akcji.
    Mając co najmniej kilkadziesiąt sprzeciwòw mamy po swojej stronie instytucje i prawo oraz panujące reguły rynkowe.
    Cfi nie tylko uderzyło w akcjonariuszy mniejszościowych, ale przede wszystkim podważa bezpieczeństwo na GPW w kontekście PPK gdzie pośrednio mniejszościowych będzie miliony i przy takim podejściu siedzieliby w strachu czy aby większościowy nie przedstawi takich projektòw, ktòre skasują mu uzbierane składki w takiej części w jakiej dany fundusz zainwestował.
    Po kryminalnej aferze getback i wielu niszczących GPW patologiach wierzę, że nadzòr jest bardziej wyczulony, bo PPK ma opierać się na zaufaniu rynkowym a nie na strachu, że trzeba będzie odzyskiwać w sądzie.
    Bardzo istotnym elementem ich działania jest fakt, że mimo emisji pp nie wprowadzają do notowań pp i pda przez co akcjonariusze nie posiadający środków są zmuszani do wywłaszczenia akcji. I jestem pewien, że to będzie bardzo ważny argument w sądzie.

Niezależnie od sądu takie działanie psuje też rynek GPW, bo zasadą rynkową jest notowanie pda i pp czego efektem będzie to, że ludzie nauczeni poprzednią emisją gdzie cfi zarząd nie wprowadził ani pp ani pda (mimo uchwały NWZA) w sytuacji gdyby sąd nie zablokował tej emisji zaczną sprzedawać i kupować prawo poboru poza rynkiem na umowy cywilne lub poprzez 'umawianie' się.

... rynek sobie znajdzie rozwiązanie, ale czy o to chodzi by w taki sposób ludzie handlowali prawem poboru w sytuacji gdy mamy spółkę publiczną? notowaną na GPW (sic!)?
    Dojdzie do takiej sytuacji, że w dobie systemów transakcyjnych na GPW będziemy mieli podziemny handel prawem poboru spółki publicznej i notowanej? (wytworzą się dwa równolegle systemy transakcyjne)

Tak ma wyglądać giełda w Warszawie? gdzie jesteśmy w momencie wprowadzania PPK?
    Jak mówi Radosław Kwaśnicki, partner w kancelarii RKKW kupno i sprzedaż praw poboru powinno odbywać się na GPW, ale w sytuacji gdy tak nie jest może być zbywane poza rynkiem giełdowym na umowę cywilną w formie pisemnej.

Giełdo! pobudka! bo wiemy jak historycznie kończyło się przyzwolenie na patologie.
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~spej [5.173.172.*]
    Jak doszło do kryminalnej sprawy getback i innych patologi na GPW?
    Właśnie przez przyzwolenie.
    No bo co tam jeden skarżący się emeryt nakręcony na obligacje ale życie pokazało, że skończyło się na tysiącach oszukanych.
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~Ktos [31.0.46.*]
    Ktoś napisał do sii?? Oni mogą pomóc w walnym
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~spek [5.173.248.*]
    GPW jest rynkiem regulowanym z nadzorem Knfu i system albo działa albo nie działa. Nie może być tak, że na jakieś spòlce ustrzelą emrytòw a na innej. drobnych inwestoròw.
    Jeżeli okaże się, że jest możliwość sprzedaży akcji poprzez umowę cywilnoprawną a jednocześnie nie mogę szukać kupującego to w sytuacji gdy spòłka nie wprowadziła pp i pda zapytam w nocagiełda czy i przy jakich okolicznościach udostępnili by możliwość kupna i sprzedaży pda lub po w przyszłości.
    Skoro system mimo wielu historycznych patologii nie działa trzeba się trzeba się bronić. System w ktòrym przeciętny Kowalski ma mieć przy kupnie akcji sztab praenikòw jest systemem niedziałającym.
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~spek [5.173.248.*]
    * novagiełda. Ze swej strony nie mam takich zasobòw aby organizować sprzedaż dlatego jeżeli oni to ogarniają i wypełniają lukę niefunkcjonującego systemu rynku regulowanego ( sic!) GPW to uważam, że trzeba się zapytać.
    Bo można sobie wyobrazić sytuację, że ktoś może mieć świadomość tego, że można sprzedawać i kupować na umowę cywilnoprawną, ale nie można oferować i w ten sposòb z premedytacją nie wprowadza pp i pda podgrzewając do tego projektami i w ten sposòb grilluje akcjonariuszy mniejszościowych.
    Tak w ogòle przy wydolnym systemie i czystych intencjach tej dyskusji w ogòle by nie było gdyby zachowano zasady rynkowe.
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~Ania [188.146.226.*]
    spek okradziony się czułeś już zanim zarejestrował sąd rejestrowy akcje! :) pomimo pandemii. Ale jak piszesz zainwestowałeś 14 tys., 20 zł na dwie akcje, a reszta lewarowana na zapisach dodatkowych? Nie ma co nie dziwię sie że chcesz zarobić razy 7-8. Stówka na padlinie jak niektórzy tutaj ujadacze twierdzą zawsze się przyda
  • Re: Czuję się jak osoba okradziona- tak po prostu czuj3 Autor: ~mx [5.173.49.*]
    Na Efekcie nie ma zasad rynkowych !
[x]
EFEKT 0,00% 5,00 2025-10-28 15:10:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.