• Fairness opinion a uczciwa cena Autor: ~dealmaker [37.47.18.*]
    Widzieliście fairness opinion? Śmiech na sali. Myślałem że Grant Thornton bardziej się szanuje i zachowa jakiś obiektywizm, ale jak widać klient płaci, klient wymaga.

W dokumencie jest napisane, że wycenę sporządzono w oparciu o założenia dotyczące projekcji finansowych na lata 2020-2024 przekazane przez NCT. Nie wiem, jak bardzo pesymistyczne musiały być to założenia, że „oferowana cena transakcyjna znajduje się w przedziale wartości godziwej”. Nie powinno się to nazywać „fairness opinion”, bo nawet nie zweryfikowano zasadności założeń, a te były ustawione pod otrzymanie założonego poziomu wyceny.

Tak się składa, że akurat mam dostęp zarówno do Reuters jak i Mergermarket. Lactalis robił transakcje za niskie kilkanaście razy EV/EBITDA. Te oferowane 3,3 x EV/EBITDA to jakieś nieporozumienie. Może kiedyś wrzucę dane, a jeśli nie to być może wykorzystam to w sądzie.

W Reuters jest narzędzie jak percentyl atrakcyjności wśród spółek z giełdy, sektora pod kątem różnych wskaźników, o ile dobrze pamiętam to chyba w każdym ze wskaźników prócz EV/S NCT znajduje się powyżej 90-tego percentyla, blisko setnego. W Reuteres jest też takie narzędzie jak StarMine Smart Estimate (czy jakoś tak) które mówi mniej więcej, w jakim tempie musiałby rosnąć biznes w długim terminie, żeby obecna wycena rynkowa była uzasadniona. O ile dobrze pamiętam spadek biznesu co roku o (minus) 6,5% uzasadniałby taką wycenę. A jak rośnie biznes wszyscy wiemy i widzimy.

Boli mnie, że niestety mamy takie prawo pozwalające na wywłaszczenie akcjonariuszy mniejszościowych. Ta cena wezwania to jakieś nieporozumienie. A co do Grant Thornton to szkoda słów.
  • Re: Fairness opinion a uczciwa cena Autor: ~jerry [83.31.99.*]
    Wywłaszczenie jest możliwe dopiero powyżej 90%, to jest mało prawdopodobne. Jakby chcieli na prawdę kupić muszą dać min 25. To wezwanie jest bo musiało być. Kolejne będzie proporcjonalnie dobre jak to do pierwszego. Wtedy było 3,80, teraz 14,92 czyli kolejne powinno być po 58,58:) Byli tacy co mówili oddawać po 3,8....na szczęscie poza poprzednimi właścicielami sprzedali okolo 100 tys akcji. Dziś będzie podobnie. Dużo tych akcji nie powinni kupić. Zobaczymy
  • Re: Fairness opinion a uczciwa cena Autor: ~puszka [94.16.164.*]
    I jedno i drugie prawda. Problemem może być ewentualne zdjęcie z GPW, głosów mają wystarczająco, i takiego scenariusza się obawiam. Potem pozostaje kalkulacja czy chcą się bawić w hocki klocki z nami, czy dadzą lepszą cenę, żeby nas wykupić i nie kombinować z przepływami między Lactalis a nami. Ja zdecydowałem, że zostaję z papierami. Raz się żyje, a nie miałem takiej sytuacji więc zostaję, choćby po to, żeby mieć o czym pogadać za parę lat.
  • Re: Fairness opinion a uczciwa cena Autor: ~MJ23 [88.156.130.*]
    Głosów mają 80% a żeby dokonać squeeze out muszą mieć 95%.
  • Re: Fairness opinion a uczciwa cena Autor: ~mc1980 [89.78.29.*]
    90% potrzebne jest, żeby zdjąć z giełdy
  • Re: Fairness opinion a uczciwa cena Autor: ~Aaaa [62.133.129.*]
    I tyło osiągną lepszy rydz niż nic, mam siedzieć z Akcjami na których nie ma handlu
  • Re: Fairness opinion a uczciwa cena Autor: ~enter [31.60.29.*]
    właśnie cały sęk w tym, że akcji mają kompletnie NIE wystarczająco na cokolwiek
    mają 80,13% głosów, do przegłosowania wycofania Spółki z obrotu giełdowego potrzeba
    90% głosów a do przymusowego wykupu akcji 95% głosów

więc bardzo słaba ta cena jeśli mieliby cokolwiek, ale może się jeszcze obudzą w trakcie wezwania
    Lactalis to podobno jest największy producent produktów nabiałowych na świecie,
    ale w tym wezwaniu określenie "szału nie ma", jest najdelikatniejsze

• Re: Fairness opinion a uczciwa cena Autor: ~jr [37.47.8.*]
    akcjonariusze - co robicie? odpowiadacie na wezwanie? jeżeli nie to na co liczycie i jakie scenariusze rozwoju sytuacji zakładacie?
  • Re: Fairness opinion a uczciwa cena Autor: ~KIMBO [89.64.6.*]
    Próbują doprowadzić do squeeze-out ale wygląda na to że się nie uda. Zdjęcie z gpw (z udziałowcami mniejszościowymi) się nie opłaca jeśli chcą to potem sprzedać. Dla lactalis to drobiazg, może Włosi wynegocjowali sobie jakąś premię i stąd te artykuły i tanie myki?
  • Re: Fairness opinion a uczciwa cena Autor: ~Aaa [62.133.129.*]
    Może zaczną kupować wyżej, mają jeszcze tydzien
[x]
NORTCOAST 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.